Kaupunki

Tapiolan uimahallia on remontoitu Espoossa vuosikausia – nyt arvorakennus on paljastunut läpimäräksi, ja se saatetaan purkaa kokonaan

Rakennetutkimusten perusteella uimahallin korjaustarve on paljon luultua suurempi ja korjaukset on vaikea toteuttaa.

Tapiolan uimahalli saatetaan purkaa kokonaan ja rakentaa uudelleen alkuperäisten piirustusten mukaan, kertoo Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen.

Asiasta on Martinsenin mukaan tarkoitus aloittaa keskustelut museoviranomaisten kanssa tammikuun aikana.

”Keskustelemme siitä, mitä on tehtävissä”, Martinsen sanoo.

”Purkaminen ja uudelleen rakentaminen on yksi vaihtoehto. Siinä tapauksessa jouduttaisiin miettimään, halutaanko ihan kaikkea tehdä vanhojen suunnitelmien mukaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Martinsen arvioi, että vuonna 1965 valmistuneessa hallissa on asioita, joita nykyosaamisella kannattaisi käyttäjien näkökulmasta korjata tai tehdä toisin.

”Uudelleen rakentaminen antaisi joiltakin osin mahdollisuuden korjata vanhassa rakennuksessa olevia oman aikakautensa rakentamis- ja suunnitteluvirheitä”, Martinsen sanoo.

”Se saattaisi toki muuttaa vähän rakennuksen ulkonäköä.”

Espoon kaupunginmuseon johtaja Maarit Henttonen ei purematta niele ehdotusta Tapiolan uimahallin purkamisesta.

”Olen kyllä kuullut, että myös hallin purkamista on pohdittu, mutta kyse on isosta kysymyksestä”, Henttonen sanoo.

”Hallia ei voida lähteä purkamaan kevyin perustein, esimerkiksi vain siksi, että purkaminen ja uudelleen rakentaminen olisi helpompaa.”

Tapiolan keskusaltaan reunalla sijaitseva uimahalli on suojeltu alueen asemakaavassa. Kaikki halliin suunniteltavat korjaukset on tehtävä tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupunginmuseon kanssa.

”Tapiola ja Tapiolan uimahalli osana sitä ovat kulttuurihistoriallisesti äärimmäisen merkittävä kohde”, Henttonen sanoo.

”Tapiola on Suomen kansallismaisemassa ainoa moderni kohde, ja uimahallin suunnittelija Aarne Ervi on Suomen tunnetuimpia arkkitehteja.”

Henttosen mukaan olisi helpompi löytää ratkaisuja, jos kyse ei olisi tällaisesta harvinaisuudesta.

”Koska kyse on valtakunnallisesti merkittävästä kulttuuriympäristöstä, tulee myös Museovirasto mukaan keskusteluun.”


Purkamisvaihtoehdon selvittämiseen ovat johtaneet rakennuksen kunnosta ja korjaustarpeesta puolen vuoden aikana tehdyt tarkemmat selvitykset.

Hallin aiempi peruskorjaus valmistui vuonna 2005. Pian sen jälkeen uima-altaissa havaittiin kosteusongelma, jonka vuoksi hallia alettiin korjata uudelleen vuonna 2015.

Tilapalveluiden johtajan Maija Lehtisen mukaan rakennus on paljon huonommassa kunnossa kuin alun perin luultiin. ”Suurin ongelma on betonia haurastuttava alkaalikiviainesreaktio.”

Betonissa oleva kiviaines laajenee kemiallisen reaktion vuoksi veden vaikutuksesta, mikä aiheuttaa halkeamia. Siksi vesi on päässyt rakenteiden läpi.

Tilapalveluiden työpäällikön Minna Pelkosen mukaan ongelma ei koske ainoastaan altaita ja allashallia vaan myös hallin muita betonirakenteita, kuten seiniä.

”Altaat pitää todennäköisesti purkaa maata myöten ja rakentaa uudelleen”, Pelkonen sanoo.

”Seinien kanssa on vähän kiikun kaakun.”

Myös kattorakenteiden kuntoa on selvitetty, sillä kaikkien laajarunkoisten rakennusten katot on tarkastettava viime vuosina sattuneiden sortumisonnettomuuksien vuoksi.

”Siellä on raudoituksia ja halkeamia näkyvissä. Kaikkia katon kantavia rakenteita ei ole vielä tarkastettu, joten tarkka korjaustarve ei ole tiedossa. Jotakin korjaustarvetta on joka tapauksessa”, Martinsen kertoo.

Lisäksi korjauslistalla ovat muun muassa ilmanvaihto, lvi-järjestelmä ja vedenkäsittelyjärjestelmä.

”Rakennuksen korjaustarve on suuri, ja korjausten tekeminen tulee olemaan erittäin vaikeaa”, Martinsen sanoo.

Hallin pystyrakenteet kytkeytyvät allasrakenteisiin tai ovat ainakin jollain tavalla yhteydessä niihin.

”Kysymys on, miten viereiset rakenteet pysyvät pystyssä, kun vierestä kaivetaan”, Pelkonen sanoo.

Korjausten suunnittelemiseksi on tehtävä laajoja tutkimuksia, mikä vie aikaa.


Remonttiin on varattu joulukuussa hyväksytyssä budjetissa seitsemän miljoonaa euroa vuosille 2018–2019. Nyt tehtyjen selvitysten perusteella hallin korjaaminen maksaisi noin 21 miljoonaa euroa.

Martinsen arvioi, että suunnilleen samalla hinnalla halli voitaisiin purkaa ja rakentaa uudelleen. Uuden rakentaminen tosin veisi todennäköisesti hieman pidempään, sillä se vaatisi enemmän suunnittelutyötä.

Tapiolan uimahalli on ollut puolitoista vuotta poissa käytöstä. Rakennustutkimusten lisäksi pukuhuone- ja peseytymistilat sekä osa saunoista on sinä aikana ehditty remontoida.

Hallin korjausten oli arvioitu valmistuvan tämän vuoden lopulla. Korjaustarpeen laajentuminen tarkoittaa kuitenkin myös projektin venymistä. Halli voisi aueta aikaisintaan vuoden 2019 lopussa, Maija Lehtinen kertoo.

Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto käsittelee hallin korjaussuunnitelmaa kokouksessaan maanantaina.

Tausta: Hallin korjaus vienyt jo 20 vuotta

Tapiolan uimahallin peruskorjaus ja siihen liittyvät viivästymiset eivät ole uusi asia. Ensimmäisen kerran hallin korjaustöiden viivästymisestä kerrottiin Helsingin Sanomissa jo vuonna 1998 eli kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin kerrottiin, että uimahalli on päässyt huonoon kuntoon ja ”vaatisi nopeaa korjaamista”.

Noin yhdeksän miljoonaa euroa maksava peruskorjaus alkoi lopulta vuonna 2004 alussa ja valmistui vuonna 2005. Peruskorjauksen yhteydessä toteutettiin myös laajennus. Hanke poiki arkkitehtuuripalkinnon alkuperäisen arkkitehtuurin ansiokkaasta säilyttämisestä.

Pian peruskorjauksen valmistuttua ilmeni kuitenkin uusia kosteusongelmia, joita ryhdyttiin korjaamaan vuonna 2015. Korjaukset eivät ole edenneet toivotulla tavalla, sillä laattojen poistaminen ja kiinnittäminen uudelleen eivät tuottaneet odotettua tulosta vaan eteen on tullut aina vain uusia ongelmia.

Betonirakenteita rikkovaa alkaalikiviainesreaktiota ei aiemman peruskorjauksen aikaan vielä osattu tunnistaa Espoossa. Uudet korjaukset ja tutkimukset ovat tähän mennessä tulleet maksamaan noin kaksi miljoonaa euroa. Korjauksiin kuluvaksi arvioitu 21 miljoonaa euroa ei välttämättä ole remontin lopullinen hinta.

Juttua tarkennettu 4.1. kello 14.40. Alkaalikiviainesreaktio on tunnistettu maailmalla jo 1940-luvulla. Suomalaisestakin betonista ilmiö on havaittu jo 1990-luvulla. Tapiolan uimahallin peruskorjauksen yhteydessä 2004–2005 ilmiötä ei kuitenkaan vielä tunnistettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korjausrakentaminen
 • Tapiola
 • Uimahallit
 • Espoo
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Urheiluministeri Sampo Terho lupasi tehdä ”arhinmäet”, jos Iivo Niskanen ottaa kultaa – Arhinmäeltä tuli viiltävä kuitti, mutta Terho oli jo baarissa

  2. 2

   ”Kevät siirtyy” – Brittejä varoitetaan nyt hurjista pakkasista ja tiet katkaisevasta lumisateesta: luvassa −8 astetta

  3. 3

   Kulutamme itsemme kuoliaiksi, jyrisee ympäristö­professori Lassi Linnanen: Suomessa on vallalla harhainen mantra, joka syöksee koko planeetan perikatoon

   Tilaajille
  4. 4

   Näissäkin asioissa Viro on Suomen edellä – ”Jotain on Suomen kouluissa pielessä”, pohtii yliopistotutkija

  5. 5

   Miksi Jehovan todistajat välttävät yhä siviilipalveluksen, vaikka yhteisö ei enää kiellä sitä? Jari-Pekka Peltoniemi istui uskonsa vuoksi vankilassa 70-luvulla mutta arvelee, ettei nykynuoriso ryhtyisi samaan

  6. 6

   Yllätykset jatkuvat Jätkäsaaressa: nyt 20 miljoonaa maksavan Bunkkerin haluaa ostaa myös rakennuksen alkuperäinen suunnittelija – Virkamiehet eivät pidä tarjousta uskottavana

  7. 7

   Suomalaisten Tallinnan-retket noudattavat liian usein samaa kaavaa – Tässä vinkit helpoimpaan, halvimpaan ja hauskimpaan pika­matka­kohteeseen

  8. 8

   ”Valtiolla ei pitäisi olla oikeutta käyttää kansalaisiaan sotakoneistona” – Totaalikieltäytyjä Elsa Tauria, 19, toivoo poikkeuksellisen päätöksen johtavan suureen muutokseen asepalveluksessa

  9. 9

   Puistotyöntekijät luulivat nykytaideteosta roskaksi, nyt Helsinki kiistelee taiteilijan kanssa korvauksista – ”Esineiden yhteydessä ei ollut mitään kylttiä”

  10. 10

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  2. 2

   Puistotyöntekijät luulivat nykytaideteosta roskaksi, nyt Helsinki kiistelee taiteilijan kanssa korvauksista – ”Esineiden yhteydessä ei ollut mitään kylttiä”

  3. 3

   ”Valtiolla ei pitäisi olla oikeutta käyttää kansalaisiaan sotakoneistona” – Totaalikieltäytyjä Elsa Tauria, 19, toivoo poikkeuksellisen päätöksen johtavan suureen muutokseen asepalveluksessa

  4. 4

   Kulutamme itsemme kuoliaiksi, jyrisee ympäristö­professori Lassi Linnanen: Suomessa on vallalla harhainen mantra, joka syöksee koko planeetan perikatoon

   Tilaajille
  5. 5

   Paljonko vanhemman pitää sijoittaa, että lapsella on 35-vuotiaana 60 000 euroa? Ison pesämunan kasvattaminen on monille helppoa

  6. 6

   Iivo Niskanen otti kultaa huimalla vedolla 50 kilometrillä – ”Oli aika kerrankin käyttää järkeä, nyt on huojentunut olo”, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa

  7. 7

   Kanadan Justin Trudeau herätti Intiassa myötähäpeää ja raivoa – pukeutui ”liian intialaisesti jopa intialaiselle” ja kutsui ministerin murhayrityksestä tuomitun miehen illalliselle

  8. 8

   Urheiluministeri Sampo Terho lupasi tehdä ”arhinmäet”, jos Iivo Niskanen ottaa kultaa – Arhinmäeltä tuli viiltävä kuitti, mutta Terho oli jo baarissa

  9. 9

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  10. 10

   Tutkimus: Vakavaa masennusta sairastavilla on vajetta arginiinista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  8. 8

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää