Kaupunki

Pääkaupunkiseudun konservatiivisin alue on keskellä Vantaan peltoja, liberaalein Helsingin Vallilassa – Katso HS:n kartasta, minne oma asuinalueesi sijoittuu

Seutula on pääkaupunkiseudun konservatiivisin alue, Vallila taas liberaalein. Kaiken tämän keskeltä löytyy Espoon Olari. Mutta mistä oma alueesi löytyy? Se selviää HS:n äänestysalueista koostamasta arvokartasta.

Vantaan luoteisrajalla, 25 kilometrin päässä Helsingin keskustasta, sijaitsee Seutula, pääkaupunkiseudun Pohjanmaa. Noin 880 asukkaan maalaiskylä uinuu Helsinki-Vantaan lentoaseman, teollisuusalueen ja lakeiden peltojen keskellä.

”Tässä oli vielä kolme vuotta sitten baari, ja siellä riitti vipinää”, sanoo lapsiaan Seutulan päiväkodista hakeva Tanja Salli.

”Se oli tyypillinen räkälä, mutta kaipaan sitä silti. Sieltä oli lyhyt matka kotiin, jos halusi käydä istumassa jossain.”

Nyt lähimpään baariin on matkaa, ja niin on kauppaankin. Lähin löytyy Kivistöstä, noin viiden kilometrin päästä.


Seutula muistuttaa Pohjanmaata paitsi peltojensa myös arvojensa puolesta. HS:n selvitys paljastaa, että Seutula on pääkaupunkiseudun konservatiivisin ja talouspolitiikassa mitattuna kolmanneksi oikeistolaisin äänestysalue.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS sijoitti Helsingin, Espoon ja Vantaan äänestysalueet sekä Kauniaisen arvokartalle kuntavaalituloksen perusteella. Selvityksessä yhdistettiin kuntavaaliehdokkaiden HS:n vaalikoneeseen jättämät vastaukset ja vaaleissa annetut äänet.

 

Katso oheisesta interaktiivisesta grafiikasta, minne oma alueesi sijoittuu. 

Selvityksessä on ajateltu, että ääni ehdokkaalle edustaa myös äänestäjän arvoja. Esimerkiksi Seutulassa menestyivät poliitikot, jotka kannattivat nykyistä kovempaa koulukuria, perinteisten arvojen varaan nojaavaa politiikkaa ja tiukkaa turvapaikkalinjaa.

Millaista tällaisella alueella on asua? Turvallista, yhteisöllistä ja maalaismaista, vastaavat alueen asukkaat.

”Täällä voi päästää kuusivuotiaan pihalle ja luottaa siihen, että lapsi palaa ajoissa kotiin syömään. Ei täällä tapahdu mitään pahaa”, sanoo 3-vuotiaan Patrick-lapsensa telmimistä vesilätäkössä seuraava Tanja Salli.

”Vaikka olen kahden lapsen yksinhuoltajaäiti keskellä korpea, niin olen onnellinen.”

Samaa mieltä on Seutulan päiväkodin lähellä parturi-kampaamoyrittäjänä toimiva Mervi Matikainen.

”Juorut liikkuvat niin nopeasti, että pitää varoa, mitä suustaan päästään”, Matikainen sanoo ja nauraa päälle. Sitten hän hieman vakavoituu.

”18- ja 19-vuotiaat nuoret hokevat aina, että jee, nyt me päästään pois tästä junttilasta. Mutta sitten, kun ne kasvavat, menevät naimisiin ja perustavat oman perheen, ne palaavat tänne kipin kapin rakentamaan omakotitaloa.”


Seutulan henkinen vastakohta löytyy Helsingin Kumpulasta, Vallilasta, Käpylästä ja Kalliosta. Nuo alueet ovat pääkaupunkiseudun liberaaleimpia ja vasemmistolaisimpia alueita.

Alueista on puhuttu punavihreänä kuplana, vaalitulosten perusteella ehkä aiheellisesti.

Esimerkiksi Kallion neljällä äänestysalueella vihreiden ja vasemmistoliiton yhteenlaskettu keskimääräinen kannatus oli huhtikuun vaaleissa 57 prosenttia. Seutulassa ne saivat yhteensä 18,5 prosentin kannatuksen. Kalliotakin punavihertävämpi alue on Kumpula, sillä vihreät ja vasemmistoliitto keräsivät alueen äänistä 61 prosenttia.

”Kupla ei ole mikään saippuakupla, vaan se on varsin vahvaa tekoa. Sanoisin, että Ympyrätalon vieressä oleva metallinen pallo symboloi sitä hyvin. Niin pysyvä ja vahva se on”, sanoo Helsingin tietokeskuksen tutkija Vesa Keskinen.

Punavihreä kupla puhallettiin vuoden 2000 kuntavaaleissa. Tuolloin vihreät ja vasemmistoliitto saivat Kallion peruspiiristä yhteensä 48,6 prosentin kannatuksen. Vuoden 2004 kuntavaaleissa puolueiden kannatus hieman notkahti, mutta tämän jälkeen niiden kannatus on lähentynyt 50:tä prosenttia.

Tätä taustaa vasten kiinnostavaa on, että Helsingin pormestariksi kesäkuussa valittava Jan Vapaavuori (kok) oli Kallion äänestysalueiden suosituin ehdokas. Hän keräsi 20 ääntä enemmän kuin alueen toisiksi suosituin poliitikko Emma Kari (vihr), vaikka kokoomuksen keskimääräinen kannatus alueella oli 15,4 prosenttia, vihreiden 37,1 prosenttia.

Täysin ennenkuulumaton kokoomuslaisen poliitikon menestys Kalliossa ei ole, sillä Jaana Pelkonen (kok) keräsi alueelta eniten ääniä kevään 2015 eduskuntavaaleissa.


Jos Seutula ja Kumpula muodostavat pääkaupunkiseudun arvokartan ääripään, niin mitä jää väliin? No Espoon Olaripa tietenkin.

”Me ollaan täällä tällaisia standardi-ihmisiä”, sanoo Kuitinmäen ostoskeskuksen edustalla ystävänsä Kimmo Inkisen kanssa seisova Varol Abdrahim.

Abdrahimin heitto on vitsi, mutta se istuu ympäristöön täydellisesti. Punatiilisten talojen, parkkipaikan ja matalan betonielementtisen ostoskeskusrakennuksen kehystämä aukio voisi olla mistä tahansa suomalaislähiöstä. Aluetta tuntemattomalle ainoastaan Olari-sanan toistuminen paikallisten yritysten näyteikkunoissa kertoo, missä nyt ollaan.

”Täältä löytyy sekä rikkaita että köyhiä. Ei tätä esimerkiksi johonkin Westendiin voi verrata, joka on hyvin selvästi porvarivoittoinen alue”, Inkinen sanoo.

Tämä on totta. Kuitinkallio-Olarinmäki-äänestysalueella Espoon valtapuoluetta, kokoomusta, äänesti ”vain” 27,9 prosenttia äänestäneistä. Westendissä kokoomuksen kannatus oli 59,1 prosenttia ja koko Espoossa 33,7 prosenttia.

Olarissa Abdrahimia ja Inkistä viehättää etenkin luonnonläheisyys.

”Tässä on hyvät sieni- ja marjametsät sekä keskuspuisto aivan lähellä”, Inkinen tiivistää.

”Niin, ei se Stadi ole kaikki kaikessa. Espoo United on paljon lähempänä sydäntäni kuin HIFK”, sanoo Helsingissä Lauttasaaressa ja Punavuoressa asunut Abdrahim.

Inkinen ja Abdrahim kehuvat Olaria myös lapsiystävällisyydestä, hyvistä kulkuyhteyksistä ja ulkonäöstä.

”En näe esimerkiksi tässä maisemassa mitään valitettavaa”, Abdrahim sanoo ja osoittaa Olarium-nimisen kuntosalin sisällään pitävän talon seinää.

”Tämä on suhteellisen vanhaa aluetta, mutta ei täällä mitään graffiteja seinissä näy. Nuoret pysyvät aisoissa.”


HS:n selvitys vahvistaa myös kuvaa siitä, että kaupungit ovat keskenään erilaisia. Kun katsoo tämän jutun yhteydessä olevaa arvokarttaa, huomaa, että Helsingin, Espoon ja Vantaan alueet erottuvat selkeiksi omiksi ryppäikseen.

”Helsingissä on näistä kaupungeista suurimmat erot alueiden välillä. Meillä on esimerkiksi hyvin koulutettujen ja hyvätuloisten ihmisten alueita ja sitten taas alueita, joita leimaa syrjäytyminen”, sanoo Helsingin tietokeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori.

Helsingin äänestysalueet ovat arvoiltaan keskimäärin varsin liberaaleja ja vasemmistolaisia. Myös Vantaan alueet ovat vasemmistolaisia, mutta jonkin verran Helsinkiä konservatiivisempia.

”Helsingissä on paljon nuorta, koulutettua aikuisväestöä. He tuovat mukanaan tämän urbaanin ja liberaalin näkökulman”, Vuori sanoo.

”Vantaa taas on näistä kaupungeista selkein työväestön alue. Siellä koulutustaso on matalampi kuin Helsingissä ja Espoossa keskimäärin. Se on myös alue, jossa alueiden väliset erot ovat kaikkein pienempiä.”

Espoon alueet ja Kauniainen puolestaan ovat arvokysymyksissä yhtä liberaaleja kuin vantaalaiset mutta talouskysymyksissä jonkin verran oikeistolaisempia.

”Espoossa omistusasuminen sekä hyvä koulutus- ja tulotaso vetävät oikealle.”

Katso HS:n koneesta, missä henkiset naapurisi asuvat.

Näin arvoselvitys tehtiin

HS selvitti pääkaupunkiseudun äänestysalueiden arvoja yhdistämällä kuntavaaliehdokkaiden vastaukset HS:n vaalikoneessa ja vaaleissa annetut äänet.

Vaalikoneen perusteella ehdokkaat sijoitettiin arvokartalle. Ääniä painottamalla sama tehtiin jokaiselle äänestysalueelle. Muutamia alueita yhdisteltiin, jotta tulos olisi selkeämpi.

Arvokartta perustuu HS:n vaalikoneen 10 arvokysymykseen. Eurooppalaisiin arvotutkimuksiin pohjaavat kysymykset on laadittu yhdessä Helsingin yliopiston tutkijoiden Tuomas Ylä-Anttilan ja Teemu Kemppaisen kanssa. Ne mittaavat vastaajien sijoittumista kolmella eri akselilla: vasemmisto–oikeisto, konservatiivi–liberaali, vihreä–ei vihreä.

Arvoja on mitattu seuraavilla väittämillä:

Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.

Jos valtio tarjoaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista kotikuntaani, tarjous pitää hyväksyä.

Kouluissa kohdellaan koululaisia liian lepsusti. Tiukempi kuri tekisi kouluista parempia.

Perinteiset arvot –kuten koti, uskonto ja isänmaa – muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle.

Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi.

Jos tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle.

Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.

Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.

Kaikkia ääniä ei ole voitu ottaa huomioon. Helsingissä selvitys edustaa 96:ta prosenttia, Espoossa 92:ta, Vantaalla 88:aa ja Kauniaisissa 81:tä prosenttia annetuista äänistä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 2. 2

  Aftonbladet: Oppilas puukotettiin hengiltä koulussa Tukholmassa

 3. 3

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 4. 4

  Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 7. 7

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 8. 8

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 9. 9

  Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

 10. 10

  HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 7. 7

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää