Kaupunki

Meilahdessa tehdään Suomen vaativimmat leikkaukset, mutta nyt hoitajat eivät enää jaksa – töitä ilman vapaapäiviä jopa kolme viikkoa putkeen

Tässä yksi keskittämisen seuraus: Suomen vaativimmat leikkaukset hoitavan yksikön henkilökunta uupuu, koska varallaoloa kertyy niin runsaasti.

Tällainen on hoitaja Paula Peltosen kolmen viikon työvuorolista tammikuussa: 116,15 tuntia varsinaisia työvuoroja ja 83,45 tuntia varallaoloa.

Siis yli kahden työviikon verran päivystystä kolmen viikon aikana. Peltosen työpaikalla Meilahden leikkaus- ja anestesiaosastolla tämä ei ole pahimmasta päästä. Osalla hoitajista päivystystuntien määrä ylittää vuorolistaan merkityt varmat työtunnit.

Koska Meilahti tekee Suomen vaikeimpia leikkauksia ympäri vuorokauden, päivystäjä hälytetään kotoaan leikkaussaliin usein. Se taas tarkoittaa välillä vuorokauden työputkea tai kahta kolmea viikkoa ilman yhtään oikeaa vapaapäivää. Toistuessaan tämä lisää hoitajien sairauslomia ja lähtöjä toisiin työpaikkoihin.

Viime vuosina Suomessa on keskitetty kaikkein vaativimpia leikkauksia rajusti. Pian niitä keskitetään lisää. Siksi Peltonen ja hänen kollegansa Annette Genberg ja Milla Sarasto haluavat kertoa, millaiseksi heidän työnsä on muuttunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leikkausosaston hoitajat kirjoittivat keväällä johtajilleen kirjeen, jossa todettiin, että he eivät enää jaksa. Nyt johto sanoo, että kuormitus otetaan vakavasti, mutta muutokset ovat hitaita.

Aivan ensiksi hoitajat haluavat korostaa, että he todella arvostavat työtään. He ovat Meilahdessa siitä syystä, että siellä tehdään ne leikkaukset, joihin muualla ei pystytä.

”Olen ylpeä siitä, mitä teemme. Rakastan työtäni. Olemme täällä potilaita varten”, Genberg sanoo.

Toisaalta juuri siksi hän haluaa puhua. Hoitajat pelkäävät, että jatkuva keskittäminen vaarantaa potilasturvallisuuden.

Kyse ei ole vain kolmivuorotyön raskaudesta yleensä vaan siitä, että tapa järjestää vuorot on viime vuosina muuttunut Meilahdessa aiempaa kuormittavammaksi.

Sekä Genbergillä että Peltosella on työkokemusta yli 30 vuotta usealta osastolta, joten heillä on mihin verrata.

Eniten väsyttää se, että vapaa-aika ei aidosti ole vapaa-aikaa, vaikka se työvuorolistoilla sellaiseksi lasketaan. Varallaolo muuttuu lennosta työksi hyvin usein.

Osaa varsinaisista vapaapäivistä hoitajat kutsuvat piilovapaiksi. Se tarkoittaa, että listaan merkittyä vapaata edeltää varallaoloyö ja seuraa normaali työvuoro seuraavana aamuna. Siksi vapaapäivä kuluukin oikeastaan nukkuen.

Päivystämisestä maksetaan joko 30 tai 50 prosenttia palkasta sen mukaan, vaatiiko työnantaja tulemaan hälytettynä sairaalaan 20 minuutissa vai tunnissa. Hoitajat pyrkivät tietenkin saapumaan niin nopeasti kuin suinkin pääsevät, onhan usein kyse hätätilanteesta.

Hoitajat kuvaavat tilannetta itseään vahvistavaksi kierteeksi.

Ensiksikin Meilahden leikkausosastolle on keskitetty paljon vaativia erikoisaloja. Se tarkoittaa, että hoitajankin pitää olla todellinen moniosaaja. Uuden työntekijän perehdyttäminen vie siksi yli vuoden, eikä sitä ennen voi päivystää.

Tämä taas johtaa siihen, että päivystyksiä kasautuu osalle työntekijöistä paljon. Kokeneita hoitajia väsyttää sekin, että koko ajan on opastettavana joku toinen: perehdytettävien kollegojen lisäksi on paljon opiskelijoita.

Uutta pitää oppia jatkuvasti, koska lääketiede kehittyy ja organisaatiokin muuttuu usein.

Hoitajat laskevat, että noin 250 hoitajan osastolta on lähtenyt muihin töihin puolessatoista vuodessa ainakin 45 hoitajaa, joiden joukossa on useita kokeneita työntekijöitä.

Syitä on monia, mutta osa on vain havainnut, että ei enää jaksa. Avautuviin paikkoihin on paljon hakijoita, mutta kestää taas vuosia ennen kuin hakija on kasvanut tekijäksi.

Keskittäminen sen kuin kiihtyy. Syitä tähän ovat päivystysasetus, sote-uudistus ja sairaanhoitopiirin omat laajentumissuunnitelmat Meilahden alueella.

Hoitajat kertovat, että henkilökunnalta on kyllä kyselty muutostoiveita mutta juuri mikään ei ole muuttunut.

Heidän johtajansa sanovat, että tilanne otetaan vakavasti.

”Tämä on varmaan Suomen raskaimpia yksikköjä olla töissä muutenkin, koska teemme niin vaativia leikkauksia”, sanoo toimialajohtaja Olli Kirvelä.

Hän ymmärtää myös varallaolojen suuren määrän kuormittavan mutta kertoo, että henkilökuntaa on rekrytoitu ja rekrytoidaan lisää. ”Poliitikothan siitä päättävät.”

”Olemme todella yrittäneet tehdä asioita sen eteen, ettei kuormitus olisi niin kova. Mutta nopeita ratkaisuja ei olekaan”, arvioi johtava ylihoitaja Tarja-Leena Neffling.

Hän sanoo, että ylitöiden määrässä osastolla pysytään lain asettamissa rajoissa. Osalle hoitajista varallaoloa kertyy kuitenkin paljon esimerkiksi elinsiirtojen vuoksi. Tätä on tarkoitus helpottaa sillä, että sairaalassa olisi enemmän henkilökuntaa varsinaisessa työvuorossa iltaisin, mutta siihen päästään vasta kun riittävän kokenutta henkilökuntaa on tarpeeksi.

Neffling kertoo myös, että perehdyttämistä työhön on kehitetty ja alkamassa on syventävä perehdytys jo muutaman vuoden alalla olleille hoitajille. Tällä on tarkoitus sitouttaa työntekijöitä pysymään Meilahdessa.

”Tämä johtaa sitten myös siihen, että meillä on paljon perehdytettäviä kerralla. Mutta henkilöstötilanteen parantamiseksi meidän on pakko rekrytoida lisää ja toivotamme uudet työntekijät tervetulleiksi.”

Miten työputket ja jatkuvan epävarmuuden sitten pystyy yhdistämään muuhun elämään?

”Se on helppoa, koska muuta elämää ei ole”, Paula Peltonen sanoo. Se on vitsi vain puoliksi.

Jatkuva päivystysvelvollisuus tarkoittaa, että kaikki tekeminen pitää olla valmis keskeyttämään heti. Elokuvalipun ostaminen tuntuu tuhlaukselta, lapsen kanssa ei uskalla uimahalliin, ja sosiaaliset suhteet kärsivät.

”Se heijastuu myös ihmisiin ympärilläni. Väsyneenä tiuskin ja äyskin lapsille. Olen paikalla mutten läsnä”, Milla Sarasto kuvailee.

Hoitajat sanovat, että vuorokauden työputkesta selviää adrenaliinin voimalla ja keskittymään pystyy, kun on pakko. Zombiolo iskee vasta, kun lähtee työpaikalta. Muisti pätkii, närästää, on rytmihäiriöitä ja unirytmin sekoamista.

Hoitajat pitävät epäoikeudenmukaisena myös palkkaansa. Heidän mukaansa Meilahden leikkausosaston peruspalkka on yliopistollisista sairaaloista toiseksi pienin.

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä?

Hoitajien mukaan kierre pitäisi saada katkeamaan, ettei kokeneita tekijöitä lähtisi pois niin paljon. Uusiakin tarvitaan, mutta tärkeintä olisi pitää hyvä huoli olemassa olevista.

Sen he uskovat olevan mahdollista, jos vuorolistat mietittäisiin järkevämmiksi ja tasapainoisemmiksi ja palkkoja nostettaisiin. Jo nykyinen leikkaustoiminta pitäisi jakaa blokkeihin, jotta yhden ja saman ihmisen ei tarvitsisi hallita kaikkea mahdollista.

”Arvostus näkyisi palkassa ja vapaa-ajassa”, Sallinen sanoo. ”Vapaa-aika olisi todella vapaa-aikaa.”

”Saisi tehdä omaa erityisalaansa, ei vähän kaikkea. Sillä itse työhän on meille intohimo”, Genberg kertoo.

Tästä syystä leikkauksia keskitetään

Leikkaustoimintaa on keskitetty Suomessa aiempaa suurempiin sairaaloihin.

Päivystys- ja keskittämisasetus tuli voimaan viime vuonna. Vaativimpien erityisalojen päivystys on koottu kahteentoista sairaalaan, joista viisi on yliopistollisia keskussairaaloita.

Sairaalaverkkoa keskitetään myös pääkaupunkiseudun sisällä muutamalle laajemmalle kampukselle. Meilahti on niistä tärkein ja suurin.

Tänä vuonna Meilahdessa avataan vaiheittain Uusi lastensairaala, mutta naapurissa on samalla alkanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) historian kallein sairaalatyömaa. Siltasairaalaan siirtyvät ensi vuosikymmenellä syöpä- ja traumapotilaat.

Meilahden tornisairaalan ympäri vuorokauden toimiva leikkaus- ja anestesiaosasto on jo nykyisin suuri yksikkö. Se hoitaa vatsaelin-, verisuoni-, sydän-, keuhko- ja maksakirurgian sekä suu- ja leukakirurgian erikoisalojen vaativan erityistason potilaita.

Noin puolet leikkauksista on akuutteja päivystysleikkauksia. Potilasmäärät kasvavat myös siksi, että alueen väestö sekä kasvaa että ikääntyy vauhdilla.

Hoitajat eivät ole ainoa ammattiryhmä, joka kokee päivystystyön muuttuneen jo liian kuormittavaksi. Keskustelua aiheesta on käyty esimerkiksi HS:n mielipidesivuilla ja Nuori lääkäri -blogissa.

Fakta

Esimerkiksi näin työputki syntyy


 Hoitajalla on ensin vuorolistalla viikko, jossa viikonloppuna on normaali työvuoro ja vapaapäivät torstaina ja perjantaina.

 Seuraavalla viikolla varsinaisia töitä on maanantaista perjantaihin ja viikonloppu varallaoloa. Hoitaja hälytetään töihin viikonlopun molempina päivinä noin kahdeksitoista tunniksi kerrallaan.

 Seuraavalla viikolla on uusi työvuorolista, jossa on jälleen viisi työpäivää arkena ja varallaolo viikonloppuna. Päivystäjää tarvitaan taas.

 Hoitaja on siis ollut töissä kolme peräkkäistä viikonloppua, samoin arkipäivät niiden välissä. Työputki jatkuu todennäköisesti edelleen vielä seuraavan viikon alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaalat
 • Hus
 • Yliopistosairaalat
 • Meilahti
 • Sairaanhoito
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  9. 9

   Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

  10. 10

   Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  3. Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitäisi erottaa – ”Ei edellytyksiä jatkaa tuomion jälkeen”
  4. Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan
  5. Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa
  6. Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä
  7. Thaimaan vaalit siirtyvät toden­näköisesti ensi vuoteen, vaikka juntta lupasi ne marraskuulle – Sanomalehti perusti vaalilaskurin auttaakseen pääministeriä pysymään kerrankin lupauksessaan
  8. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  9. Millaista hoitoa kuoleva läheisesi sai elämänsä viime hetkillä? HS tekee juttua, kerro kokemuksesi
  10. #MeToo, #TimesUp ja #OscarsSoWhite ovat saamassa aikaan todellista muutosta – kuohunta tasa-arvon ympärillä näkyy Oscarien ehdokkuuksissa
  11. ”Olen aina miettinyt, miten asiat voisi tehdä toisin”, sanoo musiikkimajuri Raine Ampuja, jonka keksinnöstä syntyi muun muassa Linnan juhlien viihdeorkesteri Kaartin Combo
  12. Näytä lisää