Kaupunki

Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

Paula Vuotila jatkoi kodittomana työntekoa, kuten tekee moni muukin asunnottomien järjestön mukaan. Tänään vietetään asunnottomien yötä.

Helsinkiläisellä Paula Vuotilalla, 61, oli töitä Helsingin kaupungilla ja kolme tutkintoa, kun hän jäi asunnottomaksi keväällä 2015.

Taustalla oli parisuhde alkoholiongelmaisen miehen kanssa. Vuotila kertoo muuttaneensa turvakotiin, kun avomies kävi hänen kimppuunsa fyysisesti ja henkisesti.

”Asuin sen jälkeen usean tuttavan luona ja välillä rappukäytävässä.”

Vuotila jatkoi työssä käymistä Helsingissä ja Vantaalla sijaisuuksilla erikoissairaanhoitajana ja psykoterapeuttina eikä kertonut töissä olevansa koditon. Hän piti parin viikon sairausloman kuormituksen takia ja palasi töihin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olen ajatellut, että häpeä kodittomuudesta oli niin kauhea.”

Asunnottomille neuvontapalveluja tarjoavan Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen mukaan yhä useampi asunnoton on työssä käyvä.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli yli 6 600 yksin elävää asunnotonta. Heistä hieman yli puolet oli helsinkiläisiä. Tiedot perustuvat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen selvitykseen.

Vajaa viidesosa asunnottomista käy samalla töissä, kertoo VVA:n asuntoneuvoja Ulla Pyyvaara.

”Kun aloitin VVA:ssa yksitoista vuotta sitten, yhteyttä ottavissa asunnottomissa oli paljon eronneita keski-ikäisiä miehiä.”

Nyt moni asunnoton on Pyyvaaran mukaan töissä käyvä tai opiskelija, joka ei pysty maksamaan vuokraa. Usealla on taustalla luottotietojen menetys.

Yli 80 prosenttia asunnottomista asuu tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona, kuten Paula Vuotilakin teki. Tämän takia asunnottomuuden laajuutta ei näy kadulla.

Vuotilan perhe ei ole Helsingissä, joten hän majoittui tutuilla eikä hänellä ollut aina mahdollisuutta pitempään oleskeluun. Tämä on VVA:n mukaan yleinen ongelma – kodittoman majoittuminen tuttaville kestää harvoin pitkään.

Vuotila syntyi Kuopiossa ja opiskeli Oulussa. Hänellä on neljä lasta kahdesta edellisestä avioliitosta, joista viimeinen päättyi vuonna 2005. Kaikki lapset asuvat Helsingin ulkopuolella.

Kodittomuuden syynä olivat Vuotilan mukaan mittavat velat, joista merkittävä osa oli peräisin opiskeluajoilta.

”Avioliiton jälkeisen väkivaltaisen parisuhteen aikana minulle kehittyi myös huolestuttava alkoholiongelma. Hain apua, kun huomasin, että se karkasi käsistä.”

Ennen kaikkea tätä Vuotila eli omien sanojensa mukaan koulutetun eliittielämää, jossa häneltä ei puuttunut mitään. Hänellä on taustalla 30 vuoden aktiivinen ammattiura terveydenhoitoalalla.

Vuotila muun muassa työskenteli päihdeosastoilla Helsingissä ja Vantaalla hoitaen päihdeongelmaisia asunnottomia. Ajatus oman kodin puuttumisesta tuntui silloin kaukaiselta.

Tasan vuosi sitten lokakuussa Vuotila lyyhistyi Malmin sairaalan pihalle haettuaan kuntoutusjaksolle alkoholiongelman takia.

Valtimossa tapahtunut pullistuma johti laajaan aivoverenvuotoon.

”Sisukkaasti kuntoutin itseäni Laaksossa. Vasen puoleni oli toimintakyvytön.”

Nyt esimerkiksi puhe kulkee Vuotilalla täysin vailla ongelmia. Kuntoutuksen jälkeen Vuotila eli taas sohvilla ja rappukäytävissä.

”Kaupungista esimerkiksi kerrottiin, että Hietaniemenkadun tilapäiseen asumiskeskukseen pääsee jonottamalla kello viideltä. Sanoin, että käyn töissä enkä ehdi jonottaa. Jos VVA:ta ei olisi, en tietäisi, missä olisin nyt.”

Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen Ulla Pyyvaaran mukaan yhdistykseen ottaa kuukausittain yhteyttä noin 60 uutta asunnotonta.

Vuotila soitti Pyyvaaralle tämän vuoden maaliskuussa. Juuri ennen sairaalajaksoa hän oli hetken asunut seurakunnan asunnossa Haagassa mutta ei pystynyt maksamaan yli 800 euron vuokraa. Siksi hän palasi kodittomaksi. Tämän lisäksi hän oli asunut joitain viikkoja diakoniatalolla.

Vuoden jatkunut kodittomuus päättyi, kun vuokra-asuntoja asunnottomille tarjoava Y-säätiö soitti ja tarjosi vuokra-asuntoa. Y-säätiö tekee jälleenvuokrausta Suomessa yli 30 paikkakunnalla.

”Oma asunto oli uskomaton kokemus.”

Vuotila on nyt kuntoutuksessa ja määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän asuu asumistuella kaksiossa Ylä-Malmilla, jossa vuokra on vähän yli kuusisataa euroa. Juuri viime viikolla vuokrasuhde uusittiin toistaiseksi voimassa olevaksi.

”Voin sanoa, että Y-säätiö pelasti elämäni.”

Vuotila on elänyt päihteetöntä elämää nyt vuoden. Hän käy joka arkiaamu järjestettävässä Vesteri-vertaistukiryhmässä Helsingissä.

”Se on aivan parasta, mitä voi olla. Vertaistuen kautta saan apua päihteettömyyteen ja arjesta selviämiseen.”

Hänen mukaansa kodittomuuden stigma, häpeä, on ollut kiinteä osa asunnottomuutta. Vuotila teki itsensä kanssa pitkään terapiaa. Nyt hän puhuu asiasta avoimesti.

Vuotilan tarina esimerkiksi on Ulla Pyyvaaran ja valokuvaaja Arto Timosen kirjassa Naamat (Into 2017), johon on koottu asunnottomien henkilötarinoita. Hän toivoo, että häpeä asian ympärillä hälvenisi.

”Piti tehdä selväksi, että tapahtunut on tapahtunut ja se on pakko käsitellä. Toivon, että tarinani antaisi edes pikkuisen kalliota alle nuorelle naiselle, joka saattaa olla toivoton ja koditon. Että voi selvitä.”

Asunnottomien yö 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Koko ohjelma: www.asunnottomienyo.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnottomuus
 • kodittomuus
 • Helsinki
 • Päihteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  6. 6

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksien tilaaminen Helsingissä muuttui jo torstaina – Valopilkku-sovelluksen tilaukset menevät nyt Lähitaksille
  3. Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  4. Katalonian pannukakku lässähti – joulukuun aluevaaleista tulee todella raju mittelö
  5. Saksan hallitusneuvottelut yllättivät kaasuputkea vastustavan Baltian iloisesti – ”Ovatko saksalaiset tulleet järkiinsä?”
  6. Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta
  7. Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”
  8. Tunti sitten
  9. Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä
  10. Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat
  11. Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”
  12. Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”
  13. Näytä lisää