Kaupunki

Länsimetro-yhtiö salasi selvityksen, joka ruotii metrohankkeen hintalappua ja myöhästymistä – Ainakin Helsinki aikoo vaatia perustelua

Juristit neuvoivat yhtiölle, ettei selvitystä kannata toistaiseksi julkistaa. Ennen pitkää poistuu tarve pitää se vain Länsimetron sisäisenä, metroyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo sanoo.

Länsimetro-yhtiön hallituksen tilaamaa selvitysraporttia ei aiota julkistaa. Hallitus päätti sen salaamisesta torstain kokouksessaan.

Länsimetro oy:n tiedotteen mukaan syy selvityksen salaamiseen kokonaisuudessaan ovat ulkopuolisten juristien suositukset. Raportti aiotaan toistaiseksi luovuttaa vain tilintarkastajien käyttöön, ja sitä koskee salassapitovelvoite.

”Selvitys annetaan tässä vaiheessa tilintarkastajille ja sille mahdolliselle erityistilintarkastukselle, minkä konsernijaosto on pyytänyt tekemään”, kertoo metroyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo.

Ainakin Helsinki aikoo todennäköisesti vaatia Länsimetro-yhtiöltä selitystä salauspäätökselle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Konsernijaostolle on tehtävä selvitys, mihin salassapito perustuu ja siitä, mitä raportti sisältää. Esitän tätä seuraavassa konsernijaoston kokouksessa. Kyllä omistajan edustajan on pakko tietää”, Tuomas Rantanen (vihr) sanoo.

Rantanen toimii sekä Helsingin konsernijaoston että Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunnan puheenjohtajana. Hän osasi odottaa salauspäätöstä mutta ei ole itse nähnyt yhtiön tilaamaa selvitystä. Rantanen uskoo, että syynä salaamiseen on luultavasti se, että raportti voisi joiltain osin olla Länsimetro oy:lle epäedullinen sen eteen mahdollisesti tulevissa korvausoikeudenkäynneissä pääkonsulttia ja muita alihankkijoita vastaan.

”Jos yhtiö perustelee salaamista sillä, että oikeudenkäynnit voisivat vaikeutua, sitten täytyy saada tietoa myös siitä, minkälaisia oikeudenkäyntejä on käynnissä tai mahdollisesti tulossa”, Rantanen vaatii.

Isotalo on tyytyväinen lukemansa länsimetroraportin sisältöön.

”Hallitus tilasi sen jo viime keväänä, kun tuli kustannusylityksiä. Siihen liitettiin myös aikatauluongelma. Se on minusta varsin hyvä selvitys. Sen tiedonjanon, joka hallituksella oli, se kattaa hyvin”, Isotalo sanoo.

Länsimetron kustannusarvio on noussut hankesuunnitelman 714 miljoonasta eurosta yli 1,1 miljardiin euroon.

Liikenne ei ole vieläkään alkanut, vaikka avajaisten piti olla jo viime elokuussa. Parhaillaan länsimetrossa tehdään testauksia ja viimeistellään palotekniikkaa.

Isotalon mukaan Länsimetro on jo ryhtynyt joihinkin toimiin tilaamansa raportin tietojen perusteella.

”On esimerkiksi lähdetty miettimään, millä urakkamallilla kakkosvaiheen urakoita tehdään.”

Länsimetron ensimmäisen vaiheen osuuden Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään odotetaan avautuvan liikennekäyttöön tämän vuoden syksyyn mennessä. Seuraavassa vaiheessa metrolinjaa jatketaan Matinkylästä Espoon Kivenlahteen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) tekee ratkaisun länsimetroliikenteen käynnistämisestä. Aikataulu on edelleen tarkentumatta, mutta mahdollisesti säännöllinen matkustajaliikenne on alkamassa viimeistään elokuun puolivälissä.

Uudet asemat ovat kuitenkin lähes valmiita. Voit tutustua niihin HS:n videoilla täällä. Reitin metrotunnelissa näet täällä.

Selvitysraportin tai sen osien julkistamista ja juristien arviota yhtiön ratkaisun pohjaksi on odotettu jo kuukausia. Maaliskuussa Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Isotalo sanoi HS:n haastattelussa, että ”kaikki mikä voidaan julkaista, julkaistaan”.

Nyt huhtikuussa salauspäätöksen jälkeen Isotalo sanoo, että Länsimetron hallitus on valmis käsittelemään selvityksen salassapitoa vielä myöhemmin: ”Jos konsernijaosto ottaa kantaa, tai tilintarkastus antaa aihetta, sitä käsitellään tarvittaessa uudestaan.”

Konsernijaoston seuraava kokous on 24. huhtikuuta sekä Helsingissä että Espoossa. Länsimetro-yhtiön hallitus kokoontuu seuraavan kerran 26. huhtikuuta.

”On hyvin todennäköistä, että ennen pitkää poistuu tarve pitää sitä [selvitysraporttia] vain yhtiön sisäisenä”, Isotalo sanoo.

Helsinki suunnitteli jo viime kesänä teettävänsä konsultilla oman selvityksensä länsimetron ongelmista mutta päätti odottaa yhtiön raportin valmistumista.

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Selvitysraportti


 Länsimetro oy:n hallitus tilasi raportin, joka kertoisi, miksi länsimetron rakentaminen on myöhässä ja mistä kustannusylitykset johtuvat.

 Selvitystä ovat olleet tekemässä rakennusalan asiantuntijoina Jaakko Heikkilä, Pekka Kontiola ja Juhani Kuusisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Joukkoliikenne
 • Päätöksenteko
 • Kuntatalous
 • Espoo
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää