Kaupunki

Sami Lappalaisen uran raskain hetki oli, kun äitinsä juuri menettänyt pikku­poika juoksi hänen jalkoihinsa eteisessä – HS seurasi päivystävän palo­mestarin päivää Kallion pelastus­asemalla

HS vietti päivän Kallion pelastusasemalla, jossa tehdään töitä 24 tunnin vuoroissa. Hälytysten välillä voi olla pitkäkin aika, mutta kun kello soi, ruoka jää lautaselle.

Tulee hälytys.

Palomiehet saapuvat verkkareissaan puolijuoksua kalustohalliin, menevät naulakoille ja heittävät varusteet niskaan.

He kiipeävät paloautoon. Hallin ovi avautuu, ja auto sukeltaa hämärään valot välkkyen.

On perjantai-iltapäivä Kallion pelastuslaitoksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aamupäivällä Kallion pelastusaseman kalustohallissa joukko palomiehiä seisoo ringissä, juttelee ja nauraa.

Kalustoa huolletaan. Ulkona on meneillään nostolavaharjoitus.

Päivystävä palomestari Sami Lappalainen tulee paikalle.

”Seuraavana edessä on lääkintäkoulutus. Näin tämä menee silloin, kun ei ole keikkaa: harjoittelemme ja kouluttaudumme”, Lappalainen sanoo.

Lappalainen on tänään P40 eli päivystävä palomestari, joka on johtaja kaikissa kenttätehtävissä: tulipaloissa, hengenpelastuksessa ja missä tahansa.

Hänen apunaan on P30, toinen päivystävä palomestari, joka hallinnoi pelastustoimintaa ja viranomaisyhteistyötä pelastusasemalta. Hän voi esimerkiksi vapauttaa resursseja muualta, päättää virka-avusta ja muutoin koordinoida Helsingin pelastustoimintaa.


Siinä riittääkin koordinoitavaa. Jos lasketaan jokainen hälytykseen lähtevä ajoneuvo erikseen, hälytysajoja Helsingin alueella on vuoden aikana noin satatuhatta, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Vaikka hälytysten määrä ei ole kasvanut viime vuosien aikana merkittävästi, Hakala on huolissaan.

”Liikennekulttuuri on heikentynyt ihan dramaattisesti. Merkittävin yksittäinen syy ovat älypuhelimet ja tablettitietokoneet. Luetaan sähköposteja ja naputellaan viestejä. Ne ovat ihan tappavan vaarallinen juttu.”

Samaan aikaan liikennekäyttäytyminen, sääntöjen noudattaminen ja muiden liikenteessä olijoiden huomiointi ovat heikentyneet, Hakala sanoo.

Autoilijoiden lisäksi jalankulkijat ja pyöräilijätkin tapaavat kulkea sokkoina puhelimiaan tuijottaen. Kun yhdistetään kännykkää selaavat autoilija, pyöräilijä ja jalankulkija, tilanne on paha.

Lappalainen kertoo toisesta ongelmasta.

”Ihmiset kuuntelevat kuulokkeilla musiikkia ajaessaan – siis ollaan kuuroina liikenteessä. Etenkin kesäaikaan hälytys­ajo­neuvon kuuleminen on ihan ykkös­juttu. Kirkkaassa päivässä valot eivät tahdo näkyä.”

Ikävää on sekin, että onnettomuustilanteisiin reagoidaan usein pikemmin valokuvanottopaikkoina kuin tilanteina, joissa noudatettaisiin erityistä tarkkaavaisuutta.

Hakala antaa pientä mediakritiikkiä.

”Nämä ’lähetä oma valokuva, paras kuva voittaa’ -asiat lehdissä voivat olla haitallisia ja houkutella ottamaan raadollisiakin kuvia. Sen sijaan että mentäisiin auttamaan, otetaan valokuva. Laki velvoittaa auttamaan hätään joutunutta viipymättä”, Hakala sanoo.


Päivällä Kallion pelastusasemalla on menossa ensiapukoulutus, ja hyvä niin. Palomies nimittäin toimii Helsingissä lähes puolet työajastaan kiireellisessä ensihoidossa, joten se täytyy osata.

Lisäksi täytyy osata ajaa hälytysajoa. Se on vaativaa hommaa, joka kysyy tarkkuutta, reaktiokykyä ja hyviä hermoja.

Videolla näkyy, miten hälytysajoneuvolla ajetaan Helsingissä muun liikenteen seassa.


Lappalainen muistaa hyvin ajan, jolloin hän oli vielä kokematon palomies paloauton ratissa. Tuli hälytys Lauttasaareen.

”Olimme silloin Erottajan asemalla. Lähdin Erottajanmäkeä alas ja käännyin oikealle Pohjoisesplanadille. Vieressä vanhempi kollega tarkasteli jonkin aikaa menoani. Sitten hän kysyi: ’Lappalainen, mihin hemmettiin sinä ajat tätä autoa? Lauttasaari on lännessä, Vuosaari on idässä’”, Lappalainen kertoo nauraen.

Pelastajan työ on opettanut Lappalaiselle myös filosofisempia asioita. Hän kertoo, kuinka oli pitkään sitä mieltä, että ihminen on vastuussa omasta onnestaan. Että kaikki on mahdollista, kun vain on terveet kädet ja terveet jalat.

”Olimme keikalla, jossa mies oli surmannut väkivaltaisesti vaimonsa. Kun tulimme asuntoon ja saimme oven auki, pieni poika juoksi suoraan jalkoihini ja sen jälkeen poliisin syliin. Katsoin häntä ja ajattelin, että siinä on terveet jalat ja terveet kädet. Mutta lähtökohdat ovat sen verran huonot, että eivät ne välttämättä pelasta.”


Iltapäivällä siirrymme Triplan työmaalle tutustumiskäynnille.

Kyseessä on valtava työmaa, joka muuttuu jatkuvasti. Siksi täytyy tasaisin väliajoin käydä tarkastamassa, mistä päin pääsee parhaiten pelastamaan, jos työmaalta tulee hälytys.

Menemme paikalle paloautolla. Kaikkien, myös vierailijoiden, täytyy pukea ylleen suuri osa palomiehen varusteista: saappaat, housut, takki, hanskat, kypärä. Varustuksessa on uuvuttavaa kävellä pitkin työmaata.

Lienee raskasta juosta näissä vehkeissä palavassa talossa?

”Eihän sinulla ole edes meidän reppua selässä”, sanoo yksi palomies auton takapenkillä ja nauraa.

Helsingin pelastustoiminta on suuri koneisto, jonka täytyy toimia sujuvasti.

Kaupungin pelastusasemat on jaoteltu maantieteellisesti niin, että kaikkialle kaupunkiin täytyisi päästä kuudessa minuutissa. Jos jossain on yksiköitä kiinni tehtävässä, yksiköitä pitää irrottaa muualta.

”Tämä on tällaista palapeliä”, Lappalainen sanoo.

Vaikka erilaisia kuiva­harjoi­tuksia on jatku­vasti ja välillä pitää syödä ja käydä liikunta­harjoi­tuksissa, käytän­nössä kaikki joukot ovat koko ajan valmius­tilassa 24 tunnin vuoronsa ajan.

”Jos hälytys tulee, se ajaa kaiken muun edelle. Silloin jää lautanen pöydälle”, Lappalainen sanoo.

Ja nyt se tulee.

Paloauto lähtee Alppikadulle kalustohallista. Kerrostalon pysäköintihallissa on ilmeisesti havaittu savua.

”Se on ihan tuossa mutkan takana, niin jäämme asemalle odottamaan, tarvitaanko tilanteessa lisäresursseja”, Lappalainen sanoo.

Hän jää päivystämään radiopuhelimen ääreen.

Heti perään tulee toinen hälytys, jossa tehtävänä on pelastaa ihminen korkeasta paikasta. Lappalainen pukee varusteet ja säntää johtoautoon. Hän antaa radiopuhelimeen ohjeita muille yksiköille, jotka menevät paikalle.

Hallin ovi avautuu, ja Lappalainen lähtee valot vilkkuen johtoauton kyydissä perjantain hämärään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  2. 2

   Flunssa vain paheni ja muuttui viikkojen syväksi uneksi – herättyään Marjo Remes meni shokkiin, sillä hänen rinnassaan sykki vieraan ihmisen sydän

   Tilaajille
  3. 3

   Seksissä voit luoda alter egon, joka puuhaa yön pimeinä tunteina asioita, joita päiväminästä ei hevin uskoisi

  4. 4

   Selviytyjissä kouraisivat nälkä, häviö ja Sampo Kaulasen oikea käsi: tosi-tv-sarja heittäytyi kiinnostavaksi jo toistamiseen

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

  6. 6

   ”Lapsi alkoi yhtäkkiä pidättää kakkaansa useita päiviä” – Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jonka syy on pitkälti psyykkinen, näin pidätyskierre katkaistaan

  7. 7

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  8. 8

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  9. 9

   Onko Suomi viattomuutensa vanki? Viranomaiset välttelevät vastuunkantoa turvapaikkapäätöksissä

  10. 10

   Syyrian sota on kuin kolmas maailmansota yhdessä maassa – näin suurvallat luovivat ”kaikkien sodassa kaikkia vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  3. 3

   Eläkeläispariskunta luuli maksavansa lomaosakkeesta, päätyi arpajaisiin – Espoon poliisin mitta täyttyi suomalaisturisteja härskisti höynäyttävistä huijareista

  4. 4

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  5. 5

   Raju maanantain vastainen yö Helsingin Kruununhaassa: viisikymppinen mies löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin, väki raivosi keskellä katua

  6. 6

   Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

  7. 7

   Vuosia jatkuneesta työpaikka­kiusaamisesta epäilty Helsingin asuntotuotanto­päällikkö palkittiin kunniamerkillä – Tiedote ”ansiokkaasta toiminnasta Suomen hyväksi” katosi vaivihkaa työnantajan sivuilta

  8. 8

   Nainen putosi asemalle saapumassa olleen metrojunan eteen Kampissa – kuljettaja ehti jarruttaa, myös laiturilla vedettiin hätäjarrusta

  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Työpaikallani vallitsi vuosia pelon ilmapiiri – pelko ei hellittänyt edes lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  5. 5

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää