Kaupunki

Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

Metronkuljettajat ovat valittaneet niin huonoista tuoleista kuin sivupeilien asetuksistakin.

Metronkuljettajat ja heidän työnantajansa Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ovat joutuneet merkilliseen vääntöön kuljettajien työolojen muutoksista.

Länsimetron avautumisen jälkeen kuljettajat ovat kritisoineet julkisuudessa voimallisesti muun muassa vessojen puutetta uusilla pääteasemilla, uusien metrojunien kuljettajakopin ilmastoinnin ja kuljettajatuolin puutteita ja sivupeilien asetuksia.

Myttyyn mennen automatisointihankkeen vuoksi ohjaamot on tehty uusiin juniin jälkiasennuksena. Ohjaamoon on luvassa parannuksia.

Osansa kuljettajien moitteista on saanut HKL:n johto, jota on kritisoitu muun muassa ajoaikojen pidentämisestä ja työtahdin kiristämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Metron henkilökunta on myös tehnyt lukuisia kanteluita liikenteen turvallisuusvirastoon Trafiin.

Työnantajan ja kuljettajien väännön taustalla on 1990-luvun puolivälistä tehty keskinäinen sopimus, jonka mukaan metronkuljettajien palkallinen ajoaika oli 10 prosenttia pienempi kuin mitä kuljettajien työehtosopimukseen oli kirjattu. Pöytäkirja on aikanaan tehty työrauhan takaamiseksi eikä sitä ole perusteltu esimerkiksi työn kuormittavuudella.

Metronkuljettajat saivat myös lisäväljennyksiä ajoaikoihin, kun HKL valmisteli automaattimetroa, joka olisi tehnyt kuljettajien työn tarpeettomaksi.

”Se oli silloin looginen toimenpide, kun pelättiin, että metronkuljettajat jättävät joukolla tehtävänsä”, sanoo HKL:n liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi.

HKL sanoi tämän pöytäkirjan irti viime vuonna. Uudet työjärjestelyt tulivat voimaan kesällä.

Ammattijärjestö JHL:n kuljettajayhdistyksen puheenjohtaja Pertti Myllerin mukaan työntekijöiden huolena on, miten kiristyneeseen työtahtiin pystytään vastaamaan.

”Kuljettajasopimusta on paikallisesti noudatettava eli sen mukaan eletään. Metrossa on huoli, miten otetaan huomioon länsimetron tiukat aikataulut”, Myller sanoo.

Myllerin mukaan neuvotteluyhteys työnantajaan on säilynyt koko ajan eikä nähtävissä ole mitään pattitilannetta.

HKL:n johto ja poliitikoista koostuva johtokunta ovat yrittäneet tehostaa toimintaa 10 prosentilla ennen kuin nykyinen tilaussopimus Helsingin seudun liikenteen (HSL) kanssa päättyy vuonna 2024.

HKL varautuu, että raitioliikenne kilpailutetaan lähijunaliikenteen tavoin. Käytännössä HKL tekee nyt samaa mitä VR on jo joutunut tekemään.

Raitioliikenteessä toimintaa on tehostettu, ja kuljettajien työaika on viime vuosina palautettu kuljettajasopimuksen mukaiseksi.

HKL:n työsuojelupäällikkö Kai Kalmari sanoo, että metrossa työaikamuutosten tekeminen on nyt kivuliaampaa.

”Raitiopuoli pystyi sopeuttamaan toimintaansa pitemmällä aikavälillä. Metrossa sopeutusta ei tehty, kun ajateltiin, että kohta tulee automaatti eikä kuljettajia tarvita”, Kalmari sanoo.

Tyytymättömyys on näkynyt myös siten, että metron henkilökunta on tehnyt lukuisia kanteluita liikenteen turvallisuusvirastoon Trafiin. Kalmarin mukaan tähän mennessä ilmoitukset ovat osoittautuneet aiheettomiksi.


Julkisuudessa on myös väläytelty, että kuljettajien sairauspoissaolot olisivat lisääntyneet ja että monet kuljettajat ovat sanoutuneet irti.

HKL:ssä sairauspoissaoloja on keskimäärin enemmän kuin kaupungin koko henkilöstöllä. Poissaolot ovat kuitenkin vähentyneet viimeisten kahdeksan vuoden aikana siten, että HKL:ssä ne olivat viime vuoden lopulla viiden prosentin luokkaa.

Raitiovaununkuljettajia on HKL:ssä yhteensä 450 ja metronkuljettajia 150. Viime vuonna kymmenen metronkuljettajaa jätti työpaikkansa, mikä vastaa kuljettajien keskimääräistä vaihtuvuutta viime vuosina.

Vuodenvaihteen jälkeen neljä metronkuljettajaa on sanoutunut irti ja neljä siirtynyt opintovapaalle.

Uusia kuljettajia on jouduttu kouluttamaan vauhdilla poislähteneiden tilalle, mutta myös siksi, että länsimetron liikenteeseen lisättiin junia aikatauluissa pysymisen varmistamiseksi. Ensimmäiset kymmenkunta kuljettajaa aloittivat työnsä tammikuussa, loppiaisen jälkeen.

Matkustajille tämä on näkynyt peruutettujen vuorojen vähentymisenä. Vielä marras-joulukuussa HKL joutui perumaan 130 lähtöä kuljettajapulan vuoksi. Tammikuussa kuljettajapula heijastui enää viiden vuoron peruutukseen.

Vastaavasti kalusto- ja järjestelmävikojen vuoksi on tammikuussa peruttu 86 vuoroa.

HKL:ssä on tehty henkilöstötutkimus raitiovaununkuljettajien työn kuormittavuudesta, mutta metronkuljettajien henkilöstötutkimus tehdään keväällä.

Työsuojelupäällikkö Kai Kalmari arvioi, että länsimetron aloitus on tuonut kokonaan uusia tapoja työskennellä. Jo pelkästään pidentyneen reitin vuoksi työn kuormitusta on syytä tutkia.

HKL:n on jo nimetty uusi kokopäiväinen työsuojeluvaltuutettu, joka keskittyy kuljettajiin.

”Työoloja pitää aina kehittää, ja nyt metronkuljettajien työn kehittämisessä on ollut parin-kolmen vuoden tauko automaattihankkeen vuoksi”, Kalmari sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metroliikenne
 • Länsimetro
 • Espoo
 • JHL
 • Marja Salomaa

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  6. 6

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  8. 8

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  9. 9

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää