Kaupunki

Nasima Razmyar lupaa: Lopetan apulaispormestarina nuorten syrjäytymisen, kaikki muu olisi kunnianhimotonta

Helsingin nuorisosta ja kulttuurista vastaava apulaispormestari haluaa Helsingin antavan tyhjänä olevia tilojaan bändikämpiksi ja muuhun kulttuurikäyttöön. Juttusarjassa Helsingin pormestari ja apulaispormestarit kertovat, miten he parantavat Helsinkiä. Razmyarin haastattelu on sarjan viides ja viimeinen osa.

Helsingissä ei ole neljän vuoden päästä syrjäytyneitä nuoria. Näin käy, jos Helsingin kulttuurista, vapaa-ajasta ja nuorisopalveluista vastaavan apulaispormestarin Nasima Razmyarin (sd) tavoite toteutuu.

”Lupaan tehdä kaikkeni sen eteen, että jokaisella helsinkiläisnuorella on tulevaisuus. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa”, Razmyar sanoo.

”Tiedän, että tämä kuulostaa isolta tavoitteelta, mutta olemme mielestäni todella kunnianhimottomia, jos tämä ei ole meidän tavoitteemme.”

Razmyarin lupaus on osa HS:n juttusarjaa, jossa kesäkuun alussa valittu Helsingin ylin johto kertoo, miten se aikoo parantaa helsinkiläisten arkea seuraavan neljän vuoden aikana. Aiemmat lupaukset on luettavissa tämän jutun alta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Helsingin iso strategia pitää olla se, ettei yksikään nuori syrjäydy. Sen jälkeen pitää miettiä yli toimialarajojen, miten se saadaan toteutettua”, Razmyar sanoo.

Razmyar myöntää, ettei hänellä ole vielä tarkkaa käsitystä siitä, miten tavoitteeseen päästään. Kouluilla ja nuorisotoimella on syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tavoittamisessa iso rooli, hän sanoo.

Kyse on myös rahasta. Esimerkiksi koulut tarvitsevat lisää koulukuraattoreita, terveydenhoitajia ja koulukäyntiavustajia, jotta tavoite voisi toteutua.

”Helsingissä on myös paljon hienoja järjestöjä, joiden toimintaedellytyksiä pitää parantaa.”

Razmyar on Helsingin ensimmäinen maahanmuuttajataustainen johtaja. Hän jätti apulaispormestarin tehtävää varten paikkansa kansanedustajana.

”Uskon, että olen tässä työssä lähempänä helsinkiläisiä kuin kansanedustajana. Kun olen lähellä, niin pystyn myös vaikuttamaan nopeammin niihin asioihin, joita ihmiset pitävät tärkeinä. Lupaan kiertää nuorisotaloja, kouluja ja liikuntapaikkoja ja kuunnella, mitä ihmisillä on sanottavana”, Razmyar sanoo.

”Toivon, että taustani auttaa minua ymmärtämään paremmin niitä asioita, joita haluan edistää.”

Nuorison lisäksi Razmyar vastaa jatkossa myös kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluista. Molemmat ovat hänen mielestään helsinkiläisten hyvinvoinnin kannalta ensisijaisen tärkeitä.

Razmyarin mielestä kaupungin pitäisi edistää kulttuuria antamalla tyhjiä tilojaan kulttuuriväen käyttöön.

”Meillä on esimerkiksi Kontulassa ja Mellunmäessä tiloja tyhjillään, joka ei ole järkevää alueen kannalta. Niitä voisi käyttää vaikka bändikämppinä tai ateljeina.”

Liikuntapuolella hän lupaa patistaa helsinkiläisiä ylös sohviltaan.

”Istumisen kulttuuriin pitää puuttua enemmän. Meidän pitää myös panostaa lähiliikuntapaikkoihin, että ihmiset haluavat lähteä ulos”, Razmyar sanoo.

”Liikkumattomuus on pitkällä aikavälillä sairaus, sillä on todella suuria vaikutuksia, jos tämä säilyy nykyisellään.


Razmyar on Sdp:n ainoana apulaispormestarina puolueen näkyvimmät kasvot Helsingissä. Demarius myös kuuluu tässä haastattelussa. Razmyar painottaa useasti, että Helsingin on pidettävä kaikki alueet kehityksessä mukana ja huolehdittava siitä, että Helsinki on myös hyvä työnantaja.

”Hyvä henkilöstöpolitiikka vaikuttaa suoraan meidän palveluihin. Kun meillä on tarpeeksi työntekijöitä siellä, missä henkilöstöä tarvitaan, niin silloin helsinkiläiset voivat hyvin ja meidän työntekijät voivat hyvin. Tässä meillä on peiliin katsomisen paikka.”

Helsinki on kärsinyt muun muassa korkeista sairauspoissaololuvuista. Poissaolot ovat olleet esimerkiksi naapurikaupunkeja korkeampia.

Sdp odottaa Razmyarilta paljon. Sdp:n kannatus on Helsingissä historiallisen matala. Apulaispormestarina Razmyarilla on suuri rooli puolueen kurssin kääntämisessä.

”En oikeastaan kanna asiasta paineita vaan toivon, että teot voisivat puhua puolestaan. Sdp:n ongelma ei ole se, etteikö me ajettaisi oikeita asioita ja arvoja vaan se, ettemme osaa tehdä politiikkaamme tarpeeksi näkyväksi”, Razmyar sanoo.

”Jos haluamme, että meidän politiikallamme on vaikutusta asioihin, niin meillä pitää olla myös poliittista painoarvoa. Ei riitä, että ryhmän sisällä on hyvä fiilis.”

Helsingin pormestaristo lupaa kansainvälisemmän, homekouluttoman, terveemmän ja eriytyneistä asuinalueista vapaan Helsingin

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) lupaa tehdä Helsingistä kansainvälisemmän ja modernimman kaupungin seuraavan neljän vuoden aikana.

Kaavoituksesta ja rakentamisesta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) lupaa lopettaa Helsingin asuinalueiden eriytymisen. Hän lupaa ruusuisempaa tulevaisuutta muun muassa Jakomäen ja Kontulan kaltaisille lähiöille.

Koulutuksesta ja päiväkodeista vastaava apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) lupaa korjata Helsingin homekouluongelman.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) lupaa kaventaa Helsingin eri alueiden välisiä terveyseroja.

Kuka?

Pridea suojeleva apulaispormestari


 Kulttuurin ja vapaa-ajan palveluista vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar on Helsingin pormestarijoukkion nuorin.

 Syntyi Kabulissa, Afganistanissa vuoden1984 syyskuussa.

 Toisen kauden kaupunginvaltuutettu joutui eroamaan eduskunnasta tehtävää varten.

 Muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavan Helsinki Pride -tapahtuman suojelija vuonna 2017.

 Harrastaa kuntosalilla käyntiä, lenkkeilyä, pyöräilyä ja lukemista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pormestarilupaus
 • Nasima Razmyar
 • Helsinki
 • Syrjäytyminen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Idyllisessä Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle – Poliisi saapui turvaamaan rauhaa

  5. 5

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  9. 9

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää