Kaupunki

Myös Pentti Arajärvi kieltäytyy Sdp:n apulaispormestarin paikasta – ei tyrmää ajatusta ”jokerikortti” Eveliina Heinäluoman esittämisestä tehtävään

”Helsingin Sdp tarvitsee profiilin muutosta”, sanoo Helsingin apulaispormestariksi pyrkimistä harkitseva valtuuston keltanokka Eveliina Heinäluoma. Myös Ville Jalovaara on kiinnostunut apulaispormestarin tehtävästä.

Helsingin apulaispormestarin tehtävästä kieltäytyvien demarien lista jatkuu. Viimeisin tehtävästä kieltäytyjä on Sdp:n piirihallituksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Pentti Arajärvi.

”Olen nyt ollut toista vuotta eläkkeellä enkä ole aikonut ryhtyä kokopäivähommaan uudestaan”, Arajärvi, 68, sanoo HS:lle.

”Aion harjoittaa kuntapolitiikkaa ja muuta politiikkaa eläkekorvausta vastaan, jos niin voin sanoa. Eli en ole käytettävissä.”

HS kertoi tiistaina, että myös Helsingin demareiden johtohahmoihin kuuluva Pilvi Torsti, 41, kieltäytyy kunniasta muihin työkiireisiinsä vedoten. Aiemmin tehtävästä on kieltäytynyt kansanedustaja Tuula Haatainen, 57.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Arajärven mielestä Sdp:llä ei ole hätää, vaikka ehdokasta ei ole vielä löytynyt.

”Kyllä meillä ehdokkaita on. Jos lasketaan kieltäytyneet pois, niin sinne jää vielä parikymmentä henkeä.”

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan pormestariksi ja apulaispormestariksi voidaan valita joko kaupunginvaltuutettu tai varavaltuutettu.


Arajärvi on oikeassa, sillä kyllä Sdp:ltä halukkaitakin löytyy. Esimerkiksi toiselle kaudelle valittu tutkijatohtori Ville Jalovaara, 41, sanoi perjantaina HS:lle olevansa käytettävissä tehtävään, jos häntä siihen pyydetään. Jalovaara sai sunnuntain vaalissa Sdp:stä seitsemänneksi eniten ääniä.

”Kantani on, että jos porukka kovasti toivoo, niin olen silloin käytettävissä. Ei tämä politiikka ole sellaista, että voi vain kieltäytyä kaikesta”, Jalovaara sanoo.

”Mutta nämä ovat tehtäviä, joihin ei pyritä vaan niihin pyydetään. Tässä pitää olla koko Helsingin demarien tuki takana. On muiden asia pohtia, kuka meidän valtuustoryhmästä on siihen sopivin.”

Onko sinua pyydetty?

”On tässä joitain keskusteluja käyty ja viestejä vaihdettu, mutta varmaan niitä on käyty muidenkin kanssa.”

Jalovaara sanoo, että hänen kiinnostukseensa vaikuttaa paljon myös se, mikä apulaispormestarin salkku Sdp:lle olisi tiistaina alkavissa neuvotteluissa tarjolla.

”Opetusasioita osaan hyvin, kun olen ollut Helsingin yliopistossa tutkijana ja opettajana töissä, ja vuodesta 2013 olen myös ollut opetuslautakunnan jäsen.”

Arajärven mielestä Jalovaara on ”periaatteessa” mahdollinen pormestariehdokas.

”Hän on pätevä ja täyttää valintaehdot eli on valtuutettu tai varavaltuutettu.”

Torstaina tehtävään esitettiin myös todellista jokerikorttia, sunnuntaina ensimmäistä kertaa valtuustoon valittua yhteiskuntatieteiden maisteria Eveliina Heinäluomaa, 29. Ehdotuksen tehneen Eurooppademarit-Tähti -yhdistyksen mielestä Helsingin demareiden on katsottava rohkeasti tulevaisuuteen ja nimitettävä Heinäluoma puolueen ehdokkaaksi apulaispormestarin tehtävään.

”Eve sai vaaleissa sosiaalidemokraateista viidenneksi eniten ääniä. Eve on osoittanut vaalityön kautta, että hänellä on kyky puhutella niin vanhoja kuin uusiakin äänestäjiä sekä innostaa mukaan työhön iso joukko vapaaehtoisia, sekä demareita että sitoutumattomia”, yhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Mari Koski kirjoitti Facebookissa torstaina.

Helsingin Sdp:n piirihallituksen toisena varapuheenjohtajana toimiva Heinäluoma keräsi sunnuntain vaalissa 1 229 ääntä. Se on ensikertalaiselle todella hyvä vaalitulos. Häntä enemmän ääniä saivat ainoastaan Haatainen, Eveliinan isä Eero Heinäluoma, Arajärvi ja Nasima Razmyar.

Helsingin Sdp:n piirihallitusta johtava Arajärvi pitää ajatusta ”mielenkiintoisena”.

”Käsitykseni Eveliinasta on, että hän on osaava nuori nainen. Saattaa olla vähän ongelma, jos hänellä ei ole kokemusta tämäntyyppisestä toiminnasta, mutta ei hän mahdoton ajatus ole.”

Heinäluoma itse sanoo harkitsevansa asiaa.

”Ajattelen, että äänestystulos velvoittaa harkitsemaan tuota tehtävää. Tein paljon töitä vaalituloksen eteen ja se työ näkyy tuloksessa”, hän sanoo.

”Apulaispormestarin tehtävä on todella arvostettava ja hieno paikka. Kaikki toimialat ovat hyvin vaativia ja merkittäviä Helsingin kokoisessa kaupungissa.”

Nouset nyt ensimmäistä kertaa valtuustoon, koetko että sinulla olisi taitoa ja kykyä hoitaa tuota vaativaa tehtävää?

”Olen ollut pitkään mukana politiikassa, Sdp:n toiminnassakin yli 10 vuotta. Tehtävä on uusi ja erilainen kuin apulaiskaupunginjohtajan tehtävät aiemmin. Näen, että tässä annetaan osittain myös poliittiset kasvot Helsingille.”

Ja haluaisit nuo kasvot Helsingille antaa?

”Se on meidän jäsenistön päätettävissä. Jos lähden hakemaan tehtävää, niin meidän jäsenistö ratkaisee asian”, Heinäluoma sanoo.

”Mielestäni Sdp tarvitsee Helsingissä jonkinlaista profiilin muutosta. Tätä pohtivat varmasti myös monet meidän jäsenet tällä hetkellä. Varmasti tämä näkyy myös äänituloksessani. Pystyin vetoamaan helsinkiläisiin.”

Sdp:n piirikokous päättää toukokuun puolivälissä, ketä Sdp esittää apulaispormestarin tehtävään. Sdp on saamassa vaalituloksen perusteella yhden apulaispormestarin paikan.

Kaikkiaan Helsingissä on kesäkuusta alkaen kaupunkia johtava pormestari ja neljä eri toimialoja johtavaa apulaispormestaria. Neuvottelut paikkojen jaosta alkavat tiistaina.

Virallisesti nimitykset tehtäviin tekee kesäkuussa aloittava kaupunginvaltuusto.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  7. 7

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain lauantaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää