Kaupunki

Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

Päihdeongelman kanssa kamppaileva vanhempi hakee hyvin harvoin itse apua lastensuojelusta.

Olen niin kännissä, etten voi hakea lastani päiväkodista. Ajatus ei päästänyt helsinkiläistä Minnaa otteestaan. Hän yritti soittaa parille tutulle, ja kysyi, voisivatko he hakea lapsen.

”Onneksi he eivät päässeet”, Minna sanoo nyt, viisi kuukautta myöhemmin. Hän ei lapsensa takia halua kertoa tarinaansa omalla nimellään.

Minna oli 1,5 vuoden ajan taistellut irti alkoholiriippuvuudesta, käynyt päihderiippuvaisten vertaistukiryhmässä ja ollut raittiina seitsemän kuukautta.

Sitten hän retkahti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pettymys ja itsesyytökset olivat musertavia. Ahdisti ja pelotti, mutta Minna tarttui puhelimeen ja soitti oman alueensa lastensuojelun päivystäjälle.

Hän kertoi tilanteen ja pyysi, että joku hakisi pian kolmivuotiaan Ainon päiväkodista.

Vanhemman päihteidenkäyttö oli Helsingissä vuonna 2016 yleisin yksittäinen syy tehtyihin lastensuojeluilmoituksiin, kertoo lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Terhi Leino Helsingin lastensuojelusta.

Leinon mukaan on kuitenkin hyvin harvinaista, että päihdeongelman kanssa kamppaileva vanhempi itse hakee perheelleen apua lastensuojelusta.

”Yleisimmin ilmoituksen vanhemman päihteidenkäytöstä tekee poliisi tai päihdehuolto. Lisäksi ilmoituksia tulee kouluista ja joskus myös päiväkodeista”, Leino kertoo.

Espoon keskuksen lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila sanoo, että ilmoittaja voi olla myös esimerkiksi toinen vanhempi, lapsi itse, sukulainen tai perhetuttu.

”Usein päihteidenkäyttö tulee esille, kun muista syistä tehdyn ilmoituksen taustoja lähdetään selvittämään”, Mattila lisää.

Helsingin lastensuojelun sosiaalityön päällikön Sanna Teiron mukaan ihmiset itsekin yleensä tietävät, ettei tilanne voi jatkua entisellään, mutta he pelkäävät hakea apua lastensuojelusta.

”He pelkäävät, että kun he tunnustavat tietyt asiat, lapset sijoitetaan [pois kodista]”, Teiro sanoo.

Juuri sitä Minnakin pelkäsi. Niin paljon, ettei hän uskaltanut paljastaa koko totuutta, kun heistä tehtiin ensimmäinen lastensuojeluilmoitus hänen hakeutuessaan avokatkolle. Eikä silloinkaan, kun myös päiväkodista oltiin yhteydessä lastensuojeluun.

”Pelkäsin, että jos olen rehellinen, lastensuojelu tulee väkisin ovesta sisään, vie Ainon, enkä näe häntä enää koskaan. Ajattelin että minua pidetään niin epäonnistuneena, että minut heitetään pois lapsen elämästä ja huolehditaan vain hänestä”, Minna kertoo.

”Jossakin vaiheessa pelon keskellä olin jo muuttamassa pois Suomesta, että saan pitää Ainon.”

Siksi Minna haki ensin apua nimenomaan vertaistukiryhmästä, jossa ongelmasta oli mahdollista puhua ilman lastensuojeluilmoituksen vaaraa.

Todellisuus oli toisenlainen. Kun Minna oli lastensuojeluun soitettuaan antanut tarvittavat tiedot Ainosta, työntekijä kysyi ystävällisesti, mitä Minnan itsensä kanssa tehtäisiin.

”Hän totesi, että sinun pitäisi varmaan lähteä katkolle. Hän ei tuominnut minua, vaan kehui rohkeaksi. Eikä hän jättänyt minua yksin”, Minna muistelee.

”Työntekijä antoi minulle 20 minuuttia aikaa laittaa tavarat kasaan. Sen jälkeen hän sanoi soittavansa minulle varmistaakseen, että olen taksissa matkalla katkolle. Ja hän myös teki niin.”

Teiro pitää Minnan tarinaa siinä mielessä tyypillisenä, että suurin osa päihdeongelmaisten perheistä ei ole lastensuojelun asiakkaina.

”Monet yrittävät itse hakea apua ja saavatkin, käyvät A-klinikoilla ja AA-kerhoissa. Heillä on pitkiä raittiita kausia, ja toisaalta aikoja, jolloin niitä päihteitä käytetään enemmän”, Teiro sanoo.

Hänen mukaansa on paljon ihmisiä, jotka pystyvät käymään töissä ja huolehtimaan arjesta ja perusasioista. Heidän päihdeongelmansa laatu ei välttämättä ole sellainen, että se vaikuttaisi lapseen.

Teiro sanoo, että on kuitenkin suhteellista, mistä on lapselle haittaa, eikä asiasta aina ole helppo löytää yhteisymmärrystä vanhemman ja lastensuojelun työntekijöiden välillä.

Minna teki pitkään vaativaa myyntityötä. Työpaikalla rankan työn ajateltiin vaativan myös rankat huvit, joten pitkien päivien päätteeksi lähdettiin usein työporukalla baariin. Kun väsytti, napattiin jotakin piristävää. Kierrosten noustessa liian korkeiksi oli rauhoittavien aika.

”Olen kokeillut kaikki päihteet A:sta Z:n”, Minna kertoo.

Elämä oli työntekoa, luksuslomia ja juhlimista. Välillä Minna asui myös ulkomailla.

Haastattelupäivänä tuli kuluneeksi tasan neljä vuotta siitä, kun Minnan tekemään raskaustestiin piirtyi kaksi punaista viivaa.

”Haluaisin sanoa, että lopetin täysin päihteidenkäytön, mutta se ei ole totta. En juonut enää päihtymys­tarkoituksessa, enkä päivittäin, mutta join silti edelleen”, Minna sanoo.

”Olin silloin 39-vuotias. Olin ehtinyt käyttää huumeita 15 vuotta ja juoda alkoholia pitkälti yli 20 vuotta. Ei käyttö sellaisen jälkeen tipu pois päivässä, vaikka sitä aidosti haluaisikin.”

Raskausaika oli rankka niin fyysisesti kuin henkisestikin. Minnan mies jätti hänet ja irtisanoutui täysin tulevan lapsen vanhemmuudesta.

Kun neuvolassa kysyttiin päihteidenkäytöstä, Minna kaunisteli alkoholinkulutuksensa minimiin.

 

”Hoitajakin ymmärsi keskieurooppalaista juomakulttuuria, eikä tajunnut, että peittelin päihderiippuvuutta.” – Minna

”Hoitajakin ymmärsi keskieurooppalaista juomakulttuuria, eikä tajunnut, että peittelin päihderiippuvuutta”, Minna sanoo.

”Riippuvaiset ihmiset ovat maailman parhaita peittelijöitä ja näyttelijöitä.”

Juomisen ja tupakanpolton vuoksi Aino syntyi pienikokoisena, mutta onneksi terveenä.

Ainon synnyttyä juominen oli tissuttelua. En jaksaisi nyt yhtään, otanpa lasillisen viiniä. Voi kun tuo lapsi nukahtaisi jo. En saa hermostua, joten otanpa vähän viiniä, se rauhoittaa.

”Ainolta ei ole koskaan puuttunut syliä, hellyyttä tai rakkautta. Huolehdin nukkumiset, ruokailut ja ulkoilut. Askartelimme ja puhaltelimme saippuakuplia”, Minna sanoo.

”Alkoholi oli palkinto ja houkutus. Join jaksaakseni. Vaikka vesipullossa olisi ollut viiniä, lähdimme ulkoilemaan.”

Myöhemmin Minna on tajunnut tehneensä paljon oman jaksamisensa kustannuksella. Kun voimat tuntuivat loppuvan, olisi pitänyt pullon sijaan tarttua puhelimeen.

Toisin kuitenkin kävi. Ajan kanssa lasi päivässä muuttui kokonaiseksi pulloksi tai jopa kahdeksi. ”En koskaan juonut sitä kerralla, vaan pikku hiljaa päivän mittaan”, Minna sanoo.

”Aina oli huono ja väsynyt olo. Kun pyydettiin jonnekin, valehtelin ettemme voi nyt tulla koska on oksennustauti, vauvarokko tai mikä milloinkin.”

Perhettään Minna vältteli. Isä oli juonut itsensä hautaan, ja perheenjäsenet olisivat tunnistaneet merkit. ”Kieltäydyin myös avusta, vaikka olisin sitä saanut ja tarvinnutkin.”

Lopulta tilanne oli niin paha, että kauppaan lähtiessä piti arvioida, montako Mynthonia riittäisi peittämään alkoholin hajun vai riittäisivätkö ollenkaan.


Minna pitää tavallaan hyvänä sitä, että sai löytää oman pohjansa. ”Olin valmis hakemaan apua, suorastaan vaadin sitä.”

Voimakas oma motivaatio on ollut tärkeä, sillä kuntoutumisprosessi on rankka. Pahinta on ollut se, että Minna ja Aino ovat joutuneet olemaan paljon erossa toisistaan.

”Aiemmin olin ajatellut, etten voi lähteä kuntouttamaan itseäni kunnolla, koska sitten joutuisin olemaan erossa Ainosta. Ennen katkolle lähtemistä olimme olleet toistemme luota pois korkeintaan viikon”, Minna kertoo.

”Katkolla itkin koko ajan ja kannoin sylissäni Ainon pehmopupujussia.”

Aino muutti sijaisperheeseen, että Minnalla olisi mahdollisuus kuntoutua rauhassa. Perhekuntoutuksestakin oli aiemmin ollut puhetta, mutta lopulta Minna vakuuttui siitä, että sijoitus on oikea ratkaisu.

 

”On aivan hirveää allekirjoittaa paperi, jolla annat suostumuksesi siihen, että lapsesi sijoitetaan.”

”On aivan hirveää allekirjoittaa paperi, jolla annat suostumuksesi siihen, että lapsesi sijoitetaan väliaikaisesti avohuollon tukitoimenpiteenä”, Minna sanoo.

”Samaan aikaan oli kuitenkin ymmärrys, etten voi jatkaa näin. Lapseni ei ansaitse lasista lapsuutta.”

Minna haki ja sai maksusitoumuksen Myllyhoitoon, joka on suomalainen versio yhdysvaltalaislähtöisestä Minnesota-hoidosta. Se tarkoitti 28 hoitopäivää laitoksessa. Sijaisperhe toi Ainon tapaamaan Minnaa kerran viikossa, ja kaksikko opetteli puhumaan videopuheluita.

Eron hetket olivat raastavia, etenkin kun Aino nappasi lähdön hetkellä niin reippaasti kiinni sijaisperheen isän kädestä ja lähti kävelemään pois. ”Totta kai minäkin hymyilin niin kauan kuin Aino näki. Sen jälkeen itkin.”

Samoin kuin päihdeongelmia ja elämäntilanteita, myös keinoja auttaa päihdeperheitä on hyvin erilaisia. Sanna Teiro kertoo, että tuki ja apu räätälöidään päihdeongelman laadun ja vakavuuden sekä perheen tilanteen mukaan.

Hän muistuttaa, ettei päihdekuntoutus edellytä aina sitä, että lapsesta pitäisi olla erossa. Apua tuodaan yhä useammin kotiin. Yhdellä Helsingin päihdepoliklinikoista on jopa jalkautuvaa perhetyötä, joka yhteistyössä lastensuojelun tehostetun perhetyön kanssa vie palveluja kotiin.

”Käyntejä voi olla hyvin tiiviistikin”, Teiro sanoo.

Laitoskuntoutustakin on tarjolla sekä lasten kanssa että ilman. Myös naapurikunnissa Espoossa ja Vantaalla on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja päihderiippuvuuksien kanssa kamppaileville vanhemmille.

”Normaalin sosiaalityön lisäksi Esmiinassa on saatavissa ryhmämuotoista päihdeperheille suunnattua avohoitoa ja päihde-ensikoti Helmiinassa ympärivuorokautista hoitoa”, kertoo Espoon perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mari Ahlström.

Esmiina ja Helmiina ovat Helsingin ensikodin yksikköjä. Vantaan kaupungilla on oma Tammirinteen vastaanottokodin yhteydessä toimiva perheiden vastaanotto- ja arviointiosasto Tammela.

”Osaston tarkoitus on saada pidettyä vanhempi ja pieni lapsi yhdessä”, kertoo Tammirinteen johtaja Tommi Hiltunen.

Osastolle otetaan 0–6-vuotiaita lapsia vanhempineen kiireelliseen perhesijoitukseen, jos vanhempi on ollut motivoitunut hoitoon. Joukossa on muitakin kuin päihdeperheitä.

”Perheille annetaan myös tukea arjen järjestämiseen ja hoitoon pääsemiseen”, Ahlström lisää.

Se voi tarkoittaa esimerkiksi lastenhoitoapua, siivouspalveluita, taloudellista tukea ja tukihenkilö- tai tukiperhepalveluita, Riina Mattila luettelee.

Jos erossa oleminen vieroitushoidon aikana tuntui vaikealta, vielä syvemmältä kouraisi, kun Aino oli jo ehditty kotiuttaa, mutta Minna ei jaksanutkaan vielä kantaa yksin vastuuta arjesta. Hän retkahti jälleen.

”Kerroin Ainolle, että äiti ei olekaan ihan terve, vaan äidin pitää vielä mennä saamaan hoitoa”, Minna kertoo.

”Aino halusi laittaa minulle laastarin siihen kohtaan, mikä on sairas. Hän laittoi minulle laastarin mahaan.”

Nyt Minna on ollut täysin raitis yli kaksi kuukautta. Avokuntoutusta on jäljellä vajaa puoli vuotta ja vertaistukiryhmiä loppuelämän.

Aino viettää koko ajan enemmän aikaa kotona. Sijoitus on tarkoitus purkaa heti, kun Minnan voimien arvioidaan riittävän arjen pyörittämiseen. Tukea ja apua hän saa lastensuojelusta senkin jälkeen.

”Eivät sosiaaliviranomaiset ole vieläkään minun parhaita ystäviäni, mutta mitä siitä. Riittää että he ja minä hoidamme omat hommamme”, Minna sanoo.

Fakta

Lastensuojeluilmoitukset Helsingissä vuonna 2016


 Helsingissä tehtiin yhteensä 15 669 lastensuojeluilmoitusta vuonna 2016.

 Yleisin yksittäinen syy lastensuojeluilmoituksen tekemiseen oli vanhempien päihteidenkäyttö. Se oli syynä 2 200 ilmoituksessa.

 Toiseksi yleisin syy oli lapsen rikolliset teot, 1 895 ilmoitusta.

 Kolmanneksi yleisin syy ilmoituksen tekoon oli aikuisten välinen väkivalta, 1 551 ilmoitusta.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää