Kaupunki

Vakuutusyhtiö oli jättämässä pahoinpidellyn 15-vuotiaan sipoolaispojan ilman apua – OP Pohjolan mieli muuttui, kun asia oli tulossa julkisuuteen

Sipoossa talvella pahoinpidellyn pojan äiti Claudia Lundberg haki lakiapua oikeusaputoimistosta ja vakuutusyhtiöltään. Kumpikin kielsi äidin mukaan avun, kunnes HS kysyi perusteluja vakuutusyhtiö OP Pohjolalta.

Tammikuussa Sipoon Nikkilässä pahoinpidelty 15-vuotias poika on keväällä ollut jäämässä ilman oikeusapua tapauksensa jälkiselvittelyssä.

Itä-Uudenmaan poliisin esitutkinta pahoinpitelystä on valmistunut, eikä pahoinpitelystä lopulta epäiltyjä kolmea poikaa vastaan nostettu syytettä.

Koska kaikki epäillyt pojat ovat alle 15-vuotiaita eli rikosoikeudellisesti alaikäisiä, tapauksen selvittelyä on jatkettu sovittelemalla.

Pahoinpidellyn pojan äiti Claudia Lundberg otti keskiviikkona yhteyttä HS:iin ja kertoi, ettei perhe ollut saanut oikeusapua oikeusaputoimistosta tai käyttämänsä vakuutusyhtiön OP Pohjolan vakuutuksesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Oikeusaputoimiston vastaus oli tyly: ’emme auta, koska teillä on oikeusturvavakuutus’” Lundberg sanoi.

Lundberg kertoi olevansa erittäin turhautunut siihen, mikä uhrin asema on hänen poikansa pahoinpitelyn kaltaisissa tapauksissa.

”Onko tämä todella niin kylmä yhteiskunta, että seitsemän ihmistä saa alle 15-vuotiaina pahoinpidellä toisen ja uhrin omaiset jäävät hoitamaan kaiken yksin?” Lundberg kysyi.

Keskiviikkona aamupäivällä HS jätti OP Pohjolaan haastattelupyynnön kysyäkseen yleisellä tasolla, miksi vakuutusyhtiö tulkitsee vakuutusehtoja niin, ettei pahoinpitelyn uhri saa tällaisissa tilanteissa korvausta oikeusturvavakuutuksesta.

Lundberg kertoo OP Pohjolasta vastatun aiemmin, että vakuutusyhtiö myöntää lakiapua siinä tapauksessa, että syyttäjä nostaa syytteen. Tässä tapauksessa syytettä ei siis nostettu tekijöiden alaikäisyyden takia.

Pahoinpitely tapahtui 15. tammikuuta Sipoon Nikkilässä Leppätien koulun lähellä. Yksi tapaukseen liittyvistä pojista oli pyytänyt Lundbergin poikaa tapaamiseen. Kun poika meni tapaamispaikalle, siellä oli seitsemän poikaa.

Kolme pojista osallistui poliisin esitutkinnan mukaan uhrinsa kamppaamiseen, potkimiseen, lyömiseen ja ampumiseen kuula-aseella. Yksi pojista videoi pahoinpitelyn, mutta kertoi poliisin kuulemisessa ettei jakanut videota internetissä.

Tapauksen jälkeen poliisi ei tuoreeltaan pitänyt tarpeellisena tavata uhria.

Sipoolaispojalle pahoinpitely aiheutti lääkärin lausunnon mukaan ampumavammoja, mustelmia ja hankaumia. Poika oli lääkärin mukaan pahoinpidelty laajasti.

”Tilanteessa olisi voinut syntyä pysyviä vammoja. Jos olisi osunut silmään, uhri olisi todennäköisesti saanut näkökykyyn vaikuttavan pysyvän silmävamman”, lausunnossa lukee.

Syyttämättä jättämisestä huolimatta alaikäisiltä pahoinpitelijöiltä voi vaatia vahingonkorvauksia. Pahoinpitelyissä korvaukset voivat koskea lääkärinkuluja. Lisäksi voidaan neuvotella kivun ja säryn korvaamisesta.

Neuvon ottaa yhteyttä oikeusaputoimistoon Lundberg kertoi alun perin saaneensa Vantaan sovittelutoimistosta. Se sovittelee myös Sipoon rikos- ja riita-asioita.

Sovittelun esimies Tiina Snellman arvioi yleisesti sovittelun osapuolten mahdollisuutta saada oikeusapua. Hänelle on uutta, että osapuoli jäisi ilman oikeusapua oikeusturvavakuutuksen takia.

”En ole koskaan törmännyt tämänkaltaiseen tilanteeseen”, Snellman sanoo.

Snellman ohjaa vastaaviin pattitilanteisiin joutuvia ihmisiä oikeusaputoimiston ohella kysymään neuvoa Rikosuhripäivystyksestä.

”Oikeusaputoimisto tai jonkinlaisen oikeusavun lakimies on kaikkien osapuolten oikeusturvan kannalta tärkeä, jotta korvaukset ovat oikeudenmukaiset”, Snellman sanoo.

Keskiviikkona iltapäivällä Lundbergin tilanne muuttui. OP Pohjolasta oli ensin otettu yhteyttä häneen, ja sitten Lundberg sai myönteisen päätöksen oikeusavun korvaamisesta.

HS puolestaan sai OP Pohjolasta kirjallisen vastauksen, jonka mukaan ”pahoinpitelyn uhrin on mahdollisuus saada oikeusturvavakuutuksestaan korvauksia asianajokustannuksiinsa siitä huolimatta, että tekijät ovat alle 15-vuotiaita ja syytettä ei nosteta”. Vakuutusyhtiö ei halunnut perustella äkkikäännöstään.

”Ihmellinen median voima. He lähettivät saman tien hakemuskaavakkeen täytettäväksi, jotta voivat tehdä päätöksen pian”, Lundberg sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeusturva
 • Pahoinpitelyt
 • OP-Pohjola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  3. 3

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  6. 6

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  7. 7

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  8. 8

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  9. 9

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää