Kaupunki |HS seuraa

Yksitoista kiinniottoa itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa, äärioikeistolaisen 612-marssin osallistujia heiteltiin kananmunilla – Alpakat päivän yleisömagneetti

HS seurasi itsenäisyyspäivän mielenosoituksia reaaliajassa. Seuranta löytyy artikkelin lopusta.

Poliisi tehnyt 10 kiinniottoa

Suora videolähetys päättyi - HS:n seuranta jatkuu

Poliisi: Toistaiseksi tehty kuusi kiinniottoa

Ensimmäiset mielenosoitukset ohi - seuraavaksi 612-soihtumarssi

Poliisi tehnyt kaksi kiinniottoa

Liveseuranta on nyt päättynyt

HS:n liveseuranta itsenäisyyspäivän mielenosoituksista on nyt päättynyt. Hyvää itsenäisyyspäivän illan jatkoa!

612-kulkueessa lähes 3000 osallistujaa

612-kulkueeseen osallistui noin 2800 ihmistä, Helsingin poliisista kerrotaan HS:lle. Alkuvaiheen osallistuja-arvio oli reilu tuhat.

Poliisi on valvonut Helsinkiä 22 pienoiskopterilla

Runsaasti poliiseja oli valvomassa Suomi ensin -liikkeen Eduskuntatalolla järjestämää mielenosoitusta

Suomi ensin -liikkeen mielenosoitus jutteli Ilja Janitskinille

Suomi ensin -liikkeen Kattilavallankumous-mielenosoituksessa Eduskuntatalon edessä on muutama kymmentä osallistujaa. Hetki sitten heillä oli puhelinyhteys MV-sivuston Ilja Janitskiniin, jota epäillään useista rikoksista. Janitskin toivotteli äänentoistolaitteistoon kytketyssä puhelussa tapahtumalle tsemppiä.

Edelleen liikennepoikkeuksia Helsingin keskustassa

Helsingin keskustassa on liikkeellä paljon väkeä, ja poliisi neuvoo noin kello 22 alkavaa ilotulitusta katsomaan meneviä suosimaan joukkoliikennettä. Parhaiten ilotulituksen näkee Tähtitorninmäeltä.

Poliisi tehnyt 10 kiinniottoa

Helsingin poliisi kertoo tehneensä toistaiseksi itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa kymmenen kiinniottoa. Suurin osa kiinniotetuista pyrki häiritsemään 612-soihtumarssia. Mitään varsinaisia väkivaltaisuuksia ei ole tapahtunut edelleenkään.

Alpakkatapahtumassa 5000 kävijää

612-soihtukulkueen tieltä väistymään joutunut lasten pupu- ja alpakkatapahtuma pidettiin jalkapalloareenalla. Tapahtuman järjestäjät kertovat Twitterissä, että alpakoita ihasteli lopulta 5000 kävijää.

Illan viimeisin mielenosoitus ei aio lopettaa poliisin määräykseen

Eduskuntatalon edessä alkaa vielä reilun puolen tunnin kuluttua Suomi ensin -liikkeen tapahtuma nimeltä Kattilavallankumous. Järjestäjä kertoo VKontakte-sivullaan, että on saanut poliisilta kehotuksen päättää tapahtuma kello 22.30, mutta ei aio noudattaa sitä. Järjestäjä Panu Huuhtanen oli yksi kantavia voimia Suomi ensin -liikkeen telttamielenosoituksessa, kun liike leiriytyi Rautatientorille alkuvuodesta 2017.

Seuraamme vielä kello 21 alkaen Eduskuntatalon edustalla pidettävää Kattilavallankumous-tapahtumaa.

612-soihtukulkue saavutti päätepisteensä

Myös 612-soihtukulkue on saapunut päätepisteeseensä Hietaniemen hautausmaalle.

Suora videolähetys päättyi - HS:n seuranta jatkuu

Suora videolähetys mielenosoituksista on nyt päättynyt. HS jatkaa kuitenkin liveseurantaa.

Erikoisjoukot valvovat satojen metrien pituista soihtukulkuetta

Soihtukulkueen kärki on tullut Hietaniemen hautausmaalle, soihtuja sammutetaan.

612-soihtukulkue kertoo sivuillaan, että poliittisten merkkien ja tunnusten esilläpitäminen ja käyttäminen tapahtumassa on edelleen kielletty. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Ruotsin-tilin jakamalla videolla liikkeen jäsenet kulkevat soihtukulkueessa päällään liikkeen takit. Niiden selässä lukee Nordic Resistance Movement, mikä on uusnatsistisen liikkeen englanninkielinen nimi.

Kuudes kiinniotto

Helsingin poliisista kerrotaan HS:lle, että viidestä kiinniotetusta neljä on miehiä ja yksi on nainen. Kaikki kiinniotetut ovat tiettävästi suomalaisia. Neljässä kiinniotossa viidestä on ollut kyse häiriökäyttäytymisestä ja yhdessä tapauksessa oli tarkastettu henkilö ja tältä oli löydetty kaasusumute. Kaksi kiinniotoista tehtiin jo iltapäivällä ja alkuillasta, kolme hieman myöhemmin.

Poliisin mukaan 612-kulkueessa on nyt jo yli tuhat ihmistä.

Poliisi: Toistaiseksi tehty kuusi kiinniottoa

Poliisin mukaan itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa on toistaiseksi tehty kuusi kiinniottoa.

Mellakkapoliisit erottavat toisiaan solvaavia mielenosoittajajoukkoja

Vastamielenosoittajat protestoivat soihtukulkueen reitin varrella

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtaja Simon Lindbergiä haastateltiin Venäjän valtion RT-kanavalle Töölöntorilla.

Soihtukulkue lähti liikkeelle

612-soihtukulkue liikkuu

Soihtukulkue lähti hieman ennen kello 19:ää liikenteeseen poliisiautojen saattelemana. Vastamielenosoittajat huutelevat, ja huutoja kuuluu myös 612-porukasta.

Poliisi täsmensi arviotaan 612-kulkueeseen tähän mennessä saapuneiden ihmisten määrästä: noin 400.

Sadat soihdut palavat

612-soihtukulkue on lähdössä näillä hetkillä liikenteeseen. Hesperiankatujen tuntumassa odottaa vastamielenosoittajia, eli aiemmin Hakaniementorilta lähteneen Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen väkeä.

Ensimmäiset soihdut syttyivät

Ruotsista käsin johdetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ruotsalaisten uusnatsien live-päivityksiin keskittyvä tili kehuu Kohti vapautta -kulkuetta ja kertoo suuntaavansa kohti seuraavaa tapahtumaa, 612-kulkuetta.

Saksalainen valokuvaaja kertoo Twitterissä, että uunatsien päättyneen Kohti vapautta -kulkueen osallistujia eli vasta lakkautetuksi määrätyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä tai kannattajia on siirtynyt Töölöntorille, jossa alkaa pian 612-kulkue.

Helsinki ilman natseja -kulkueen osallistujien mukaan Helsingin poliisi on arvioinut heidän tapahtumansa osallistujamäärän alakanttiin.

612-kulkueen pitäisi alkuperäisen suunnitelman mukaan lähteä kohti Hietaniemen hautausmaata kello 18.30. Lähtö viivästynee, sillä soihtujen jakaminen on vielä kesken.

Toisin kuin takavuosina, tänä itsenäisyyspäivänä ei ole ainakaan ennakkoon tiedossa suoraan valtaeliittiä tai Linnan juhlia elitistisenä instituutiona vastustavia mielenosoituksia. Tällaisia olivat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa järjestetyt Kuokkavierasjuhlat sekä paikkojen rikkomiseksi äitynyt Luokkaretki lähiöst linnaan vuonna 2014. Viime vuosina eniten huomiota ovat herättäneet uusnatsien ja äärioikeiston marssit sekä niiden vastamielenosoitukset.

Poliisi: "Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaisesti"

"Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Paljonhan porukkaa on liikkeellä, kun on niin hyvä sää", kertoo ylikomisario Juha Hakola HS:lle.

Uusnatsien tilaisuus päättyi soihtuihin.

Viime vuonna 612-kulkueessa oli poliisin arvion mukaan mukana jopa useampi tuhat ihmistä, joten jos suosio pysyy vastaavanlaisena, voi mielenosoitus paisua jopa illan suurimmaksi.

Töölöntorilla puretaan soihtuja laatikoista

Uusnatsien tilaisuus päättyi soihtuihin.

Ensimmäiset mielenosoitukset ohi - seuraavaksi 612-soihtumarssi

Äärioikeistolaiseksi profiloitunut 612-soihtukulkue kokoaa parhaillaan rivejään Töölöntorilla. Poliisin mukaan paikalla on tällä haavaa vasta noin sata mielenosoittajaa.

Saksalainen valokuvaaja kertoo Twitterissä, että Ilman natseja -tapahtumassa on yhä paikalla arviolta viisisataa ihmistä.

Tässä ovat maan kuuluisimmat alpakat! Hyvää itsenäisyyspäivää!

Sonera stadionin lasten tapahtumassa on kepeä tunnelma! Alpakoita ei vielä näy, mutta lapsia on paljon. Taustalla soi Risto Räppääjä.

Tapahtuma siirtyi pois Töölöntorilta mielenosoitusten alta, mutta sai paikan HJK:n stadionilta.

Poliisit kerääntyivät lämpimälle sopalle, kun uusnatsimarssi saatiin maaliin.

Poliisipartiot asemissa Töölöntorilla

Yksi Kohti vapautta -marssin puheenpitäjistä ilmoitti Kisahallin luona pitämässä puheessaan, että he eivät ole juhlimassa Suomen itsenäisyyttä, vaan "suomalaisia vapaustaistelijoita".

Helsingin poliisin mukaan mielenosoitukset ovat yhä sujuneet kahdesta kiinniotosta huolimatta pääasiassa rauhallisesti.

Uusnatsien kulkue sujui pääosin viranomaisten toivomalla tavalla.

Uusnatsimarssi saapuu kisahallin edustalle ja pysähtyy. Alkaa puheiden pitäminen.

Uusnatsit saapuvat Mannerheimintien risteykseen. Järjestyshäiriöitä ei ole ollut.

Äärioikeiston liikehdintää seuraava ja siitä uutisoiva ruotsalainen Researchgruppen-järjestö kertoo Twitter-päivityksessään, että Helsinkiin on heidän tietojensa mukaan saapunut uusnatseja myös Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Poliisiketju estää mielenosoittajajoukkojen kohtaamisen

Kohti vapautta -kulkue kulkee nyt Runeberginkatu 36:n kohdalla. Uusnatseja tarkkailevien poliisien määrä lisääntyy.

Poliisi blokannut Pohjoisen Hesperiankadun ja Töölöntorin väliset kadut

Hakaniementorin kulkue Hesperiankadulla.

Kohti vapautta -uusnatsit marssivat tällä hetkellä Arkadiankatua pitkin toistaen sananvapautta, poliitikkoja ja kansanpetturuutta käsitteleviä huutojaan.

Poliisi tehnyt kaksi kiinniottoa

Poliisi on tehnyt toistaiseksi kaksi kiinniottoa mielenosoituksissa. Toisessa tapauksessa poliisin mukaan häiriköitiin Helsinki ilman natseja -kulkuetta, toisessa Narinkkatorilta lähtenyttä PVL:n marssia.

Nyt Kohti vapautta -mielenilmauskulkue lähti liikkeelle.

Kulkue pysäyttää raitiovaunujakin

Nyt uusnatsit opettelevat huutojaan ennen liikkelle lähtöä. Huutoja on muun muassa tunnetuille poliitikoille ja Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomarille, joka oli päättämässä Vastarintaliikkeen lakkauttamisesta.

Perushuuto kuuluu toistuvasti "kohti vapautta".

Yksi Kohti vapautta -mielenosoittajista kieltää valokuvaajia kuvaamasta ja uhittelee heille. Poliisit päätyvät kantamaan hänet autoon Narinkkatorilta.

Kulkue ei ole vieläkään saanut joukkojaan kasaan marssin aloittamiseksi.

Hakaniementorin kulkue saapui Mannerheimintielle

Paikalla Kohti vapautta -mielenilmauksessa on myös Suomen vastarintaliikkeen väkeä vihreine lippuineen sekä liikkeen tunnetuin jäsen, Asema-aukion pahoinpitelystä tuomittu Jesse Torniainen.

Poliisi: Uusnatsien mielenosoituksessa noin 300 osallistujaa

Uusnatsien mielenosoituksessa on noin 300 ihmistä. "Rauhallista", kuvailee Helsingin poliisi marssin lähtöhetkeä Narinkkatorilta.

Poliisihallituksen mukaan uusnatsijärjestö voi osallistua mielenilmaukseen, vaikka Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi PVL:n lakkautettavaksi viime viikon torstaina. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, joten poliisi ei myöskään voi estää uusnatsien marssimista.

Kulkue lähtee juuri liikkeelle. Liput liehuvat ja muun muassa "eläköön kansallissosialistit" -huudot raikuvat.

Helsinki ilman natseja -kulkue on saapumassa Mannerheimintielle.

Uusnatsien Kohti vapautta -mielenilmauksen on määrä kulkea Kampista Töölön Kisahallille. Ilmoituksen kansallissosialistien järjestämästä mielenosoituksesta on tehnyt poliisin mukaan yksityishenkilö.

Poliisi valvoo Vapautta kohti -mielenosoittajia Narinkkatorilla. Tunnelma on rauhallinen, kun lähtöön on enää muutama minuutti.

Kulkue noin 300 metriä pitkä

Poliisi: noin 1000 osallistujaa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa

Helsingin poliisi korotti arviotaan Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujamäärästä. Mielenosoittajia on viranomaisarvioiden mukaan noin tuhat.

Kohti vapautta -kulkue kertyy pikkuhiljaa Narinkkatorille, kun aikataulun mukaan lähtöön on enää alle 15 minuuttia.

Yksi humalaiselta vaikuttava mielenosoittaja huusi joukon keskellä "Suomi" ja teki kädellään natsitervehdyksen. Muu porukka ei reagoi tähän, vaan odottaa lähtöaikaa rauhallisesti.

Monet mielenosoittajista ovat pukeutuneet Soldiers of Odin -asusteisiin ja maastohousuihin.

Uusnatsien Kohti vapautta -mielenilmauskulkue kerääntyy parhaillaan Narinkkatorille. Heidän on määrä lähteä marssimaan kohti Töölön kisahallia kello 16.00 eli kahdenkymmenen minuutin kuluttua.

Paikalla näkyy tällä hetkellä muutamia kymmeniä mielenosoittajia, mutta poliisipartioita on sen sijaan Narinkkatorin ympäristössä runsaasti.

Mielenosoittajien reitti kulkee Hakaniemestä Asema-aukion kautta Töölöön Hesperiankatujen väliselle sorakentälle. Asema-aukiolla kulkue muistaa siellä toissa syksynä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsin pahoinpitelmäksi joutunutta miestä. Mies kuoli myöhemmin, ja PVL-aktivisti sai pahoinpitelytuomion.

Hakaniementorilta lähteneet mielenosoittajat huutavat: "Pupuja, ei natseja! Alpakoita, ei natseja!"

Mielenosoituskulkue lähti liikkeelle

Mielenosoittajat lähtivät liikkumaan Hakaniementorilta.

Hakaniementorilla näkyi mielenosoituksen kokoontuessa joitakin kasvonsa peittäneitä mielenosoittajia.

Mielenosoituksen järjestäjiä ovat anarkistinen A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret.

Hakaniementorin mielenosoituksessa tunnelma on rauhallinen. Ihmiset lauloivat Finlandia-hymnin.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen on määrä lähteä Hakaniemestä kohti Asema-aukiota kello 15.30. HS:n paikalla oleva toimittaja Vesa Mäkinen kuvailee tunnelmaa rauhalliseksi.

Mielenosoituksista ensimmäinen, äärioikeiston vastainen Helsinki ilman natseja -kulkue, on kokoontunut Hakaniemen torille. Poliisin arvion mukaan paikalla on parisataa ihmistä.

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset alkoivat

Tervetuloa seuraamaan HS:n reaaliaikaista raportointia, jossa keskitytään itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnan ulkopuolella tapahtuviin asioihin. Eri puolilla Helsinkiä järjestetään iltapäivän ja illan aikana muun muassa useita erilaisia mielenosoituksia. HS seuraa mielenosoituksia hetki hetkeltä, ja näyttää niistä suoraa videolähetystä HS.fi:ssä pitkin iltapäivää ja iltaa.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäisyyspäivä
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  4. 4

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  5. 5

   Lämmin toukokuu on vaikuttanut hyttysiin kahdella tavalla, mutta suurta riesaa niistä tuskin tulee, sanoo tutkija

  6. 6

   Viisikymppinen amerikkalais­mies aikoo uida ensimmäisenä ihmisenä Tyynen­meren yli – syynä huoli merten muovi­roskasta

  7. 7

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  8. 8

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  9. 9

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  5. 5

   Finnair vetosi wc-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

  6. 6

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  7. 7

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  8. 8

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  9. 9

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  10. 10

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää