Kaupunki

Nuoret kaipaavat mediaan enemmän juttuja tavallisista nuorista – nuoriso esiintyy uutisissa helposti joko super­menestyjinä tai ongelmatapauksina

”Minulle tulee nuoriin liittyvistä negatiivisista otsikoista sellainen olo, että maailma on tuhoutumassa meidän takiamme, vaikka itse en käyttäydy huonosti”, pohtii lukiolainen Helka Räty, 16.

Nuoret näkyvät mediassa usein kahdella vastakkaisella tavalla: joko kielteisessä valossa tai ylioppilaskirjoituksissa laudatureja kirjoittaneina.

Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitus päätti selvittää, pitääkö paikkansa, että nuorista uutisoidaan joko menestyjinä tai ongelmanuorina.

Nuorisotutkimusseuran tutkimusjohtajan Sinikka Aapola-Karin tutkimuksessa Nuoret sankarit ja sankarittaret? Menestyneet nuoret median valokiilassa (2006) todetaan, että sanomalehtien nuorisokuvat jakautuvat herkästi kahtia: enkeleihin ja paholaisiin.

”Nuoret esitetään joko ihannoivassa valossa luovina tulevaisuuden airuina tai niin aikuisille kuin itselleenkin hallitsemattomina pahantekijöinä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimme juttua varten Iltalehteä, Helsingin Sanomia ja Yleisradiota ajanjaksolla 13.8.–13.9.2017. Keskityimme uutisiin ja urheiluun. Tutkimuksesta rajattiin tarkoituksella pois nuorille tarkoitetut mediat.

Käytimme verkkojulkaisuissa hakusanoja ”nuori” ja ”nuoret”.

 

”Uutisissa ei ole paljon juttuja tavallisista asioista. Uutinen kertoo siitä, että jokin muuttuu – ei siitä, että se on ennallaan.”

Tavalliset nuoret näkyivät ja kuuluivat hyvin vähän kaikissa julkaisuissa. Miksi he eivät ylitä uutiskynnystä?

”Koska uutisissa ei ole paljon juttuja tavallisista asioista. Uutinen kertoo siitä, että jokin muuttuu – ei siitä, että se on ennallaan”, sanoo Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

Hänen mukaansa Yle pyrkii siihen, että uutisissa olisi enemmän arkea koskettavia käytännönläheisiä uutisia.

”Usein tehtäviä juttuja ovat koulumaailma, rippikoulu, nuorten harrastukset, nuorten hyvinvointi ja armeija.”

Helsingin Sanomissa nuorten työllisyys, hyvinvointi, koulutus ja harrastukset ovat tyypillisiä uutisoinnin aiheita, kertoo päätoimittaja Antero Mukka. Helsingin Sanomilla on myös kirjallinen ohjeistus lapsista ja nuorista uutisten kohteena.

”Haastattelemme useimmiten juuri tavallisia nuoria ja pyrimme huomioimaan, että nuorten ääntä kuullaan heitä koskevissa asioissa. HS:n lukijat ovat enimmäkseen aikuisia, joten aiheet ovat yleensä sellaisia, jotka ovat relevantteja myös heidän näkökulmastaan.”

Medialla on Nuorisotutkimusseuran erikoistutkijan Sanna Aaltosen mukaan tärkeä rooli siinä, että nuoruus käsitetään erillisenä ja erityisenä kategoriana, sillä nuoriso-kategoria syntyi erityisesti brittiläisessä ja yhdysvaltalaisessa lehdistössä 1950-luvulla.

 

”Nuorten kautta peilataan koko kansakunnan pelkoja ja toiveita.”

”Nuorista puhutaan usein ryhmätasolla yhtenäisenä joukkona. Nuorten kautta peilataan koko kansakunnan pelkoja ja toiveita”, Aaltonen kertoo.

Monipuolisimmin nuorista kirjoitti kuukauden aikana Yle: sillä oli yli 50 juttua nuorista.

Kaikki tutkimuksessa mukana olleet mediat kertoivat urheilijoista menestyjinä. Esimerkiksi koripalloilija Lauri Markkasesta uutisoitiin sankarina:

Markkanen jälleen sankari (HS 4.9.2017)

Lauri Markkanen tietää, mitä tekee (HS 5.9.2017)

Super-Markkasen kotilukiossa virisi huoli nuorten lukutaidosta – osalla on merkittäviä ongelmia (Yle 8.9.2017)

Ihmeellinen Lauri Markkanen saa jatkuvasti yhteydenottoja Chicagosta: NBA-seura seuraa timanttinsa tekoja (IL 3.9.2017)

Hätkähdyttävä yhdennäköisyys! Lauri Markkanen on kuin ilmetty Raamatun hahmon veistos (IL 6.9.2017).

Jutuissa nousi esiin urheilijoiden lisäksi muuten lahjakasta nuorisoa: 15-vuotias yrittäjä haluaa tehdä töitä täysillä (Yle 6.9.2017).

”Iltalehti uutisoi urheilussa jatkuvasti nuorista eri lajeissa. Joissakin lajeissa jopa kansainväliselle huipulle tullaan nuorena. Iltalehti uutisoi viihteessä nuorista kyvyistä, edustivatpa nämä sitten perinteistä viihdettä tai vaikka tubettajia”, kertoo vastaava päätoimittaja Kari Kivelä.

Iltalehden uutisissa nuori-sana näkyy muun muassa rikosuutisissa tavalla, josta saa helposti mielikuvan nuorista häirikköinä: Nuori nainen otti selfien puukotuksen uhri taustalla – ”kuvottavaa” (27.8.2017), Nuorten pakomatka autolla päättyi järveen (13.8.2017), Nuori mies vangittiin Toholammen törkeästä ryöstöstä (23.8.2017.).

Kivelän mukaan onnettomuus- ja rikosuutisten ei ole kuitenkaan tarkoitus keskittyä nuoriin vaan kertoa tekoon tai tapahtumaan liittyviä taustoja.

Varsinaista uutisoinnin kahtiajakoa nuoriin menestyjiin tai ongelmanuoriin ei tutkitun kuukauden aikana havaittu.

Valtamediat uutisoivat nuorista melko neutraalisti, mutta joissain otsikoissa oli negatiivinen sävy. Esimerkkejä tällaisista olivat jutut Kasvattaako koulu lapsista laiskoja? (IL 15.8.2017) ja ”Sopiva emoji tiedetään, sopivaa ilmettä ei” – Yliopistot tutkimaan digitalisaation vaikutuksia lapsiin ja nuoriin (Yle 29.8.2017).

Myös Sinikka Aapola-Kari kertoo tutkimuksessaan, että lehtikirjoittelu nuorista on Suomessa pääasiassa melko neutraalia ja selvästi kielteiseen sävyyn kirjoitetut jutut ovat vähemmistönä. Samalla tutkimuksessa nousee kuitenkin esiin, että nuoruus esiintyy usein ongelmakeskeisessä journalismissa.

Ylen uutisointi nuorista on muuttunut viime vuosina, Marit af Björkesten sanoo.

”Takavuosina nuorten ongelmat hallitsivat uutisointia. Aiheina olivat mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä oppimisongelmat. Aihekirjo on laajentunut, eivätkä ongelmat hallitse entiseen tapaan.”

Nuoriso-ongelmia tarkastellaan usein kahdesta näkökulmasta, arvioivat Sanna Aaltonen ja Päivi Honkatukia toimittamassaan kirjassa Tulkintoja tytöistä (SKS 2002). Kurittomuusnäkökulma esittää ongelmaiset nuoret kurittomina ja vastuuttomina pahantekijöinä, kun taas uhrinäkökulmasta heidän tulkitaan olevan onnettomia olosuhteiden uhreja.

Nuoret edustavat Aaltosen mukaan vuoroin tulevaisuuden toivoja, yhteiskunnallisen muutoksen uhreja tai kansakunnan vakautta uhkaavaa ja yhteiskuntasopimuksesta irtautuvaa ryhmää.

”Tätä kautta nuoruudesta saa hyviä otsikoita ja nuoruus kiinnostaa jatkuvasti”, Aaltonen kertoo.

 

”Mielestäni nuoret esitetään mediassa yleensä aika negatiiviseen sävyyn.”

Lukiolaiset Sini Wartiovaara, 16, ja Helka Räty, 16, ovat sitä mieltä, että negatiiviset uutiset nuorista jäävät parhaiten lukijoiden mieleen. He kertovat seuraavansa Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia sekä sosiaalisia medioita ja lukevansa mieluiten juttuja tavallisista nuorista.

”Mielestäni nuoret esitetään mediassa yleensä aika negatiiviseen sävyyn”, Wartiovaara kertoo.

”Jos miettii uutisointia nuorista, niin tulee mieleen otsikoita, joissa nuoret ovat vandalisoineet jotain koulua tai luontoa”, Räty sanoo.

”Minulle tulee nuoriin liittyvistä negatiivisista otsikoista sellainen olo, että maailma on tuhoutumassa meidän takiamme, vaikka itse en käyttäydy huonosti.”

Ylen af Björkesten myöntää, että uutisten luonne saattaa johtaa vinoon kuvaan todellisuudesta.

”Perinteinen esimerkki on Afrikka. Tiedämme, että monissa Afrikan maissa on nälänhätää ja sotia, mutta mitä tiedämme maanosan arjesta? Huomiossa on meille toimittajille haaste: kuinka tehdä arjesta ja tavallisuudesta kiinnostavaa.”

Kirjoittaja kuuluu pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen, joka tuo nuorten näkökulmia esille mediassa. Jutun tekoon ovat osallistuneet taustatoimittajina Kerttu Tamminen, Priska Viljakainen, Annika Pitkänen ja Aleksanteri Lindh.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Media
 • Nuorten ääni
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Ei laihdutus­kuuria eikä kalorien kyttäämistä – Pertti Mustajoki on tutkinut suomalaisten ylipainoa vuosi­kymmeniä ja nyt hän kertoo, miten kilot katoavat helposti ja pysyvästi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  4. 4

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  5. 5

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Suomessa on liikaa hengailupäiväkoteja”, jyrähtää asiantuntija – Dosentti Marjatta Kallialan mielestä päiväkodeissa on pulaa motivaatiosta ja työmoraalista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää