Kaupunki

Jätkäsaaressa on ainutlaatuinen kortteli: Sadat helsinkiläiset vauvoista yhdeksänkymppisiin pantiin asumaan samaan ryppääseen

Kolmen kerrostalon muodostamassa korttelissa Helsingin Jätkäsaaressa on paljon yhteisiä tiloja. Tavoitteena on luoda uudenlainen urbaani yhteisö. Asukkaat viihtyvät etenkin kuntosalilla ja pesulassa, ja tarjolla on helposti myös muun muassa bändiharjoituksia ja kahviseuraa.

Ainutlaatuisessa Sukupolvien korttelissa keskellä Helsingin Jätkäsaarta asuu nelisensataa helsinkiläistä – nuorin on vauva ja vanhin noin 90-vuotias.

Kolmen kerrostalon väellä on monta mahdollisuutta tavata ja tutustua toisiinsa, sillä kaikille avoimia yhteisiä tiloja on tarjolla paljon tavallista enemmän.

”Sisäänheittotuotteeksi on osoittautunut kuntosali ja sitä vastapäätä oleva pesula. Kaikkihan haluavat pitää itsensä kunnossa”, Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä sanoo.

”Ensin pyykki pyörimään, sitten kuntolaitteiden kimppuun, pyykit kuivuriin ja taas kuntoilemaan!”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rönkä oli alusta asti kehittämässä eri-ikäisten ja eri tavalla asuvien ihmisten urbaania yhteisöä.

Mukaan lähtivät Helsingin opiskelija-asunto­säätiö (Hoas) ja Asunto­säätiö. Konseptia hiottiin vuosia yhdessä Aalto-yli­opiston ja Asumisen rahoitus- ja kehittämis­keskuksen (Ara) kanssa. Tontin luovutti Helsingin kaupunki.

Opiskelijat muuttivat omaan taloonsa pari vuotta sitten, Asuntosäätiöltä hitas-asunnon ostaneet tulivat vuotta myöhemmin. Viime keväänä Setlementtitaloon asettuivat vuokralaiset sekä tukea tarvitsevat vammaiset Invalidiliiton Validia-palveluyhtiön vuokraamiin asuntoihin.

Kyläläisten apuna häärii korttelivalmentaja Miia Karppinen, joka kehittelee tapahtumia, juhlia ja erilaista puuhaa porukasta valittujen kanssa. Kokeilu kestää vuoden 2019 loppuun.


Setlementtitalon asukkaita auttaa arjessa yhteisökoordinaattori Elina Kolari.

Tietoa talon touhuista välittävät ala-aulojen näyttötaulut ja kännykkäsovellukset sekä tietysti yhteinen Facebook-ryhmä.

Käydäänpä testaamassa, miten urbaani 2000-luvun kylä toimii. Löytyykö naapuriapua ja kahviseuraa, syntyykö laulukuoro, bändi tai kenties aivan uudenlaista yhteistä tekemistä?

Heti korttelipihalla vastaantuleva nuori mies tervehtii hymyillen.

Yhtä iloisesti vieraat vastaanottaa puoli vuotta hitas-talossa asunut Salzwedelin perhe. Emil, 3, ja Timo, 10, purkavat kauppapalvelun tuomia paketteja vanhempiensa Elinan, 40, ja Teemun, 43, kanssa.

Yrittäjäpari luopui autosta ja yhdestä huoneesta muuttaessaan Helsingin Hakuninmaalta Jätkäsaareen.

”Ylimääräiset huonekalut menivät hetkessä Facebookin avulla. Olemme lainanneet naapureille patjoja. Kerran taas tarvitsimme leivinpaperia, ja sitä saatiin muutamassa minuutissa”, Elina Salzwedel kertoo.

Myös lapsenvahti löytyi opiskelijatalosta. Hän tulee tunniksi silloin, kun vanhemmat haluavat lähteä kahdestaan kävelylle tai salille.

Asukastila eli ”seurahuone” on varattu Timon syntymäpäiväksi, jotka pidetään Harry Potterin hengessä.

”Vieraita tulee 30, kavereita ja heidän vanhemmat. Äiti on Minerva McGarmiwa, Emil Draco Malfoy”, poika luettelee.

Hän odottaa innolla myös bändiharjoituksia äänieristetyssä musiikkitilassa. Rockhubs-hankkeessa Sibelius-Akatemian opettajat ohjaavat asukkaita.

”Täällä on matala kynnys hyödyntää eri tiloja, mutta asukkailla on aika erilainen käsitys siitä, miten tiloja ja välineitä käytetään ja miten paikat pidetään siistinä”, Teemu Salzwedel pohtii kylän arjen pulmia.

Kameravalvontaa aiotaankin lisätä, ja useampiin lukkoihin on tulossa koodeja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Esteettömässä asunnossa Anu Karvonen, 76, makoilee sängyssään. Taustalla on suuri kuva koivumetsästä.

”Menen mielessäni sinne välillä kuljeskelemaan”, kertoo lihastoimintaa rappeuttavaa tautia sairastava Karvonen.

Vielä useammin hän rullaa avustajan kanssa pyörätuolillaan syömään alakertaan kahvila-ravintola Polkuun, jossa työskentelee maahanmuuttajia harjoittelijoina. Matkat suuntautuvat myös asukastilaan ja bänditila Stagelle elokuviin tai laulamaan.

”Olen tällainen räpätäti, ja keräsin korttiporukankin.”

Hoitolaitoksia kiertäneestä Karvosesta yhteisöllinen kylä on mukava, ja asuntokin tuntuu kodilta.

Monet opiskelijoista ovat taas juurtuneet löyhemmin.

Valtiotieteen ylioppilas Ella Rouhe, 24, pitää yhteisöllisyyttä tosi hyvänä ideana.

”Se ei vain toteudu käytännössä, koska opiskelijat on valittu tänne umpimähkään. Täsmähaulla olisi löydetty kiinnostuneita. Jos heitä vielä ripoteltaisiin sekaisin muiden asukkaiden joukkoon, kanssakäyminen onnistuisi paremmin.”

Itse hän on tyytyväinen:”Käyn joskus lukemassa lehtiä seurahuoneella. Siellä tapaan senioreita, ja heidän kanssaan on kiva kahvitella.”


Seuraava kyläkortteli rakennetaan Kalasatamaan

Yhteisöllisen Viehe-korttelin suunnitelmat ovat valmistuneet, ja rakentaminen alkaa Verkkosaareen tänä vuonna. Kokonaisuus koostuu kolmesta 7-kerroksisesta talosta, jotka rakennetaan pitkäksi pötköksi.

Ensimmäiseen NAL Asunnot rakennuttaa 77 vuokra-asuntoa työelämässä aloitteleville nuorille aikuisille. Itsenäiseen asumiseen tukea tarvitsevat nuoret aikuiset saavat tarvittaessa apua asumisohjaajilta.

Setlementtiasuntojen 81 vuokra-asuntoon muuttaa Diakonia-korkeakoulun opiskelijoita. He voivat tehdä harjoittelujaksoja paikan päällä.

Kolmannesta Ars Longasta tulee muotoilijoiden, taiteilijoiden ja kirjailijoiden senioritalo, jossa on 56 ateljeetyyppistä asuntoa. Mukana ovat Ornamon senioritaloyhdistys ja Suomen taiteilijaseuran ateljeesäätiö, Kirjailijaliitto, Kuvasto ry sekä Gerda ja Salomon Wuorion säätiö.

Kokonaisuuden suunnitellut arkkitehti Kristiina Hannunkari kertoo, että yhteistilat, kuten kuntosali, pesula, keittiö ja esitystila, keskittyvät keskimmäisen talon ala-aulaan.

Talojen sisälle tehdään kävelyreitti, jonka varrelle tulee taidetta. Kattoterassille taas rakentuu kuntopolku ja oleskelualue, joita puut reunustavat. Toiseen päähän tehdään viljelyaltaita.

Oikaisu sunnuntaina 21.1. klo 6.29: Korttelissa on 262 asuntoa, ei 62. Oikaisu maanantaina 22.1. klo 15:10: Kalasataman Viehe-korttelin rakennuttaa NAL Asunnot eivätkä Alkuasunnot ja Nuorisoasuntoliitto, kuten artikkelissa alun perin sanottiin.

Fakta

Jätkäsaaren yhteisökorttelissa on 262 asuntoa


 Sukupolvien korttelissa on yhteensä 262 asuntoa, joissa asuu monenlaisia ihmisiä. Heitä yhdistävät korttelipiha ja 260 neliön yhteiset tilat. Korttelin sisällä pääsee talosta toiseen helposti.

 Kortteli saa Yhdyskuntasuunnittelun seuralta Ruusut-palkinnon maanantaina. Valtion Ara myönsi ”Vuoden parhaat Ara-neliöt”- palkinnon jo viime vuonna.

 Kaupunkikylästä ollaan kiinnostuneita ulkomaita myöten. Vierailijoita on riittänyt eri maista, alkuviikosta siihen kävi tutustumassa saksalainen ryhmä.

 Myös Helsingin yliopiston tutkijat ovat kiinnostuneet yhteisöstä. He järjestävät asukkaille tänä keväänä kirjallisuuspiirin ja tanssi-improvisaatiokurssin. Osallistujien tunneaktivaatiota mitataan ennen ja jälkeen kokoontumisia. Tutkijat selvittävät naapurien välisestä yhteisöllisyydestä ja harrastuksista viriävien jaettujen tunteiden merkitystä. Tutkimuksen rahoittaa Koneen Säätiö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Asuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   Siperian kylmyys saapuu – Ilmatieteen laitokselta harvinainen pakkasvaroitus alkuviikolle

  4. 4

   Tutkimus: Kiinan internetjättien tekoäly-yhteistyö on uusi uhka Euroopan yrityksille

  5. 5

   Suomeen tuodaan autoja, joista saksalaiset haluavat eroon – Tekeekö käytetyn dieselauton ostaja virheen?

   Tilaajille
  6. 6

   Keskuudessamme liikkuu lapsena järkytettyjä miehiä, jotka haastavat riitaa ja juovat liikaa – Miehiä on rohkaistava puhumaan seksuaalisesta häirinnästä ajoissa

  7. 7

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  8. 8

   Kuntourheilijoiden dopinginkäyttö on salattu maailma, josta ei kerrota aina edes puolisolle – Tullin mukaan aiempaa useampi käyttäjä on tavallinen treenaaja

  9. 9

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  10. 10

   ”Hiljainen puhe” korjaa katkenneen yhteyden ja vie parisuhdetta eteenpäin, sanoo pariterapia­istuntoja analysoinut tutkija – Näin otat sen haltuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  4. 4

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  5. 5

   Siperian kylmyys saapuu – Ilmatieteen laitokselta harvinainen pakkasvaroitus alkuviikolle

  6. 6

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  7. 7

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  8. 8

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  9. 9

   Ovatko pyöräilijät niin laiskoja, että heille pitää rakentaa 26 miljoonan euron tunneli? Poliitikoilla on useita syitä kannattaa kallista hanketta

  10. 10

   Bjørgen karkasi murskaavasti kultaan, Stadlober laski dramaattisesti harhaan toiselta sijalta – Pärmäkoski nousi hopealle: ”Järki pelasi vielä siinä vaiheessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  3. 3

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  4. 4

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  5. 5

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  6. 6

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  11. Näytä lisää