Kaupunki

Hämeenkylän äidit murehtivat kaupungin koulupäätöksiä Länsi-Vantaalla – samasta pihapiiristä lähtee ensiluokkalaisia neljään eri osoitteeseen

Sahratien äitejä surettaa, että lapset eivät pääse samaan kouluun ystäviensä tai aina sisarustensakaan kanssa.

Pääsiäisen jälkeinen viikko oli Vantaan Hämeenkylän koulutulokkaitten vanhemmille tuskallinen. Moni perhe oli lähettänyt alueen rehtoreille muutostoiveita tulevien ekaluokkalaisten koulupäätöksistä, ja vastaukset tulivat viime viikolla.

Jo aluepäällikkö Kirsi Kolun tekemistä alkuperäisistä koulupäätöksistä oli noussut pienoinen meteli, mutta se ei ole ollut mitään verrattuna siihen, kun perheiden muutostoiveet eivät tuottaneetkaan tulosta. Viimeinen paikka Hämeenkylän koulun Variston opetuspisteessä jouduttiin arpomaan neljän lapsen välillä.

Pettymys ja huoli ovat havaittavissa Sahratie 1:n pihalla, missä viisi äitiä vertailee lastensa koulupolkuja. Isosta rivitaloyhtiöstä lapsia lähtee koulutielle neljään eri osoitteeseen.

”Eivätkä nämä ole vain tulevan syksyn ongelmia. Tilanne on ollut tämä jo pari viimeistä vuotta”, sanoo Satu Sinisalo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Elina Stenberg, Laura Tikka, Riikka Nieminen ja Jaana Railo nyökkäävät vahvistukseksi.

Erikoisen tilanteen taustalla on kaksi syytä: Vantaan kaupunginvaltuuston päätös lakkauttaa Tuomelan koulu sekä viime keväänä tehty päätös purkaa Vihdintien itäpuolella sijaitseva sisäilmaongelmainen Hämeenkylän koulu.

Sahratie 1:stä kulkee siten joitakin lapsia Pähkinärinteen kouluun ja Askiston kouluun ja enemmistö lapsia Hämeenkylän koulun Variston opetuspisteeseen sekä Tuomelaan, joka on jatkanut elämäänsä Hämeenkylän väistötilana.


Nyt tehtyjen koulupäätösten jälkeen Hämeenkylän noin 20 lapsen esikouluryhmä on käytännössä hajonnut. Vanhemmat murehtivat monien jo hiekkalaatikolla solmittujen ystävyyssuhteiden katkeamista.

Osa lapsista aloittaa koulutiensä myös ilman vanhempien sisarusten tukea, koska nämä käyvät koulua eri osoitteessa.

Vantaa ei koulupäätöksissään hyväksy sisarusperustetta, jos vanhempi lapsi on siirtynyt vanhempien hakemuksesta ensisijaisesta koulusta niin sanottuun toissijaiseen kouluun.

Esimerkiksi Riikka Niemisen esikoinen aloitti Pähkinärinteessä, mutta siirtyi vanhempien toivomuksesta toiselle luokalle Hämeenkylän koulun oppilaaksi. Hän käy nyt koulua Tuomelassa. Pikkuveljelle osoitettiin tänä keväänä koulupaikka Pähkinärinteessä, vaikka sisko on eri koulussa.

Niemisen huoli muuttui iloksi tiistaina, kun aluepäällikkö Kolu korjasi pojan kouluksi Hämeenkylän, jolloin opetuspiste on Varistossa. Kolun mukaan osoitetietoihin perustuva tietojärjestelmä oli ohjannut lapsen harhaanjohtavaan paikkaan kartalla.

Länsi-Vantaan koulumyllerrysten vuoksi eräiden lasten koulutie on saattanut vaihtua jo pariin kertaan.

Muutoksia on luvassa lisää ensi syksystä lähtien, kun Tuomelasta tulee Hämeenkylän koulun 4.–6. luokkien väistötila ja Varistosta Hämeenkylän 1.–3.-luokkalaisten opetuspiste. Nämä väistöjärjestelyt ovat voimassa, kunnes uusi Hämeenkylän koulu otetaan käyttöön vuonna 2020.


Sahratien äidit kritisoivat voimakkaasti Vantaan sivistystoimen kyselyä, jonka tuloksiin tämä uusi järjestely perustuu. Perheiltä kysyttiin viime syksynä mielipidettä, mutta osa jätti vastaamatta, koska he kokivat vaihtoehtomallin epäselväksi. Vastaajista 80 prosenttia äänesti luokka-asteisiin perustuvan jaon puolesta.

Aluepäällikkö Kirsi Kolu myöntää, että vaihtoehtoa nyt valitulle järjestelylle saattoi olla vaikea hahmottaa. Kumpikaan niistä ei ollut se Sahratien äitien toivoma järjestely, jossa sekä Tuomelassa että Varistossa olisi ollut täydet kuusi luokkasarjaa.

Käytännössä vanhempia koululaisia olisi toisessa vaihtoehdossa jouduttu ohjaamaan Varistosta Tuomelaan, koska Varistosta puuttuvat sekä isommille oppilaille soveltuva liikuntatila että käsityöluokka.

Tuomelassa on nämä molemmat. Varistoon ei myöskään mahdu kuin kuusi opetusryhmää, kun taas Tuomelan kouluun opetusryhmiä mahtuu kahdeksan.

”Koululaisia on kuitenkin tulossa Variston puolelta enemmän. Tässä ratkaisussa vanhemmat koululaiset kulkevat Tuomelaan”, sanoo perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Kalo on yrittänyt vastata vanhempien moitteisiin, että koulumatkat Länsi-Vantaalla ovat keskimäärin lyhyemmät kuin monin paikoin Itä-Vantaalla. Sahratie 1:stä on Tuomelaan matkaa pari sataa metriä ja muihin keskimäärin pari kilometriä.

Vanhempia keskimääräiset kilometrimäärät eivät lohduta, jos lapsen mukana koulutiellä ei kulje yhtään kaveria.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Koulu
 • Marja Salomaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  10. 10

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää