Kaupunki

Vankeuteen tuomitut Jukka Peltomäki ja Leila Tuominen ovat yhä vapaalla jalalla, aikovat valittaa tuomioistaan hoviin

Yli kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu voidaan määrätä välittömästi vangittavaksi. Syyttäjä ei vaatinut Jukka Peltomäen vangitsemista.

Helsingin käräjäoikeuden 2,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitsema Jukka Peltomäki (sd) on yhä vapaalla jalalla. Peltomäen asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo, että Peltomäki aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

”Peltomäen kanta oli täysin eri kuin syyttäjällä. Lisäksi kyseessä oli äänestyspäätös. Yksi tuomari olisi tuominnut toisin. Tapaus on juridisesti todella vaikea”, Leppiniemi sanoo.

Myös kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta tuomittu Leila Tuominen aikoo valittaa tuomiostaan.

”Käräjäoikeudessa esitetty näyttö ja siitä tehtävät johtopäätökset puolsivat vahvasti Tuomista koskevien syytteiden hylkäämistä. Käräjäoikeuden tuomio oli äänestyspäätös. Vähemmistöön jäänyt käräjätuomari hylkäsi kaikki syytteet”, kommentoi Tuomisen asianajaja Matti Manner.

”Näissä olosuhteissa Tuomisen oikeusturva ilman muuta edellyttää, että asia saatetaan hovioikeuden ratkaistavaksi.”

Vantaan apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtaja toiminut Peltomäki sai keskiviikkona tuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Tuomioistuin voi syyttäjän tai asianomistajan vaatimuksesta määrätä tuomitun vangittavaksi heti oikeudenkäynnin jälkeen, mikäli tuomio on vähintään kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Myös lyhyemmästä tuomiosta voidaan määrätä heti vangittavaksi, jos on syytä epäillä, että tuomittu esimerkiksi pakenee tai jatkaa rikollista toimintaa.

Syyttäjä ei kuitenkaan vaatinut Peltomäkeä tai muita lahjusvyyhdin syytettyjä vangittavaksi. Peltomäen tuomio ei myöskään tule vielä lainvoimaiseksi, koska siitä valitetaan.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ennustaa hovioikeuden käsittelystä melko nopeaa. ”Hovioikeus tulee ratkaisemaan asian olemassa olevan materiaalisen perusteella”, hän sanoo.

Syyttäjän näkökulmasta valituskierroksen pitääkin olla nopea. Jukka Peltomäki ja Leila Tuominen vaativat jo käräjäoikeudessa hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vaatimukset.

”Tapaus oli juuri niillä rajoilla, että olisivatko he voineet saada hyvitystä prosessin keston perusteella”, Tolvanen sanoo.

”Kun tapaus menee hoviin, on mahdollista, että he saavat hyvitystä.”

Hyvitys tarkoittaa käytännössä rangaistuksen alentamista tai rahallista korvausta. Ensijaisesti hyvitys toteutetaan alentamalla rangaistusta.

Oikeusprosessin kesto lasketaan ensimmäisestä esitutkinnassa tehdystä kuulemisesta. Jukka Peltomäen kohdalla prosessi oli käräjäoikeuden tuomion tullessa kestänyt viisi vuotta ja kymmenen kuukautta, Leila Tuomisella puolestaan viisi vuotta ja seitsemän kuukautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korruptio

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää