Kaupunki

Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

Helsinki-Vantaan lentoasemasta tuli kehäradan myötä yksi erityisistä liikkuvan nuorisotyön kohteista.

Vielä Myyrmäen kohdalla kehäradan P-junassa on pientä hälinää. Martinlaakson asemalla älypuhelimiensa kanssa pelannut kolmen nuoren porukka jää junasta. Juna hiljenee matkan jatkuessa lentoasemaa kohti.

Kehärata laajensi avautuessaan helsinkiläisten ja vantaalaisten alaikäisten nuorten reviirejä kaupunkirajojen yli. Toki nuoret liikkuivat junilla jo ennen syksyä 2015, mutta kehäradassa on jotakin erityistä. Se on tuonut uusia paikkoja alaikäisten ulottuville.

Yksi niistä on Helsinki-Vantaan lentoasema. Toisin kuin kauppakeskukset, lentokenttä on auki ympäri vuorokauden. Etenkin talvisina viikonloppuina sellaisista paikoista on alaikäisten parissa pulaa.

P-junan saapuessa lentoasemalle kello on 18.03. Nuoriso on jo päässyt koulusta ja sen pitäisi olla liikenteessä. Jossakin täällä. On tavallinen tammikuinen torstai-ilta ja lentoasemalla kaikki näyttävät liikkuvan rauhallisesti matkatavaroiden kanssa. Jopa neljä reppuselkäistä skeittilaudan kanssa kävelevää nuorta miestä suuntaa check-in-automaateille. Lentoasemalle vain ajankuluksi tulleen näköistä nuorisoa ei näy Burger Kingin eikä edes Starbucksin edessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimein vartija opastaa nuorison jäljille. Terminaali T2:n edessä alemmassa kerroksessa on puolentunnin pysäköintialue. Siellä saattaa joskus mopon rengas sudittaa.

Toinen nuorten suosima paikka löytyy seuraamalla hotelli Hiltonin kylttejä. Ovet ovat auki iltakymmeneen. Kello on 18.27.

Ulkotasanne on suljettu kuten joka talvi. Sisällä, reilun kymmenen neliömetrin kaarevassa huoneessa, on lämmintä ja automaatti, josta voi ostaa juomaa tai pientä naposteltavaa. Lasin läpi pimeässä näkyvät kiitotien värikkäät valot.

”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”, sanoo Elias Oförsagd, 15, kun häneltä tiedustelee, mikä nuoria vetää lentokentälle vapaa-ajanviettoon.

Vuosaaresta kotoisin oleva nuorukainen viettää lentoasemalla aikaansa vasta toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän ja Vesalassa asuva luokkakaveri Nico Heiskanen, 14, olivat täällä vasta tiistaina. Rauhallinen ympäristö miellyttää, voi jutella rauhassa.

”Tänne pääsee meiltä lisäksi tosi nopeasti kehärataa pitkin”, Oförsagd sanoo. Ensin pitää vain ajaa Itä-Helsingistä metrolla radan varteen.

Missä heidän ikäisensä nuoret yleensä viettävät aikaansa arki-iltoina?

”Meillä Itä-Helsingissä jengi menee aika paljon Itikseen, mutta se on vähän nähty paikka jo”, Heiskanen kertoo.

Nuorten suosiossa ovat idässä myös Kontulan ostoskeskus ja Vuosaaren Columbus. Moni ajaa metrolla Kamppiinkin asti. Päärautatieaseman seutu ei Heiskasen ja Oförsagdin mukaan ole kovin suosittu nuorison parissa.

Mutta mitäs täällä lentoasemalla sitten oikein tekisi? Näköalatasanteelle ja lentoasemalle on ilmainen sisäänpääsy. Pikaruokaravintoloissa nuoria houkuttavat etenkin vapaat penkit ja pehmeät loosit. Hiljaisina hetkinä niissä voi istua kenenkään hätyyttämättä.

”Ei täällä hirveästi voi tietenkään tehdä eikä me olla suunniteltu, miten kauan me täällä ollaan. Lähdetään, kun tulee tylsää”, Heiskanen sanoo.

Pojat ovat kahdeksannella luokalla ja heidän pitää olla arkisin kotona 21–23 maissa. Viikonloppuisin ulkona saa olla jopa yhteen asti yöllä. Moni alaikäisille sopiva paikka ei ole siihen aikaan enää auki. Heiskanen ja Oförsagd eivät vielä ole miettineet, missä siihen aikaan voi talvella olla sisätiloissa kavereita tapaamassa.

”Me on oikeastaan vasta aloitettu aktiivisempi hengailu”, kertoo Heiskanen.

Näköalatasanteen toisella seinustalla istuvat vantaalaiset 15-vuotiaat tyttö ja poika kertovat hengailleensa täällä aiemminkin.


Hissin ovi aukeaa ja näköalatasanteelle törmää seitsemän nuoren pojan meluisa joukko. Porukka nahistelee leikkisästi istumapaikoista, ennen kuin osa lysähtää lattialle istumaan ja tulee hetken hiljaisuus, kun huomio kiinnittyy taskuista kaivettuihin älypuhelimiin.

”Joo hei haastatelkaa vain meitä! Tai älkää haastatelko. Mä en haluu kuviin!”

Jos kysytään sitten epävirallisesti. Mitäs pojat täällä lentoasemalla?

”Tultiin vaan.”

Osan mukaan saapuminen tapahtui kehärataa pitkin junalla. Joku väittää tulleensa lentokoneella. Ilta vaikuttaa sujuneen vauhdikkaasti.

”Vähän keulittiin niillä rullatuoleilla siinä Alepan edessä. Vartijat oli aika vihaisia”, yksi pojista kertoo.

”Kirjoitatteks te nyt siihen lehteen, että jonnet kelaa täällä pyörätuoleilla”, toinen kysyy.

”Jonnet” ovat juuri pääsemässä vauhtiin, kun näköalatasanteen ovesta saapuu kolme mustiin takkeihin pukeutunutta aikuista.

”Jaahas, täällähän on tuttuja”, sanoo Sauli Taipale, Nuorisotyö raiteilla -hankkeen työntekijä ja virnistää isommalle poikaporukalle.

Mukana ovat Mikko Riiheläinen Aseman Lapset ry:n Löytävästä nuorisotyöstä ja Vantaan kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Mari Helanen. Heidän iltansa on alkanut Myyrmäen Arkista.

Taipaleen mukaan nuoret viihtyivät kehäradan avaamisen jälkeen lentoasemalla suuremmissa joukoissa ja enemmän kuin nykyään. Eikä siinä mitään, lentoasema on julkinen tila kuten ostoskeskuksetkin ja nuorilla on täysi oikeus oleskella siellä.

”Täällä vetovoimatekijöitä ovat nuorille ympäri vuorokauden auki oleva Alepa ja terminaali T2:n kahvila- ja pikaruokalapääty erityisesti”, Taipale sanoo.


Lentoasema on nuorille omalla tavallaan turvallinen oleskelupaikka juuri hyvän valvontansa vuoksi. Joskus tietysti homma lähtee niin sanotusti lapasesta, mutta Taipaleen mukaan lentoaseman vartiointipalveluiden työntekijät osaavat kohdata nuoret oikealla tavalla.

”Järkkäreillä täällä on nuoriin hyvä ote ja he ovat onnistuneet yleensä sopimaan yhteisistä pelisäännöistä.”

Riiheläisen mukaan Aseman Lasten ja Nuorisotyö raiteilla -hankkeen toiminta lentoasemalla on ainutlaatuista koko Euroopassa. Harva lentokenttä on nuorison näkökulmasta yhtä hyvien yhteyksien päässä kuin Helsinki-Vantaa.

Marraskuun puolivälissä avautui myös kauan odotettu länsimetro.

”Nuoriso liikkuu kiskoilla ja koko ajan tulee lisää raideyhteyksiä, joita pitkin liikkua”, sanoo Taipale. Eniten liikkuvat nuoret tulevat nuorisotyöntekijöille tutuiksi.

Nuorisotyöntekijät ovat seuranneet kiskoja nuorten perässä myös länteen, mutta toistaiseksi helsinkiläiset ja espoolaiset nuoret eivät ole suurin joukoin siirtyneet puolelta toiselle, tai ainakaan se ei näy lisääntyneinä nuorisolaumoina esimerkiksi päätepysäkillä Matinkylän Isossa Omenassa.

”Siinä on se, kun pitää maksaa seutulippu”, puuttuu 15-vuotias Oförsagd keskusteluun.

Niin pitää tosin päästäkseen Helsingistä Vantaan puolella sijaitsevalle lentoasemallekin.

Sen sijaan Aseman Lapset -järjestön Helsingin Narinkkatorin laidalla pitämässä alle 18-vuotiaille suunnatussa Walkers-kahvilassa on ollut viimeisen vuoden ajan ruuhkaa.

”Meille pitää nykyään jopa jonottaa joinakin iltoina”, Riiheläinen kertoo.

Eipä siis ihme, että lentoaseman näköalatasanteen kaltaiset väljemmätkin paikat kiinnostavat. Riiheläisen mukaan nykyisin on vaikea arvioida, minä iltoina porukkaa on liikkeellä paljon.

”Se saattaa olla joku arki-iltakin.”

Kello on yli kahdeksan, kun nuorisotyö hyppää jälleen raiteiden päälle lentoasemalla. Matka jatkuu kehäradan mukaisesti Tikkurilaan. Samalla junalla Helsinkiin lähtee myös 15-vuotias poika, joka hänkin oli lentoaseman näköalatasanteella hetkeä aiemmin. Hän viettää usein kavereiden kanssa aikaa kehäradalla.

Mikä kehäradassa ja lentoasemassa vetää puoleensa?

”Me saatetaan oikeastaan ajella ympäriinsä monta tuntia ja mennä sitten lentokentälle lepäämään. Et ei se ole sellaista ajanviettoa, se on lepoa”, poika kertoo ennen kuin juna saapuu päärautatieasemalle. Hänellä on vielä melkein tunti aikaa, ennen kuin viimeinen juna lähtee kotikaupunginosaan kello 21.40.

Fakta

Jalkautuva nuorisotyö


 Nuorisotyö raiteilla -hanke alkoi samaan aikaan kehäradan avaamisen kanssa 2015.

 Tarkoituksena on, että nuorisotyöntekijöt kohtaavat nuoret heidän omissa radanvarren kohtaamispaikoissaan ja junissa.

 Julkisiin tiloihin jalkautuva nuorisotyö haluaa tavoittaa myös sellaisia nuoria, jotka eivät käy nuorisotiloilla.

 Jalkautujien tärkein tehtävä on olla läsnä ja havainnoida ympäristöä, koska usein jo se rauhoittaa ilmapiiriä ja ennaltaehkäisee harkitsemattomia tekoja tai uhkaavia tilanteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Helsinki
 • Nuoret
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  2. 2

   Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto

  3. 3

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  4. 4

   Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä

  5. 5

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  6. 6

   Operaattorit aikovat estää pääsyä verkkosivustoille, joissa on laitonta materiaalia – Telia otti jo käyttöön poliisin sulkulistan

  7. 7

   Alma Media saattoi juuri julkaista käsittämättömimmän virkkeen koskaan – soitimme tutkijalle ja kysyimme, miten suomen kieli on kehittynyt niin pitkälle, ettei se tarkoita enää mitään

  8. 8

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  9. 9

   Mies sai ”irakilaiselta pankinjohtajalta” 60 000 dollarin edestä väärennettyjä dollareita ja pesi ne vahingossa pesukoneessa – Yritti vaihtaa rahat Espoon Sellossa

  10. 10

   Epäasiallisista menetelmistä syytetty ohjaaja Aku Louhimies: ”Pyydän, että ihmiset lopettaisivat asian esille tuoneiden näyttelijöiden haukkumisen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

  4. 4

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Julkimot peukuttivat Aku Louhimiehen Facebook-postausta ja joutuivat häpeälistalle Markkinointi & Mainonnassa – syystä vai ei?

  8. 8

   Kommentti: Katy Perry suuteli luvatta 19-vuotiasta miestä, jota suukko ei haitannut – miksi tapauksesta nousi silti #metoo-myrsky?

  9. 9

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  10. 10

   Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  7. 7

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  8. 8

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Noora Rädyn huima nollapeli toi komean tittelin Pohjois-Amerikassa: viikon paras jääkiekkoilija maailmassa
  3. Britannian ulko­ministeri: Putin käyttää jalkapallon MM-kisoja kuin Hitler Berliinin olympialaisia
  4. Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”
  5. Kannattaako Facebook-tili poistaa? Tässä perusteita puolesta ja vastaan – sekä kolmas vaihtoehto
  6. Perintö­veron poistaminen on huono ajatus – onneksi siitä ei päätetä kansan­äänestyksellä
  7. Tunti sitten
  8. Liiga lähti hakemaan huumelastia lahtelaiselta huoltoasemalta, myyjä jätti kokaiinin väärään autoon – huume­kauppiaille kovat tuomiot oikeudessa
  9. Tuomiokapituli jakaantui homopareja vihkineen papin tapauksessa – Kai Sadinmaan vakava moite pysyi voimassa
  10. Sähköliitto hyväksyi kaksivuotisen sopimuksen sovittelijan johdolla – ”Hankalat ja pitkät neuvottelut”
  11. Mitä pormestari Jan Vapaavuori oikein tahtoo ja miksi säveltäjän kadonnut aarre lojui unohdettuna pahvilaatikossa vuosikymmeniä? Katso HS:n Musta laatikko -esitykset Tilaajille
  12. Hyvinvointivaltio sai korjausohjeista listan, joka kuulostaa tutulta Tilaajille
  13. Näytä lisää