Parvekegrillaus koettelee naapurisopua: ”Vähän samantyyppistä toimintaa kuin tupakoiminen” – Kiinteistöliiton lakimies neuvoo, miten suhtautua häiritsevään käryyn

Naapurin parvekkeelta kantautuvat savu ja ruoan haju voivat olla piinaavia, mutta taloyhtiön järjestyssäännöt eivät välttämättä ole tehokkain konsti puuttua asiaan.

Kiinteistöliiton Kaisu Terkin mukaan esimerkiksi nykyaikaisilla kaasugrilleillä grillaaminen ei aiheuta samanlaista paloturvallisuusriskiä kuin kertakäyttögrilliin tehty avotuli.

26.5.2017 2:00 | Päivitetty 26.5.2017 8:10

Kesällä grillataan – mutta kerrostaloissa grillikauden avaus saattaa koetella naapurisopua.

Kiinteistöliiton lakimiehen Kaisu Terkin mukaan yhden paistuva herkku voi olla toiselle ärsyttävä häiriötekijä.

”Savu ja haju, ne nyt vaan koetaan häiritseviksi. Grillaaminen parvekkeella on sillä tavalla vähän samantyyppistä toimintaa kuin tupakoiminen”, Terkki sanoo.

Senpä vuoksi Kiinteistöliiton lakimiehet saavat grillikauden alkaessa vastailla kerrostaloasujien kysymyksiin siitä, kuinka naapurilta saataisiin grillaaminen kiellettyä. Vastaus ei aina miellytä kaikkia. Lain puolesta grillaaminen kuuluu niin sanottuun normaaliin elämään.

”Kieltäminen on siinä mielessä vähän hassu lähtökohta”, Terkki sanoo.

Ongelmallista parvekegrillaamisen kieltämisessä on muun muassa se, minkälaisia seuraamuksia teolla on. Jos taloyhtiön järjestyssäännöissä on esimerkiksi määritelty, että toistuvasti sääntöjä rikkovan huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan määräajaksi, on perusteltua kysyä, kuinka vakavista sääntörikkomuksista pitää olla kyse.

Terkin mukaan esimerkiksi nykyaikaisilla kaasugrilleillä grillaaminen ei aiheuta samanlaista paloturvallisuusriskiä kuin vaikkapa kertakäyttögrilliin tehty avotuli.

Toisaalta taas pitää muistaa, että järjestyssäännöt on ensisijaisesti tehty turvaamaan taloyhtiön järjestystä ja luomaan asumiselle viihtyisät puitteet, ei rajoittamaan normaalia elämää.

Kiinteistöliitto lähtee neuvontatilanteessa siitä, että taloyhtiöiden kannattaisi järjestyssääntöjen muuttamista ja kieltoja ennen neuvoa asukkaita paloturvalliseen parvekegrillaamiseen ja muistuttaa kaikkia huomioimaan naapurit.

”Kannustamme ehdottomasti siihen, että jutut puhuttaisiin läpi. Se vain tuntuu olevan kovin suomalaista, että on suuri kynnys nostaa asiat pöydälle ilman, että on ensin haettu joku lakipykälä, jonka avulla voidaan kieltää toista tekemästä jotakin”, Terkki pohtii.

Hän kannustaisi kerrostaloasujia ennen lakikirjan avaamista lähestymään naapureita vuorovaikutuksen hengessä.

”Taloyhtiöissä olisi hyvä keskustella yhteisistä pelisäännöistä. Että miten kaikilla olisi kiva olla ja otettaisiin muut huomioon”, Terkki sanoo.

Onko sinulla kokemuksia parvekegrillauskiistan ratkaisemisesta? Kerro siitä HS:lle alla olevassa kyselyssä tai lähetä sähköpostia osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat