Kaupunki    |   Kommentti

Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan

Helsingin ylin johto maalaa helsinkiläisille ruusuisen tulevaisuuden. Pian nähdään, jäävätkö kunnianhimoiset lupaukset vain lämpimäksi puheeksi.

Helsinki on neljän vuoden päästä nykyistä kansainvälisempi. Täällä ei ole homekouluja eikä kurjistuvia lähiöitä ja syrjäytyminenkin on selätetty.

Helsingin ylin johto maalasi HS:n Pormestarilupaus-sarjassa Helsingille ruusuisen tulevaisuuden. Hyvä niin. Nyt helsinkiläisillä on mahdollisuus seurata, jäävätkö sarjassa annetut kunnianhimoiset lupaukset lämpimäksi puheeksi vai muuttuuko Helsinki todella lupauksien suuntaan.

Tässä vaiheessa on hyvä kerrata nopeasti, mitä helsinkiläisille oikein luvataan.


Lupaus numero 1: Helsingistä tulee kansainvälisempi, modernimpi ja palveluhenkisempi

Tämän lupauksen esitteli pormestari Jan Vapaavuori (kok). Hän uskoo kansainvälisemmän Helsingin pärjäävän nykyistä paremmin kilpailussa muita kansainvälisiä kaupunkikeskittymiä vastaan. Ja on sellainen kaupunki Vapaavuoren mielestä myös nykyistä hauskempi.

”Esimerkiksi Supercellin kaltaiset yritykset houkuttelevat kansainvälisiä osaajia. Yksin asuville Helsinki on varmasti jo nyt hyvä paikka, mutta jos haluamme, että perheelliset tulevat Helsinkiin, meidän pitää pystyä tarjoamaan enemmän englanninkielistä koulutusta, päiväkoteja sekä työpaikkoja”, Vapaavuori sanoi.

”Toivoisin, että ihmiskunnan tulevat toivot – sekä suomalaiset että muualta tulevat – voisivat löytää paikkansa täällä sijaitsevista yrityksistä.”

Lupaus numero 2: Helsingin lähiöiden kurjistumiskehitys pysähtyy

Helsingin kaavoituksesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) puolestaan luo uutta toivoa Jakomäen, Kontulan, Meri-Rastilan ja Siltamäen kaltaisille lähiöille. Hän lupaa Helsingin panostavan alueiden palveluihin ja houkuttelevan vuokratalovaltaisille alueille myös omistusasujia.

”Omistusasuntoja on tärkeää saada myös sinne, missä vanhat omistusasunnot ovat todella halpoja. Tässä on tietenkin haasteena se, miten onnistutaan tekemään samalla laadukkaita ja edullisia asuntoja”, Sinnemäki sanoi.

Lupaus numero 3: Helsinki korjaa homekouluongelman

Helsingin koulut kärsivät miljardiluokan korjausvelasta. Helsinkiläisten koululaisten vanhemmilla ei kuitenkaan ole hätää, sillä kouluista ja päiväkodeista vastaava apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) lupaa selvittää homekouluongelman.

”Olemme laittaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana satoja miljoonia homeesta ja huonosta sisäilmasta kärsivien koulujen korjaamiseen. Sitten menee pahimmillaan muutama vuosi, ja ne samat koulut ovat uudestaan korjattavien listalla. Meidän pitää nyt pikaisesti selvittää, mistä tämä johtuu, ja sen jälkeen pistää vauhtia korjauksiin”, Pakarinen sanoi.

”Jos tämä olisi helppoa, niin tämä olisi tehty jo.”

Lupaus numero 4: Helsingin alueiden terveys- ja hyvinvointierot kaventuvat

Helsinkiläiset ovat neljän vuoden päästä myös nykyistä terveempiä tai ainakin alueiden väliset terveys- ja hyvinvointierot ovat nykyistä pienempiä. Tämän lupauksen esittää sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr).

Huomiota on kiinnitettävä erityisesti alueisiin, joilla on paljon työttömyyttä, matala koulutustaso, päihdeongelmia ja paljon vuokratalovaltaista asutusta, Vesikansa linjaa.

”Meillä ei ole varsinaisia ongelma-alueita, mutta siitä näkyy merkkejä, että hyvä- ja huono-osaisuus keskittyvät tietyille­ alueille.”

Lupaus numero 5: Helsingissä ei ole enää jatkossa syrjäytyneitä nuoria

Helsinki on voittanut neljän vuoden kuluttua kamppailun nuorison syrjäytymistä vastaan. Näin lupaa Helsingin nuoriso-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluista vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd).

”Lupaan tehdä kaikkeni sen eteen, että jokaisella helsinkiläisnuorella on tulevaisuus. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa”, Razmyar sanoo.

”Tiedän, että tämä kuulostaa isolta tavoitteelta, mutta olemme mielestäni todella kunnianhimottomia, jos tämä ei ole meidän tavoitteemme.”

Kuulostaako ylevältä? Niin minustakin. Se voi kuitenkin olla helsinkiläisten kannalta hyvä asia. Kunnianhimon puutteesta uutta johtoviisikkoa ei voi ainakaan syyttää.

Pormestarilupaus-juttusarja esitteli viisi Helsingin ylintä johtajaa ja kertoi millaisiin asioihin heillä on ensisijaista päätösvaltaa.

Samalla sarja myös hahmotti pormestarijohtoisen ja entisen kaupunginjohtajavetoisen Helsingin välistä eroa.

Pormestarit ovat poliittisia johtajia. Tämän viisikon voi siis laittaa vaihtoon, jos heidän toimensa tai heidän edustamiensa puolueiden toimet eivät miellytä. Aikaa pormestarien ja puolueiden toiminnan puntarointiin on neljä vuotta. Entisten kaupunginjohtajien ei tarvinnut lupailla mitään, sillä he johtivat kaupunkia seitsemän vuotta kerrallaan, kävipä vaaleissa miten hyvänsä.

Pormestarilupaus-sarja tarjoaa yhden työkalun pormestareiden onnistumisen arviointiin. Pormestarit lupasivat rakentaa oman versionsa helsinkiläisestä paratiisista. Neljän vuoden päästä voit päättää, ostatko heidän vähän käytetyn onnelansa vai sijoitatko uusiin visioihin ja uusiin johtajiin.

Pormestarien onnistumisesta päätät sinä. Muista siis kytätä pormestareitasi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  2. 2

   The New York Times: Yhdysvaltain eliitti­sotilaita varoitettiin ilmiantamasta joukkueen­johtajansa sotarikoksia

  3. 3

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  5. 5

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  6. 6

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  7. 7

   Kommentti: Annika Saarikon päätös laukaisee käyntiin kilpailun, jota keskusta eniten rakastaa

  8. 8

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  10. 10

   Antti Rinne valittiin eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – HS näyttää ensimmäisen täysistunnon suorana juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  4. 4

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää