Kaupunki

”Ahdistaako? Pelottaako? Onko ahdasta?” Tulevat palomiehet seulotaan armottomilla testeillä – katso, miten pitkälle omat rahkeesi riittäisivät pääsykokeissa

Helsingin pelastuskoulu saattaa valita historiansa viimeisen vuosikurssin opiskelijat. 119 hakijasta valitaan tiukkojen pääsykokeiden kautta 15 parasta hakijaa suorittamaan syksyllä alkavaa pelastaja-ensihoitajatutkintoa.

Kallion pelastusaseman pihasta kurvaa Viidennelle linjalle kaksi ambulanssia samaan aikaan, kun kaksi nuorta miestä pääsee Agricolankadun puoleisesta ovesta rakennuksen eteistiloihin. Lasiseinäisessä tilassa istuu jo pari muutakin, jotka ovat pyrkimässä Helsingin pelastuskoulun opiskelijoiksi. Maakuntauudistuksen vuoksi vuoden 2018 syyskuussa alkava pelastajakurssi 42 saattaa jäädä koulun viimeiseksi.

Edessä on puolentoista tunnin fyysinen ja osittain myös psyykkinen rääkki. Pääsykokeiden ensimmäisessä vaiheessa palomiehiksi haluavia odottavat ahtaan paikan kammoa, korkean paikan pelkoa ja fyysistä kuntoa kartoittavat testit.

Hakijoita on tänä vuonna yhteensä 119, vähemmän kuin edellisinä vuosina mutta kuitenkin niin paljon, että heidät on pääsykokeiden ensimmäistä vaihetta varten jaettu kahdelle päivälle. 15 parasta kokelasta valitaan suorittamaan syksyllä alkavaa pelastaja-ensihoitajatutkintoa.

”Ei näistä kokeista selvitäkseen tarvitse olla mikään ihmemies”, sanoo kurssinjohtaja, palomestari Vesa Berg.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kova fyysinen kunto on vain yksi osa palomiehen ammattia. ”Hakijalle yhtä tärkeitä ovat psyykkinen soveltuvuus ja henkinen kantti.”


Ammateille on vaadittu viime vuosina sukupuolineutraaleja nimiä, mutta palomiehistä miehiä on lähes sata prosenttia. Vain kolme naista on valmistunut 1970-luvulta saakka palomiehiä kouluttaneesta Helsingin pelastuskoulusta. Naisten palomiesura tyssää yleensä juuri pääsykokeiden rankkoihin kuntotesteihin. Niissä putoaa tosin suurin osa mieshakijoistakin. Ensimmäisestä hakijaryhmästä leikki jäi kesken kolmasosalta hakijoita. Päivän ainoa nainen, toinen pääsykokeisiin hakeneista, selvitti tiensä jatkoon.

”Sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta me haluamme kurssille pääsykokeiden 15 parasta hakijaa”, sanoo koulutuksen kehittämispäällikkö Marko Seppä.

Valintakokeisiin toivotaan ihmisiä mahdollisimman erilaisista taustoista. Sepän mukaan ”perusduunin” tekijöiden lisäksi tarvitaan ”lukuorientoituneita”, jotka voivat edetä urallaan esimerkiksi paloinsinööreiksi ja vaativampiin ensihoitotehtäviin.

Hakijat saavat lisäpisteitä työkokemuksesta, osoitetusta kielitaidosta ja erikoisosaamisesta. Eduksi katsotaan esimerkiksi terveydenhuollon tutkinto ja merenkulkuun tai sukeltamiseen liittyvä ammatillinen pätevyys.


Ensin kaikki joutuvat kuitenkin suoriutumaan fobia- ja kuntotesteistä. Jos hakija ei nosta, kyykkää, ui, juokse tai vedä tarpeeksi montaa leukaa, pääsykoe päättyy siihen. Edes erinomaiset lähtöpisteet eivät pelasta.

Palomies joutuu työssään sietämään ahtaita ja korkeita paikkoja, pimeää ja muutenkin hankalia työskentelyolosuhteita. Menemään sinne, mihin muut eivät uskalla mennä. Pääsykokeissa näiden tilanteiden herättämiä pelkoja simuloidaan kahdella tehtävällä.


Niistä ensimmäisessä hakijan pää peitetään mustalla pussilla, joka estää häntä näkemästä ja tekee hengittämisestä hieman tukalaa. Hakija lähetetään sokkona radalle, jonka päässä odottaa ahdas putki. Yksitellen miehet ryömivät putkeen tietämättä missä ovat. Leveät hartiat ottavat seinämiin kiinni.


”Ahdistaako? Pelottaako? Onko ahdasta?” kyselee rastin valvoja.


Seuraavaksi hakijat saavat kiivetä pelastusaseman torniin. Noin 17 metrin korkeudessa testataan korkean paikan kammoa. Hakijat ovat kiinni turvavaljaissa, kun heitä käsketään roikkumaan tikkaista vain vasemmanpuoleisen käden ja jalan varassa.

”Ihmismieli on sellainen, että tehtävä voi tuntua hurjalta, vaikka hakija onkin turvavaljaissa”, Berg kertoo.


Putoaminen tästä korkeudesta tietäisi varmaa kuolemaa. Tikkailla hakijoita saattaa tutisuttaa tosin sekin, että ulkona on pääsykoepäivänä viisi astetta pakkasta, jonka navakka tuuli tunkee harjoitushaalarin läpi luihin ja ytimiin. Pääsykokeisiin liittyvä jännityskin voi vaikuttaa.

On ehkä ihan ymmärrettävää, jos tehtävä jännittää edes vähän. Sankaritekoja työkseen tekevä palomieskään ei voi olla tyhmänrohkea. Bergin mukaan lähes kaikki hakijat selviytyvät fobiatesteistä.

”Yleensä palomiehiksi eivät hakeudu sellaiset henkilöt, joilla on ongelmia korkeiden ja ahtaiden paikkojen kanssa.”


Samaan aikaan kun osa kokelaista kiipeilee torniin, ähkii toinen ryhmä jo seuraavalla rastilla pelastuslaitoksen punttisalilla. Hiki haisee käytävään asti. Käynnissä on penkkipunnerrus 45 kilon painoilla. Hakijoiden pitää minuutin aikana nostaa painot suorille käsille vähintään 25 kertaa. Samoilla painoilla tehdään minuutti jalkakyykkyä.


Rastin valvoja katsoo tarkasti hakijoiden vatsalihaksia koettelevien istumaannousujen tekniikkaa.

”Lantio alas! Käytä olkapäät kunnolla lattiassa!” opastaa tehtävää valvova palomies, kun havaitsee kokelaan yrittävän helpottaa tehtävää kehon muilla lihaksilla.

Lopuksi vedetään vielä leukoja. Sen jälkeen hakijat lähetetään vaihtamaan päälle uima-asu. Alkaa ensimmäisen pääsykoepäivän piinaava loppurutistus.


Pelastuslaitoksen uima-altaan toinen pääty on niin syvä, etteivät jalat yllä pohjaan.

”Suorituksen on oltava yhtäjaksoinen. Päädyssä tai köysissä ei saa levätä välillä. Siitä saa varoituksen”, ohjeistaa uintitestiä valvova Tiia Reima, Naganon olympialaisissa pronssille aikanaan kiekkoillut pelastuslaitoksen liikunnanohjaaja.

Lasit päähän ja rintauintia kauhomaan. Palomestari Berg katsoo allasta valppaana laidalta.

”Tässä yleensä nähdään hyytymisiä. Moni tekee sen virheen, että treenaa pääsykokeiden kuntotestejä laji kerrallaan eikä ota huomioon, että täällä kaikki tehdään yhteen putkeen”, hän sanoo.

Edellisenä päivänä muutama kokelas karsiutui juuri altaalla.

”Osalla jäi ihan parista metristä kiinni jatkoon pääseminen”, Berg kertoo.


Yksi kokelas jouduttiin edellisenä päivänä pelastamaan altaasta, kun käsivarret hapottivat kuntosalirastin jälkeen niin, ettei uimisesta tullut mitään. Valvojat seuraavat nytkin huolestuneena yhtä rataa.

”Ovatko taskut tyhjät?” Reima kysyy palomies Markus Kareiselta, joka on jo riisunut jalassaan olleet turvakengät pois. Tästä saattaa tulla vielä pelastustehtävä, jos kokelas väsyy veteen.

”Jaksaa, jaksaa! Minuutti aikaa”, valvojat kannustavat kokelaita.


Radalla kolme oleva kokelas on vaikeuksissa. Vahvat käsivarret ovat muuttuneet vedessä vastuksiksi. Kaksi muuta kokelasta saapuu jo maaliin.

”Puoli minuuttia, rata kolme! 15 sekuntia maaliin!”

Muutama metri erottaa vielä vedessä kamppailevan kokelaan jatkopaikasta.

”Viisi sekuntia!”

Nuori mies irvistää ja kauhoo itsensä maaliin juuri, kun aika loppuu. Hän on jatkossa. Tehtävän valvojat hymyilevät jakaessaan kaikille ohjeita seuraavaa osakoetta varten. Altaasta ylös ponnistelevat nuoret miehet saattavat olla tulevaisuudessa heidän työkavereitaan Kallion keskuspelastusasemalla. Sitä ennen kokelaiden on selviydyttävä vielä Cooperin testistä, soveltuvuushaastattelusta ja terveystarkastuksesta.


Pelastajakurssille pyrkiville on jo aiemmin kerrottu, että soveltuvuushaastatteluun kannattaa suhtautua työhaastatteluna.

”Jos työtä miettii, niin asiakaspalvelutaidot ja kyky kohdata ihmisiä ovat nykyisin todella tärkeitä taitoja tässä työssä”, kertoo Berg.

Siinä tärppi palomieheksi haluaville.

Fakta

Minimivaatimukset palomiesten kuntotestissä


 Istumaannousu eli vatsalihastesti: vähintään 34 kertaa minuutissa

 Käsinkohonta vastaotteella eli leuanveto: vähintään 6 kertaa

 Penkkipunnerrus 45 kilogramman painoilla: vähintään 25 kertaa minuutissa

 Jalkakyykky 45 kilogramman painoilla: vähintään 23 kertaa minuutissa

 Uintitaito: 200 metriä, aikaa 4 minuuttia ja 45 sekuntia

 Cooperin juoksutesti (12 minuuttia): vähintään 2 800 metriä

Lähde: Helsingin kaupungin pelastuslaitos (2018)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Helsingin pelastuslaitos
 • Koulutus
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  6. 6

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  7. 7

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  8. 8

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  9. 9

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  10. 10

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää