Kaupunki |HS seuraa

Helsinki laajentaa paperittomien terveyspalveluita – Valtuusto teki tiukan päätöksen kuuman maratonkeskustelun jälkeen

Paperittomien tarkkaa lukumäärää Suomessa ei tiedä kukaan, mutta sisäministeriön arvion mukaan mittaluokka on noin 1 000–2 000 henkeä. Suuren osan uskotaan elävän pääkaupunkiseudulla.

Esitystä kannattivat vihreät, vasemmistoliitto, rkp, keskusta, feministinen puolue, piraattipuolue ja puolet Sdp:stä. Sdp oli kysymyksessä vaa’ankieliasemassa. Ryhmän kannat jakaantuivat aiheessa, kun kysymystä käsiteltiin kaupunginhallituksessa viime viikolla.

Esitys niin kutsuttujen paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta hyväksyttiin Helsingin valtuustossa äänin 45–39. Esitystä kannattaneet vaativat, että paperittomille tarjotaan jatkossa välttämättömät palvelut.

Risto Rautava (kok) kannattaa Heinäluoman palautusesitystä.

Eveliina Heinäluoma (Sd): Johdonmukaisuus kärsii, jos emme edellytä kaikilta päätöksiltä samaa perusteellista valmistelua. Kyse ei ole siitä, että haluaisin haudata tämän asian. Kyse ei ole myöskään siitä, että en olisi sitoutunut ihmisoikeuksien edistämiseen. Työryhmä on tehnyt selvityksen, joka kattaa muutakin kuin peruspalvelut. Päätöksentekijöinä meidän pitäisi saada selvityksen tulokset ennen kuin teemme päätöstä. Paperittomien asema on monella tavalla erittäin hankala. Juuri siksi meidän on löydettävä siihen kestävä ratkaisu.

Nasima Razmyar (Sd): Paperittomat ovat heikoimmista heikoimpia. Kukaan ei varmasti halua paperittomaksi. Siitä huolimatta me lietsotaan kademieltä.

Keskustelu on kääntymässä loppusuoralle. Puheenvuoroja on jäljellä 13. Äänestys tapahtunee noin 30 minuutin päästä.

Sampo Terho (sin) kertoo, että siniset eivät kannata palveluiden laajentamista.

Mari Rantanen (ps): Kun puhutaan laittomasta maassaolosta, niin vapaaehtoisuuteen pohjautuvasti voi, saa ja pitääkin auttaa. Me perussuomalaiset ei kannateta tätä (aloitetta) sen vuoksi, että kunnan pitää ensisijaisesti jakaa varoja kunnan asukkaille. Uskon, että esityksen tekijöillä on varmasti kaunis ja hyvä ajatus taustalla, mutta se ei valitettavasti riitä. Palataan asiaan sitten, kun meillä ei ole enää leipäjonoja.

Suldaan Said Ahmed (vas): Paperittomat ovat äärettömän alttiita hyväksikäytölle.

Said Ahmedin mukaan paperittomien palveluiden laajentaminen on myös turvallisuuskysymys. Lisäksi palveluiden laajentaminen tarkoittaisi myös sitä, että heidän kanssaan voitaisiin keskustella myös vapaaehtoisesta paluusta lähtömaahan.

Pilvi Torsti (Sd) paheksuu sitä, että esityksen tausta-aineistoksi ei ole tuotettu laajaa tausta-aineistoa ja kunnollisia asiantuntijalausuntoja, joiden pohjalta poliitikot voisivat muodostaa kantansa. Torsti kertoo kuitenkin äänestävänsä paperittomien palveluiden laajentamisen puolesta.

Heinäluoman palautusesityksestä myöhemmin suoritettava äänestys tulee olemaan tiukempi. Kokoomuksella on valtuustossa 25 paikkaa. Perussuomalaisilla on sinisten Jussi Niinistön poissaollesa myös varamiehenä paikalle tullut Matias Turkkila, siis yhteensä viisi paikkaa. Kristillisten kanssa tämä blokki saa jo 32 ääntä. Jos esimerkiksi sinisten Sampo Terho ja kymmenen Sdp:n 12 valtuutetusta äänestää Heinäluoman palautusesityksen puolesta, palveluiden laajentamista vastustava joukko saa 43 ääntä ja voittaa äänestyksen. Valtuustossa on yhteensä 85 paikkaa.

Halla-ahon esitystä kannattivat perussuomalaiset, osa kokoomuksesta ja kristilliset. Sinisten Sampo Terho ja osa kokoomuksesta äänesti tyhjää.

Halla-ahon palautusesitystä kannatti vain 16 valtuutettua. Keskustelu jatkuu. Myös kaikki Sdp:n valtuutetut äänestivät Halla-ahon esitystä vastaan. Tämä johtuu siitä, että Eveliina Heinäluomalla on kysymyksestä oma palautusesityksensä.

Valtuusto äänestää Halla-ahon tekemästä palautusesityksestä. Jos valtuusto kääntyy Halla-ahon puolelle, paperittomien palveluita ei laajenneta.

Vasemmistoliiton valtuutetut piikittelevät perussuomalaisia köyhien asemalla ratsastamisesta. Heidän mukaansa perussuomalaisia kiinnostaa helsinkiläisten köyhien asema vasta nyt, kun kysymys liittyy maahanmuuttoon. Budjettineuvotteluissa asia ei perussuomalaisia kiinnostanut, sanoo esimerkiksi Silvia Modig (vas).

Matias Turkkila (ps) viittaa syksyyn 2015 ja siihen, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) tarjosi Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoille. Turkkilan mukaan kaksi viikkoa sen jälkeen Suomi oli kaaoksessa. Hänen mukaansa turvapaikanhakijamäärien kasvun ja Sipilän lupauksen välillä on "symmetriaa".

"Meillä on käsissämme Kempeleen asunnon kahva", Turkkila sanoo.

Pia Kopra (ps): Meidän tulisi keskittyä omiin.

Kopra kertoo saavansa koko ajan palautetta helsinkiläisiltä siitä, kuinka vaikea on joskus saada hoitoa, erityisesti hammashoitoa. Siksi paperittomille ei hänen mukaansa tulisi tarjota esimerkiksi hammashoitoa.

Maija Anttila (Sd): Pidän kyllä hävyttömänä sitä, että ääni väristen Arhinmäki ja Kari yrittävät työntää meitä (Sdp:tä) samaan rakoon perussuomalaisten kanssa.

Anttila korostaa, että esitystä voi vastustaa monesta eri syystä.

Mika Raatikainen (ps): Henkilökohtaisesti en kannata sitä, että maailman ongelmat siirretään tänne. Niitä on paljon parempi hoitaa siellä. Kannatan tietysti Halla-ahon palautusesitystä.

Juha Hakola (kok): Tässä on kysymys siitä, että meillä on Helsingissä henkilöitä, jotka ovat saaneet lopullisen kielteisen turvapaikkapäätöksen ja päätyneet silti jäämään. He eivät halua palata lähtömaahansa, mutta heillä ei ole myöskään Suomen kansalaisoikeuksia. He ovat jääneet ikäänkuin välitilaan. Kukaan heistä ei ole ajautunut tähän välitilaan vasten tahtoaan.

Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että tämä asia tulisi palauttaa.

Terhi Koulumies (kok): Hyvinvointivaltio on aivan uusien haasteiden edessä. Näitä asioita pitäisi pohtia valtion tasolla, eikä yksittäisissä kunnissa.

Leo Stranius (vihr): Pitäisi olla itsestään selvää, että oikeus terveyteen on kaikilla. Talvi on tulossa ja ulkona on kylmä. En kannata asian viivyttämistä. Meillä on kyllä varaa auttaa.

Reetta Vanhanen (vihr): Asiakasmaksut koskevat myös paperittomia. Jos ei ole varaa, niin välttämättömät lääkkeet kustantaa sosiaalitoimi.

Halla-aho (ps) pelkää, että ulkomaalaislainsäädäntö menettää merkityksensä, jos paperittomille annetaan samat oikeudet kuin turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet. Hänen mielestään kaupunginhallituksen esitys on Helsingin palveluiden mainostamista.

"Ei pidä olla sinisilmäinen", Halla-aho sanoo.

Hän viittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) tarjoukseen avata kotinsa turvapaikanhakijoille. Halla-aho muistuttaa, että tieto tästä levisi nopeasti ulkomaille.

Jussi Halla-aho (ps): Yksi keskeinen ongelma eurooppalaisessa ja suomalaisessa turvapaikkapolitiikassa on se, että edes kielteisen päätöksen saaneita ei pystytä palauttamaan. On selvää, että valtava määrä järjestelmän ulkopuolella olevia ihmisiä on sosiaalinen ongelma ja turvallisuusongelma.

Ozan Yanar (vihr): Me voimme pitää huolta meistä ja myös tulokkaista. Inhimillisemmän terveydenhuollon kustannus on minimaallinen. Ajoissa puuttumalla saamme aikaan kustannussäästöjä.

Yanar perustelee kantaansa inhimillisillä syillä ja taloudellisilla seikoilla. Lisäksi hän toivoo, että lääkärit saisivat tehdä töitä valansa mukaisesti.

Mia Haglund (vas): Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan on selvää, että perusoikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleville ihmisille, eivät vain Suomen kansalaisille.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Anna Vuorjoki: Se että ihmisten perustarpeista pidetään huolta, on sellainen periaate, joka menee ohi kaiken muun.

Vuorjoen mukaan palautusesitys on kannanotto sen puolesta, että on hyväksyttävää, että hoitoa tarvitsevia ihmisiä on Helsingissä vielä puolen vuoden ajan ilman hoitoa.

Wille Rydman (kok) huomauttaa, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus hakea Suomesta turvapaikkaa. Ja että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle tarjotaan taloudellista tukea palata lähtömaahansa. Hän kysyy pitäisikö "laittomasti maassa oleville" tarjota palveluita. "Meillä on aina rajallisesti resurssit. Salin vasemmallakin puolella pitäisi miettiä, että miten nämä rajalliset resurssit kohdennetaan", Rydman sanoo.

Dan Koivulaakso (vas): Suomen täyttäessä sata vuotta meillä on varaa hoitaa kaikkien terveys. Tämä on asia, joka ei voi ja jonka ei pidä odottaa.

Silvia Modig (vas): Tämän vaikutus Helsingin kaupungille on hyvin pieni. On esitetty, että tämä toimii vetovoimatekijänä. Mun on hirveän vaikea uskoa, että joku lähtee tuhansien ja tuhansien kilometrien matkan päästä saadakseen antibiootit.

Silvia Modig (vas): Haluan todeta valtuutettu Niskaselle, että ei kaikki paperittomat ole turvapaikkaprosessin kautta tänne päätyneet.

Dani Niskanen (kok): Minä en kannata paperittomien palveluiden lisäämistä. Mielestäni nykytila on varsin riittävä. Termi paperiton voi hämätä meitä. Mun mielestä parempi olisi puhua laittomasti maassa olevista ihmisistä. Nämä ihmiset ovat hakeneet turvapaikkaa ja saaneet kielteisen päätöksen. Oikeustieteen opiskelijana olen sitä mieltä, että oikeusvaltio on hyvin tärkeä asia.

Kati Juva (vihr): Lääkärinä lääkärin etiikka on minulle hyvin korkea ja tärkeä arvo. Ja minun on täysin mahdotonta ajatella, että jättäisin ihmistä hoitamatta. Kaikille kuulu terveys, kaikille kuuluu katto pään päälle.

Vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs: Itse uskon, että prosessi voidaan kyllä korjata jälkikäteenkin.

Kivekäs viittaa Eveliina Heinäluoman ehdotukseen palauttaa ehdotus valmisteltavaksi siksi, ettei paperittomien tilannetta tutkivan työryhmän työ ole vielä valmistunut.

Valtuuston puheenjohtajana toimiva puheenjohtaja Pentti Arajärvi (Sd) nuhtelee valtuutettuja puheenvuoroille varatun ajan ylittämisestä.

Katju Aro (Fp) puheenvuorossaan: Toivon, että jokainen valtuutettu pystyy tänään tekemään päätöksen perustuen tietoon, ei harhautuksiin.

Eveliina Heinäluoma (Sd) kirjoittaa palautusesityksessään muun muassa näin: "Asia palautetaan valmisteluun siten, että aloitteeseen vastataan, kun joulukuussa 2017 valmistuva asiantuntijaraportti on julkaistu. Näin päätöksentekijöillä on käytettävissään ajankohtaisin ja kattavin tieto paperittomien tilanteesta. "

Halla-aho kirjoittaa muun muassa näin: "Kaupunginhallituksen tulisi selvittää laajasti vaikutus- ja kustannusarviot, joita palveluiden laajentaminen voisi aiheuttaa, ja ottaa arvioissaan huomioon myös matalan tulotason naapurimaiden väestön terveydenhuollon tarve ja sen mahdollinen vaikutus Helsingin kaupungin palveluiden kysyntään. "

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja Sdp:n Eveliina Heinäluoma ovat tehneet palautusehdotukset aloitteesta. He siis toivovat, että esitystä ei hyväksyttäisi.

Paavo Arhinmäki (vas): Koska olen tämän esityksen kannattaja, olen saanut valtavan määrän palautetta. Kauniisti sanottuna. Ihmisille on syötetty sellainen käsitys, että tavallisista helsinkiläisistä ei pidettäisi huolta, jos pidämme huolta paperittomista. Se on vihanlietsontaa. Se on politiikkaa, jota kenenkään ei pitäisi tehdä. Tässä ei valita helsinkiläisten ja paperittomien väliltä. Tässä valitaan inhimillisyyden ja ihmisoikeuksien puolesta. Tai niitä vastaan.

Emma Kari (vihr): Tässä kaupungissa tehdään inhimillisempää politiikkaa yhdestä ainoasta syystä. Se johtuu siitä, että kokoomuksella ja perussuomalaisilla ei ole yhdessä enemmistöä.

Veronika Honkasalo (vas): Kaupunginhallituksen esitys linjaa, että Helsinki seuraa muita eurooppalaisia kaupunkeja turvatessaan paperittomien välttämättömät palvelut. Edullisimmaksi tulisi järjestää asianmukainen seuranta ja hoitaa lääkitys, että taudit eivät pahenisi. Myös kansainväliset tutkimukset osoittavat, että paperittomien hoidon rajoittaminen ei tuo kustannussäästöjä.

Alkuperäisen aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Veronika Honkasalo (vas): Ihmisoikeudet ovat asia, jonka suhteen ei tehdä kompromisseja. Tässä aloitteessa on kyse demokratian perusteista. Paperittomat ovatjo Suomessa. He ovat olleet Helsingissä jo ennen syksyä 2015.

Sanna Vesikansa (vihr): Ymmärrän todella hyvin, että tämä on asia, josta voi olla montaa eri mieltä. Esitän kuitenkin toiveen, että keskustelemme asiaperustein. Ja että muistamme, että puhumme ihmisistä.

Diabeeteksen ja muiden pitkäaikaissairauksien hoitamatta jättäminen aiheuttaa suuremmat kustannukset, inhimillistä kärsimystä ja eettisen ongelman lääkäreille ja hoitajille, sanoo ensimmäistä puheenvuoroa pitävä sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr). Vesikansa kannattaa paperittomien palveluiden laajentamista.

Keskustelu paperittomien palveluiden laajentamisesta alkaa. Puheenvuoropyyntöjä on niin paljon, että lista ei mahdu kokonaisuudessaan valtuustosalin suurelle näytölle.

Valtuusto hyväksyi Helsingin budjetin ensi vuodeksi. Käytännössä päätöksessä oli kyse vain sinetistä. Budjetin yksityiskohdista päätettiin valtuustoryhmien neuvotteluissa jo lokakuun lopulla. Helsingin kunnallisvero laskee ensi vuonna puoli prosenttiyksikköä.

Viime hallituskaudella maan hallitus pyrki säätämään lain, joka olisi taannut Suomessa eläville paperittomille välttämättömät terveyspalvelut. Siis juuri niitä palveluita, joista Helsingin valtuusto tänään äänestää. Lain käsittely jäi aivan kauden lopulle. Lakiehdotuksen läpimenoa pidettiin niin varmana, että eduskunnan täysistuntosali oli ehdotusta käsiteltäessä lähes tyhjä. Silloin Sdp:n konkariedustaja Kari Rajamäki yllätti. Rajamäki pyysi lain pöydällepanoa oman puolueensa kannan vastaisesti. Eduskuntakausi oli niin lopussa, että Rajamäki onnistui manööverillään varmistamaan, ettei lakiehdotusta ehditty enää käsitellä. Rajamäen puoluetoverit suuttuivat. Rajamäki sanoi pelastaneensa Suomen.

Lue tästä HS:n juttu aiheesta.

Keskustelu paperittomien tilanteesta on käynyt kuumana jo ennen valtuuston kokousta. Kokoomus ja perussuomalaiset pelkäävät, että palveluiden laajentaminen houkuttelisi Suomeen lisää paperittomia. Ajattelumallia on sanottu vetovoimateoriaksi. Laajentamista puoltavat poliitikot näkevät hankkeen ennaltaehkäisevänä ja kustannustehokkaana terveydenhoitona. He eivät usko vetovoimateoriaan. Myös kansalaisjärjestöt ovat olleet kysymyksessä aktiivisia.

Valtuuston kokous on käynnissä

Pitkällä asialistalla on 21 kohtaa ennen paperittomien palveluihin liittyvän aloitteen käsittelemistä. Äänestyksestä on luultavasti tulossa hyvin tiukka. Etenkin kokoomus ja perussuomalaiset ovat vastustaneet palveluiden laajentamista. Kannatusta se saa suurista ryhmistä vihreiltä ja vasemmistoliitolta. Vaa'ankielisasemaan ovat nousemassa Sdp:n valtuutetut. Kun kaupunginhallitus käsitteli aloitetta, Sdp jakautui kysymyksessä kahtia.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paperittomat
 • Helsinki
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää huvilassa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  3. 3

   Tuhannet suomalaisnaiset vastasivat HS:n orgasmikyselyyn – näin he tulevat

   Tilaajille
  4. 4

   Hämeenlinnasta en miestä halua, ajatteli Iida Salminen baariin lähtiessään, mutta yöllä hän oli jo rakastunut – HS:n lukijat kertovat, kuinka ihastus alkaa

  5. 5

   Sodassa hyttysiä vastaan järeät aseet eivät aina toimi – kokeile muutamaa hyväksi havaittua luomukonstia

  6. 6

   Ilman kesää moni Suomen kunta kuolisi – Kemiönsaaressa alkaa tänään aika, kun yön tunteina voi taas vaihtaa baaria, ja kauppojen hyllyt notkuvat pekonista

  7. 7

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  8. 8

   Turun hovioikeus: Nainen käytti hyväkseen teini-ikäisiä poikia – painosti jatkamaan suhdetta ja uhkaili alastonkuvien julkaisulla

  9. 9

   Nooan arkissa oli kaksi kutakin eläintä, ja tällainen olisi ”Nasan arkki”: 49 miestä, 49 naista ja 6 300 vuoden matka uuteen maailmaan

  10. 10

   Ilosaarirockissa tuntematon nainen tunki kätensä housuihini – Se ei ollut ainoa kerta, ja siksi suomalaisten festivaalijärjestäjien häirintävähättely ihmetyttää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  2. 2

   Seksuaalista halua lisäävänä lemmenyrttinä pidetty kasvi löytyy lähes jokaisen pihan perältä – Kartta johdattaa villivihannesten kasvupaikoille, joilta voi poimia vaikka salaatin

  3. 3

   Turun hovioikeus: Nainen käytti hyväkseen teini-ikäisiä poikia – painosti jatkamaan suhdetta ja uhkaili alastonkuvien julkaisulla

  4. 4

   Ilosaarirockissa tuntematon nainen tunki kätensä housuihini – Se ei ollut ainoa kerta, ja siksi suomalaisten festivaalijärjestäjien häirintävähättely ihmetyttää

  5. 5

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  6. 6

   Muoviämpäri voi antaa elintärkeää lisäaikaa veden varaan joutuneelle, sanoo asiantuntija – Toimi näin jos sinä tai joku muu uhkaa hukkua

  7. 7

   Jokainen ihmissuhde vaatii huoltoa tai se hajoaa – Asiantuntijat listasivat tärkeimmät tavat, joilla pidät yllä hyvää suhdetta puolisoon, ystäviin ja sukulaisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Taksin ottaminen Helsinki-Vantaalta mullistuu: Lentokentälle neljä eri taksijonoa, ensimmäiset hintatiedot julki

  9. 9

   Tutkijat loivat psykopaattisen tekoälyn – Norman-tekoälystä tuli läpeensä paha, kun sille syötettiin internetin synkintä sisältöä

  10. 10

   Miten on mahdollista, että Yhdysvallat erottaa siirtolais­lapset vanhemmistaan ja säilöö heidät varastoihin? Idean arkkitehti on Trumpin ääri­oikeistolainen avustaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Etkö ymmärtänyt päivän Fingerporia? Ei se mitään, koska ei ymmärtänyt kukaan muukaan

  2. 2

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  3. 3

   ”En kestä enää, en yhtään yötä!” parkui komeroon lukittu vanki numero 8612 maailman kuuluisimmassa ihmiskokeessa – Nyt koko koe on paljastunut täydeksi teatteriksi

  4. 4

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  5. 5

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  7. 7

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  8. 8

   Millaiset alushousut ovat terveelliset? Älä hankaa itseäsi kipeäksi ja vältä näitä malleja ja materiaaleja, neuvovat lääkärit

   Tilaajille
  9. 9

   Ex-puolison konkurssi suisti kova­palkkaisen espoolais­miehen velka­kurimukseen – ”Myin ihan kaiken, jopa ruohonleikkurin”, mies sanoo nyt, velattomaksi itsensä taisteltuaan

  10. 10

   16-vuotias amerikkalaistyttö julkaisi kuvan itsestään nojailemassa autoonsa ja joutui kaksi vuotta jatkuneen netti-ilkeilyn kohteeksi – kunnes yhtäkkiä internet aloitti kannustamisen

  11. Näytä lisää