Kaupunki

HS tutustui etukäteen Kalasatamaan avattavaan valtavaan terveysasemaan, joka on iso testi soten tulevaisuudesta – Onko juhlaan aihetta?

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus avaa ovensa helmikuussa. HS tutki paikat etukäteen, koska keskus on tavallaan ennakkotapaus koko Suomen kannalta.

Päivässä potilaita voi olla tuhat, vilkkaimpana aikana 1 500. Tai siis ei potilaita, asiakkaiksihan helsinkiläisiä täällä kuuluu sanoa.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus on valtava lasipalatsi mutta silti neliöitään isompi asia.

Helsingin tapaa myllätä palvelut uusiksi on testattu jo usealla pienellä terveysasemalla ja ensimmäisessä perhekeskuksessa. Helmikuun viidentenä päivänä aukeava Kalasatama on ensimmäinen paikka, jossa seinätkin on suunniteltu alusta alkaen uusien ihanteiden mukaan.

”Täällä on nyt saman katon alla suuri valikoima palveluita, jotka ennen olivat pirstaleina eri puolilla kaupunkia”, ylilääkäri Lars Rosengren kertoo.


Ei siis ole vain terveysasemaa ja hammashoitolaa, vaan myös laaja kattaus erilaisia sosiaalipalveluita, päihde- ja mielenterveyspalveluita, ehkäisyneuvontaa, fysioterapiaa ja niin edelleen. Ja keskuksen viidensadan ammattilaisen on tarkoitus tehdä työtään eri tavalla kuin ennen, yhtenä joukkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kurkisti sisään ja selvitti, miten keskus toimii.

Jos saavut Kalasatamaan aika varattuna, tapaat ensimmäisenä koneen. Ilmoittautuminen automaatille itse Kela-korttia vilauttamalla on arkea monissa sairaaloissa, mutta täällä erityisen tärkeää, jotta tiedät mihin kuusikerroksisessa talossa suunnistat.

Ei tosin hätää: aulassa on aina myös ihmisiä neuvomassa, sekä palkattuja ammattilaisia että vapaaehtoisia oppaita.

Ehkä vielä paremmin uutta systeemiä kuvaa, mitä tapahtuu, jos Kalasatamaan saapuu ilman ajanvarausta. Aulan lasikopeissa selvitetään, millaista apua tarvittaisiin. Joskus riittää neuvonta, ajan varaaminen tai jokin pieni toimenpide saman tien.

Helsingin uusi tapa toimia tähtää siihen, että joukosta huomataan mahdollisimman pian ne, jotka tarvitsevat enemmän kuin yksittäisen rutiinikäynnin. Jos odotettavissa on esimerkiksi monta hoitokertaa, kaupunkilainen saa saman tien keskuksesta oman yhteyshenkilön, joka jatkossa hoitaa hänen asioitaan. Tai tiimin ammattilaisia, jos ongelmat ovat monimutkaisia.

Kalasataman pitäisi siis pystyä huolehtimaan yhtä hyvin sekä niistä, jotka tarvitsevat sosiaali- ja terveyspalveluita paljon että siitä suuresta enemmistöstä, joka tarvitsee palveluita vain satunnaisesti.

Kerroksissa parhaat maisemat talon suurista lasi-ikkunoista ovat odotustiloissa. Ne kiertävät uloimpana, vastaanottohuoneet ovat käytävän sisäreunalla.

Vastaanottotilat eivät ole kenenkään omia. Työntekijät vaihtavat huonetta sen mukaan, missä on tilaa. Kalasatamassa ei myöskään ole jaettu esimerkiksi päihdepalveluja yhdelle käytävälle, vammaispalveluja toiselle ja terveydenhoitajia kolmannelle. Erityislaitteita tarvitsevaa suun terveydenhuoltoa ja laboratoriota lukuun ottamatta toimitaan sekaisin ammattirajoista välittämättä.


Vastaanotoilta rakennuksen keskelle vie ovia, joiden takana ovat ammattilaisten taustatilat, nekin siis yhteiset. Rakennus on suunniteltu niin, että vaikkapa lääkäri ja sosiaalityöntekijä voivat päätyä saman sermin viereen näpyttelemään läppäreitään tai samaan kahvipöytään tauolla. Palavereihin ja hiljaiseen työskentelyyn on tosin eri tilat.

Ajatuksena on, että ammattilaisen on entistä helpompi konsultoida toista.

Tavarakin kulkee huoneisiin eri kautta kuin potilaat, siis esimerkiksi hammaslääkäreiden käyttämät välineet sellaisen kaapin kautta, jossa on ovi sekä vastaanottohuoneeseen että taustatiloihin.

Tietokoneella tehtävien töiden osuus on tulevaisuudessa entistä suurempi, kun sähköisiä palveluita kehitetään samalla.


Keskuksen iso koko antaa mahdollisuuksia. Ensiksikin koko keskus on auki arkisin kello 7–20, siis täysin toiminnassa eikä vain päivystysvalmiudessa. Viikonloppuja vielä harkitaan.


Uudenlaista ajattelua ovat myös ryhmätilat, joita on paljon. Tarvittavat välineet on valmiina esimerkiksi musiikki- tai fysioterapiaan. Ideana on, että tilat taipuvat moneen. Niitä tarjotaan myös kolmannen sektorin käyttöön, esimerkiksi eri potilasjärjestöille.


Palvelujen niputtaminen tarkoittaa osalle helsinkiläisistä jo nyt myös sitä, että oma tuttu terveysasema tai hammashoitola lakkautetaan. Tämän vuoksi Kalasatamaa vastusti moni silloin, kun asiasta tehtiin poliittisia päätöksiä.

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet kaupunkilaiset ovat huolissaan etenkin yhdestä asiasta: miten sinne uuteen keskukseen pääsee kulkemaan – varsinkin, jos liikkuminen on itselle vaikeaa sairauden tai vanhuuden vuoksi?

Vielä tammikuussa keskuksen pääovelle onkin melkoinen pujottelu, koska se sijaitsee keskellä Kalasataman suuria rakennustyömaita. Avajaispäivänä tilanteen pitäisi olla toinen: opasteet ovat paikallaan, uusia bussipysäkkejä on otettu käyttöön, keskuksen edessä kulkeva tie avattu liikenteelle, pysäköintipaikat käyttökunnossa.


Metroasemalta matkaa terveyskeskukseen on 150 metriä. Kun kauppakeskus Redi syksyllä avataan, asema siirtyy hieman lähemmäs. Lähitulevaisuudessa päätetään vielä, alkaako Pasilasta Kalasatamaan pian kulkea raitiovaunukin.

Toinen yleinen toive liittyy siihen, että Kalasatamaan saataisiin myös röntgen. Virkamiehet lupaavat harkita asiaa, koska Kätilöopiston lakkauttamisen jälkeen kuvantamista ei enää tarjota kovin lähellä Kalasatamaa.

Kalasataman keskuksen avautuessa helmikuussa nähdään, miten hyvin se toimii. Ensimmäiset kokeilut pienemmissä terveyskeskuksissa johtivat aluksi ruuhkiin, mutta Kalasatamassa testataan jo isompia asioita.

Helsingissä palvelut on tarkoitus jakaa jättimäisiin perhekeskuksiin, iäkkäiden monipuolisiin palvelukeskuksiin ja Kalasataman kaltaisiin terveys- ja hyvinvointikeskuksiin. Itä-Helsingissä Vuosaaressa remontoidaan jo seuraavaa keskusta, ja kantakaupungin tulevaa keskusta suunnitellaan Kampin lippuhallin päälle. Lännen ja idän osalta sijaintia saati rakentamisvuotta ei vieläkään tiedetä.


Valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksen kohdalla puhuttiin aiemmin paljon juuri tästä, palvelujen integroinnista toimimaan paremmin yhdessä. Helsingin toteutustapa ei ole ainoa käytössä oleva malli. Esimerkiksi Järvenpäässä oma jättiterveyskeskus avattiin vuosi sitten, Vantaa taas pani suunnitelmansa juuri hetkeksi jäihin.

On vielä vaikea arvioida, miten Kalasataman malli sopisi yhteen sote-uudistuksen kanssa, jos sen valinnanvapaus toteutuu ehdotetulla tavalla. Osa Kalasataman keskuksen palveluista voi olla tulevaisuudessa maakunnan liikelaitosta, osa suoran valinnan sote-keskusta.

”Näen, että se on meille kilpailuetu. Me pystymme sovittamaan palvelut yhteen niin, että ihmisen ei tarvitse itse ajatella, kumpi on kyseessä”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo.

Fakta

Nämä kaikki muuttavat Kalasatamaan


 Herttoniemen, Kallion ja Vallilan terveysasemat neuvoloita lukuun ottamatta

 Herttoniemen, Kallion, Sofianlehdon ja Vallilan hammashoitolat

 Kivelän ja Sturenkadun psykiatrian toimipisteet

 Hämeentien päihdepoliklinikka, korvaushoidon arviointipoliklinikka

 Malminkadun nuorten sosiaalityö, Kallion virastotalon aikuisten sosiaalityö, vammaisten eteläinen sosiaalityö, sosiaalineuvonta, asumisneuvonta

 Tupakkaklinikka

 Keskitetty ehkäisyneuvonta

 Maahanmuuttoyksikkö

 Kallion keskitetty avofysioterapia, Herttoniemen toimintaterapia

 Huslabin laboratoriot Herttoniemestä, Kalliosta ja Vallilasta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolaisen Veikko Hamilon, 69, postiluukusta tupsahti yllättäen 7 500 euron remonttilasku – alkoi riita, jossa etsittiin maksajaa kylpyhuoneelle, jonka taloyhtiö oli jo luvannut hoitaa

  2. 2

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  3. 3

   Trump ja Juncker onnittelivat Putinia vaalivoitosta, ja länsijohtajat pillastuivat – ”Nyt ei ole onnittelujen aika”, ”häpeällistä”

  4. 4

   Sote-uudistusta ajetaan ”aivan uskomattomalla väitteellä”, sanoo Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa – Helsingissä kulut ovat hänen mukaansa kurissa

  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  7. 7

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  10. 10

   ”Naapurin isäntä nauroi, että pallit keikkuu takaikkunassa” – Haisuli-Hiacella on ajettu yli miljoona kilometriä ja kuljetettu jopa sonnia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  3. 3

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  8. 8

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  9. 9

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  10. 10

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  5. 5

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää