Helsinki-kuvaaja K-G Roos päätyi unohdettuna ja rahattomana itsemurhaan 1970-luvun Ruotsissa – sitä ennen hän kokosi Helsingistä valokuvakirjan jollaista ei ollut ennen nähty

Ihmisten Helsinki -teoksen toisella tekijällä Jörn Donnerilla ja Roosilla oli selkeät roolit. Roos otti kuvat ja Donner kirjoitti tekstit kuvista liikaa välittämättä. Tässä jutussa esitellään Roosin 1950-luvun lopulla ottamien kuvien lisäksi HS:n valokuvaajan Jonne Heinosen kuvia helsinkiläisistä elokuussa 2017.

Kuva Jörn Donnerin ja valokuvaaja K-G Roosin dokumentaarisesta valokuvakirjasta Ihmisten Helsinki (1961). Kuvassa näkyy helsinkiläisen tanssilavan lauantai-illan viettoa, mutta tarkkaa tietoa tanssilavan sijainnista ei ole. Kuva on otettu vuonna 1957 tai 1958.

26.8.2017 2:00 | Päivitetty 26.8.2017 10:55

Vuonna 1961 Suomessa julkaistiin kirja, jollaista ei ollut ennen täällä tehty.

Asialla olivat Jörn Donner ja melko tuntematon helsinkiläinen valokuvaaja Karl-Gustav Roos, joka käytti myöhemmin itsestään nimeä K-G Roos.

Molemmat olivat tahoillaan kyllästyneet siihen, että Helsinkiä kuvattiin ajan valokuvakirjoissa ennen kaikkea arkkitehtuurin ja katunäkymien kautta. Donner kuvasi tilannetta runollisesti:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat