Kaupunki    |   HS-analyysi

Helsingin suunnitelmat kaupunkibulevardeista jyrättiin oikeudessa – Mitä tapahtui ja miksi? HS selittää yllätysratkaisun viiden kysymyksen avulla

Helsingin hallinto-oikeus totesi uuden yleiskaavan kriittiset osat laittomiksi. Jos ratkaisu jää voimaan, sen merkitys on erittäin suuri.

Helsingin tulevaisuudensuunnitelmat saivat maanantaina kylmää kyytiä. Helsingin hallinto-oikeus totesi uuden yleiskaavan kriittisiltä osiltaan lainvastaiseksi. Laittomiksi julistettiin muun muassa Helsingin aikeet muuttaa Länsiväylä, Turunväylä, Hämeenlinnanväylä ja Lahdenväylä kehä I:n sisäpuolelta asuinkaduiksi, siis niin kutsutuiksi kaupunkibulevardeiksi.

Jos päätös jää voimaan, vaikutukset tuntuvat jokaisen helsinkiläisen nahoissa. Toisaalta: niin käy myös siinä tapauksessa, että ylempi oikeusaste kumoaa hallinto-oikeuden päätöksen.

Tämä johtuu yleiskaavan valtavasta painoarvosta. HS selittää kiistan viiden kysymyksen kautta.

1. Mikä on yleiskaava?

Kaupungin virkamiehet ja poliitikot päivittävät vanhaa yleiskaavaa noin kerran kymmenessä vuodessa. Uusin yleiskaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa syksyllä 2016.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleiskaava on eräänlainen pitkän aikavälin toivomuslista siitä, miten nykypoliitikot haluaisivat Helsingin kehittyvän. Se ohjaa yleisellä tasolla kaupungin hienovaraisempaa kehittämistä, muun muassa asemakaavoitusta. Siis sitä, mihin saa rakentaa asuinkerrostaloja, mihin liiketiloja, mihin raitioteitä ja mihin esimerkiksi autoteitä. Siis sitä, miten helsinkiläiset elävät.

Helsingin uutta yleiskaava on pidetty radikaalina. Katsantokannasta riippuen joko hyvässä tai pahassa.

Viimeistään toisen maailmansodan jälkeen suomalaisessakin kaupunkisuunnittelussa löi kunnolla läpi niin kutsuttu funktionalismi. Se muutti käsitystä hyvästä kaupungista. Asuinalueita ruvettiin rakentamaan luonnon keskelle lähiöiksi, kauas keskustoista ja teollisuudesta.

Viime vuosikymmeninä käsitykset hyvästä kaupungista ovat taas alkaneet muuttua. Helsingin uusi yleiskaava heijastelee tätä trendiä. Sen tarkoitus on tehdä Helsingistä entistä tiiviimpi ja kantakaupungista entistä laajempi. Poliitikot haluavat Helsingistä kaupungin, jossa voi liikkua entistä paremmin ilman henkilöautoa. Ja kaupungin, jossa on tiheän asutuksen vuoksi paljon palveluita ja katuelämää.

Uuteen yleiskaavaan sisältyvät kaupunkibulevardit ovat muutoksen tärkein yksittäinen kivijalka. Niille rakennettavien pikaraitioteiden piti luoda Helsinkiin tiheä ja tehokas raideliikenneverkko. Niille rakennettavien talojen taas piti tiivistää leveiden sisääntuloteiden halkomaa kaupunkirakennetta.

2. Miksi hallinto-oikeus puuttuu Helsingin asioihin?

Kunnilla on Suomessa vahva mutta ei täydellinen itsemääräämisoikeus. Kaavoituksessa Helsingin toimintaa ohjataan sekä Uudenmaan maakunnan että valtion tasolta.

Kuntatason ohjaus tulee maakuntakaavan kautta. Kaavan hyväksyy Uudenmaan kuntien poliitikoista koostuva maakuntavaltuusto.

Maakuntakaavaa tarvitaan, koska saman maakunnan kunnilla voi olla keskenään hyvin ristiriitaisia tavoitteita maankäytön ja liikennesuunnittelun osalta. Yksi esimerkki ristiriidoista on juuri Helsingin suunnittelemat kaupunkibulevardit. Muun muassa Espoo ja Vantaa ovat vastustaneet bulevardeja voimakkaasti. Ne pelkäävät muun muassa sitä, että bulevardit pahentavat ruuhkia ja vaikeuttavat siksi työssäkäyntiä Helsingissä.

Valtion tasolta Helsingin kaavoitusta ohjataan maankäyttö- ja rakennuslain ja valtioneuvoston hyväksymien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden kautta. Näissä tavoitteissa pyritään katsomaan maakuntakaavaakin laajemmin koko Suomen etua.

Se, mikä on Suomelle tai Helsingille parhaaksi, on tietenkin poliittinen kysymys. Oikeuslaitos ei kuitenkaan ota kantaa tähän.

Hallinto-oikeus on poliittisesti riippumaton taho, jonka tehtävänä on valvoa päätösten laillisuutta. Yleiskaavan osalta oikeuslaitos tarkasteli siis sitä, rikkooko Helsingin yleiskaava niitä päätöksiä, joita on tehty ylemmillä tasoilla. Siis: onko yleiskaava maakuntakaavan, valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja maankäyttö- ja rakennuslain mukainen.

Kysymykset nousivat hallinto-oikeuden tarkasteltaviksi, koska yleiskaavasta tehtiin oikeudelle kymmeniä valituksia. Valittajat olivat yksityishenkilöitä, yhdistyksiä ja esimerkiksi valtion alaisia laitoksia.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta. On todennäköistä, että Helsinki tulee hakemaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa.

3. Miksi hallinto-oikeus piti osaa kaupunkibulevardeista lainvastaisina?

Helsingin virkamiesten näkemyksen mukaan yleiskaavassa ei ole laillisia ongelmia. Helsingin hallinto-oikeus linjasi kuitenkin seitsemästä suunnitellusta kaupunkibulevardista neljä lainvastaisiksi. Tuusulanväylän, Vihdintien ja Itäväylän bulevardisointiin oikeus ei ottanut kantaa. Hallinto-oikeuden mukaan näitä väyliä koskevia valituksia ei ollut perusteltu riittävällä tavalla.

Lahdentien, Hämeenlinnanväylän, Turunväylän ja Länsiväylän kaavoittamista kaupunkibulevardeiksi hallinto-oikeus piti lainvastaisena. Moottoritiemäisen sisääntuloväylän muuttaminen asuinkaduksi ei sinänsä suoraan ole laitonta. Helsinki ei kuitenkaan hallinto-oikeuden mukaan ole esittänyt riittäviä selvityksiä muutoksen vaikutuksista. Suurin kysymys on se, miten muutos vaikuttaisi Helsingin sisäiseen ja kaupunkiin muualta tulevaan liikenteeseen, esimerkiksi tavara- ja linja-autoliikenteeseen.

Helsingin oman arvion mukaan ruuhkautuminen voidaan välttää vähentämällä henkilöautoilun houkuttelevuutta ja lisäämällä esimerkiksi joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Tämä tapahtuu esimerkiksi rakentamalla bulevardeille laaja pikaraitiotieverkosto.

Hallinto-oikeus ei sinänsä epäile teoriaa, mutta katsoo sen perustuvan lähinnä oletuksiin. Toisaalta hallinto-oikeus toteaa myös, ettei näin suuren kaupunkirakenteellisen muutoksen kaikkia vaikutuksia ole nykytekniikoilla edes mahdollista selvittää.

Käytännössä Helsinki yrittää siis hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan haukata kakusta kerralla liian isoa palaa.


4. Mitä muita suunnitelmia hallinto-oikeus kaatoi?

Kaupunkibulevardit ovat hallinto-oikeudessa kaatuneista suunnitelmista huomattavasti tärkeimmät. Ne vaikuttavat koko kaupungin liikennejärjestelmään ja rakenteeseen. Bulevardien lisäksi hallinto-oikeuteen tehdyistä valituksista meni läpi useita yksittäisiä rakennusalueita koskevia valituksia.

Näistä merkittävimmät ovat Keskuspuisto ja Vartiosaari.

Hämeenlinnanväylän viereen Keskuspuiston alueelle osoitetut uudet rakentamisalueet ovat hallinto-oikeuden mukaan maakuntakaavan vastaisia. Ongelma on oikeuden mukaan se, että Keskuspuiston virkistysalue supistuisi liikaa.

Myös Vartiosaaren rakentaminen torpattiin oikeudessa. Kumoamisperuste oli saaren arvo kulttuuriympäristönä. Malmin lentokentälle rakentamista hallinto-oikeus sitä vastoin ei estä. Päätöksestä tyrmistyneet Malmin lentoaseman ystävät ovat jo aloittaneet valituksen valmistelun korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).


5. Mitä tapahtuu, jos hallinto-oikeuden päätökset jäävät voimaan?

Helsinki ei ole vielä kertonut hakevansa korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen. Luultavasti näin kuitenkin tapahtuu. Mitä KHO sitten asiasta tulee lausumaan? Sitä on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida. Vastaus saataneen aikaisintaan reilun vuoden päästä.

Jos hallinto-oikeuden ratkaisu jää voimaan, sen vaikutuksia kannattaa tarkastella sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä vaikutukset ovat vähäiset. Helsinki laati jo syksyllä yleispiirteisen aikataulun yleiskaavan toteuttamiselle. Lähivuosina aletaan rakentaa muun muassa Malmin lentokenttää ja niitä kaupunkibulevardeja, joita hallinto-oikeus ei kumonnut

Monelle hallinto-oikeuden päätös on myös suuri ilonaihe. Sitä kiittelevät ainakin luontoalueiden suojelijat ja monet autoilijat.

Pidemmällä aikavälillä Helsingillä tulee kuitenkin eteen kasa isoja kysymyksiä. Kaupunkibulevardit ovat kriittinen osa yleiskaavan Helsinkiin hahmottelemaa liikennejärjestelmää. Lisäksi niiden varteen on suunniteltu sijoitettavan jopa kolmannes tulevien vuosikymmenien uusista asunnoista.

Jos laillisuusongelmiin ei keksitä ratkaisua, Helsingin pitää seuraavassa yleiskaavassa löytää haluttuun tulevaisuuteen joku täysin uusi tie. Maankäytön ja liikennejärjestelmien suunnittelu on niin monimutkainen palapeli, ettei tehtävä ole ihan helppo.

Toinen vaihtoehto on saada lobattua kaupunkibulevardit maakuntakaavaan ja puhua valtio hankkeen taakse. Sekään ei taida olla ihan helppo tehtävä.

Oikaisu 7. helmikuuta kello 14.53: Jutussa esiintyvän kuvan kuvatekstissä kerrottiin ensin, että kuva visioi Hämeenlinnanväylää kaupunkibulevardina. Kuvan kaupunkibulevardi ei kuitenkaan esitä mitään tiettyä nykyistä väylää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Liikenne
 • Yleiskaava
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen

  7. 7

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  8. 8

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  9. 9

   Usain Bolt näytti, mitä nopeus jalkapalloilussa merkitsee – teki päällään maalin Dortmundin puolustajan nenän edestä

  10. 10

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  5. 5

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  6. 6

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  7. 7

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  8. 8

   HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan

  9. 9

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  10. 10

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Ikitie ja Tuntematon sotilas ovat voittaneet neljä Jussi-palkintoa – ”Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne”, ohjaaja Aku Louhimies sanoi puheessaan
  3. Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin
  4. Tumblr kertoo venäläisten levittäneen blogipalvelun kautta väärää tietoa Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan
  5. Maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa selvästi heikompaa kuin naapurimaissa – työministeri Jari Lindström haluaa uusia toimia, muttei tarkenna mitä
  6. KalPa koki mustan hetken, mutta tuli väkisin rinnalle ja ohi
  7. Tunti sitten
  8. Espanjan korkein oikeus vahvisti kapinasyytteet 13 katalonialais­politiikolle – Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys
  9. Valtio ryhtyy tukemaan kaupunkien kävely- ja pyöräteiden kunnossapitoa – Pyöräilijöille halutaan yhtä hyvät yhteydet kuin autoillekin
  10. ”Tuen kaikin tavoin naisia, jotka ovat nyt tulleet esiin” – Rokkaa näyttelevä Eero Aho tuomitsee naisnäyttelijöihin sosiaalisessa mediassa kohdistuneen lyttäyksen
  11. Trump hyväksyi liittovaltion budjetin pitkin hampain – ”En enää koskaan allekirjoita tällaista sopimusta”
  12. Nauraminen ja internetin käyttö kielletty – kultinomaisen ryhmän johtaja orjuutti jäseniään ruokavalion avulla Italiassa
  13. Näytä lisää