Kaupunki

Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

Tyhjiä tiloja on kaikkialla ympärillämme, mutta harva tulee ajatelleeksi niiden olemassaoloa.

Lauseet putoilevat huoneeseen hitaasti.

”Tuodaan kädet rintalastan eteen.”

”Kädet vastakkain.”

”Siirretään paino vasemman jalan varaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joogaohjaaja Paula Tella on aloittamassa tuntinsa Kalasatamassa Capellan puistotiellä. Nyt ei kuitenkaan olla trendikkäällä joogastudiolla vaan kerrostalon kivijalassa sijaitsevassa tavallisen näköisessä kerhohuoneessa.

Vuonna 2017 pääkaupunkiseudun toimistotiloista 14 prosenttia oli tyhjillään. Käyttämättömiä toimistoneliömetrejä oli yhteensä 1,2 miljoonaa. Kärjistäen: vaikka joka seitsemäs toimistotila purettaisiin, kaikille toimistoa tarvitseville löytyisi sellainen.

Juuri tyhjien tilojen ongelman takia täällä Kalasatamassa viime aikoina tapahtuneet asiat näyttäytyvät rohkeimmissa puheissa varhaisena merkkinä uudenlaisen liiketoiminnan läpilyönnistä.

Mitä tapahtuisi, jos kaupungissa olevia tyhjiä tiloja voisi vuokrata verkosta muutamalla klikkauksella vaikka tunnin tarpeeseen?

Tätä kysymystä Helsingin kaupunki – tai tarkemmin digitaalisten palveluiden kehitysyksikkö Forum Virium – alkoi ratkoa kaksi vuotta sitten. Nyt uuden mallin ensimmäiset kokeilut ovat jo hyvässä vauhdissa.

Forum Viriumin ohjelmajohtaja Veera Mustonen kertoo, että tyhjien tilojen ensimmäinen ongelma on niiden näkymättömyys.

Tyhjiä tiloja on kaikkialla, mutta harva tulee ajatelleeksi niiden olemassaoloa. Toimistorakennus voi olla vanhentunut nyky-yritysten tarpeisiin, ja koulut hiljenevät joka päivä, kun oppilaat lähtevät koteihinsa.

Asunto-osakeyhtiöiden kellareista, kivijaloista ja ullakoilta taas löytyy yhteiskäyttötiloja, joita juuri kukaan ei koskaan käytä yhdessä. Monet purkamista tai peruskorjausta odottavat rakennuksetkin saattaisivat sopia väliaikaiskäyttöön, vaikkei niissä enää voisikaan oleskella täysipäiväisesti.

Samaan aikaan myös tilantarpeita on moneen lähtöön. Joku tarvitsee muutamina päivinä viikossa etätyöpistettä, toinen opettaa sivutyökseen kerran viikossa tanssia, kolmas haluaa järjestää naapuruston lapsille musiikkileikkikoulua, ja neljännellä olisi halu juhlia. Tai sitten ryhmä freelancereita toivoisi löytävänsä työhuoneen mutta arkailee pitkiä ja kalliita vuokrasopimuksia, koska elämäntilanteet voivat taas kohta muuttua.

Forum Viriumin tavoitteena on tehdä tilojen vuokraamisesta mahdollisimman helppoa. Paras malli on sellainen, jossa vuokraaja saa verkossa suoritetun maksun jälkeen esimerkiksi puhelimeensa sähkölukon koodin.

Tyhjien tilojen jakamisen taustalla on 2010-luvun muotisana: jakamistalous. Airbnb mullisti hotellialan, Uber taksibisneksen. Yhteiskäyttöautot taas saattavat vähitellen muuttaa ihmisten suhdetta auton omistamiseen.

Seuraavaksi on tyhjien tilojen vuoro, Veera Mustonen uskoo.

”Tällä haetaan sitä, että kaupunki ja naapurustot elävöityisivät.”

Kaupungin elävöitymisen lisäksi kyse on myös liiketoiminnasta ja työpaikoista. Esimerkiksi koulusta vastaavalla rehtorilla ei välttämättä ole syytä pyrkiä huolehtimaan tilojen käyttöasteesta. Sille, että tila seisoo suuren osan päivästä tyhjänä, ei ole tapana laskea hintaa. Silti käyttämätön tila tarkoittaa aina jollekin tappiota suhteessa mahdollisuuksiin.

Jos vapaat tilat halutaan kaikkien nähtäville, tarvitaan toimiva verkkosivusto, jakamistalouskielellä ”alusta”. Muutamia tyhjiä tiloja välittäviä sivustoja onkin jo olemassa.

Forum Virium on tehnyt yhteistyötä muun muassa Joustotoimisto-nimisen yrityksen kanssa. Joustotoimisto on kehittänyt Flextila-nimisen tilojen vuokraamisen erikoistuneen verkkosivun. Helsingin kaupunki on myös avannut oman Varaamo-palvelunsa, jonka kautta voi varata kaupungin omistamia tiloja.

Vielä nyt valinnanvaraa on verkkosivuilla vähän: Helsingissä vapaita tiloja on joitain kymmeniä, ja valtaosa niistä on kirjastoissa.


Suurimmat esteet ”toimistojen Airbnb:n” kasvun edessä ovat tekniikka ja luottamus.

Läheskään kaikissa vapaissa tiloissa ei ole numerokoodilla toimivaa älylukkoa. Ja vaikka olisikin, lukon ohjelmoiminen kaupalliseen käyttöön sopivaksi ei kaikissa tapauksissa ole aivan yksinkertaista. Tilojen omistaja taas tuskin antaa omaisuuttaan vuokralle, jos hän ei ole varma, että tilat pysyvät kunnossa.

Majoituspalvelun luotettavuus on perustunut muun muassa siihen, että majoittajat ja majoittujat antavat lyhyen vuokrasuhteen päättymisen jälkeen toisistaan julkisen arvion. Huonosta käytöksestä siis rangaistaan. Toisaalta Airbnb tarjoaa majoittajille myös vakuutuksen ongelmatilanteiden varalta.

Tyhjiä tiloja välittävät sivustot eivät ainakaan vielä tarjoa vakuutuksia tai vertaispalautetta.

”Keskustelua on ollut paljon”, Mustonen sanoo.

Hän kertoo, että ongelmia ovat aiheuttaneet myös kiinteistöjen omat säännöt. Esimerkiksi taloyhtiöissä tilojen vuokraaminen saattaa vaatia yhtiöjärjestyksen muuttamista.

Yksi vilkkaimmin vuokratuista tiloista on tämä Capellan puistotiellä sijaitsevan talon kerhohuone. Talo on Setlementtiliiton omistama.

Maksavia asiakkaita on liiton mukaan tällä hetkellä lähes joka päivä. Muille kuin talon asukkaille tilan vuokraaminen maksaa 20 euroa tunnissa.

Setlementtiliiton alaiselle Kalliolan opistolle työskentelevä joogaopettaja Paula Tella kertoo aloittaneensa opettamisen tässä tilassa jo ennen Forum Viriumin hanketta. Toiminta asuintalon alakerrassa tarjoaa hänen mielestään yhden merkittävän edun: harrastukset tulevat lähelle ihmisten koteja.

Tellankin tunneilla on käynyt paljon saman talon asukkaita. Matkojen väheneminen vähentää myös ympäristön kuormitusta.

Heikko puoli yhteiskäyttötilassa on siisteys. Koska tätäkin tilaa käytetään monenlaisiin tarkoituksiin, lattia saattaa olla joogaajien tarpeisiin turhan kurainen.

”Usein vähän siivoilen aluksi”, Tella sanoo.

Fakta

Tyhjät tilat


 Pääkaupunkiseudun toimistotiloista oli vuoden 2017 syksyllä tyhjillään 14 prosenttia. Yhteensä tyhjää toimistotilaa on 1,2 miljoonaa neliömetriä.

 Käyttöaste on korkeimmillaan 2000-luvulla valmistuneissa toimistotaloissa. Ne vastaavat usein nykypäivän vaatimuksia ja sijaitsevat hyvillä paikoilla. Myös vanhoissa, ennen 1950-lukua valmistuneissa toimistoissa on keskimääräistä parempi käyttöaste. Niitäkin tukee hyvä sijainti. Matalin vuokrausaste on 1970-luvulla valmistuneissa kohteissa.

 Helsingin digitaalisten palveluiden kehitysyksikkö Forum Virium on juuri saanut valmiiksi hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää tyhjien tilojen lyhytaikaista vuokrausta koko Suomessa. Ensimmäiset Airbnb:n logiikalla toimivat verkkosivut ovat jo pystyssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiinteistöt
 • Pääkaupunkiseutu
 • Helsinki
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  10. 10

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää