Kaupunki

Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

Kirjeessä ei kerrota, ettei hallitus ole tehnyt asiasta hallitusohjelman suunnitelmien lisäksi päätöksiä.

Monille Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö Hekan asukkaille levinnyt vuokrasopimusten tulorajoja koskeva kirje on hämmentänyt yhtiön vuokralaisia. HS:n tietojen mukaan esimerkiksi erään itäisessä kantakaupungissa sijaitsevan talon sisäisessä Facebook-ryhmässä on käyty aiheesta viime aikoina keskustelua.

Keskustelussa osallistujat ovat pelänneet, että Heka olisi tehnyt päätöksen hankkiutua eroon sellaisista vanhoista vuokralaisista, joiden tulot ylittävät maan hallituksen määrittelemät tulorajat.

Pelkoja herättänyt kirje on vuokralaisia edustavan vuokralaistoimikunnan lähettämä. Siinä viitataan pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan kaikkien pääkaupunkiseudun Ara-asukkaiden tulot tarkistetaan viiden vuoden välein tammikuusta 2019 alkaen.

Sitä kirjeessä ei kerrota, ettei maan hallitus ole tehnyt asiasta mitään päätöksiä. Kirje on vuokralaistoimikunnan laatima luonnos, jota on jaettu asukasedustajille ja levinnyt sen jälkeen laajemmin myös muille vuokra-asukkaille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hallitus päätti jo viime syksynä asettaa tulorajat kaikkiin uusiin pääkaupunkiseudun Ara-vuokra-asuntojen vuokrasopimuksiin. Tulorajoilla pyritään varmistamaan, että asunnot ohjautuisivat entistä voimakkaammin pieni- ja keskituloisille.

Asetus astui voimaan tämän vuoden tammikuussa. Tulot tarkistetaan nykyään myös asunnon vaihtajilta. Vanhoja vuokrasopimuksia tulorajat eivät kuitenkaan edelleenkään koske.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö vakuuttaa, että Heka tekee kaikkensa, ettei maan hallitus edistäisi viiden vuoden välein tehtävää tulojen tarkistamista.

”Asukkailla ja meillä on tässä yhteinen etu”, Närö sanoo.

Hekassa pelätään, että tulorajojen tarkistaminen johtaisi muun muassa uusien kannustinloukkujen syntymiseen. Kaupunginvuokratalossa asuvan ei välttämättä kannattaisi ottaa vastaan työtä tai palkankorotusta, koska tulojen nousu tarkoittaisi sitä, että hän joutuisi luopumaan asunnostaan. Lisäksi tulorajojen säännölliset tarkistukset saattaisivat ennestään vahvistaa negatiivista mielikuvaa vuokra-asunnoista köyhien asuntoina.

Ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston päällikkö Helena Säteri kertoo, että tällä hetkellä ympäristöministeriössä seurataan, miten vuoden vaihteessa voimaan astuneet uusia vuokrasopimuksia koskevat muutokset toimivat.

Viiden vuoden välein tehtävästä tulojen tarkistamisesta ei ole tehty päätöksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hanke voisi vielä edetä. Tulorajojen tarkistamisen edistäminen on Säterin mukaan kytketty valtiovarainministeriön valmistelemaan kansalliseen tulorekisteriin. Tulorekisteri helpottaisi myös Ara-vuokratalojen vuokralaisten tulojen tarkistamista.

”Jos Suomeen saadaan tulorekisteri, niin silloin harkitaan, että voidaanko siirtyä viiden vuoden välein tapahtuvaan tarkistamiseen”, Säteri sanoo.

Hekan lisäksi tulorajoja on vastustanut muun muassa Suomen suurten kaupunkien vuokrataloyhtiöiden perustama Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry (Kova).
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää