Kaupunki

”Ahdistaako? Pelottaako? Onko ahdasta?” Tulevat palomiehet seulotaan armottomilla testeillä – katso, miten pitkälle omat rahkeesi riittäisivät pääsykokeissa

Helsingin pelastuskoulu saattaa valita historiansa viimeisen vuosikurssin opiskelijat. 119 hakijasta valitaan tiukkojen pääsykokeiden kautta 15 parasta hakijaa suorittamaan syksyllä alkavaa pelastaja-ensihoitajatutkintoa.

Kallion pelastusaseman pihasta kurvaa Viidennelle linjalle kaksi ambulanssia samaan aikaan, kun kaksi nuorta miestä pääsee Agricolankadun puoleisesta ovesta rakennuksen eteistiloihin. Lasiseinäisessä tilassa istuu jo pari muutakin, jotka ovat pyrkimässä Helsingin pelastuskoulun opiskelijoiksi. Maakuntauudistuksen vuoksi vuoden 2018 syyskuussa alkava pelastajakurssi 42 saattaa jäädä koulun viimeiseksi.

Edessä on puolentoista tunnin fyysinen ja osittain myös psyykkinen rääkki. Pääsykokeiden ensimmäisessä vaiheessa palomiehiksi haluavia odottavat ahtaan paikan kammoa, korkean paikan pelkoa ja fyysistä kuntoa kartoittavat testit.

Hakijoita on tänä vuonna yhteensä 119, vähemmän kuin edellisinä vuosina mutta kuitenkin niin paljon, että heidät on pääsykokeiden ensimmäistä vaihetta varten jaettu kahdelle päivälle. 15 parasta kokelasta valitaan suorittamaan syksyllä alkavaa pelastaja-ensihoitajatutkintoa.

”Ei näistä kokeista selvitäkseen tarvitse olla mikään ihmemies”, sanoo kurssinjohtaja, palomestari Vesa Berg.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kova fyysinen kunto on vain yksi osa palomiehen ammattia. ”Hakijalle yhtä tärkeitä ovat psyykkinen soveltuvuus ja henkinen kantti.”


Ammateille on vaadittu viime vuosina sukupuolineutraaleja nimiä, mutta palomiehistä miehiä on lähes sata prosenttia. Vain kolme naista on valmistunut 1970-luvulta saakka palomiehiä kouluttaneesta Helsingin pelastuskoulusta. Naisten palomiesura tyssää yleensä juuri pääsykokeiden rankkoihin kuntotesteihin. Niissä putoaa tosin suurin osa mieshakijoistakin. Ensimmäisestä hakijaryhmästä leikki jäi kesken kolmasosalta hakijoita. Päivän ainoa nainen, toinen pääsykokeisiin hakeneista, selvitti tiensä jatkoon.

”Sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta me haluamme kurssille pääsykokeiden 15 parasta hakijaa”, sanoo koulutuksen kehittämispäällikkö Marko Seppä.

Valintakokeisiin toivotaan ihmisiä mahdollisimman erilaisista taustoista. Sepän mukaan ”perusduunin” tekijöiden lisäksi tarvitaan ”lukuorientoituneita”, jotka voivat edetä urallaan esimerkiksi paloinsinööreiksi ja vaativampiin ensihoitotehtäviin.

Hakijat saavat lisäpisteitä työkokemuksesta, osoitetusta kielitaidosta ja erikoisosaamisesta. Eduksi katsotaan esimerkiksi terveydenhuollon tutkinto ja merenkulkuun tai sukeltamiseen liittyvä ammatillinen pätevyys.


Ensin kaikki joutuvat kuitenkin suoriutumaan fobia- ja kuntotesteistä. Jos hakija ei nosta, kyykkää, ui, juokse tai vedä tarpeeksi montaa leukaa, pääsykoe päättyy siihen. Edes erinomaiset lähtöpisteet eivät pelasta.

Palomies joutuu työssään sietämään ahtaita ja korkeita paikkoja, pimeää ja muutenkin hankalia työskentelyolosuhteita. Menemään sinne, mihin muut eivät uskalla mennä. Pääsykokeissa näiden tilanteiden herättämiä pelkoja simuloidaan kahdella tehtävällä.


Niistä ensimmäisessä hakijan pää peitetään mustalla pussilla, joka estää häntä näkemästä ja tekee hengittämisestä hieman tukalaa. Hakija lähetetään sokkona radalle, jonka päässä odottaa ahdas putki. Yksitellen miehet ryömivät putkeen tietämättä missä ovat. Leveät hartiat ottavat seinämiin kiinni.


”Ahdistaako? Pelottaako? Onko ahdasta?” kyselee rastin valvoja.


Seuraavaksi hakijat saavat kiivetä pelastusaseman torniin. Noin 17 metrin korkeudessa testataan korkean paikan kammoa. Hakijat ovat kiinni turvavaljaissa, kun heitä käsketään roikkumaan tikkaista vain vasemmanpuoleisen käden ja jalan varassa.

”Ihmismieli on sellainen, että tehtävä voi tuntua hurjalta, vaikka hakija onkin turvavaljaissa”, Berg kertoo.


Putoaminen tästä korkeudesta tietäisi varmaa kuolemaa. Tikkailla hakijoita saattaa tutisuttaa tosin sekin, että ulkona on pääsykoepäivänä viisi astetta pakkasta, jonka navakka tuuli tunkee harjoitushaalarin läpi luihin ja ytimiin. Pääsykokeisiin liittyvä jännityskin voi vaikuttaa.

On ehkä ihan ymmärrettävää, jos tehtävä jännittää edes vähän. Sankaritekoja työkseen tekevä palomieskään ei voi olla tyhmänrohkea. Bergin mukaan lähes kaikki hakijat selviytyvät fobiatesteistä.

”Yleensä palomiehiksi eivät hakeudu sellaiset henkilöt, joilla on ongelmia korkeiden ja ahtaiden paikkojen kanssa.”


Samaan aikaan kun osa kokelaista kiipeilee torniin, ähkii toinen ryhmä jo seuraavalla rastilla pelastuslaitoksen punttisalilla. Hiki haisee käytävään asti. Käynnissä on penkkipunnerrus 45 kilon painoilla. Hakijoiden pitää minuutin aikana nostaa painot suorille käsille vähintään 25 kertaa. Samoilla painoilla tehdään minuutti jalkakyykkyä.


Rastin valvoja katsoo tarkasti hakijoiden vatsalihaksia koettelevien istumaannousujen tekniikkaa.

”Lantio alas! Käytä olkapäät kunnolla lattiassa!” opastaa tehtävää valvova palomies, kun havaitsee kokelaan yrittävän helpottaa tehtävää kehon muilla lihaksilla.

Lopuksi vedetään vielä leukoja. Sen jälkeen hakijat lähetetään vaihtamaan päälle uima-asu. Alkaa ensimmäisen pääsykoepäivän piinaava loppurutistus.


Pelastuslaitoksen uima-altaan toinen pääty on niin syvä, etteivät jalat yllä pohjaan.

”Suorituksen on oltava yhtäjaksoinen. Päädyssä tai köysissä ei saa levätä välillä. Siitä saa varoituksen”, ohjeistaa uintitestiä valvova Tiia Reima, Naganon olympialaisissa pronssille aikanaan kiekkoillut pelastuslaitoksen liikunnanohjaaja.

Lasit päähän ja rintauintia kauhomaan. Palomestari Berg katsoo allasta valppaana laidalta.

”Tässä yleensä nähdään hyytymisiä. Moni tekee sen virheen, että treenaa pääsykokeiden kuntotestejä laji kerrallaan eikä ota huomioon, että täällä kaikki tehdään yhteen putkeen”, hän sanoo.

Edellisenä päivänä muutama kokelas karsiutui juuri altaalla.

”Osalla jäi ihan parista metristä kiinni jatkoon pääseminen”, Berg kertoo.


Yksi kokelas jouduttiin edellisenä päivänä pelastamaan altaasta, kun käsivarret hapottivat kuntosalirastin jälkeen niin, ettei uimisesta tullut mitään. Valvojat seuraavat nytkin huolestuneena yhtä rataa.

”Ovatko taskut tyhjät?” Reima kysyy palomies Markus Kareiselta, joka on jo riisunut jalassaan olleet turvakengät pois. Tästä saattaa tulla vielä pelastustehtävä, jos kokelas väsyy veteen.

”Jaksaa, jaksaa! Minuutti aikaa”, valvojat kannustavat kokelaita.


Radalla kolme oleva kokelas on vaikeuksissa. Vahvat käsivarret ovat muuttuneet vedessä vastuksiksi. Kaksi muuta kokelasta saapuu jo maaliin.

”Puoli minuuttia, rata kolme! 15 sekuntia maaliin!”

Muutama metri erottaa vielä vedessä kamppailevan kokelaan jatkopaikasta.

”Viisi sekuntia!”

Nuori mies irvistää ja kauhoo itsensä maaliin juuri, kun aika loppuu. Hän on jatkossa. Tehtävän valvojat hymyilevät jakaessaan kaikille ohjeita seuraavaa osakoetta varten. Altaasta ylös ponnistelevat nuoret miehet saattavat olla tulevaisuudessa heidän työkavereitaan Kallion keskuspelastusasemalla. Sitä ennen kokelaiden on selviydyttävä vielä Cooperin testistä, soveltuvuushaastattelusta ja terveystarkastuksesta.


Pelastajakurssille pyrkiville on jo aiemmin kerrottu, että soveltuvuushaastatteluun kannattaa suhtautua työhaastatteluna.

”Jos työtä miettii, niin asiakaspalvelutaidot ja kyky kohdata ihmisiä ovat nykyisin todella tärkeitä taitoja tässä työssä”, kertoo Berg.

Siinä tärppi palomieheksi haluaville.

Fakta

Minimivaatimukset palomiesten kuntotestissä


 Istumaannousu eli vatsalihastesti: vähintään 34 kertaa minuutissa

 Käsinkohonta vastaotteella eli leuanveto: vähintään 6 kertaa

 Penkkipunnerrus 45 kilogramman painoilla: vähintään 25 kertaa minuutissa

 Jalkakyykky 45 kilogramman painoilla: vähintään 23 kertaa minuutissa

 Uintitaito: 200 metriä, aikaa 4 minuuttia ja 45 sekuntia

 Cooperin juoksutesti (12 minuuttia): vähintään 2 800 metriä

Lähde: Helsingin kaupungin pelastuslaitos (2018)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Helsingin pelastuslaitos
 • Koulutus
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Kuolleen liikemiehen ja ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan-matkan syy on edelleen mysteeri – oliko liikemies maassa vain kokeilemassa onneaan?

  10. 10

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  4. 4

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  5. 5

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää