Kaupunki

Taas vuotava talo Jätkäsaaressa – jo kolmannesta Helsingin asuntotuotannon suunnittelemasta asuin­rakennuksesta paljastui rakennusvirheitä

HS:n näkemissä, osakkaille lähetetyissä sähköposteissa ATT on syyttänyt asukkaita vesivuotojen aiheuttamisesta ja kieltänyt joidenkin vuotojen olemassaolon kokonaan.

Helsingin Jätkäsaaressa on paljastunut jälleen vuotava asuintalo. Talon rakennuttamisesta vastaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT eli käytännössä Helsingin kaupunki. Talon pääurakoitsija on rakennusyhtiö NCC.

Marco Polo on jo kolmas suuri kaupungin asuntotuotannon rakennushanke Jätkäsaaressa, joka on noussut julkisuuteen vakavien rakennusvirheiden vuoksi. Sekä ATT että NCC kuvaavat ongelmia pieniksi ja vakuuttavat rakennusten vastaavan rakennusmääräyksiä.

HS kertoi marraskuussa Jätkäsaaren rakenteilla olevasta Wood City -puukerrostaloalueesta, josta on löytynyt homevaurioita. Jätkäsaaren Pitsitalo on ollut julkisuudessa esillä vesivuotojen vuoksi.

HS:n tietojen mukaan Jätkäsaaressa on neljäskin asuintalo, joka painii samankaltaisten ongelmien kanssa. Sekä Pitsitalon, Wood cityn, Marco Polon että sen naapurustossa sijaitsevan vesivuodoista kärsivän talon rakennuttamisesta vastaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT. Myös pääurakoitsija on Pitsitalossa ja Marco Polossa sama: NCC.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asuntoyhtiö Helsingin Marco Polo on kärsinyt vuodoista vuodesta 2014 lähtien, jolloin talo valmistui. Vettä vuotaa pysäköintihalliin ja rakennuksessa sijaitsevan liikehuoneiston alle. Lisäksi katoille, osaan parvekkeista ja pihakannelle kerääntyy vettä.


Myös muualla rakennuksessa on merkkejä kosteusongelmista: seinäpinnat kupruilevat, seinissä on valumia ja osa talon alaosan ulkopinnoista on silmin nähden märkiä.

Talo on Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston hitas-tuotantoa, ja se vastaa myös talon korjausten etenemisestä. HS:n näkemissä, osakkaille lähetetyissä sähköposteissa ATT on syyttänyt asukkaita vesivuotojen aiheuttamisesta ja kieltänyt joidenkin vuotojen olemassaolon kokonaan.

ATT ei ole ollut osakkaiden mukaan halukas etsimään ja korjauttamaan vuotojen alkuperäistä syytä.

”Kyllä täällä joku mies kävi kittipistoolin kanssa ruiskuttamassa kittiä vuotopaikkaan, mutta perimmäistä vuodon alkuperää ei ole haluttu selvittää”, kuvailee yksi osakas, jolla on takanaan pitkä työura rakennusalalta.


Kaikkia vuotopaikkoja ei asukkaiden mukaan ole edes yritetty korjata.

Hallituksen jäsen kuvailee erästä tarkastusta näin:

”ATT:n valvoja laittoi käden silmin nähden vedestä tummuneelle seinälle ja väitti sen olevan kuiva. Lisäksi meille on sanottu monta kertaa, että vuotoja ei ole, vaikka kyllähän asukkaat itse näkevät omilla silmillään.”

Eräälle kylpyhuoneen kosteudesta kärsivälle asukkaalle ATT:n vastuuhenkilö oli lähettänyt lehtiartikkelin, jossa kuvattiin asukkaan toiminnasta aiheutuneita kosteusongelmia.

Asukkaat epäilevät, että vesivuodot johtuvat huolimattomasti ja puutteellisesti tehdyistä vesieristeistä ja väärin tehdyistä rakenteista. Tälle on saatu vahvistusta myös ulkopuoliselta asiantuntijalta tilatusta selvityksestä. Talon pihakansi paljastui vesieristeiden osalta puutteelliseksi ja rakenteeltaan vääränlaiseksi.


Samoin vesieristeet puuttuvat hallituksen mukaan monesta muustakin paikasta, muun muassa joistakin kohdista talon ulkoseinää, jonka ulkopinta kupruilee.


Myös joissakin asunnoissa on vakavia ongelmia: parvekkeelle kasvaa sammalta ilmeisesti sinne kerääntyvän sadeveden vuoksi, osassa asunnoista jäätyvät ikkunat, toisissa kupruilevat seinäpinnat.


Erään asukkaan kylpyhuoneen saumaukseen on ilmestynyt ilmeisesti kosteuden aiheuttamia tummia läikkiä.


”Talon tarkoitus on pitää lämpö sisällä ja vesi ulkona, tämä talo ei onnistu oikein kummassakaan”, kiteyttää eräs hallituksen jäsen.

Asukkaat ovat havainneet Marco Polossa vesivuotojen lisäksi muitakin huolimattomaan rakentamiseen tai rakennussuunnitteluun liittyviä ongelmia. Virheiden ja puutteiden listaaminen on tavallinen käytäntö uudisrakennusten kohdalla.

Talon yhteisistä tiloista on kirjattu kaikkiaan 800 rakennusvirhettä, jotka on toimitettu ATT:lle kirjallisena useaan kertaan.

Osa on vähäisempiä haittoja, kuten katkeilevat koristepylväät, naarmuuntuneet ikkunat tai seinän sisälle puolittain muurattu mittari, jota on mahdotonta lukea.

Lisäksi on vielä pitkä liuta huoneistokohtaisia puutteita, joista asukkaat vastaavat itse. Erään osakkaan huoneistossa oli noin seitsemän senttimetrin mittainen korkeusero kylpyhuoneen ja asunnon muun lattiapinnan välillä. Rakennuttaja ehdotti ratkaisuksi sopivan kokoiseksi höylättyä puukiilaa kylpyhuoneen ovelle. Osakas ei suostunut ehdotukseen.

Tällä hetkellä talon yhteisissä tiloissa havaituista virheistä on korjattu noin puolet. ATT on kuitenkin ilmoittanut korjaustöiden olevan ohi ja talon olevan valmis. Asukkaiden mielestä merkittävää osaa virheistä ei ole korjattu. Esimerkiksi talon alapuolella olevassa pysäköintihallissa vuotaa edelleen.


Rakennusyhtiö NCC kertoi HS:lle sähköpostin välityksellä rakentaneensa talon rakennuttajan eli Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston suunnitelmien mukaisesti. Yhtiö kieltää kuulleensa talon sisätiloissa ilmenneistä viitteistä kosteusongelmiin.

Pysäköintihallin vuodot taas ovat yhtiön mukaan vähäisiä ja lähtöisin pihakannen yksittäisistä vuotopaikoista. Yhtiön mukaan virheitä ei heidän käsityksensä mukaan ole 800:aa, kuten asukkaiden keräämässä listassa väitetään. Yhtiön mukaan pitkässä virhelistassa on ainakin osittain kysymys ”asukkaiden mielipiteistä”.

Helsingin kaupungin ATT puolestaan vastasi sähköpostin välityksellä, että ”ATT:n rakennuttamat hankkeet toteutetaan rakennusmääräysten mukaisesti”. Lisäksi viestissä kerrotaan, että vuotojen syyt on tarkoitus tutkia ja sen jälkeen korjata.

Marco Polo arvioi kuluttaneensa kymmeniätuhansia euroja erilaisiin asiantuntijapalveluihin. Siitä huolimatta edes vakavimpia rakennusvirheitä, kuten vesivuotoja, ei ole vieläkään korjattu. Taloyhtiö harkitseekin oikeustoimia kaupungin asuntotuotantotoimistoa vastaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Helsingin kaupunki
 • Jätkäsaari
 • Rakennusvirheet
 • NCC

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  5. 5

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”
  3. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  4. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  5. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  6. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  7. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  10. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  11. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  12. Näytä lisää