Kaupunki

Lumisade jatkuu torstaihin ja talven lumiennätys pääkaupunki­seudulla voi rikkoutua – kuvat näyttävät, kuinka Helsinki sai lumi­peitteen

Etelän musta talvi muuttuu valkeaksi. Pääkaupunkiseudulla sataa lunta ainakin vuorokauden yhtä soittoa.

Virosta saapunut lumisade voimistui Etelä-Suomessa kolmen jälkeen iltapäivällä. Vielä puoliltapäivin lunta sateli Helsingissä hiljalleen. Sade alkaa hellittää torstaiaamun tunteina, ja se jatkuu heikkona torstai-iltaan asti.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että voimakkain lumisaderintama kulkee pääkaupunkiseudulta kohti Kymenlaaksoa.

Keskiviikkona lumisateen raja meni Inkoossa, jonka länsipuolella sade oli heikkoa ja itäpuolella kohtalaista. Meri voimisti matalapainetta etelärannikolla ja Etelä-Suomessa. Torstaina sade levittäytyy hajanaisena myös Keski-Suomeen.

Keskiviikkoiltapäivän aikana eniten lunta satoi Lohjalle ja Nuuksioon, noin kahdeksan senttiä. Pääkaupunkiseudulla lunta on tullut noin kolme senttiä, mutta määrän odotetaan nousevan noin kymmeneen senttiin yön aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuovinen huomauttaa, että tuuli vaikuttaa lumen syvyyteen tällä hetkellä erittäin paljon. Lumi on kevyttä, joten toisille paikoille tuuli kasaa lunta suuremmiksi kasoiksi ja toisista paikoista tuuli putsaa lumen kokonaan pois.

”Lumi voi jakautua tuulen takia epätasaisesti.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Ajokeli jatkuu koko keskiviikkoillan huonona. Liikenteessä on hyvä muistaa maltti, pitkät turvavälit ja ajovalot keskiviikkoiltana ja vielä torstaina, vaikka lumisade heikkeneekin. Tuovisen mukaan jo heikko lumisade voi huonontaa näkyvyyttä teillä, kun lumi on kevyttä ja pöllyävää.

Keskiviikkoiltana lunta tulee kohtalaisesti, ja etenkin jonoissa näkyvyys voikin kadota lähes täysin.

Tieliikennekeskus antoi jo kello 11 aikaan Uudellemaalle varoituksen huonosta ajokelistä liukkauden ja pöllyävän lumen takia.

Iltapäivään mennessä pakkasen lauhtuminen ja lumisade liukastuttivat teitä vielä lisää. Myöhään iltapäivällä tieliikennekeskus tiedottikin, että pääkaupunkiseudulla liikenne on hidasta juuri liukkauden takia.

Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että Kehät ja Hämeenlinnanväylä olivat iltapäiväruuhkan aikaan täysin tukossa. Alkuillasta sää ei kuitenkaan näkynyt tieliikenneonnettomuuksien määrässä.

Lumen tulo hidastutti tieliikennettä, mutta raideliikenteeseen sillä ei arveltu olevan suurta vaikutusta. Elina Salmu VR:n viestinnästä kertoi keskiviikkona, ettei kelin uskota sotkevan torstaiaamun junaliikennettä.

”Seuraamme asioiden kehittymistä ja reagoimme, jos tilanne vaatii”, Salmu sanoi.

Lumi myös pysyy maassa, sillä pakkasia on odotettavissa ainakin viikoksi.

”Plussan puolelle ei juurikaan mennä, joten kyllä lumi säilyy ainakin ensi viikon loppupuolelle asti”, Tuovinen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että toisaalta sää voi lauhtua nopeastikin, sillä sään ennustettavuus on tällä hetkellä vain neljä tai viisi päivää.

Tuovisen mukaan nyt satava lumi hätyyttelee pääkaupunkiseudulla talven lumiennätystä. Lunta on satanut pariin otteeseen noin 10 senttiä.

Lämpötila on Etelä-Suomessa ollut keskiviikkona enimmäkseen 7–12 astetta pakkasen puolella. Illan ja yön aikana keli kuitenkin lauhtuu 2–9 pakkasasteeseen.

Kohtalainen tai navakka tuuli lisäsi pakkasen purevuutta keskiviikkona, mutta torstaina tuuli vähitellen heikkenee.

Pohjois-Suomessa on enimmäkseen selkeää ja poutaa. Iltapäivällä on paikoin vähäistä lumisadetta. Pakkasta on enimmäkseen 10–20 astetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Lumi
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää