Kaupunki

Eskarien matikantehtävässä väistellään omatekoisia lasersäteitä – Tähän suuntaan meno muuttuu kaikissa päiväkodeissa syksyllä

Tiistaina päätetään Helsingin uusista varhaiskasvatussuunnitelmista. Ne lupaavat päiväkoteihin enemmän lasten omista ideoista lähtevää toimintaa.

”Noin sen pitikin kaatua”, kommentoi esikoululainen Ville Hakulinen. Hänen, Tuukka Kanervan ja Roope Velhon kasaama palikkatorni sortuu, mutta kohta pojat keksivät konstin rakentaa vielä korkeamman tilalle.

Kolmikolla on Ylä-Malmin Pääskyjen ryhmässä menossa matematiikka, tavallaan. Edellisellä pisteellä he ovat kiemurrelleet narujen – ei kun lasersäteiden – välistä hakemaan vihjettä tehtävän ratkaisemiseksi toiselle puolelle huonetta. Seuraavaksi vuorossa on yhteenlaskua, joka tapahtuu heittämällä pieniä pusseja laatikoihin huoneen toisessa päässä.

Enemmän tällaista on syksyllä tulossa kaikkiin päiväkoteihin pienemmillekin lapsille Helsingissä, jos poliitikot tiistaina odotetusti hyväksyvät Helsingin version uusista varhaiskasvatuksen perusteista.

Siis ei enemmän palikkatorneja tai matematiikkaa, mutta lisää lasten osallisuutta. Tällaisia laajoja ja mietittyjä kokonaisuuksia, joiden siemen on lasten uteliaisuudessa ja kiinnostuksenkohteissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niin kuin nyt vaikka ne lasersäteiden virkaa tekevät narut, melkein kuin toimintaleffoissa.

Joku lapsista kertoi kokeilleensa vähän vastaavaa Superparkissa. Aikuiset miettivät, että miksi tästäkin ei voisi tehdä päiväkotiin sopivaa versiota.

Tällainen pisteeltä toiselle kiertävä toiminta on Pääskyjen lastentarhanopettajille Marjo Jauholle ja Markus Vuorikoskelle ihan perusjuttu. Kaksikko on myös kehitellyt jo useamman vuoden Meriseikkailu-nimistä laajempaa toiminnallisen oppimisen tapaa, jossa lapsiryhmä etenee tasolta toiselle kuin peleissä.

”Ei pidä aliarvioida lasten älykkyyttä, lapset osaavat vaikka mitä. Elleivät osaa, mietitään ratkaisua yhdessä ja kokeillaan toimiiko se. Lapset ovat hyviä keksimään jotain aivan uutta, jos heillä on sellainen olo, että heitä kuunnellaan”, Jauho sanoo.

Päiväkodeissa esiopetusta koskevat linjaukset menivät uusiksi samaan aikaan koulujen opetussuunnitelmien kanssa viime vuonna. Ensi syksynä ovat vuorossa viisivuotiaat ja sitä pienemmät lapset. Helsinki painottaa muuhun Suomeen verrattuna kahta asiaa: koko kaupunkia oppimisympäristönä ja kulttuurista moninaisuutta.

”Lapsuus saa näkyä ja kuulua kaupungissa”, selventää Mikko Mäkelä varhaiskasvatusvirastosta. Päiväkodista lähdetään entistä useammin pihaa kauemmas: pelikentälle, metsään, konserttiin, mihin milloinkin. Esimerkiksi museot ja kirjastot ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita, samoin urheiluseurat.

Kulttuurinen moninaisuus taas tarkoittaa, että helsinkiläislapset kasvavat jo ryhmissä, joissa lapset esimerkiksi puhuvat äidinkielenään lukuisia eri kieliä.

”Se on mahdollisuus ja pitää miettiä, miten sitä pystytään enemmän hyödyntämään. Tuleville sukupolville on helppoa toimia hyvin monenlaisissa ympäristöissä, hyvin erilaisten ihmisten kanssa.”

Valtakunnallisesti päiväkotien suunnitelmapapereissa on paljon samaa kuin kouluissa ja esikouluissa nyt. Puhutaan esimerkiksi oppimaan oppimisesta ja monilukutaidosta.

Tämä ei tarkoita suoraan sitä, että jo pienen lapsen pitäisi oppia lukemaan. Lapset oppivat tekemällä itse ja kokeilemalla. Esimerkiksi täällä Pääskyissä tehtävissä on todella vähän yksin pähkäilyä ja paljon yhdessä tekemistä.

”Näin keväällä näkee, että ryhmä on hitsautunut yhteen”, kehuu Markus Vuorikoski.

Muuallakin vähenee sellainen tapa toimia, että viikossa on esimerkiksi samana päivänä aina musiikkia ja toisena liikuntaa.

Sen sijaa on enemmän Meriseikkailun kaltaisia isoja kokonaisuuksia, joissa sitten voi hyvinkin olla mukana vaikka musiikkia ja liikuntaa, mutta myös tärkeiden sosiaalisten taitojen opettelua. Toimintaa pitää dokumentoida ja myös tavoilla, joissa lapset itsekin ovat mukana. Pääskyissä esimerkiksi lasten itsensä tekemät animaatiot olivat tänä vuonna suurmenestys.


Myöskään vapaa leikki ei häviä päiväkodeista, Helsingissä sen pitäisi olla painopiste.

”Kaiken toiminnan pitää olla pedagogisesti perusteltavissa. Siis aivan kaiken”, sanoo Mäkelä. Siis että sen vapaan leikinkin kohdalla aikuisen pitää olla herkkä huomaamaan esimerkiksi mikä auttaa lasta pääsemään osaksi leikkivää ryhmää.

Varhaiskasvatusjargonilla puhutaan osallisuudesta. Se ei tarkoita vain, että aikuinen kysyy ja lapsella on mahdollisuus vastata. Vaan että lapsi ja koko hänen perheensä nähdään oikeasti osana yhteisöä ympärillään ja vuorovaikutus muiden kanssa on tärkein asia.

”Lapset kohtaavat aikuisen ja toisensa. Aikuisella on aikaa olla lasten kanssa. Ja jokainen lapsi saa aidosti olla sellainen kuin on”, kuvailee Marjo Jauho.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Mikä varhaiskasvatussuunnitelma?


 Varhaiskasvatuksen isoista linjoista on päätetty valtakunnallisesti. Näiden päälle kunnat tekevät omat varhaiskasvatussuunnitelmansa, Helsingissä tämä päätös siis poliitikkojen käsissä tällä viikolla ja uudet perusteet tulevat voimaan syksyllä.

 Seuraava taso on päiväkodin jatkossa vuosittain päivitettävä toimintasuunnitelma. Vanhempien kanssa keskustelemalla Helsingin päiväkodeissa tehdään vielä kullekin lapselle oma varhaiskasvatussuunnitelma vuosittain.

 Toisin kuin kouluissa, varhaiskasvatuksen suunnitelmapapereissa ei lue tarkkoja tavoitteita oppiaineittain. Niissä puhutaan enemmän ihanteista. Siis esimerkiksi: ”Henkilöstö tukee lasten kasvua ihmisyyteen, jota kuvaa pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan.”

 Yhteisen varhaiskasvatussuunnitelman linjaukset koskevat kuntien päiväkotien lisäksi niiden valvomaa yksityistä päivähoitoa sekä perhepäivähoitoa ja leikkipuistojen kaltaista avointa toimintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Helsinki
 • Päivähoito
 • Malmi
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  4. 4

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  7. 7

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  8. 8

   Pablo Neruda ei kuollut syöpään – CIA:n agentti saattoi myrkyttää Nobel-kirjailijan

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Miljoonien arvoinen Rodin-veistos lojui unohdettuna kaupungintalon nurkassa USA:ssa – 22-vuotiaan työntekijän löytöä ei aluksi otettu todesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää