Kaupunki

Homoja vihkinyt kapinapappi aikoo lukita itsensä jalkapuuhun keskellä Bulevardia – Kai Sadinmaata odottaa pahimmillaan erottaminen pappisvirasta

Kohupappi raahaa jalkapuun ensin Kalliosta Bulevardille. Tuomiokapitulin päätös voi toimia ennakkotapauksena siihen, miten kirkko suhtautuu samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Kallion entisen pastorin Kai Sadinmaan, 53, jalat solahtavat helposti 2,5-metrisen jalkapuun hirsien väliin. Sadinmaa poseeraa kameralle ja näyttää peukkua, vähän naurattaakin. Nyt ollaan Hämeenlinnassa hakemassa lainaan jalkapuuta.

Jalkapuu on tehty Hämeenlinnan keskiaikaismarkkinoita varten. Sadinmaa tarvitsee sitä lainaan, sillä hän aikoo keskiviikkona raahata jalkapuun Helsingin Kalliosta keskustan läpi Bulevardille. Se on Sadinmaan performanssi ja yhden miehen mielenosoitus.

Bulevardilla sijaitsee seurakuntien toimintaa ja hallintoa valvova Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli. Keskiviikkona tuomiokapituli päättää, rankaiseeko se Sadinmaata samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon vai ei.

Sadinmaa aikoo kiinnittää itsensä jalkapuuhun keskiviikkona puoli kahdeltatoista iltapäivällä. Häpeäpaaluun on lupautunut kiinnittämään itsensä myös miespari, jonka Sadinmaa vihki maaliskuussa avioliittoon tasa-arvoisen avioliittolain tultua voimaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sadinmaa on ensimmäinen pappi Suomessa, josta on tehty kantelu tuomiokapituliin samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä.

Sadinmaan tapausta voidaan siis pitää jonkinlaisena ennakkopäätöksenä, joka linjaa tuomiokapitulien mahdollisia tulevia päätöksiä. Muualla Suomessa ainakin Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa on käsittelyssä tapaus, jossa seinäjokelainen pappi vihki samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliittoon.

Käytännössä tuomiokapitulilla on kolme rangaistusvaihtoehtoa. Se voi antaa Sadinmaalle varoituksen tai erottaa hänet pappisvirasta joko määräajaksi tai kokonaan. Helsingin tuomiokapitulin päätös ei kuitenkaan sido maan muita tuomiokapituleja.

”Tuomiokapitulit ovat itsenäisiä, eivätkä ne ole sidottuja tähän päätökseen. Jokaiselle tuomiokapitulilla pitää kyllä olla jonkinlaista johdonmukaisuutta omassa päätöksenteossaan”, sanoo Helsingin tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario.

Esimerkiksi se, onko pappi jatkanut samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä vielä saatuaan asiasta piispalta huomautuksen, voi vaikuttaa tuomiokapitulin päätökseen, Saario sanoo. Sadinmaa on.

Sadinmaa ei usko, että häntä erotetaan papin virasta kokonaan. Se olisi radikaali vaihtoehto. Toisaalta Sadinmaa ei usko pääsevänsä pälkähästä täysin. Hän epäilee saavansa varoituksen. Senkin hän aikoo vielä hallinto-oikeuteen.

Vaikka Sadinmaa saisikin tuomiokapitulilta rangaistuksen, hän ei usko sen olevan kirkon kuolinisku samaa sukupuolta olevien avioliitolle.

”Salassa olevia vihkimisiä tulee tapahtumaan kuitenkin. Olettaisin, että tästä tehdään jossain vaiheessa omantunnon kysymys”, hän arvioi.

Tasa-arvoisen avioliiton kohdalla evankelisluterilainen kirkko haraa muun yhteiskunnan kehitystä vastaan. Sadinmaan mielestä se on outoa, sillä hänen mielestään kirkko myötäilee muuten liikaa vallanpitäjiä. Sen sijaan, että kirkko paljastaisi yhteiskunnan epäkohtia.

”Kirkko on ollut näin tukemassa hyvinvointivaltion alasajoa. Se sopii ikävällä tavalla kirkolle. Valtio tekee kirkolle palveluksen, kun meillä on niin paljon köyhiä, joita kirkko voi auttaa. Kirkko voi tavallaan sitä kautta lunastaa olemassaolonsa”, Sadinmaa sanoo.

Sadinmaan mielestä kirkon pitäisi olla anarkistisempi.

”Niinhän se nasaretilainenkin toimi, hyvin kapinallisesti ja valtaa haastavasti. Häntä pidettiin poliittisena rikollisena.”

Sen sijaan, että kirkko pyrkii auttamaan huono-osaisia, sen tulisi Sadinmaan mielestä kysyä, mistä huono-osaisuus johtuu.

Hiljaisuudessa on Sadinmaan mukaan kyse siitä, että kirkko pelkää menettävänsä julkisoikeudellisen asemansa. Vaikeneminen näkyy esimerkiksi jumalanpalveluksissa, joihin Sadinmaa kaipaisi puhetta, joka ei keskittyisi pelkästään yksilöllisiin uskonkokemuksiin.

”Minä ajattelen, että kristinuskossa ei ole niinkään kyse yksilön sisäisistä, vaan yhteisöllisistä asioista.”

Yksilöllisyyttä ja elämyksellisyyttä korostava nykykirkko on Sadinmaan mielestä kristinuskon irvikuva.

Rajuja sanoja mieheltä, joka ei ole toiminut liki neljään vuoteen papin virassa missään seurakunnassa.

Sadinmaa haluaa kuitenkin tehdä sanomansa julkiseksi. Siinä Sadinmaa on onnistunut, sillä viime aikoina hän on saanut runsaasti näkyvyyttä eri medioissa kirkon linjan vastustajana. Sadinmaa on myös laittanut tuomiokapitulin käsittelyyn liittyvät kirjelmät ja omat vastineensa esille blogiinsa. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kirja, Ilmestyskirja.

”Kyllä minulle kettuillaan, että tässä on nyt sinun oma julkisuusprojektisi käynnissä oman kirjamyyntisi edistämiseksi.”


Sadinmaan Ilmestyskirja vyöryttää syytteitä kirkkoa ja eliittiä kohtaan. Hänen mukaansa kapitalismi on tavoittanut myös evankelisluterilaisen kirkon, kun jäsenkadosta ja huonosta imagosta kärsivä kirkko on mukana taistelemassa markkinoista mainosmiesten avulla.

Paljon medianäkyvyyttä saaneet tempaukset, kuten kirkon kellojen soittamisen Aleppon uhreille Syyrian sodassa, Sadinmaa lyttää kirkon brändäyskampanjaksi.

Jos Sadinmaa saisi päättää, hän uudistaisi koko evankelisluterilaisen kirkon arvojärjestyksen. Kirkon yhtenä suurimpana ongelmana on Sadinmaan mukaan hierarkisuus ja vallan keskittyminen. Kirkkoherrojen ja piispojen pesteistä hän tekisi määräaikaiset. Hän kaventaisi pappien roolia ja lisäisi sitä vapaaehtoisille.

”Nykyinen kirkko on virkakirkko. Virkainstituution tärkein asia on instituution säilyttäminen ja virkamiesten tärkein asia on säilyttää oma virkansa”, hän sanoo.

Perinteiden horjuttaminen on kuitenkin vaikeaa, eivätkä Sadinmaan mielipiteet luonnollisesti ilahduta kaikkia.

Sadinmaa on saanut kärkkäiden mielipiteidensä takia jopa tappouhkauksia. Työskennellessään Vuosaaren seurakunnassa, Sadinmaan saarnavuorojen alkaessa osa seurakuntalaisista lähti mielenosoituksellisesti pois paikalta. Arvostelijoiden mielestä politiikalla ei ole sijaa kirkossa.

”Olen sanonut heille, että jokainen papin saarna on poliittinen puhe. Jos pappi puhuu saarnan, jossa hän myötäilee valtaa, sitä pidetään evankeliumina, mutta jos valtaa kritisoi, niin silloin se on politiikkaa.”

Sadinmaa on väkevä sanoissaan ja hän kärjistää paljon. Kirjassaan hän muun muassa kuvaa messua riemun Guantanamoksi ja armon Auschwitziksi.

Omien sanojensa mukaan kielellisissä valinnoissa ei ole kyse huomionhakuisuudesta, vaan tyylilajista. Siitä, että tekstiä olisi myös hauska lukea. Eikä Sadinmaan kohdatessa vastassa olekaan raivoisaa ja kyynistä vanhaa ukkoa.

Tosin eivät hänen ajatuksensa kovin hilpeitäkään ole. Sadinmaa on eräänlainen kirkon penttilinkola. Hän uskoo, että maailma ajautuu ”vääjäämättömästi apokalyptiseen tuhoon”, jota siivittää väkivallan ja ympäristökatastrofin kierre.

”Katson, että täysin kestämätön elämäntyyli on mennyt liian pitkälle. Me olemme vieraantuneet itsestämme, toisistamme ja luonnosta. Synnissä on minulle aika paljon kyse vieraantumisesta”, Sadinmaa sanoo.

Pessimisti hän ei kuitenkaan suostu olemaan.

”Ajattelen niin, että me ajaudumme väistämättä johonkin katastrofiin, jonka kautta ihmiset voivat löytää jotain hyvää ja uutta.”

Keskiviikkona jalkapuuta Helsingin läpi raahaa oikeastaan aikamoinen optimisti.

”Tässäkin ajassa on toivoa ja uuden siemeniä johonkin uuteen. Uskon, että valo lopulta voittaa pimeyden ja elämä kuoleman.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirkko
 • Tasa-arvoinen avioliittolaki
 • Avioliitto
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  8. 8

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  9. 9

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää