Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

Hallituksen trioministerit Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho ovat matkoilla sateenkaarikansan kulkueen aikaan.

Sampo Terho (vas.), Petteri Orpo ja Juha Sipilä eivät osallistu Pride-kulkueeseen.

22.6.2017 14:48

Yksikään hallituksen keskeisestä ministerikolmikosta ei ole aikeissa lähteä marssimaan sateenkaariväen Pride-kulkueeseen Helsingissä ensi viikon lauantaina.

Helsingin Sanomat kysyi pääministeri Juha Sipilältä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholta (uv), ovatko he osallistumassa tapahtumaan, joka nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Sipilä on samaisena lauantaina avaamassa nuorten jousiammunnan Pohjoismaiden mestaruuskisat Kemissä, kertoo erityisavustaja Janika Tikkala sähköpostitse.

Sampo Terho on kulkueen aikaan työmatkalla Virossa, eikä hän ole osallistumassa Pride-viikon muihinkaan tilaisuuksiin, kertoo ministerin sihteeri Minna Siltanen sähköpostin välityksellä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo ennättää vaihtamaan muutaman sanan puhelimessa. Hän on Pride-rekkojen nytkähtäessä liikkeelle kauan sitten sovitulla perheen matkalla.

Valtakunnan poliittisten johtohahmojen osallistumista Pride-kulkueeseen on vaadittu viime päivinä etenkin sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi tapahtuman tämän vuoden virallinen suojelija, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) kutsui hallituksen kärkiministerit mukaan viestipalvelu Twitterissä.

Pyydän tämän vuoden Helsinki-pride suojelijana ministerit Sipilä, Orpo ja Soini mukaan Pride-kulkueeseen. Ilon kautta. ❤️— Nasima Razmyar (@NasimaRazmyar) 18. kesäkuuta 2017

HS tiedusteli Pride-suunnitelmia ulkoministeri Timo Soinin (uv) sijaan Sampo Terholta, koska Terho korvasi Soinin hallituskriisin jälkimainingeissa hallituksen triossa, eli hän istuu hallituksen tärkeimpien päätösten pöydässä.

Tapahtuman suojelija Razmyar kirjoittaa Twitter-keskustelussa, että hänestä Pride-tapahtuma on hyvä tilaisuus päättäjille ”tunnistaa ja tunnustaa epäkohdat”. Kysymykset yhdenvertaisuudesta, ihmisoikeuksista ja -arvosta ovat ryydittäneet poliitikkojen puheita viime viikkoina niin hallituskriisin kuin perussuomalaisen puolueen kahtiajaon yhteydessä.

Ministerit puhuivat viikko sitten arvoista ja ihmisoikeuksista. Nyt on tilaisuus osoittaa puheet teoiksi. #Translaki on ihmisoikeuskysymys.— Nasima Razmyar (@NasimaRazmyar) 19. kesäkuuta 2017

Valtiovarainministeri Orpo kiittää kutsusta, mutta vetoaa esteeseen.

”Toivottavasti siellä kuitenkin näkyy väkeä sekä hallituksen että opposition riveistä. Se on tätä päivää – on hyvä, että näitä asioita tuodaan esille.”

Oletteko ajatellut osallistua muihin tapahtumiin, joita järjestetään Pride-viikon mittaan?

”En ole vielä ajatellut asiaa. Täytyy katsoa, mitä siellä on.”

Pääministeri Sipilä on avustajiensa mukaan virkamatkalla Kiinassa ensi viikon.

Toiminnanjohtaja Aaro Horsma Helsinki Pride -viikkoa järjestävästä Heseta ry:stä muistuttaa, ettei läsnäolo yhtenä päivänä vuodessa tuo muutosta.

”Siihen, että todella seisoo sateenkaariyhteisön takana, ei riitä, että on kulkueessa, vaan sen pitäisi näkyä kaikessa, mitä viranomaiset, kunnat ja poliitikot tekevät.”

Keskustelu esimerkiksi pääministeri Sipilän mahdollisesta osallistumisesta kulkueeseen on herättänyt yhteisön sisällä myös kritiikkiä.

”Jos lähtee kulkueeseen, sitoutuu samalla myös Helsingin Priden arvomaailmaan, ja se täytyy näyttää politiikassa”, painottaa Horsma.

Hänestä sateenkaarikansan joukkoon liittyvien pitäisi olla valmiita esimerkiksi muuttamaan translakia ja muita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä syrjiviä käytäntöjä.

Tänä vuonna Helsinki Pride -kulkueessa nähdään ensimmäistä kertaa poliisi virkapuvussa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on kutsunut rekan lavalle eri organisaatioita.

Viranomaisista mukana on edustajia myös ministeriöistä, mutta yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsu ei yltänyt ministereille vaan virkamiehille.

Ministerit ja muut poliitikot voivat halutessaan osallistua kulkueeseen esimerkiksi omien poliittisten ryhmiensä edustajina.

HeSetan Horsma toivottaa vallanpitäjät tervetulleiksi, jos nämä jakavat tapahtumalle tärkeät arvot ja tavoitteet ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja yhdenvertaisuudesta. Järjestäjät itse eivät ole heille kutsuja lähetelleet.

”Pride on avoin tilaisuus.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat