Kaupunki

Yhä useampi haluaa säilyttää toiminta­kykynsä baareissa – Alkoholittomien juomien trendi syrjäytti tiskeiltä klassisen tuotteen

Olut on suosituin alkoholiton juoma ravintoloissa.

Se on varmaan raskaana – tai vähintäänkin niin sairas, että tarvitsee vahvoja antibiootteja. Tällaisiin ajatuksiin ovat törmänneet monet alkoholittomia juomia ravintoloissa tilaavat.

Alkoholittomien juomien nauttimiseen on nykyään ihan muitakin syitä: terveys ja nautinto. Panimoalan edustajat sanovat alkoholittomien oluiden ja siiderien olevan juuri nyt juomabisneksen suurimpia trendejä. Niiden ohi kiilaavat oikeastaan vain erikoisoluet.

Helsinkiläisten ravintoloitsijoiden mukaan käynnissä on isompi muutos ihmisten juoma- ja elämäntavoissa. Eikä kyse ole vain tipattoman tammikuun ilmiöstä vaan pysyvämmästä suuntauksesta. Esimerkiksi Hartwall kertoo, että alkoholittomien oluiden menekki kasvoi ravintoloissa vuonna 2017 neljänneksen, 25 prosenttia.

”Nykyisin entistä useammin perusteena on vain se, että ei halua nauttia alkoholia vaan pitää hauskaa selvin päin. Se on minusta ihan fiksua”, sanoo ravintolatoimenjohtaja Pekka Tyynilä ravintola Teatterista. Alkoholittomien juomien nauttiminen ravintoloissa on hänen mukaansa kasvanut rajusti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoilla linjoilla on viestintäpäällikkö Timo Mikkola Sinebrychoffilta. Ajan hengessä vaikuttava ”wellness-trendi” on lisännyt alkoholittomien oluiden ja siiderien kysyntää. Moni on huomannut, että pienessä krapulassa aamuinen kuntosali kulkee huonommin eikä unikaan virkistä yhtä paljon.

Alkoholittomia juomia suosiville humalaa tärkeämpää onkin yhdistellä juomia ruokien kanssa ja pysyä toimintakykyisenä baari-illan jälkeen, Mikkola uskoo. Hartwallin oluiden markkinointipäällikön Turkka Hirvosen mukaan yhä useampi juo alkoholitonta olutta myös lounaalla.

Vaasankadulla ravintola Iltakoulussa veljekset Joonas Halonen ja Juhana Halonen juovat olutta työpäivän jälkeen.

”Itse ainakin koen, että yksi olut töiden jälkeen rentouttaa. En kaipaa mitään känniä, mutta ei alkoholiton olut anna samanlaista oloa”, Joonas Halonen sanoo.

”Minulla ainakin on kavereita, jotka pitävät oluen mausta mutta eivät välitä alkoholista ja humaltumisesta. Olen itsekin monesti juhlissa ottanut alkoholittoman vaihtoehdon, jos olen vaikka menossa töihin seuraavana päivänä”, sanoo veljesten kanssa istuva Tanja Stålhane.

Ystäväpiirissä alkoholittoman juoman tilalle otetaan tosin usein limonadi tai ginger ale.

”Kotikalja on hyvää. Sitähän voisi joku alkaa myydä baarissa vaikka hanasta alkoholittomana”, veljekset keksivät.

 

”Ihmiset ovat selkeästi elämyshakuisia.”

Koska alkoholittomien juomien kysyntä kasvaa, kasvaa myös tarjonta.

”Tarjonnassa on ollut huikea kehitys viimeisten parinkin vuoden aikana. Oikeastaan melkein kaikista tuotteista löytyy jo vastaava alkoholiton tuote”, sanoo kehityspäällikkö Marita Parkkari useita ravintoloita omistavasta S-ryhmästä.

Saman on huomannut myös ravintola Teatterin Tyynilä. Alkoholittoman oluen ja siiderin vanavedessä asiakkaat pyytävät yhä useammin myös alkoholittomia versioita cocktaileista eli ”mocktaileja”.

”Ihmiset ovat selkeästi elämyshakuisia, ja niitä uusia makuja ja kokemuksia halutaan myös tältä [alkoholittomien cocktailien] puolelta.”

Tällainen kehitys ei kuitenkaan varsinaisesti loista baarikulttuuristaan tunnetuilla Helsingin Vaasankadulla ja Helsinginkadulla.

Ensituntuma tammikuisena arki-iltana Helsinginkadun ravintola Tenkassa on, ettei kukaan ole juonut alkoholitonta olutta. Kivenheiton päässä sijaitsevassa toisessa ravintolassa Hilpeässä Hauessa ryhmä kanta-asiakkaita innostuu listaamaan syitä alkoholittoman oluen tilaamiseen baarissa.

”Tässä porukassa alkoholittoman oluen tilaaminen tarkoittaa yleensä raskautta”, sanoo yksi.

”Minulla oli kerran antibioottikuuri, joka tuotti alkoholin kanssa antabusvaikutuksen”, jatkaa toinen.

Totta onkin, että alkoholillisiin tuotteisiin verrattuna alkoholittomien juomien kulutus on vielä maltillista – mutta se on kasvussa, sanovat helsinkiläiset ravintola-ammattilaiset.


Juomatehtaat pyrkivät osaltaan vastaamaan alan trendiin. Viestintäpäällikkö Mikkolan mukaan Sinebrychoffin vastuullisuusstrategiaan on kirjattu pykälä, jonka mukaan alkoholituotteella pitää aina olla esillä alkoholiton rinnakkaistuote. Tarjolla olevista vaihtoehdoista on helpompi valita kuin niistä, joiden olemassaolosta ei tiedä.

Alkoholittomiin tuotteisiin panostaminen tuntuu panimoalan ja ravintoloiden mukaan viisaalta periaatepäätökseltä, kun ottaa huomioon, että erityisesti nuoret juovat nykyään vähemmän humalahakuisesti kuin aiemmin.

”Suomalaisessa juomakulttuurissa on tosi paljon positiivisia signaaleja, joista yksi on nimenomaan alkoholittomien tuotteiden suosion kasvu”, sanoo myös Hartwallin Hirvonen.

 

Monen mielikuva alkoholittomasta oluesta on edelleen vetinen lager.

Alkoholittomien juomien rintamalla ehdottomasti suosituin tuote on alkoholiton olut. Panimoliiton tilastoissa alkoholittoman oluen myynti on kasvanut Suomessa kuuden vuoden aikana 17 prosenttia. Kun vuonna 2011 alkoholitonta olutta myytiin 1,4 miljoonaa litraa vuodessa, vuonna 2016 menekki oli 1,6 miljoonaa litraa.

Tosin monen mielikuva alkoholittomasta oluesta on edelleen yhtä kuin vetinen lager. Sellainen mielikuva on ehdottoman vanhentunut, sanovat ammattilaiset. Lisäksi asiakkaat vaativat nykyään laatua myös alkoholittomilta tuotteilta. Niinpä ainakin Helsingissä on tarjontaa myös myös alejen, ipojen, pilsien ja vehnäoluiden puolella.

Ravintola Teatterissa alkoholittomien oluiden valikoima tarkoittaa joko lageria tai vehnäolutta. Kaisaniemessä sijaitsevassa oluthuone Kaislassa vaihtoehtoja on useampia, koska oluita on muutenkin tarjolla enemmän. Ravintolan suosituin alkoholiton olut on ravintolapäällikkö Petri Loposen mukaan saksalaistyyppinen vehnäolut. Kaikkiaan alkoholitonta olutta myydään Kaislassa kuukausittain 450–500 pulloa.

Laatu ja maut vaihtelevat alkoholittomissa yhtä lailla kuin alkoholillisissakin versioissa.

”Olen maistanut hyvin onnistuneita alkoholittomia oluita mutta myös hyvin epäonnistuneita alkoholillisia oluita”, sanoo ravintola Teatterin Tyynilä ja kertoo olevansa erityisesti vehnäoluen ystävä.

Kaikki oluttyypit eivät tosin hänen mielestään säilytä makuaan yhtä hyvin alkoholittomina.

”Alkoholi tuo joihinkin, etenkin vahvempiin oluisiin oman makunsa ja tietynlaisen tuntuman, joka alkoholittomasta versiosta sitten puuttuu. Mutta hyvät alkoholittomat oluet ansaitsevat mielestäni ilman muuta olemassaolonsa.”

Oluiden lisäksi ravintoloissa on tarjolla jonkin verran myös alkoholittomia siidereitä ja viinejä. Niiden maku on tosin herkästi mehumaista tai saattaa muistuttaa liikaa limonadia, mikä ei ole kaikkien mieleen.

 

”Jos seurueessa yksi haluaa alkoholitonta viiniä, hänkään harvemmin tarvitsee kokonaista 0,75 litran pulloa.”

”Viineissä haasteena on usein pullokoko. Jos seurueessa yksi haluaa alkoholitonta viiniä, hänkään harvemmin tarvitsee kokonaista 0,75 litran pulloa”, kertoo S-ryhmän Parkkari.

Viineissä myydään alkoholittomista vaihtoehdoista eniten kuohuviiniä. Sen suosio selittyy erilaisilla tapahtumilla, joissa esimerkiksi tervetuliaismaljana toimivan kuohuviinitarjoilun rinnalle tarvitaan alkoholiton vaihtoehto.

Yksi tuote näyttää kuitenkin poistuneen alkoholittomien juomien trendin seurauksena helsinkiläisravintoloista lähes kokonaan: ykkösolutta on ravintoloiden valikoimissa nykyään harvemmin kuin alkoholitonta olutta.

Vielä 1990-luvulla ykkösoluella oli kohtalainen suosio, mutta nyt alkoholittomat juomat näyttävät korvanneen sen melkein täysin.

Kaislan ravintolapäällikkö Loponen muistaa edelleen ajat, jolloin asiakkaat saattoivat pyytää alkoholittoman tai ykkösoluen kaatamista kolmosoluen tuoppiin, etteivät kaverit huomaisi. Nyt alkoholiton juodaan omasta tuopistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Olut
 • Alkoholi
 • Helsinki
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Päättynyt lähes 11 vuoden taantuma tarjoaa ainakin yhden opetuksen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää