Kaupunki

Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

Väliaikaisen asemarakennuksen kylmänä pitäviä aukkoja ei voi tilkitä seinistä, koska paloturvallisuusmääräykset edellyttävät niiden olemassaolon mahdollisten savunpoistotilanteiden varalta.

Helsingin Pasilan väliaikaista asemaa piinaa vakava liukkausongelma. Kun muut keinot eivät ole ottaneet toimiakseen, on jopa aseman sisätiloissa jouduttu aloittamaan hiekoitus.

”Siinä voi huonoilla kengillä mennä ’humps, humps’”, kuvailee Pasilan aseman kautta keskiviikkoaamuna kulkenut Tuija Salmi.

Hiekoitetuilla osuuksilla askel Salmen mukaan pitää, mutta sisätilojen jokaista neliömetriä ei sentään ole kuorrutettu sepelillä.

”Yksi tyttö kaatuikin”, Salmi kertoo keskiviikkoaamuna tekemistään havainnoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liukastunut lapsi selvisi Salmen mukaan vammoitta.

Toisen HS:lle lähetetyn uutisvihjeen mukaan ”lattia on nyt talvella tappavan liukas”.

”Reippaat vaihdot junasta toiseen voi unohtaa, kun lattia on niin liukas, että joutuu pitämään kaiteesta kiinni”, nimettömänä vinkin lähettänyt junamatkustaja toteaa.

 

”Ainoa keino, millä me saamme aseman satavarmasti turvalliseen kuntoon on hiekoittaminen.”

Viime vuonna purettua asemaa korvaavan tilapäisrakennuksen ylläpito on Keski-Pasilan Tripla-keskusta toteuttavan rakennusyhtiö YIT:n vastuulla.

Työpäällikkö Jani Kuivamäki YIT:stä kertoo, että aseman lattia muuttuu petollisen liukkaaksi erityisesti nollakelillä ja pikkupakkasella. Päällysteen pintaan tiivistyy silloin kosteutta, joka yhdessä kengänpohjissa kulkeutuvan lumen kanssa tekee lattiasta petollisen liukkaan.

Onko rakennuksen suunnittelussa tapahtunut virhe?

”Näin jälkikäteen sanottuna on. Sitä ei voi kiistää, että näin siinä on käynyt”, Kuivamäki sanoo.

Suurin haaste aiheutuu siitä, että väliaikainen asema on ikään kuin sisätila ulkona. Liukkausongelma olisi Kuivamäen mukaan helposti ratkaistavissa, jos rakennuksen voisi lämmittää. Paloturvallisuusmääräykset estävät kuitenkin seinissä olevien suurten aukkojen sulkemisen, koska niitä tarvitaan tulipalon sattuessa savunpoistoon.

Tämän vuoksi YIT joutuu turvautumaan vähemmän optimaalisiin liukkaudentorjuntakeinoihin. Ensin jäätä yritettiin poistaa jäänestoaineella.

”Se ei tuottanut sellaista tulosta, mitä tarvitsemme. Ainoa keino, millä me saamme aseman satavarmasti turvalliseen kuntoon on hiekoittaminen”, Kuivamäki toteaa.

Sepelin levittämistä ei valittu heti alkuun sen vuoksi, että mursketta kulkeutuu ihmisten jaloissa joka paikkaan, mikä taas lisää siivoustarvetta.

”Turvallisuus on tietysti ykkösprioriteetti – se on ihan selvä asia. Sen takia me nyt sitten esteettisyyden kustannuksella hiekoitamme sitä sisätilaa.”

Myös kiinteistöhuollon työvoimaa on Kuivamäen mukaan lisätty. Huoltoväen työlistan kärjessä on kaikkien asemalaitureilta johtavien portaiden alaosien puhdistaminen ennen aamuruuhkaa kello 5–7.

Portaiden yläpäähän on puolestaan lisätty kuramattoja, joilla pyritään estämään lumen kulkeutumista kylmiin sisätiloihin.

Nyt käytössä olevat liukkaudentorjuntakeinot ovat kuitenkin vain oireen lääkitsemistä. Varsinainen ongelmasta eroon pääseminen vaatisi lattian uusimista tai ainakin pitävämmän pinnoitteen asentamista.

”Selvitysprosessi on käynnissä. Eri materiaalivalmistajat käyvät läpi, löytyisikö heiltä jotain vaihtoehtoista pinnoitetta, jonka voisi asentaa nopealla aikataululla”, Kuivamäki kertoo.

Remontointia hankaloittaa Kuivamäen mukaan erityisesti se, että Pasilan aseman läpi kulkee noin 40 000 ihmistä päivässä. Aseman sulkeminen ei ole vaihtoehto, eikä matkustajien kulkua voi muutoinkaan hankaloittaa suurissa määrin.

Myös talvisää voi tuoda omia rajoitteitaan pinnoittamiselle.

Väliaikaisen aseman on määrä olla käytössä syksyyn 2019 asti. Silloin avautuu uusi Pasilan asema, mikäli rakennusaikataulu ei veny.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää