Kaupunki

”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

Poliisin mukaan kannattaa olla silmä tarkkana liian hyvältä vaikuttavien myynti-ilmoitusten varalta.

Takkivarkaudet ovat työllistäneet poliisia.

Espoon Kilossa sijaitsevasta Hipposport-urheiluliikkeestä vietiin joulukuun alussa Canada Goose -merkkisiä takkeja yli 33­000 euron edestä. Merkin talvitakkien hinnat ovat tuhannen euron pinnassa. Asiasta kertoi Länsiväylä.

Tammikuussa Espoossa jäi kiinni mies, jonka epäillään irroittaneen Stockmann-tavaratalojen sovituskopeissa hälyttimiä takeista. Varastetun takin tilalle hän jätti aina koppiin toisen, huomattavasti halvemman takin.

Miehen liikkeet näkyivät valvontakameroista. Kuuden Tommy Hilfiger ja Makia -merkkisen takin yhteishinta oli noin 1 800 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molemmissa tapauksissa esitutkinta on kesken.

Suurimmassa osassa takkivarkauksia varkaan mukaan lähtee yksi takki ravintolasta tai häkkivarastosta.

Buumia arvotakkien varkauksissa ei ole meneillään, sanoo rikoskomisario Markku Mäkinen.

”Vartioimatta jätetyt takit viedään, jos niissä ei nyt ole luteita.”

Poliisi ei erikseen kirjaa takkeja niiden arvon mukaan. Merkeittäin tiedot löytyvät.

Helsingin poliisin mukaan esimerkiksi viime vuonna tapahtui noin 15 kellarimurtoa ja viisi myymälävarkautta, joissa varastettiin Canada Goose -takki. Ravintolasta takkeja vietiin muutama.

Espoossa on viimeisen kahden vuoden aikana varastettu yhteensä 35 tuotemerkin takkia.

Helsinkiläisen Miika Laakson, 31, Canada Goose -merkkinen takki vietiin röyhkeästi selän takaa Kustaa Vaasa -ravintolassa tammikuisena torstaina.

”Olin pitkän päivän päätteeksi ehtinyt istua ravintolassa ehkä vartin. Takki oli selkänojan päällä ehkä 30 sentin päässä. Siitä vietiin”, Laakso kertoo.

Hän huomasi takkinsa kadonneen yrittäessään kaivaa tupakoita taskusta. Takki oli poissa. Omituista tapauksessa oli, että joku hänen ystävistään olisi saattanut nähdä varkaan toimet, koska istui kasvot samaan suuntaan. Laakso kertoo istuneensa ovea lähellä olevassa pöydässä. Ilta oli hiljainen.

”Se tyyppi on varmaan toiminut niin nopeasti, ettei kukaan ole ehtinyt kiinnittää häneen huomiota.”

Laakso ajatteli ensin, että ehkä joku tutun baarin henkilökunnasta oli vain siirtänyt kalliin takin syrjempään hänen ollessaan vessassa tai baaritiskillä.

”Tuli sellainen hölmistynyt ja epäuskoinen olo. Ajattelin vain, että tapahtuuko tämä nyt oikeasti”, hän kertoo.

Takin hän oli saanut lahjaksi pari vuotta aiemmin. Tänä talvena hän oli vasta kaivanut sen esiin saman päivän aamuna. Erityisen ikävää tapauksessa oli kalliin takin katoamisen lisäksi se, että takin taskussa olivat olleet hänen asuntonsa molemmat avaimet. Laakso kertoo aamulla töihin lähtiessään löytäneensä vara-avaimet Canada Goose -takin taskusta ja miettineensä, että pitäisikö ne jättää kotiin.

”Onnekasta minun tapauksessani oli, että vanhempani olivat hereillä ja sain haettua sieltä toiset vara-avaimet. Lukot tietysti piti vaihtaa.”

Laakso on tarkkaillut internetin kauppapaikkoja ja asentanut Tori.fi-palveluun vahdin, joka ilmoittaa tasatunnein myyntiin tulevista Canada Goosen takeista. Hän arvelee tunnistavansa omansa melko varmasti, mutta pohtii vielä, mitä pitää tehdä, jos epäilee varastetun takkinsa ilmestyvän myyntiin.

Poliisin mukaan asiasta kannattaa tehdä ilmoitus nopeasti. Ilmoituksen varastetuksi epäillystä tuotteesta voi jättää vihjeenä esimerkiksi poliisin verkkosivujen kautta.

Itse tilanteeseen voi puuttua, jos ryöstäjän saa kiinni verekseltään.

Poliisin mukaan kannattaakin olla silmä tarkkana liian hyvältä vaikuttavien myynti-ilmoitusten varalta.

Torstaina tori.fissä oli peräti 110 Canada Goose -takkia myynnissä. Vertailun vuoksi myös kalliita Fjällräven-takkeja oli myynnissä vain 45 kappaletta.

Sivuston toimitusjohtaja Juha Meronen sanoo, että tori.fi ei ole saanut ilmoituksia varastetuista Canada Goose -takeista, mutta kalliimpia tuotteita käytetään muihin rikkeisiin. Huijaukseen kelpaa arvotakki tai kallis konserttilippu.

”Muutamia tapauksia on ollut, joissa on myyty jäljitelmätuotetta tai joissa rahat on pyydetty etukäteen ja tuotetta ei ole toimitettu.”

Tori.fi:ssa tätä vastaan kamppaillaan valistustyöllä ja seulomalla ilmoituksia koneellisesti.

”Esimerkiksi jos viesti tulee kauppatilanteessa Suomen rajojen ulkopuolelta, liitämme mukaan automaattisen varoituksen”, Meronen sanoo.

Takkivarkauden uhriksi joutunut Laakso on tapahtuneen jälkeen pohtinut jonkin verran omistamista ja luottamusta. Hän ei halua alkaa vahtia tavaroitaan neuroottisesti.

”Olen hyvin luottavaisesti suhtautunut ihmisiin tähän asti. Teen paljon duunia kahviloissa läppärin kanssa, ja aika harvoin tulee pyydettyä ketään vahtimaan tavaroitani, kun pitää vaikka mennä vessaan.”

Ennen viime torstain takkivarkautta häneltä ei ollut kadonnut mitään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää