Kaupunki

Tällaisia ovat Helsingin teinit: Yhdeksän kymmenestä voi hyvin, enemmistö yläaste­ikäisistä on raittiita – ”Moni­kulttuurisuus on itsestään­selvyys”

HS kävi läpi pinon tilastoja ja tutkimuksia. Tällaisia Helsingin nuoret ovat.

Tekniikka, osana ihan kaikkea. Sosiaalinen media, älypuhelimet, opiskeluvälineet.

Näin vastaavat Puistopolun peruskoulussa opiskelevat 15-vuotiaat Erika Vauhkonen, Albert Singh ja Aamos Kantola, kun heiltä kysyy, mikä heidän sukupolvensa elämässä on erilaista kuin heitä ennen.

Toinenkin vastaus samaan kysymykseen tulee miettimättä: monikulttuurisuus. Se, että taustalla ei ole niin väliä, kun kaikki on avoinna.

Millaisia teinit itse ovat, ja miten he maailman näkevät?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän selvittääkseen HS kävi läpi tuoreita tilastoja ja tutkimuksia Helsingin nuorisosta. Kaupungin suurimmassa peruskoulussa opiskeleva kolmikko arvioi, miten tarkka kuvasta tuli.

  

Koti

Sanotaan, että Helsinki on lasten ja nuorten kaupunki. Niin onkin, mutta vauhdilla kasvaa etenkin pikkulasten määrä. Nuoria aikuisiakin on jo pitkään muuttanut Helsinkiin opiskelujen perässä.

Teinien ikäluokat välissä ovat aika pieniä, vaikka nekin kääntyvät kasvuun vuosikymmenen vaihteessa. Täällä Vuosaaressa sitä ei uskoisi: teinejä on melkein 3 000. Heitä on paljon muissakin idän, pohjoisen ja koillisen isoissa lähiöissä. Jos määrän suhteuttaa väestön kokoon yleensä, ohi kärkeen kipuaa vanhoja omakotialueita.

Alueella on myös väliä, identiteetin kannalta.

”Ensimmäisenä olen vuosaarelainen”, Aamos Kantola sanoo. Sitten vasta helsinkiläinen ja suomalainen. Ylpeys omasta kaupunginosasta on hyvin tyypillistä.

Monella muulla helsinkiläisteinillä tausta on vielä monimutkaisempi asia. Melkein joka viidennen äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi, kaikkein tavallisimmin venäjä, viro tai somali. Se näkyy esimerkiksi tämän päivän slangissa, joka lainailee muista kielistä niin kuin aina.

”Monikulttuurisuus on itsestäänselvyys. Pitää mennä jonnekin Helsingin ulkopuolelle, jotta sitä ei olisi. Muualla rasismia on enemmän”, Albert Singh sanoo.

Muu Suomi ei tosin muutenkaan häntä tai muita ikätovereita juuri houkuttele. Helsingissä on ”kaikkea”, ainakin hyvät opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet sekä joukkoliikenne. Ulkomailla olisi kiva käydä mutta ei jäädä sinne pysyvästi.


Ihmiset

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan helsinkiläisteineillä on aiempaa paremmat keskusteluyhteydet vanhempiinsa.

Millaisissa perheissä he sitten kasvavat? Ihan tavallisissa, mutta tavallista on useaa lajia. On normaalia asua samassa osoitteessa ainoan sisaruksensa ja vanhempien kanssa – mutta niin sekin, että sisaruksia on monessa osoitteessa tai ei ollenkaan.

Yhden vanhemman perheitä on Helsingissä enemmän kuin muualla, samoin kahden kodin väliä sukkuloivia teinejä. Lapsuudenkodissa asutaan pidempään kuin muualla Suomessa, mutta sen osoite on voinut vaihtua usein, samoin koulu. Noin kolmannes pitää perheensä taloudellista tilaa huonona.

Kaverit ovat tärkeitä, myös vuosaarelaiskolmikolle. Joka kymmenes helsinkiläisteini sen sijaan sanoo, että heillä ei ole yhtään hyvää ystävää. Puolet kokee irrallisuutta tai osattomuutta suhteessa kouluunsa tai luokkaansa.

”Minut otettiin todella hyvin vastaan, kun tulin. Mutta sen huomaa, että täälläkin oli jo omat piirit ja porukat valmiina. Voi jäädä yksin, vaikka olisi itse mahdollisimman avoin”, sanoo muualla alakoulun käynyt Erika Vauhkonen.

Terveys

Karkeasti jakaen yhdeksän kymmenestä nuoresta voi hyvin. Elintavoissa ovat kaventuneet erot ammatillisessa koulussa ja lukiossa olevien välillä.

Esimerkiksi yli 60 prosenttia yläasteikäisistä ja kolmannes toisen asteen opiskelijoista on raittiita. Tupakointikin on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on yhä yleisempää ja lukiossa jopa tupakointia tavallisempaa. Vuosaarelaisnuorten mukaan päihteet eivät silti ole kokonaan kadonneet yläasteikäistenkään elämästä, eivät edes heidän liikuntaa painottavassa koulussaan.

Eivätkä kaikki uutiset ole koko teiniväestönkään osalta hyviä. Ylipainoisten nuorten määrä on kasvussa, vaikka helsinkiläiset ovat edelleen muun maan nuoria hoikempia. Entistä suurempi osa kokee nukkuvansa liian vähän. Lisäksi nuorten psyykkiset ongelmat ja sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat lisääntyneet.

Ja se teknologia: osa nuorista arvioi jo olevansa siitä liian riippuvaisia.


Koulu ja vapaa-aika

Suuri osa Helsingin teini-ikäisistä sanoo pitävänsä koulunkäynnistä. Yläkoululaiset myös lintsaavat aiempaa vähemmän. Koulukiusaaminen on vähentynyt, mutta se on edelleen yleistä.

Vuosaarelaiskolmikosta jokainen aikoo jatkaa lukioon kuten noin 65 prosenttia ikäluokasta. Alle kolmannes jatkaa ammatilliseen koulutukseen, ja lopuistakin suuri osa jatkaa opintoja heti jotenkin. Tosin koulutuksen keskeyttäminen tai alanvaihtokin on tavallista.

”Koulunkäynti menettelee. Mutta kyllä se myös stressaa ja tuntuu raskaalta”, Kantola sanoo.

Opintojen ohella käy työssä aiempaa pienempi osa helsinkiläisnuorista. Toisaalta nuorisotyöttömyys vähenee nyt muuta työttömyyttä nopeammin. Harrastukset sen sijaan ovat helsinkiläisnuorille tärkeitä. Esimerkiksi Vauhkonen harjoittelee judoa maajoukkuetasolla, Kantola käy kuntosalilla ja Singh soittaa pianoa.

Helsinkiläisteinit harrastavat varsinkin liikuntaa, lukemista ja kirjoittamista, kuvataiteita ja valokuvaamista. Liikuntaa lukuun ottamatta ne ovat Helsingissä yleisempiä harrastuksia kuin muualla maassa. Sen sijaan Helsingissä tehdään vähemmän käsitöitä, korjataan koneita ja laitteita, hoidetaan lemmikkejä ja liikutaan luonnossa.

Liikunnassa nuoriso on jakautunut: päivittäin liikkuvia on entistä enemmän, mutta tuskin lainkaan liikkuvien määrä kasvaa.


Tulevaisuus

Yli 80 prosenttia nuorista tuntee, että elämällä on päämäärä ja tarkoitus. Mutta millainen?

”Tärkeää olisi perhe, mielekäs työ, kaikki perusasiat kunnossa. Siis katto pään päällä, ystäviä ja sen verran rahaa, että voi ostaa ruokaa itselleen ja perheelleen”, Vauhkonen sanoo.

Lista on ällistyttävän samanlainen kuin nuorilla ja nuorilla aikuisilla yleensäkin, ainakin jos katsotaan tuoreinta tulevaisuuteen keskittynyttä nuorisobarometria: läheiset ihmiset, henkinen tasapaino, kiinnostava työ.

Matkailu ja elämykset ovat entistä useamman tavoitteina. Sen sijaan aiempaa harvempi haluaa tai uskoo saavansa vakituisen työn, lapsia, auton ja omistusasunnon.

Yhteiskunnan tulevaisuudesta nuorisobarometrin vastaajat pitävät todennäköisimpinä samoja asioita kuin vuosaarelaiset: teknologian ja monikulttuurisuuden kasvua. Toiveet taas liittyvät enemmän yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen, kuten ihmisten väliseen tasa-arvoon.

Vuosaaren kolmikolle mieleen tulleet mahdolliset ammatit ovat aika perinteisiä: poliisia, lääkäriä ja asianajajaa. Suunnitelmat eivät kuitenkaan ole ehdottomia. Jos ei niitä, niin sitten jotain muuta – itsehän siihen voi vaikuttaa.

”En enää pidä tulevaisuutta yhtä yksinkertaisena kuin lapsena. En esimerkiksi ole varma, haluanko itse lapsia. Moni asia on avoinna, ja se on hyvä”, Singh sanoo.

Lähteet: Helsingin lasten ja nuorten hyvinvointikertomukset, väestötilastot, THL:n kouluterveyskysely, Nuorisobarometri

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Helsinki
 • Tulevaisuus
 • Vuosaari
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  5. 5

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  6. 6

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  7. 7

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  8. 8

   Yli 100 000:ssa Audissa laiton päästöjä vähentävä ohjelmisto

  9. 9

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  10. 10

   Cristiano Ronaldo peilasi saamaansa vammaa lääkärinsä kännykällä – teko sai aikaan kuittailuvyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  7. 7

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  8. 8

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää