Kaupunki |HS seuraa

Alle 25-vuotiaat helsinkiläiset saavat vuodeksi ilmaiset e-pillerit – valtuusto hyväksyi esityksen maksuttomasta ehkäisystä

Valtuuston päätös laajentaa nuorten oikeutta maksuttomaan ehkäisyyn. Asia tuli valtuuston käsittelyyn valtuustoaloitteen kautta.

Kaupunginhallituksen esitys on hyväksytty. Maksuton ehkäisy laajenee Helsingissä. Valtuusto kokoontuu äänestämään tehdyistä toivomusponsista. Ne ovat toivomuksia lisäyksiksi tehtyyn päätökseen.

Keskustelu on päättynyt.

Palautusesityksistä Terhi Koulumiehen (kok) esitys sai eniten kannatusta. Sitä kannatti 13 valtuutettua: osa kokoomuslaisista, perussuomalaiset, kristilliset, sinisten Jussi Niinistö ja Piraattipuolueen Petrus Pennanen.

Tauon aikana valtuusto äänesti Mika Ebelingin, Terhi Koulumiehen ja Mari Rantasen tekemistä palautusesityksistä. Kaikki esitykset kaatuivat selkein äänin. Näyttää siltä, että kaupunginhallituksen esitys tullaan hyväksymään.

Tekninen ongelma ratkaistu. Seuranta jatkuu.

Tekninen ongelma estää seurannan päivittämisen tällä hetkellä valtuustosta.

Valtuusto äänestää Terhi Koulumiehen palautusehdotuksesta. Jos palautusehdotus hyväksytään, aloite palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Piraattipuolueen Petrus Pennanen huomauttaa, että hormonaalinen ehkäisy sopii vain pitkässä suhteessa eläville heteroseksuaalisille nuorille. Kondomit taas sopivat kaikille. Pennasen näkemyksen mukaan kaupunginhallituksen esitys priorisoi hormonaalista ehkäisyä. Siksi hän kannattaa Koulumiehen tekemää palautusehdotusta.

Mauri Venemies (kd) kannattaa Mika Ebelingin palautusehdotusta. Hän sanoo kannattavansa ehkäisyä, mutta ei kaikkea ehkäisyä.

Rkp:n Eva Biaudet pitää aloitetta hienona. Hän pitää maksutonta ehkäisyä tärkeänä signaalina nuorille. Se kannustaa Biaudetin mukaan huolehtimaan seksuaaliterveydestä.

Perussuomalaisten Pia Kopra kannattaa Terhi Koulumiehen tekemää palautusehdostusta. Hänkin haluaisi korostaa nimenomaan kondomien jakamista. Näkemystään Kopra perustelee huolella seksitautien leviämisestä.

Feministisen puolueen Katju Aro korostaa, että kondomien saatavuuteen pitää panostaa hormonaalisen ehkäisyn rinnalla. Hänen mielestään kaupunginhallituksen esityksen hyväksyminen kuitenkin velvoittaisi kaupunkia ottamaan tämän huomioon.

Väki vähenee valtuustosalissa. Monet valtuutetut ovat siirtyneet valtuustosalin viereiseen kahvilaan.

Näyttää siltä, että aloitteesta syntyy ennakoitua pienempi taistelu. Monet kokoomuslaiset kannattavat aloitetta. Näin ollen aloitteen vastustajat näyttävät jäävän vähemmistöön. Kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen tilanne vaikutti tiukemmalta. Kaikki kokoomuksen edustajat kaupunginhallituksessa olisivat halunneet panostaa hormonaalisen ehkäisyn sijaan ennen kaikkea kondomien jakamiseen.

Kokoomuksen Daniel Sazonov pitää aloitetta tasapainoisena. Se keskittyy sekä raskaudenkeskeytysten vähentämiseen että seksitautien ehkäisemiseen.

"Esimerkki muista kaupungeista on vakuuttavaa."

Kokoomuksen Otto Meri kannattaa maksutonta ehkäisyä sillä reunaehdolla, että samalla aletaan kiinnittää entistä enemmän huomiota seksuaalikasvatukseen. Hän tekee ponnen, jossa vaaditaan, että muutoksesta raportoidaan vuosittain sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Maria Ohisalo (vihr) muistuttaa, että esimerkiksi THL on suosittanut maksuttoman ehkäisyn järjestämistä. Hän korostaa, että kaikilla nuorilla ei ole rahaa ehkäisyyn tai mahdollisuutta puhua kotona asiasta.

Kaisa Hernberg (vihr) muistuttaa, että pitkäaikainen hormonaalinen ehkäisy on hintavaa. Tämän vuoksi aloitteen hyväksyminen veisi hänen mukaansa Helsinkiä nimenomaan tasa-arvoisempaan suuntaan: naiset eivät joutuisi kantamaan merkittävää kustannustaakkaa.

Koulumiehen mukaan lääkärit painostavat nuoria naisia käyttämään hormonaalista ehkäisyä.

Terhi Koulumies (kok) haluaisi, että kaupunki suosisi mieluummin kondomeja kuin hormonaalista ehkäisyä. Näin voitaisiin hänen mukaansa paremmin varmistaa sukupuolitautien leviäminen. Hänen mielestään hormonaalisen ehkäisyn rahoittaminen olisi myös epätasa-arvoa lisäävä teko. Se viestisi Koulumiehen mukaan sitä, että ehkäisy on naisen vastuulla. Koulumies esittää aloitteen palautusta uudelleen valmisteltavaksi.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kaupunginvaltuustot
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää