Kaupunki

Kun keppihevosilla ratsastamisesta järjestetään SM-kilpailut, urheiluhalli myydään hetkessä loppuun – pilkattu harrastus nousi suursuosioon

Keppihevosharrastajat kokoontuvat Vantaalle vuoden kohokohtaan. Edessä on tiukka este- ja kouluratsastuksen mestaruuskilpailu sekä parhaiden keppihevosten näyttely.

”Keskity vain esteeseen. Hyvä! Muista pidättää ennen estettä. Super!”

Helsinkiläisen rivitalon pihan asfaltilla seisoo kolme estettä. Laura Ambasciano, 12, nostaa itse nikkaroimiensa esteiden riman metrin korkeuteen.

”Tulen nyt sarjaesteen SM-vauhdilla”, Pyry Tynkkynen, 14, sanoo ja kääntää Sandy-keppihevosen ympyrälle laukkaan.

Huhtikuun hyisessä viimassa on käynnissä viimeistelyharjoitus. Ambasciano arvioi Tynkkysen hyppyjä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Seuraavaksi hypätään ylämäkeen, koska SM-kilpailuissa tarvitaan voimaa. Vaikka hengästyy, hyppy pitää saada onnistumaan”, Ambasciano päättää.


Lauantaina on edessä keppihevosharrastajien vuoden kohokohta. Eri puolelta Suomea Vantaan Tikkurilaan kokoontuvat ne keppihevosharrastajat, jotka ehtivät hankkia loppuunmyytyyn tapahtumaan lipun.

Valtakunnalliset mestaruudet este- ja kouluratsastuksessa ratkotaan lajissa nyt kuudetta kertaa. Tynkkynen valmistautuu estemestaruuteen, ja Ambasciano valmentaa häntä. Kaverukset valmentavat toisiaan aina ennen tärkeitä kilpailuja.

”Jos meillä on kilpailut tulossa, menen Pyryn luo yöksi ja harjoittelemme niin paljon kuin mahdollista. Auttaa, että on toinen tukemassa”, itsekin kilpaileva Ambasciano kertoo.

Keppihevosharrastus on saanut alkuvuodesta kansainvälistä näkyvyyttä Selma Vilhusen ohjaaman Hobbyhorse Revolution -dokumentin ansiosta. Näkyvyys on tuonut lisää harrastajia.

”Sen jälkeen kun kansainväliset mediat, kuten The Wall Street Journal, kirjoittivat Suomen keppihevosharrastuksesta, puhelin on soinut tiuhaan tahtiin”, sanoo Suomen keppihevosharrastajat -yhdistyksen puheenjohtaja Venla-Maria Uutela.

Harrastuksen suosion lisääntyminen näkyy mestaruuskilpailuissa, joiden osallistujamäärä kaksinkertaistui viime vuodesta. Tapahtumaan odotetaan yli tuhatta kävijää. Enemmänkin tulijoita olisi ollut.

”Teemme kaiken pienellä vapaaehtoisten porukalla, joten tapahtumaa ei voi kasvattaa loputtomasti”, Uutela selittää.

Pyry Tynkkysen mestaruushevonen on hänen itsensä valmistama eli oma kasvatti Sandy.

”Se on hyvä kilpahevonen, antaa kilpailuissa aina kaikkensa”, Tynkkynen sanoo.


Keppihevosten ja tarvikkeiden myyminen on tärkeä osa tapahtumaa. Ambasciano on varannut itselleen kaksi hevosta, jotka hän käy lunastamassa tapahtumassa. Myyjät mainostavat myynnissä olevia hevosia etukäteen kuvapalvelu Instagramissa.

”Jos haluaa saada tietyn Instassa mainostetun hevosen, pitää olla todella ajoissa paikalla jonottamassa”, Ambasciano neuvoo.

Tynkkynen ja Ambasciano laukkaavat yhdessä ympyrällä. Yhtäkkiä Ambascianon Juuso-hevonen villiintyy ja pukittaa. Posket punoittavat. Hengästyttää. Ambasciano lähestyy Juuson kanssa estettä. Rima kolahtaa maahan.

”Ei haittaa, sulta lähti vaan voimat. Nosta jalkoja vähän ja keskity esteeseen. Super!” Tynkkynen kannustaa, kun seuraava este sujuu virheittä.


Molemmat ovat aiemmin piilotelleet harrastustaan, mutta dokumentin tuoma näkyvyys on lisännyt rohkeutta.

”Rohkaisen kaikkia kertomaan harrastuksesta. Tosi moni kavereistani, jotka eivät harrasta edes ratsastusta, on aloittanut kepparit viime aikoina”, Ambasciano kertoo.

Valtaosa keppihevosharrastajista on edelleen tyttöjä, vaikka viime aikoina lajiin on tullut mukaan myös joitakin poikia. Tynkkystä vähemmistössä olo ei haittaa.

”Alussa kepparitapahtumissa minua vähän katsottiin, että kenen mukana tuo on tullut. Mutta se loppui nopeasti. Keppareissa parasta on ryhmähenki. On ihan sama, millainen kotitausta on, kaikkia kohdellaan samalla tavalla.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Keppihevosten mestaruudet


 Keppihevosharrastajien mestaruudet este- ja kouluratsastuksessa ratkotaan Vantaalla lauantaina 29. huhtikuuta. Mestaruuskilpailut järjestetään kuudetta kertaa.

 Esteissä ratkaisevat virhepisteet ja aika. Kouluratsastuksessa tuomarit arvostelevat suorituksen.

 Harrastajat myyvät valmistamiaan keppihevosia ja tarvikkeita. Luvassa on myös näytöksiä, kuten keskiaikaiset turnajaiset keppihevosilla ja keppihevosten näyttely.

 Tapahtuman liput myytiin loppuun muutamassa päivässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Harrastukset
 • Keppihevonen
 • Vantaa
 • ilmiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää