Kaupunki

Helsinki miettii muutosta, joka takaisi päiväkotipaikan kodin vierestä – ja jo tarhaan mentäessä lyötäisiin lukkoon tuleva koulukin

Tuore valtuustoaloite ehdottaa, että jo päiväkotiin mennessä lyötäisiin samalla lukkoon tuleva koulukin.

Mitä jos helsinkiläiselle lapselle osoitettaisiin kodin läheltä päiväkoti samalla logiikalla kuin koulu nykyisin – ja linjattaisiin samalla, mihin kouluun hänelle aikanaan tarjotaan paikkaa?

Tuore valtuustoaloite ehdottaa, että kaupunki selvittäisi lähikouluperiaatteen laajentamista varhaiskasvatukseen. Aloite lähipäiväkodeista on vasta jätetty, mutta johtavat virkamiehet ovat itse asiassa jo valmiiksi miettimässä samantapaista mullistusta.

Ehdotettu malli tarkoittaisi, että koulujen reviirirajat alkaisivat vaikuttaa jo taaperoilla siihen, mihin päiväkotiin heidät ohjattaisiin.

Nykyisin koulujen oppilaaksiottoalueet, esiopetuksen oppilaaksiottoalueet ja päiväkotien hallintoon liittyvät varhaiskasvatusalueet kulkevat Helsingin kartalla monessa kohtaa ristiin. Useimpien koulujen alueilla on monia päiväkoteja, mutta yhdestä päiväkodista voidaan mennä moneen eri kouluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupungissa on siis lapsia, jotka siirtyvät päiväkodista esiopetuksen kautta kouluun niin, että kaverit ympärillä ovat koko ajan suunnilleen sama porukka. On kuitenkin myös lapsia, jotka joutuvat vaihtamaan paikkaa ja kaveripiiriä esikouluun mennessään ja heti uudelleen ensimmäisen luokan alussa, vaikka kotiosoite säilyisi samana.

Katso laskurista, kuinka pitkä koulumatka sinun alueesi lapsilla on.Muutoksen seurauksena kaupunki siis lupaisi paljon nykyistä vahvemmin, että päiväkotiin pääsee kotoa nopeasti.

Pilvi Torstin (sd) ja Laura Rissasen (kok) 14. helmikuuta jättämän aloitteen takana on lukuisia kaupunginvaltuutettuja yli puoluerajojen.

Torsti kertoo, että ajatus lähti Helsingin koulujen välisiä eroja laajalti tutkineen Venla Berneliuksen puheista. Aloitteen tekijät alkoivat miettiä, että eri kaupunginosissa asuvat lapset olisivat nykyistä tasaveroisemmassa asemassa, jos heidän koulupolkunsa olisi selkeä jo varhaislapsuudessa.

Torstin mukaan muutos palvelisi pedagogisia tavoitteita mutta myös helpottaisi perheiden arkea. Kolmas peruste liittyy yhteisöllisyyteen.

”Ihmiset kaipaavat kaupungissakin kylämäisiä yhteisöjä ympärilleen. Päiväkotien ja koulujen ympärillehän niitä muodostuu luontevasti.”

Aloite ei siis vaadi, että Helsinki muuttaisi järjestelmää suoraan. Sen sijaan aloitteessa ehdotetaan selvitystä, jossa tutkittaisiin, mitä kaikkea muutoksen tekemiseen tarvittaisiin.

Johtavat virkamiehet ovat jo ennen aloitetta ajatelleet ääneen, että jotain tällaista Helsingissä pitäisi tehdä parin seuraavan vuoden aikana.

”Isoa mylläystä se vaatisi. Mutta tämä olisi hyvä lapsille ja perheille”, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

”Lasten kasvun ja oppimisen tukemisen kannalta olisi järkevää, ettei kaveruussuhteita rikota. Kynnys kouluun olisi matalampi, ja lapsiryhmiä pystyttäisiin muodostamaan joustavasti.”

Pohjolainen sanoo, että muutos pitäisi ehdottomasti tehdä kuulemalla kunnolla perheitä ja myös lasten näkemyksiä asiasta. Uutta tapaa voitaisiin alkuun testata yhdellä tai muutamalla alueella, ei siis suoraan koko kaupungissa.

Koulut ja päiväkodit tekevät nykyisinkin paljon yhteistyötä sen puolesta, että siirtyminen päiväkodista esikouluun tai esikoulusta kouluun ei olisi lapsen kannalta liian iso harppaus. Tämä vain ei onnistu yhtä jouhevasti joka kaupunginosassa.

Nykyisin lyhyt matka-aika luvataan vasta esiopetuksessa.

Esiopetuksesta suuri osa Helsingissä järjestetään päiväkodeissa, mutta ryhmän muodostamiseen on muutaman vuoden ajan vaadittu vähintään 13 lasta. Joka päiväkodissa esikoulua ei siksi ole.

Esiopetusta on myös jonkin verran siirretty koulujen yhteyteen, mutta toisin kuin eräissä muissa suomalaiskaupungeissa, näissäkin ryhmissä opetuksen hoitavat varhaiskasvatuksen ammattilaiset koko päivän eivätkä lapset siirry kesken päivän toisiin tiloihin.

Pienemmille päiväkoti-ikäisille nykyinen laki lupaa nykyisin vain sen, että paikka löytyy saman kunnan alueelta. Lausuntokierroksella oleva ehdotus uudeksi varhaiskasvatuslaiksi linjaa, että kunnan pitäisi suunnitella palvelunsa lähelle asutusta ja liikenneyhteyksiä. Tämäkään ei vielä velvoittaisi kuntia.

”Mutta kyllä tämä on selvä askel siihen suuntaan, että varhaiskasvatusta pyritään aina tarjoamaan läheltä”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Helsinki toki yrittää nykyisinkin kuunnella perheiden toiveita paikasta, mutta syksyllä ja vuodenvaihteen jälkeen joillain alueilla tulijoita päiväkoteihin on enemmän kuin vapaita paikkoja.

Kaupunki julkisti juuri tarkan selvityksen kodin ja päiväkodin välisistä matkoista. Luvuissa ovat mukana kaupungin omat suomenkieliset päiväkodit lukuun ottamatta ympärivuorokautisia päiväkoteja.

Keskimääräinen matka lokakuussa julkisia liikennevälineitä käyttäen oli 10,5 minuuttia. Yli 30 minuuttia suuntaansa joutui matkustamaan kaksi prosenttia eli runsaat 500 helsinkiläislasta.

Osassa tapauksista kyseessä on perheen oma toive, jos lapselle on haluttu esimerkiksi paikka kielikylvystä tai jommankumman vanhemman työpaikan vierestä.

Osa perheistä taas haluaisi paikan lähempää muttei saa. Tämä taas voi johtaa siihen, että perheet lykkäävät toisen vanhemman paluuta töihin tai hakevat paikkaa yksityisestä päiväkodista, vaikka muuten mieluummin suosisivat kunnallista.

Ehdotettu malli puuttuisi juuri tähän.


Ekaluokkalaiset: Tuttujen kanssa on kivalla tavalla jännää mennä kouluun

Millaista on aloittaa ensimmäinen luokka niin, että saa samalla jatkaa yhdessä tutun kaveriporukan kanssa? Paloheinästä löytyy nelikko, jolle on käynyt juuri niin jo ennen ehdotettua uudistusta.

”Koulun alku jännitti, mutta kivalla tavalla. Siis se jännitti, että päästäänkö koulussa samalle luokalle. Mutta ajattelin, että koulussa tutustuu myös uusiin kavereihin”, sanoo Joèl Puhakka.

Hän, Kaapo Kuusela, Onni Sneitz ja Anni Kankuri ovat kaikki olleet ensin Kytöniityn päiväkodissa pienenä ja sitten saman päiväkodin esikoulussa. Nyt he ovat samalla luokalla Paloheinän ala-asteella ja lisäksi samassa iltapäiväkerhossa.

Päiväkoti ja koulu ovat lähekkäin. Niin ovat myös kaverusten kodit: toisen luo ehtii muutamassa minuutissa.

Kytöniityssä on yli 80 lasta, koulussa liki 500. Nelikko sanoo, että suurempi on parempi näin isompana. Siirtymistä esiopetuksesta kouluun helpotti, että eskariaikana tehtiin vierailuja puolin ja toisin.

Puolet nelikon luokasta on heille tuttuja vanhoja eskarikavereita, puolet muita. Ihan kaikki samasta esikoulusta tulleet eivät ole samalla luokalla. Se vähän harmitti syksyllä.

Tämä on tavallista. Kun esikouluryhmiä tulee samaan kouluun monesta paikasta, luokkia ei haluta muodostaa ainakaan niin, että suurin osa luokista olisi valmiiksi toisilleen tuttuja ja vain muutama ulkopuolisia.

Entäs jos omalle luokalle tulisi ihan vieras lapsi?

”Jos ei olisi leikkikaveria, niin me otettaisiin se uusi lapsi leikkiin mukaan”, Onni Sneitz sanoo. Muut nyökyttelevät – tämähän on ihan itsestään selvä homma.

Tähän aikaan vuodesta nelikko esimerkiksi laskee paljon mäkeä ja pelaa futista.

”Ja sitten me leikitään paljon erilaisia juoksuleikkejä, niissäkin tutustuu helposti. Syksyllä esimerkiksi kiipparihippa oli suosittua”, Anni Kankuri sanoo.

Kiipparihippa on sellaista hippaa, jota leikitään kiipeilytelineessä.

Fakta

Näin lähikouluperiaate toimii


 Kun lapsi on aloittamassa ensimmäistä luokkaa, Helsinki määrää hänelle kotiosoitteen perusteella lähikoulun. Lähikouluun pääsee varmasti.

 Jos perhe haluaa, lapsi voidaan ilmoittaa myös muuhun kouluun. Kauemmas kouluun pääsee vain jos koulussa on tilaa. Esimerkiksi painotettuun opetukseen järjestetään pääsykokeita.

 Ensi syksynä jokaisella helsinkiläiskoululla on oma oppilaaksiottoalueensa. Aiemmista monen koulun yhteisistä laajennetuista alueista on luovuttu.

 Esiopetuksessa luvataan myös paikka läheltä kotia. Sitä ennen päiväkodissa paikka yritetään järjestää perheen toiveiden mukaan, mutta tämä ei aina onnistu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Koulutus
 • Varhaiskasvatus
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää