Kaupunki

Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

Taka-Töölössä on yksi Helsingin harvoja klassisia ravintoloita valkoisine pöytäliinoineen. Omistajanvaihdos ei tarkoittanut loppua Kaurismäkien elokuvistakin tutulle Messeniukselle.

Kaksi porrasta ulko-ovelta alas ravintolasaliin Helsingin Taka-Töölössä ovat kuin sisääntulo kaurismäkeläiseen elokuvaan. Kortteliravintola Messeniuksessa kankaiset pöytäliinat hehkuvat eleettöminä ja juuri siksi katseen puoleensa vetävinä.

Vaikutelmaa korostaa se, että etenemistään voi seurata takaseinän peittävästä peilistä.

Tällaisia klassisia ruokaravintoloita ei Helsingissä ole enää monta. Ja nyt Messeniuksen omistava Mauri Sinisalo on luopumassa paikasta tarkalleen 36 vuoden ja viiden kuukauden rupeaman jälkeen.

”Yhtiökumppanini Veikko Yliruka kuoli vuosi sitten kesällä. Olen siitä asti miettinyt, kannattaako jatkaa, kun olen jo eläkeiässä. Perheestä ei löydy Messeniukselle jatkajaa”, Sinisalo sanoo.


Tämä olisi voinut olla tänä vuonna 80 vuotta täyttävän klassikkoravintolan surumielinen loppu. Mutta Messeniuksen tarinassa seurasikin hopeareunainen käänne.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uudeksi omistajaksi on tulossa Nina Kaukonen, useissa huippuravintoloissa vaikuttanut kokki.

”Tämä korttelikapakkaklassikko on ollut minulla mielessä yli 20 vuotta. Kun aloin seurustella aviomieheni kanssa, hän sanoi, että vie minut Messeniukseen syömään mutta ei koskaan vienyt!” Kaukonen sanoo.


Vasta ostoaikeissa Kaukonen lopulta pääsi maistamaan Messeniuksen herkkuja. Ensi kerrasta on tosin jo pari vuotta. Silloin Kaukonen sai alan tietokanavia pitkin kuulla, että Sinisalo olisi myyntiaikeissa.

”En tiennyt, miten menisin sanomaan, että haluan ostaa paikan. Sinisalo oli ollut siellä yli 30 vuotta. Ei ostotarjouksen kanssa niin vain kävelty sisään”, Kaukonen sanoo.

Lopulta Kaukonen osti paikan yhdessä miehensä kanssa. Nykyasussaan Messenius on auki viimeistä päivää tiistaina.

Ravintolan mukana tulee varmasti keskivertoa enemmän tarinoita. Yhdestä kielii ravintolan takaseinällä oleva sinisävyinen maalaus.

Funkishenkisen taulun maalaaja on elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen vaimo Paula Oinonen. Sinisalo kertoo, että Messeniusta 1930-luvun hengessä esittävä työ ostettiin Oinoselta vuonna 1983. Ravintola on toiminut Kaurismäkien kuvauspaikkanakin.

Viikonlopun kunniaksi Oinosen taulun alle on asettunut Vantaan Myyrmäessä asuva Roschierin perhe. Vanhemmat Leif ja Elina Roschier kertovat asuneensa 2000-luvun alussa nuorina aikuisina Taka-Töölössä.

”Silloin ei ollut juuri rahaa, mutta täällä oli edullisia menuita. Pystyimme käymään täällä noin kerran viikossa”, Leif Roschier sanoo.

He valitsevat listalta on blinejä ja riistapyöryköitä sekä yhdeksänvuotiaalle Eemille vorschmackia. Viikonloppuna olisi ollut valittavana myös tuoretta villiä kuhaa Suomenlahdelta.


Lankkupihvi puolestaan tuli aikanaan Suomeen Messeniuksen kautta.

”Täällä oli 1960-luvulla töissä espanjalainen kokki, joka toi lankkupihvin ruokalistalle”, Sinisalo sanoo.

Vastapäisessä korttelissa oli Kaurismäkien toimisto 1980-luvulla. Minna Canthin kadun ja Mikael Lybeckin kadun kulmassa, Sinisalo muistelee.

Kaurismäkeläinen ikoni, näyttelijä Matti Pellonpää, asui tuolloin toimistossa – ja kävi aamuisin suihkussa Messeniuksen kellarissa.

Sinisalo ei päästä ulkopuolisia kurkkaamaan suihkutiloihin eikä muutenkaan välitä kertoa muita kuin jo tiedossa olevia tarinoita Messeniuksen asiakkaista.

”Ihmiset saavat olla rauhassa ilman että on juorulehti heti kuvaamassa”, Sinisalo sanoo.


Paikkaa suosivat myös eduskunnan väki ja monet kulttuurivaikuttajat. Nykyinen presidentti Sauli Niinistö asui kansanedustaja-aikoinaan asui naapurustossa Urheilukadulla ja kävi perheensä kanssa syömässä.

Messeniuksen kuulussa shakkiporukassa oli myös ihmisiä, jotka tunsivat Niinistön ja houkuttelivat hänetkin shakinpeluuseen.

”Ymmärrän, ettei hän enää käy, hänellä on muita tehtäviä”, Sinisalo sanoo.

Yksi tunnetuista kävijöistä on kirjailija Salman Rushdie. Hän oli vuonna 1992 Helsingin Hanasaaressa puhumassa sananvapaudesta. Henkilökohtaista vapautta Rushdiella ei ollut, sillä Iranin hengellisen johtajan ajatollah Khomeinin muutama vuosi aiemmin langettama tappotuomio esti kirjailijan vapaan julkisen liikkumisen.

Rushdien teosten suomentaja Arto Häilä oli Messeniuksen kanta-asiakas. Lokakuun 13. päivänä 1992 hän toi myös Rushdien illalliselle ravintolaan. Varausta ei tietenkään ollut tehty etukäteen.

”En tiedä, mitä Rushdie söi mutta mukana oli neljä Supon edustajaa. Kaksi oli sisällä ja kaksi vahti ulkona, ettei kukaan kävele sisään ja räjäytä paikkaa”, Sinisalo sanoo.

Rushdien norjalaista kustantajaa ammuttiin Messeniuksen-käyntiä seuraavana vuonna. Vuonna 1991 teoksen japanilainen kääntäjä oli puukotettu kuoliaaksi. Italialaista kääntäjää oli puukotettu vain viikkoa aiemmin.


Kaupat tehdään perjantaina, ja sitten ravintolaa ehostetaan toukokuun puoliväliin asti. Suuria muutoksia ei Kaukosen mukaan ole tulossa: valkoiset liinat ja tunnelma on määrä säilyttää.

”Ehkä vähän lisää naisellista otetta on tulossa. Tuomme listalle lisää vihanneksia ja salaatteja. Mutta nyt vielä juoksemme värinäytteiden kanssa ja mietimme, otetaanko keltaista vai vihreää maalia”, Kaukonen sanoo.

Oikaisu 24. huhtikuuta 2017 kello 13.21: Toisin kuin artikkelissa alun perin sanottiin, Rushdien norjalainen kustantaja ei kuollut ampumavälikohtauksessa 1992. Tapahtuma oli vuotta myöhemmin ja kustantaja selvisi hengissä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkikulttuuri
 • Ravintolat
 • Helsinki
 • Taka-Töölö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  4. 4

   Mies huijasi muistisairaalta vanhukselta asunnon itselleen Vantaalla – myi sen heti eteenpäin yli 100 000 eurolla

  5. 5

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  6. 6

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  7. 7

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  8. 8

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  9. 9

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – Lönnrotinkadun yliajoista syytetty kiistää tappaneensa tahallaan

  10. 10

   Aktivistit kuvasivat salaa eläinten hakkaamista kepillä ja aurausmerkillä – teurastamon toimitusjohtajalle ja työntekijöille vaaditaan eläintenpitokieltoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää