Kaupunki

Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt

Kätilöopiston sisäilmaongelmista julkaistaan tänään keskiviikkona laaja selvitys, jonka pohjalta päätetään sairaalan kohtalosta.

Helsingin Kätilöopiston sisäilmaongelmat ovat tehneet sairaaksi jopa kymmeniä tiloissa työskenteleviä, kertovat kätilöt itse. Sairauslomat ovat yleisiä, toiset sinnittelevät töissä vahvalla lääkityksellä.

Hus kertoo oman näkemyksensä tilanteesta tänään kello 16 alkavassa tiedotustilaisuudessa. HS näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on tilannut ongelmista ja mahdollisista korjaustoimenpiteistä laajan selvityksen Sweco oy:lta.

Sairaanhoitopiiri ei suostu kertomaan tästä tarkemmin ennen kuin selvitys keskiviikkona on valmis. Hus on vain vakuuttanut, että sisäilmaongelmat eivät uhkaa synnyttäjiä tai muita potilaita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Osan työntekijöistä kannalta toimenpiteet tulevat liian myöhään. Pahiten sairastuneet joutuvat miettimään alanvaihtoa. Ja oireilevia on paljon: työntekijöiden perustamassa suljetussa vertaisryhmässä oireileville on jo noin 80 jäsentä, vaikka ryhmä perustettiin vasta noin viikko sitten.

”Nyt on viimeisiä hetkiä puuttua tähän tai menetetään sukupolvi kätilöitä”, sanoo yksi monista sairastuneista, kätilö Marja Lundahl.

Jutussa olevat kuvat oireilevista ihmisistä ovat kätilöiden HS:lle toimittamia. Kuviin on pyritty dokumentoimaan oireita, joilla kätilöiden mukaan on selkeä yhteys työskentelyyn Kätilöopiston tiloissa. Kuvissa esiintyvät ihmiset eivät siis ole täysin samoja kuin tässä haastatellut.

Aiheesta kertoi viime viikolla Yle.


Kätilö Tanja Paavolan sairastuminen alkoi pikku hiljaa. Alkuun hän ei osannut epäillä, että jatkuvan pienen ”flunssan” aiheutti työ naistentautien osastolla.

Vuosien mittaan tilanne paheni. Paavolalla todettiin astma. Oli migreenikohtauksia, ihottumaa ympäri kehoa, kasvojen puutumista, nielun, suun ja huulten turpoamista, pökkyräistä oloa sekä silmien sumenemista. Oireet helpottivat, kun Paavola ei käynyt töissä.

Helmikuun alussa astman vahvistettiin pahenevan nimenomaan työpaikalla. Maaliskuussa koko Paavolan yksikkö muutti takaisin Naistenklinikalle. Tämä ei johdu oireilusta vaan siitä, että Helsingin toisen synnytyssairaalan remontti valmistui.

Paavola on jo niin herkistynyt ympäristömyrkyille, että hänen elimistönsä ei kestä niitä pieniäkään määriä. Hän on nyt kaksi kertaa joutunut lähtemään Naistenklinikaltakin kiireellä päivystykseen oireilun vuoksi ja on nyt pitkällä sairauslomalla.

”Minun tilanteeni on siinä mielessä helppo, että oireeni ovat todella kraaveja. Moni muu joutuu taistelemaan tästä, kun oireet ovat epämääräisempiä”, Paavola sanoo.

Tällaista taistelua käy esimerkiksi kätilö Annika Rönneberg, joka aiemmin työskenteli Kätilöopiston äitiyspoliklinikalla, synnytysosastolla ja lapsivuodeosastolla. Hänen oireensa alkoivat silmien kirvelynä, kurkkukipuna, jatkuvana yskänä ja nuhana.


Tammikuussa 2015 Rönnebergin kunto romahti. Lihakset olivat niin voimattomat, että hän joutui viikoksi sairaalaan. Oireita epäiltiin aluksi virheellisesti MS-taudiksi.

Sairauslomalla oireilu helpotti, töissä taas palasi. Määräaikaisella sopimuksella töissä ollut Rönneberg ei uskaltanut juuri pitää omasta sairastelustaan melua. Alkoi tulla neurologisiakin oireita, lihaksissa nyki jatkuvasti elohiiri.

Muusta kuin astmasta on hyvin vaikea saada ammattitautidiagnoosia. Rönneberg sanoo tietävänsä Kätilöosastolta useita ihmisiä, joilla oireet ovat samantyyppisiä kuin hänellä, vaikka muilla tilanne ei olekaan ajautunut yhtä pahaksi.

Hän itse joutui viime vuoden kesällä pitkälle sairauslomalle, kun kunto huononi niin, että jalat eivät kantaneet enää ollenkaan. Pitkän sairausloman aikana työsuhde loppui. Kun sen jatkamisesta keskusteltiin, Rönnebergille sanottiin hänen mukaansa, että Husilta tuskin hänelle tarpeeksi tervettä sairaalaa löytyykään.

Nyt hän voi paremmin, mutta pelkää, että tämä osoittautuu todeksi. Alanvaihtoa on pakko miettiä, sillä Rönnebergin oireet palasivat myös kun hän kävi kokeilemassa onnistuisiko työskentely Jorvissa.

Työnantajan toiminta tuntuu hänestä moraalittomalta nyt, kun hän on puhunut muidenkin oireilevien kanssa. Kätilöopistolla on ollut vesivahinkoja, sädesientä on kätilöiden tietojen mukaan rakennuksesta löydetty. Uusista käänteistä tiedotetaan kuitenkin vain Kätilöopistolla yhä työskenteleville.

”Tuntuu että me olemme tässä vain pelinappuloita. Kun meidät on kulutettu loppuun, meidät voi heittää pois.”

Kätilö Marja Lundahl alkoi ensimmäisen kerran oireilla kätilöopistolla opiskeluaikoinaan. Hänkään ei heti ymmärtänyt, mistä oli kyse. Silmiä vähän kutittaa, mitäpä tuosta, mietti urheilullinen nuori nainen.

Pidemmällä jaksolla työstä oireita tuli paljon laajempi kirjo. Oli outoja allergiaoireita, ihottumaa koko kehossa, hengitysvaikeuksia. Astmasta tuli diagnoosi, mutta ammattitaudiksi sitä ei voitu todistaa. Kätilöopiston tiloista oli otettu näytteitä, joissa näkyi vaarallisia mikrobeja, mutta näytteitä ei kuulemma ollut tarpeeksi kattavasti.


Lundahl kiersi Kätilosastolla osastolta toiselle ja Naistenklinikan väistötiloissa kokeilemassa, josko oireet helpottaisivat. Välillä hän jäi lyhyille sairauslomille, mutta palasi tunnollisesti pian töihin. Hän otti töissä allergialääkkeitä, silmätippoja, nenäsumutetta, kahta eri astmalääkettä.

Lääkkeilläkään oireet eivät kadonneet. Työpäivien jälkeen Lundahl oli todella uupunut. Hän alkoi saada oireita ihan tavallisista kemikaaleista, esimerkiksi pesuaineista ja ilmeisesti hometalossa asuvan ystävän vaatteista. Vasen käsi puutui välillä voimattomaksi, mikä vasenkätiselle kätilölle teki työskentelystä entistä vaikeampaa.

”Työterveys kyllä auttoi ja tuki. Silti tuntui, että olin yksin tämän asian kanssa. Koin suurta epävarmuutta ja uupumusta. Koska minun elämästäni tässä oli kyse, minun terveydestäni, minun perheestäni, jolle minä sen palkkapussin toin.”

Vuodenvaiheessa tuli käänne. Lundahl palasi töihin parin viikon sairausloman jälkeen, oireet olivat sinä aikana helpottuneet paljon. Neljä tuntia töissä oltuaan hän joutui lähtemään pois.

”En pystynyt kävelemään tasaista käytävää viittäkymmentä metriä hengästymättä. En pystynyt puhumaan alkamatta yskiä. Minä, urheilullinen ihminen.”

Kahden kuukauden sairausloman aikana Lundahl nukkui aluksi todella paljon. Sitten lähes kaikki oireet katosivat. Nyt hän on taas töissä, Naistenklinikalla.

Hän kokee olevansa työkykyinen, mutta tulevaisuus pelottaa. Naistenklinikalla osa tiloista on nyt remontoitu täysin, mutta osa vasta odottaa remonttia. Sisäilmaongelmasta sairastuneet saavat siksi toisinaan oireita, vaikka työskentelisivätkin jo kunnostetuissa tiloissa.


Lundahl sanoo olevansa huolissaan myös siksi, että hän on nyt ymmärtänyt ongelman laajuuden. Hän sanoo puhuneensa todella monen sairastuneen kollegan kanssa. Monet ovat kuten hän itse: kolme- tai neljäkymppisiä, työtään rakastavia ja sille herkästi omistautuvia naisia.

”Kyllä tätä on oikeasti pyritty korjaamaan. Mutta ei selvästi kattavasti. Me olemme yhä kipeitä.”

Sairaanhoitopiirin pitkän ajan suunnitelmissa synnytykset pääkaupunkiseudulla olisi tarkoitus keskittää kahteen eri sairaalaan, Espoon Jorviin ja Naistenklinikalle.

Kätilöopiston sulkemisesta ei vielä ole kuitenkaan tehty sitovaa päätöstä ja tätä on kaavailtu vasta lähellä ensi vuosikymmenen loppua. Korjaamista tai kokonaan uusia tiloja kaipaavia sairaaloita kun on Husilla todella monta. Kätilöopistolle oli suunnitteilla pieni leikkaussaliuudistus, mutta sisäilmaongelmien tultua nyt laajemmin esiin tämä vedettiin pois investointiohjelmasta.

Sisäilmaongelmia on myös esimerkiksi Silmäklinikalla, Lastenklinikalla, Peijaksessa ja Töölön sairaalassa.

Husin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho sanoo, että hallitus käsittelee Kätilöopistolla tarvittavia korjauksia pikaisella aikataululla, heti kun raportti asiasta valmistuu.

Kätilöopiston rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki, Hus on tiloissa vuokralla.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hus
 • Sisäilmaongelmat
 • Sairaalat
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Kuusta löytyi luola, mikä voi kiihdyttää Maan kiertolaisen asuttamista

  6. 6

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  7. 7

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa

  8. 8

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  9. 9

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  10. 10

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää