Kaupunki

Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

Helsinki-Vantaan lentoasemasta tuli kehäradan myötä yksi erityisistä liikkuvan nuorisotyön kohteista.

Vielä Myyrmäen kohdalla kehäradan P-junassa on pientä hälinää. Martinlaakson asemalla älypuhelimiensa kanssa pelannut kolmen nuoren porukka jää junasta. Juna hiljenee matkan jatkuessa lentoasemaa kohti.

Kehärata laajensi avautuessaan helsinkiläisten ja vantaalaisten alaikäisten nuorten reviirejä kaupunkirajojen yli. Toki nuoret liikkuivat junilla jo ennen syksyä 2015, mutta kehäradassa on jotakin erityistä. Se on tuonut uusia paikkoja alaikäisten ulottuville.

Yksi niistä on Helsinki-Vantaan lentoasema. Toisin kuin kauppakeskukset, lentokenttä on auki ympäri vuorokauden. Etenkin talvisina viikonloppuina sellaisista paikoista on alaikäisten parissa pulaa.

P-junan saapuessa lentoasemalle kello on 18.03. Nuoriso on jo päässyt koulusta ja sen pitäisi olla liikenteessä. Jossakin täällä. On tavallinen tammikuinen torstai-ilta ja lentoasemalla kaikki näyttävät liikkuvan rauhallisesti matkatavaroiden kanssa. Jopa neljä reppuselkäistä skeittilaudan kanssa kävelevää nuorta miestä suuntaa check-in-automaateille. Lentoasemalle vain ajankuluksi tulleen näköistä nuorisoa ei näy Burger Kingin eikä edes Starbucksin edessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viimein vartija opastaa nuorison jäljille. Terminaali T2:n edessä alemmassa kerroksessa on puolentunnin pysäköintialue. Siellä saattaa joskus mopon rengas sudittaa.

Toinen nuorten suosima paikka löytyy seuraamalla hotelli Hiltonin kylttejä. Ovet ovat auki iltakymmeneen. Kello on 18.27.

Ulkotasanne on suljettu kuten joka talvi. Sisällä, reilun kymmenen neliömetrin kaarevassa huoneessa, on lämmintä ja automaatti, josta voi ostaa juomaa tai pientä naposteltavaa. Lasin läpi pimeässä näkyvät kiitotien värikkäät valot.

”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”, sanoo Elias Oförsagd, 15, kun häneltä tiedustelee, mikä nuoria vetää lentokentälle vapaa-ajanviettoon.

Vuosaaresta kotoisin oleva nuorukainen viettää lentoasemalla aikaansa vasta toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän ja Vesalassa asuva luokkakaveri Nico Heiskanen, 14, olivat täällä vasta tiistaina. Rauhallinen ympäristö miellyttää, voi jutella rauhassa.

”Tänne pääsee meiltä lisäksi tosi nopeasti kehärataa pitkin”, Oförsagd sanoo. Ensin pitää vain ajaa Itä-Helsingistä metrolla radan varteen.

Missä heidän ikäisensä nuoret yleensä viettävät aikaansa arki-iltoina?

”Meillä Itä-Helsingissä jengi menee aika paljon Itikseen, mutta se on vähän nähty paikka jo”, Heiskanen kertoo.

Nuorten suosiossa ovat idässä myös Kontulan ostoskeskus ja Vuosaaren Columbus. Moni ajaa metrolla Kamppiinkin asti. Päärautatieaseman seutu ei Heiskasen ja Oförsagdin mukaan ole kovin suosittu nuorison parissa.

Mutta mitäs täällä lentoasemalla sitten oikein tekisi? Näköalatasanteelle ja lentoasemalle on ilmainen sisäänpääsy. Pikaruokaravintoloissa nuoria houkuttavat etenkin vapaat penkit ja pehmeät loosit. Hiljaisina hetkinä niissä voi istua kenenkään hätyyttämättä.

”Ei täällä hirveästi voi tietenkään tehdä eikä me olla suunniteltu, miten kauan me täällä ollaan. Lähdetään, kun tulee tylsää”, Heiskanen sanoo.

Pojat ovat kahdeksannella luokalla ja heidän pitää olla arkisin kotona 21–23 maissa. Viikonloppuisin ulkona saa olla jopa yhteen asti yöllä. Moni alaikäisille sopiva paikka ei ole siihen aikaan enää auki. Heiskanen ja Oförsagd eivät vielä ole miettineet, missä siihen aikaan voi talvella olla sisätiloissa kavereita tapaamassa.

”Me on oikeastaan vasta aloitettu aktiivisempi hengailu”, kertoo Heiskanen.

Näköalatasanteen toisella seinustalla istuvat vantaalaiset 15-vuotiaat tyttö ja poika kertovat hengailleensa täällä aiemminkin.


Hissin ovi aukeaa ja näköalatasanteelle törmää seitsemän nuoren pojan meluisa joukko. Porukka nahistelee leikkisästi istumapaikoista, ennen kuin osa lysähtää lattialle istumaan ja tulee hetken hiljaisuus, kun huomio kiinnittyy taskuista kaivettuihin älypuhelimiin.

”Joo hei haastatelkaa vain meitä! Tai älkää haastatelko. Mä en haluu kuviin!”

Jos kysytään sitten epävirallisesti. Mitäs pojat täällä lentoasemalla?

”Tultiin vaan.”

Osan mukaan saapuminen tapahtui kehärataa pitkin junalla. Joku väittää tulleensa lentokoneella. Ilta vaikuttaa sujuneen vauhdikkaasti.

”Vähän keulittiin niillä rullatuoleilla siinä Alepan edessä. Vartijat oli aika vihaisia”, yksi pojista kertoo.

”Kirjoitatteks te nyt siihen lehteen, että jonnet kelaa täällä pyörätuoleilla”, toinen kysyy.

”Jonnet” ovat juuri pääsemässä vauhtiin, kun näköalatasanteen ovesta saapuu kolme mustiin takkeihin pukeutunutta aikuista.

”Jaahas, täällähän on tuttuja”, sanoo Sauli Taipale, Nuorisotyö raiteilla -hankkeen työntekijä ja virnistää isommalle poikaporukalle.

Mukana ovat Mikko Riiheläinen Aseman Lapset ry:n Löytävästä nuorisotyöstä ja Vantaan kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Mari Helanen. Heidän iltansa on alkanut Myyrmäen Arkista.

Taipaleen mukaan nuoret viihtyivät kehäradan avaamisen jälkeen lentoasemalla suuremmissa joukoissa ja enemmän kuin nykyään. Eikä siinä mitään, lentoasema on julkinen tila kuten ostoskeskuksetkin ja nuorilla on täysi oikeus oleskella siellä.

”Täällä vetovoimatekijöitä ovat nuorille ympäri vuorokauden auki oleva Alepa ja terminaali T2:n kahvila- ja pikaruokalapääty erityisesti”, Taipale sanoo.


Lentoasema on nuorille omalla tavallaan turvallinen oleskelupaikka juuri hyvän valvontansa vuoksi. Joskus tietysti homma lähtee niin sanotusti lapasesta, mutta Taipaleen mukaan lentoaseman vartiointipalveluiden työntekijät osaavat kohdata nuoret oikealla tavalla.

”Järkkäreillä täällä on nuoriin hyvä ote ja he ovat onnistuneet yleensä sopimaan yhteisistä pelisäännöistä.”

Riiheläisen mukaan Aseman Lasten ja Nuorisotyö raiteilla -hankkeen toiminta lentoasemalla on ainutlaatuista koko Euroopassa. Harva lentokenttä on nuorison näkökulmasta yhtä hyvien yhteyksien päässä kuin Helsinki-Vantaa.

Marraskuun puolivälissä avautui myös kauan odotettu länsimetro.

”Nuoriso liikkuu kiskoilla ja koko ajan tulee lisää raideyhteyksiä, joita pitkin liikkua”, sanoo Taipale. Eniten liikkuvat nuoret tulevat nuorisotyöntekijöille tutuiksi.

Nuorisotyöntekijät ovat seuranneet kiskoja nuorten perässä myös länteen, mutta toistaiseksi helsinkiläiset ja espoolaiset nuoret eivät ole suurin joukoin siirtyneet puolelta toiselle, tai ainakaan se ei näy lisääntyneinä nuorisolaumoina esimerkiksi päätepysäkillä Matinkylän Isossa Omenassa.

”Siinä on se, kun pitää maksaa seutulippu”, puuttuu 15-vuotias Oförsagd keskusteluun.

Niin pitää tosin päästäkseen Helsingistä Vantaan puolella sijaitsevalle lentoasemallekin.

Sen sijaan Aseman Lapset -järjestön Helsingin Narinkkatorin laidalla pitämässä alle 18-vuotiaille suunnatussa Walkers-kahvilassa on ollut viimeisen vuoden ajan ruuhkaa.

”Meille pitää nykyään jopa jonottaa joinakin iltoina”, Riiheläinen kertoo.

Eipä siis ihme, että lentoaseman näköalatasanteen kaltaiset väljemmätkin paikat kiinnostavat. Riiheläisen mukaan nykyisin on vaikea arvioida, minä iltoina porukkaa on liikkeellä paljon.

”Se saattaa olla joku arki-iltakin.”

Kello on yli kahdeksan, kun nuorisotyö hyppää jälleen raiteiden päälle lentoasemalla. Matka jatkuu kehäradan mukaisesti Tikkurilaan. Samalla junalla Helsinkiin lähtee myös 15-vuotias poika, joka hänkin oli lentoaseman näköalatasanteella hetkeä aiemmin. Hän viettää usein kavereiden kanssa aikaa kehäradalla.

Mikä kehäradassa ja lentoasemassa vetää puoleensa?

”Me saatetaan oikeastaan ajella ympäriinsä monta tuntia ja mennä sitten lentokentälle lepäämään. Et ei se ole sellaista ajanviettoa, se on lepoa”, poika kertoo ennen kuin juna saapuu päärautatieasemalle. Hänellä on vielä melkein tunti aikaa, ennen kuin viimeinen juna lähtee kotikaupunginosaan kello 21.40.

Fakta

Jalkautuva nuorisotyö


 Nuorisotyö raiteilla -hanke alkoi samaan aikaan kehäradan avaamisen kanssa 2015.

 Tarkoituksena on, että nuorisotyöntekijöt kohtaavat nuoret heidän omissa radanvarren kohtaamispaikoissaan ja junissa.

 Julkisiin tiloihin jalkautuva nuorisotyö haluaa tavoittaa myös sellaisia nuoria, jotka eivät käy nuorisotiloilla.

 Jalkautujien tärkein tehtävä on olla läsnä ja havainnoida ympäristöä, koska usein jo se rauhoittaa ilmapiiriä ja ennaltaehkäisee harkitsemattomia tekoja tai uhkaavia tilanteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Helsinki
 • Nuoret
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  2. 2

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  3. 3

   Jamaikan väkivaltaisuudet ovat yltyneet niin rajuiksi, että matkailijoita varoitetaan liikkumisesta loma­keskusten ulkopuolella – Armeija kutsuttiin taltuttamaan huume­jengien sotaa

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  6. 6

   Arkkitehtiperhe tutki uudiskotinsa Helsingin Jätkäsaaressa huolellisesti – näin teet muuttotarkastuksen ja reklamoit virheistä ajoissa

  7. 7

   Harley Davidson -kypärä ja nahkaliivi – piste-ennätyksensä tehnyt Jesse Puljujärvi antoi näytteen kielitaidostaan: ”Välillä tuntuu paremmalta, välillä paremmalta”

  8. 8

   Poliisi kiitteli tuntematonta hengenpelastajaa Helsingissä – soitti aamuyöstä apua jäihin pudonneelle

  9. 9

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  10. 10

   Shorai shorai houlama goodbye – tällaista hurmosta ja kaaosta oli Remun viimeinen keikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  2. 2

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  3. 3

   Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Päivä on pidentynyt jo yli tunnin joulusta ja pian valo lisääntyy valtavin harppauksin – mistä kiihtyvä tahti johtuu?

  6. 6

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  7. 7

   Arkkitehtiperhe tutki uudiskotinsa Helsingin Jätkäsaaressa huolellisesti – näin teet muuttotarkastuksen ja reklamoit virheistä ajoissa

  8. 8

   Shorai shorai houlama goodbye – tällaista hurmosta ja kaaosta oli Remun viimeinen keikka

  9. 9

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  10. 10

   Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  7. 7

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  8. 8

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää