
Leipomo-myymälä pantiin kiinni viime vuoden lopussa remontin takia, mutta lopputulos on aivan muuta kuin mitä asiakkaat arvelivat. Vieressä oleva kahvila on remontoitu jo aiemmin.
Alkuvuoden täysremonttiin asti leipomon sisustus oli säilytetty pitkälti alkuperäisenä, eli sisustus oli peräisin 1900-luvun alusta. Muutos on niin suuri, ettei joidenkin asiakkaiden mielestä ”perinteikäs” enää kuvaa leipomoa.

Massiiviset tammiovet on vaihdettu liukuoviin ja vanhat puiset tiskit muovilevyihin. Koska leipomon sisustus todellakin oli 1900-luvun alun mukainen, muutos liukuovineen päivineen on kieltämättä suuri.
Ekbergin myymälä näytti ennen tältä:


Ekbergin toimitusjohtaja Maj-Len Maria Ekberg https://www.hs.fi/haku/?query=maj-len+maria+ekbergkertoo HS:lle, että remontin lopputulos on juuri sellainen kuin oli tarkoituskin.
”Tiesimme, mitä teemme, eikä tämä tullut yllätyksenä meille. Olemme säästäneet kaiken mitä ikinä voitiin säästää vanhasta.”
Muutoksen tarkoituksena oli houkutella leipomoon myös aiempaa nuorempia asiakkaita. Remontin seurauksena leipomosta tehtiinkin myös pikakahvila.
”Sisääntulo oli pelottava monelle, koska siinä oli tuplaovet, joten ihmiset eivät edes uskaltaneet tulla tänne. Nyt kadulta näkee jo, mitä sisällä odottaa. Tämän takia teimme muutoksen.”
Ekbergin muutokset voit katsoa alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Remontin alkaessa Ekberg tiedotti, että remontin tavoitteena on tehdä palvelusta sujuvampaa samalla, kun asiakkaita voidaan palvella paremmin ja säilyttää perinteet.
Ekbergin Facebook-sivuilla asiakkaat harmittelevat, että kahvila on nyt tuhottu ja uusi kokonaisuus näyttää huoltoasemalta. ”Olette antaneet aivan uuden syvyyden käsitteille mauttomuus ja kulttuuriperinnön tärveleminen”, kuuluu yksi kommenteista.
Maj-Len Maria Ekberg kertoo, että hänen saamansa palaute on ollut hyvää, eikä hän ole lukenut kommentteja sosiaalisesta mediasta.
”98 prosenttia täällä käyneistä asiakkaista on ollut tosi otettuja tästä muutoksesta. He ovat erittäin tyytyväisiä.”
Leipomon uudesta sisustuksesta vastasivat Bang Interiors Helsinki ja Hägerström Husell.
Katso videolta, miten Ekbergin johtaja Martin Tkaczick perustelee muutoksia. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisustusarkkitehti Ilkka Mälkiäinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=ilkka+malkiainen on ollut leipomon vakioasiakas. Hänen mielestään leipomon uudessa sisustuksessa ei sinänsä ole mitään vikaa, ja se toimisi hyvin jossain toisessa ympäristössä.
”Mutta kun se tapahtuu juuri tässä, se on kyllä kulttuurihistoriallinen katastrofi.”
Mälkiäinen katsookin Ekbergin leipomon täysremonttia laajemmasta, kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Hän muistuttaa, että Helsingissä on ylipäänsä hyvin vähän kaupallisia, historiallisia ympäristöjä.
”Ymmärrän uudistustarpeen ja sen, että jotain pitää tehdä. Tämä on mielestäni kuitenkin laajempi, sivistystason asia. Kulttuurihistorian ja sen arvon ymmärtäminen ovat ne asiat, mitkä tästä kokonaan puuttuvat, kun tällaista voidaan tehdä. Ei ymmärretä ollenkaan, mikä yrityksessä on ollut hienoin asia.”
Perinteikäs, ainutlaatuinen tunnelma, joka tulee sekä 1900-luvun alun sisustuksesta että hyvästä asiakaspalvelusta, on Mälkiäisen mielestä ollut Ekbergin leipomon valtti.
”Nyt tästä tehtiin täysin eri yritys. Visuaalisesti tällä ei ole enää mitään tekemistä entisen Ekbergin kanssa. Tarina ei jatku enää. Mutta toivottavasti tästä alkaa jokin uusi tarina.”
Ekbergin leipomo perustettiin vuonna 1852, jolloin ensimmäinen myymälä avattiin Rauhankadun ja Mariankadun kulmaan. Seuraavaksi myymälä muutti Aleksanterinkadulle.
Nykyisellä paikallaan Bulevardi 9:ssä leipomo on sijainnut jo yli 100 vuotta. Samalla, kun Ekberg muutti Bulevardille, leipomon lisäksi Ekberg laajensi kahvilatoimintaan. Kahvilan sisustus uusittiin vuonna 1951, ja sellaisena se on säilynyt näihin päiviin asti.
”Onni onnettomuudessa oli, että yrityksellä ei ollut varaa lähteä mukaan 1980-luvun sisustusbuumiin, vaan kahvilan piti tyytyä vanhoihin kalusteisiin. Perinteikkyydestä tuli lopulta Ekbergin tavaramerkki”, Ekbergin nettisivuilla lukee.
Leipomon sisustus puolestaan säilytettiin alkuperäisen kaltaisena myös 1950-luvun remontissa.



- Kahvilat Seuraa
- Helsinki Seuraa
- Kulttuurihistoria Seuraa
- Oona Lohilahti Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24