Kaupunki

Äärioikeistolaiset, lapset ja alpakat sulloutumassa itsenäisyyspäivänä samalle torille Töölöön – poliisi: ”Nyt selvitellään, miten näin on päässyt tapahtumaan”

Itsenäisyyspäivän tapahtuma kokoaa sekalaista joukkoa Töölöntorille. 612-soihtukulkueen ja sen vastamielenosoitusten yhteydessä on tapahtunut aiempina vuosina väkivaltaisuuksia.

Helsingin Töölöntorille on tulossa itsenäisyyspäivänä samanaikaisesti äärioikeistolaiseksi profiloitunut kokoontuminen ja lastentapahtuma alpakka-aitauksineen. Poliisi ja Helsingin kaupunki pohtivat parhaillaan, mahtuvatko tilaisuudet samaan paikkaan.

Ongelmia aiheutuu paitsi mahdollisesti liian suureksi paisuvasta ihmismäärästä myös siitä, että tapahtumat ovat luonteeltaan hyvin erilaisia.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän lasten itsenäisyyspäiväjuhlan, Suomen 100-vee synttärit -nimisen tapahtuman, voisi helposti tulkita olevan suora vastaisku Töölöntorilta lähtevälle 612-soihtumarssille.

 

”Meidän agendamme on vain luoda lapsille hyvät juhlat täällä Töölössä.”

Näin ei kuitenkaan ole, vakuuttaa Jaakko Hilppö. Hän on yksi lastentapahtumaa talkoovoimin puuhaavista töölöläisvanhemmista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän agendamme on vain luoda lapsille hyvät juhlat täällä Töölössä”, Hilppö kertoo.

Idea tapahtumasta syntyi Hilpön mukaan yksinkertaisesti siitä, että lapsille ei järjestetä juurikaan omia itsenäisyyspäiväjuhlia.

Hilpöllä itsellään on 6- ja 8-vuotiaat pojat, ja ajatus yleisötapahtumasta alkoi kypsyä sen jälkeen, kun he järjestivät lokakuussa perheen kesken Halloween-juhlat. Itsenäisyyspäivätapahtumaa he ovat sommitelleet kolmisen viikon ajan yhdessä muutaman muun töölöläisperheen kanssa.

”Tapahtuman suosio on yllättänyt vähän meidätkin. Toivommekin, että saisimme vielä lisää vapaaehtoisia mukaan.”

Alpakoiden ohella torille ollaan tuomassa lasten paijattaviksi myös pupuja, ja ohjelmassa on lisäksi muun muassa jumppadisko.


Niin sanottu jumppaaminen on jo nyt käynnissä Helsingin poliisilaitoksella, sillä hyvin erilaiset tilaisuudet eivät välttämättä sovi millään tasolla samaan paikkaan. Ylikomisario Seppo Kujala kertoo, että sekä lastentapahtumalla että 612-kulkueella on kuitenkin asianmukaiset luvat tulla Töölöntorille.

”Nyt selvitellään, miten näin on päässyt tapahtumaan”, Kujala sanoo.

612-kulkue ei itse asiassa edes varsinaista lupaa tarvitse. Se lasketaan yleiseksi kokoukseksi, josta riittää vain poliisille tehty ilmoitus. Kujalan mukaan kyseinen ilmoitus on tullut poliisille hyvissä ajoin, joten sen suhteen mitään estettä marssijoiden kokoontumiselle ei ole.

Lastentapahtuma on puolestaan nimensä mukaisesti yleisötapahtuma.

”Yleisötilaisuuteen, jossa on ohjelmaa ynnä muuta, täytyy varata kaupungilta heidän hallinnassaan oleva alue”, Kujala kertoo.

Tämäkin asia on Kujalan mukaan kunnossa, joten minkään lupateknisen seikan vuoksi alpakoita ja lapsiperheitäkään ei voi estää tulemasta Töölöntorille.

Kujala ei halunnut vielä keskiviikkona spekuloida, joutuuko jompikumpi tilaisuuksista kuitenkin väistämään jonnekin muualle.

Lastentapahtuma on määrä järjestää kello 16.30–19, ja soihtukulkue on ilmoittanut kokoontuvansa kello 18.30. Yksi vaihtoehto voisi siis mahdollisesti olla aikataulujen miettiminen hieman uusiksi.

 

”Kyllä he varmaankin osaavat ottaa tämän huomioon omassa toiminnassaan.”

Jo useina vuosina järjestetyn 612-soihtukulkueen yhteydessä on tapahtunut aiemmin väkivaltaisuuksia. Esimerkiksi toissa vuonna poliisin kanssa tappelivat vasemmistoanarkistit, jotka yrittivät häiritä kulkuetta.

Poliisi otti kiinni yli 130 ihmistä ja ampui vastamielenosoittajia paineilma-aseella.

612-kulkue mainostaa itseään poliittisesti sitoutumattomana, ”isänmaallisten suomalaisten” kokoontumisena. Mukana on kuitenkin ollut aiempina vuosina myös avoimesti aatesuuntauksensa paljastaneita uusnatseja.

Poliisi arvioi, että viime itsenäisyyspäivän 612-kulkueeseen osallistui noin 3 000 ihmistä. Osallistujamäärä kasvanee suureksi myös ensi keskiviikkona.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän lastentapahtuman osallistujamäärää on hankalampi arvioida ennakkoon, mutta tapahtuma on alkanut aiheuttaa poreilua ainakin sosiaalisessa mediassa. Lapsiperheiden lisäksi alpakoiden äärelle saattaa hakeutua myös väkeä, joka näkee tapahtuman vastamielenosoituksena 612-kulkueelle.

Lastentapahtuman puuhamies Jaakko Hilppö on rauhallisin ja optimistisin mielin.

”Mikäli me saamme kaikki olla samalla torilla, niin kyllä he varmaankin osaavat ottaa tämän huomioon omassa toiminnassaan”, Hilppö toivoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Töölö
 • Itsenäisyyspäivä
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Hänen kaatuessaan kuulin lapsen äänen huutavan: Äiti!” – Suomen vankileireillä jouduttiin näkemään sellaista, mitä kenenkään ei pitäisi nähdä, ja tutkijan mukaan se vaikuttaa meissä edelleen

  10. 10

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  4. 4

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää