Kaupunki

Katajanokan maaperä on osin pilaantunut – täyttömaalle rakentamiseen liittyy ongelmia, mutta helsinkiläiset himoitsevat koteja meren rannalta

Puolet Katajanokasta on täyttömaata, jonka koostumusta ei tunneta. Täyttömaalle rakennetut talot voivat kärsiä myös perustusten ongelmista.

Katajanokalla osoitteessa Amiraalinkatu 2 merelle katselee hiljainen kerrostalo. Sen alaikkunat on peitetty vanerilevyillä, jotta talonvaltaajat eivät pääsisi sisään pian purettavaan rakennukseen.

Muutaman askeleen päässä Katajanokanranta 7:ssä pora työntyy kuuden metrin syvyyteen lumen peittämän maan sisään. Tupakkaa polttava työmies viittilöi peittämään korvat.

Käsivarren paksuinen pora tuo routaisesta maasta mukanaan näytteen. Se pannaan pussiin ja viedään analysoitavaksi.

Katajanokan maaperä on juuri nyt Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kiinnostuksen kohteena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maaperää on tutkittu vuodesta 2016 lähtien, mutta viime aikoina tutkimukset ovat edenneet puisto- ja katualueilta tonteille. Esitutkimusten perusteella halutaan kartoittaa koko Katajanokan itäosan maaperän tila.


Kiinnostukseen on varsin luonnollinen syy: Katajanokka on alun perin ollut niemi, joka on 1800-luvulla kanavan kaivamisen myötä erotettu saareksi. Saarta on laajennettu merkittävästi meritäyttöjen avulla.

Vielä vuonna 1860 Katajanokan pinta-ala oli noin puolet nykyisestä. Laajin täyttö tehtiin 1890-luvulla, jolloin ryhdyttiin rakentamaan suursatamaa uuden asemakaavan mukaisesti. Täyttöjä tehtiin paljon myös vuosina 1910–1930.

Jo aiemmin on selvinnyt, että täyttöalueiden maaperässä noin 2–6 metrin syvyydessä on runsaasti tiiltä, puuta, betonia ja lasia sekä raskasmetalleja, kuten lyijyä, elohopeaa ja kuparia – mutta myös öljyä, liuottimia ja teollisuustuotannossa syntyviä syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä.


Katajanokan täyttömaasta tekee erityisen kiinnostavan sen historia. Katajanokan itäosassa täyttömaan alueella on ollut yli sadan vuoden aikana Venäjän merivoimien kasarmi, Helsingin sotasatama, lentosatama, Valmetin telakka, laivaromuttamo ja muuta teollista toimintaa.

Ennen sotaa Katajanokan telakka oli Puolustusvoimien huolto- ja korjaustelakka. Sota-aikana telakan alueella valmistettiin myös sotatarvikkeita, kuten kranaattien kuoria. Hiilikasat ja öljysäiliöt näkyvät vanhoissa ilmakuvissa.

Nyt samalla paikalla on arvoasuntoja. Esimerkiksi Katajanokanrannassa sijaitsevien 1970–1980-luvuilla rakennettujen kerrostalojen alla oleva maa on pääosin täytetty ennen vuotta 1932.

Nykyään Helsingin kaupunki omistaa enemmistön Katajanokan itäosan tonteista, mutta vielä 1960-luvun lopulla noin puolet niistä oli valtion omistuksessa.

Muun muassa valtion ennen omistama maa entisen sotasataman ja telakan alueella kiinnostaa nyt maaperätutkijoita. Alueen täytöt on tehty ennen vuotta 1970, ja maaperä on todettu jo aiemmissa tutkimuksissa muita alueita pilaantuneemmaksi.

Värikkään historian aikana täyttömaan ainekseksi on voinut päätyä mitä tahansa rakennusjätteestä vaarallisiin kemikaaleihin.

”Emme yksinkertaisesti tiedä, mitä kaikkea täyttömaa sisältää. Suurin osa täytöistä on tehty niin kauan aikaa sitten”, sanoo Helsingin maaomaisuusyksikön tiimipäällikkö Satu Järvinen.

Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa esimerkiksi nyt purettavan Amiraalinkatu 2:n kerrostalon maaperästä löytyi haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, kuten öljyä ja muita liuottimia, jotka voivat periaatteessa päätyä tontilla sijaitsevan talon sisäilmaan. Toisin sanoen maaperä on pilaantunutta ja tilanne vaatii toimenpiteitä.


Konsultointiyritys Rambollin tekemässä tutkimusyhteenvedossa elokuulta 2017 todetaan, että Katajanokan itäosan tutkimukset antavat selkeän yleiskuvan maaperän pilaantumisesta mutta lisää tutkimuksia tarvitaan, jotta haitta-aineiden pitoisuuksista saadaan tarkempi kuva. Juuri näitä tutkimuksia Ramboll tekee nyt Katajanokalla kaupungin tilaamana.

Satu Järvisen mukaan tutkimukset keskittyvät koko Katajanokan itäosan alueeseen ja niihin kaupungin vuokratontteihin, joiden asukkaat suostuivat tutkimukseen.

Maaperän haitta-aineista aiheutuva terveysriski on Järvisen mukaan käytännössä vähäinen, koska aineet sijaitsevat useiden metrien syvyydessä eikä hyvin suuria haitta-ainepitoisuuksia ole vielä löydetty. Katajanokan maaperätutkimuksissa on kyse varotoimesta, Järvinen kertoo.

”Koska maaperää ei ole aiemmin tutkittu kunnolla, on aiempien löydösten perusteella hyvä tehdä nyt perusteellisempi kartoitus.”

Kaupunki kustantaa meneillään olevat tutkimukset. Jos maaperän kunnostustarpeita ilmenee, kaupunki neuvottelee niiden toteuttamisesta ja kustannuksista erikseen tontin vuokralaisten kanssa.


Amiraalinkatu 2:ssa sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1979. Talon omistaa vuokra-asuntoyhtiö Sato, ja myös tontti on poikkeuksellisesti Saton eikä kaupungin omistuksessa. Sato osti tontin vuonna 2015.

Rakennuksen seinät ovat vajonneet, koska ne ovat jostain syystä jääneet osittain paalutuksen ulkopuolelle. Vanhan talon peruskorjaus olisi maksanut niin paljon, että Sato on päättänyt purkaa koko talon ja rakentaa tilalle uuden. Samalla kunnostetaan tontin pilaantunut maa.

Vieressä sijaitsevan Kataja­nokan­ranta 1:n perus­tuksia on korjattu aiemmin, sillä myrsky­säällä talon ylä­osa huojui. Paalu­tukset oli tehty väärin.

Pilaantuneisuuden lisäksi täyttömaahan liittyy juuri talojen perustusten ongelmia. Helsingissä täyttömaille on rakennettu esimerkiksi Jätkäsaari, Kalasatama ja Arabianranta.

Yhtäkään näistä alueista ei ole alun perin rakennettu asuinalueiksi, kuten ei Katajanokan itäosaakaan. Kun ihminen lähtee muokkaamaan luontoa kovalla kädellä, seuraukset voivat yllättää.

”Täyttömaan alla oleva savi liikkuu kohti merta. Täyttöalueet, jotka ihminen on rakentanut hätäpäissään joskus sata vuotta sitten satama-alueiksi, eivät muunnu helposti asuinalueiksi. Merenpohjaan heitetyt jätteet ovat uponneet syvälle saveen, ja niiden poistaminen ja talojen paaluttaminen on vaikeaa”, sanoo kaupunkiympäristön toimialan maa- ja kallioperäyksikön johtaja Ilkka Vähäaho.

Talojen perustusten vahvistaminen voi tulla taloyhtiöille kalliiksi. Jos paalutuksia joudutaan uusimaan tai korjaamaan, lasku on helposti miljoonaluokkaa.

Kruunuvuorenkatu 9:ssä on tehty toukokuusta 2017 perustusten vahvistustöitä. Jugendtalo on perustettu alun perin osin puupaalujen, osin kallion varaan. Työ saadaan päätökseen helmikuussa.

”Tyypillisesti perustusten vahvistaminen maksaa noin 500–700 euroa asuinneliötä kohden. Se, että kyseessä on jugendtalo, ei muuta hintaa olennaisesti”, kertoo työpäällikkö Pasi Mäkinen Skanska Infrasta.


Tausta: Epäonninen taloprojekti kärsi pilaantuneesta maaperästä

Katajanokan maaperän kunto nousi esille, kun HS kertoi 17. tammikuuta kaupunginosassa sijaitsevan Linnankatu 3:n uudistalon ongelmista.

Merimiespalvelutoimiston omistaman talon rakennuttamiseen liittyi lukuisia epäselvyyksiä etenkin hankintalain noudattamisessa. Jo kerrottujen on­gelmien lisäksi Linnankatu 3:n tontilla rakennusvaiheessa teh­dyt räjäytystyöt ovat lukijoiden mukaan aiheuttaneet läheisiin taloihin vaurioita. Perustuksia on vajonnut ja seiniä halkeillut.

Räjäytystöitä jouduttiin tekemään valmistuvan talon kellaritilojen vuoksi. Samalla kuitenkin paljastui, että maa tontin alla oli pilaantunutta.

Isännöintiä Kruunuvuorenkatu 9:ssä eli asunto-osakeyhtiö Louhessa hoitavan Isännöinti Rantamäen toimitusjohtaja Jar­mo Rantamäki on sitä mieltä, että perustusten vajoamisesta ei voi syyttää räjäytystöitä.

”Vajoaminen ollut tiedossa jo kauan ennen kuin mitään räjäytystöitä tehtiin. Kruunuvuorenkatu 9:n kiinteistö on rakennettu yli sata vuotta sitten, ja on ollut pitkään suunnitelmissa, että perustuksia pitää vahvistaa”, hän sanoo.

Rantamäki myöntää, että räjäytykset ovat silti aiheuttaneet vahinkoa naapureille. ”Seiniin on tullut uusia halkeamia, ja vanhat halkeamat ovat laajentuneet. Lisäksi kantavia rakenteita on vaurioitunut.”

Yhtiö hoitaa isännöintiä myös Linnankatu 3:ssa. Isännöitsijä Jari Laurila ei kuitenkaan halua kommentoida tilannetta HS:lle.

Siitä, kuka vaurioituneiden talojen korjauskulut maksaa, taistellaan räjäytystyöt alihankkijoilla teettäneen ja lopulta työmaalta irtisanotun Larmix oy:n vakuutusyhtiön kanssa. Kiista on Rantamäen mukaan kestänyt Louhen osalta jo pari vuotta. Larmixia kohtaan on nyt vetämässä konkurssihakemus.

”Tässä on erimielisyyttä siitä, kuinka paljon vakuutusyhtiön pitäisi maksaa. Asunto-osake­yhtiön näkemys summasta on noin kymmenkertainen vakuutusyhtiön näkemykseen verrattuna.”

Louhen osakkaat joutuvat Rantamäen mukaan joka tapauksessa maksamaan osan korjauskuluista.

”Keräämme jatkuvasti näyttöä räjäytystöiden aiheutta­mista vaurioista. On kuitenkin hyvin vaikeaa todistaa, mitkä vauriot johtuvat aiemmasta perustusten vajoamisesta ja mitkä räjäytystöistä.”

Oikaisu 24.1.2018: Tarkennettu, että Katajanokka on alun perin ollut niemi. Siitä on tehty saari kanavan kaivamisen myötä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Katajanokka
 • Arabianranta
 • Kalasatama
 • Sato
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää