Kaupunki

”Pieni poikalapsi annetaan kasvatiksi lapsirakkaaseen perheeseen” – Sisällissota toi Helsinkiin vain lyhyen kaupunkisodan, mutta myös pitkän nälän, rikollisuuden, ruumiita ruuhkaksi asti

Viljalaivat ja -junat jäivät tulematta, ja keinottelijat pumppasivat ruuan hintaa. Huonoimmassa asemassa olivat töissä käyvät yksinasujat, jotka eivät päässeet töiltään ruokajonoon.

”Voikukat ja nokkoset katosivat Helsingin ympäristöstä. Helsinkiläisillä oli kova nälkä”, sanoo historiantutkija Samu Nyström.

Hän kertoo keväästä sata vuotta sitten, heti sisällissodan jälkeen. Talven ajan helsinkiläiset olivat jonottaneet pilaantunutta ja kalliiksi keinoteltua ruokaa, pelänneet huligaaneja ja laittaneet lehtiin surullisia ilmoituksia.


Se oli talvi, jona 27. tammikuuta alkanut Suomen sisällissota oli jakanut helsinkiläiset kolmeen: punaisiin, valkoisiin ja puolueettomiin.

Kaupunkia hallitsi punainen kansanvaltuuskunta, joka oli estänyt porvarillisten Helsingin Sanomien ja Uuden Suomettaren ilmestymisen. Kaupunkilaiset saivat tietonsa Työmiehestä sekä Kansanvaltuuskunnan tiedonantoja ja Tiedonantaja -nimisistä lehdistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehdet kertoivat sisällissodasta, tilanteesta Venäjällä ja käynnissä olleesta maailmansodasta. Yksi oli kuitenkin aihe yli muiden: ruokapula ja sen aiheuttama nälkä.

Puute oli jatkunut mottiin joutuneessa Helsingissä jo pitkään. Pääsyitä oli kaksi: Syksyllä 1917 jäivät tulematta niin viljalaivat Yhdysvalloista – ostettuine ja jo maksettuine lasteineen – kuin Venäjän viljajunatkin.

”Pietarissa oli kova ruokapula. Yhdysvalloissa pelättiin, että osana maailmansotaa saksalaiset hyökkäävät jääkärien kanssa Suomeen ja vilja joutuu vihollisen käsiin”, Nyström sanoo.

Nyströmin sisällissodasta kertova väitöskirja Poikkeusajan kaupunkielämäkerta – Helsinki ja helsinkiläiset maailmasodassa 1914–1918 tarkastettiin Helsingin yliopistossa vuonna 2013.

Ruuanjakelussa etusijan saivat punakaartilaiset. Nälän arvellaankin olleen yksi syy liittyä kaartiin, ja nälällä arvellaan olleen iso rooli sisällissodan syttymisessä ylipäänsä.

Mikään sota ei ala yhtäkkiä kertalaakista kuten juoksukilpailu starttipyssyn pamauksesta.

Monet sisällissodan tutkijat ovat nähneet sodan syttymisen keskeisenä syynä taloudellisen epätasa-arvoisuuden ja vähävaraisen kaupunkilaisväestön poikkeuksellisen vaikean taloudellisen tilanteen, Nyström toteaa väitöskirjassaan.

”Nälkä on ollut suuri tekijä kaikissa eurooppalaisissa kaupunkisodissa”, sanoo myös kirjailija Sirpa Kähkönen.

Kähkönen on kirjoittanut sisällissodan Helsingistä episodinäytelmän Vihan kevät – Helsinki 1918, jota esitetään kevään ajan Hakasalmen huvilassa Helsingissä. Näytökset on myyty loppuun. Hakasalmen huvilassa on esillä myös Helsingin kaupunginmuseon sisällissodasta kertova näyttely.


Nyströmin tapaan Kähkönenkin on etsinyt henkilökuviinsa ja helsinkiläisten arjen kuvaukseensa aineistoa kirjallisuudesta sekä arkistoista ja ajan sanomalehdistä.

”Helsinkiläisten sota oli pitkälti odottelua. Ihmiset eivät pitkään edes ymmärtäneet, että käynnissä on sota. Esimerkiksi Töölössä sotilaat kauhistelivat, kun eräs mummo jakeli heille kaakaota kesken ammuskelun”, Kähkönen kertoo.

”Kahvilat ja ravintolat olivat auki. Vielä valtauksen aikana esimerkiksi runoilija Eino Leino istui kahvilassa miettimässä, että mitenkähän tässä käy”.

Pitkää kaupunkisotaa Helsinki ei kokenut. Helsingin taistelu oli kahden päivän mittainen verinen kaupunkisota saksalaisten saavuttua kaupunkiin huhtikuussa.

Kaupunkilaisten välejä kiristivät sekavat ja alati vaihdelleet elintarvikejakelun säädökset kortteineen, Samu Nyström kertoo yhdessä Euroopan historian professorin Laura Kolben kanssa kirjoittamassaan kirjassa Helsinki 1918 – Pääkaupunki ja sota.

Elintarvikkeita piilotettiin ja koteja ratsattiin. Mustan pörssin kauppa ja salakuljetus kukoistivat ennen sisällissotaa, sen aikana, ja sodan jälkeen.

Helsinkiläiset seisoivat aamuvarhaisesta alkaen jonoissa odottamassa ruokaa, joka oli usein pilaantunutta. Huonoimmassa asemassa olivat työssä käyvät yksinäiset. He eivät joutaneet töiltään jonoihin, eikä heillä ollut laittaa sinne perheenjäsentäkään.

Kirjailija Mika Waltari täytti syksyllä 1917 yhdeksän vuotta.

”Kaupungin illoissa ja pimeissä aamuissa alkoi olla jotain aavemaista. Rottia juoksi usein poikki kadun. Aamulla ennen seitsemää täytyi unenpöpperössä mennä jonottamaan maitokaupan eteen sinertäväksi litkuksi muuttuvaa maitoa. Aina paleli ja kädet olivat kohmeessa. Kun maitokaupan ovi avautui, syntyi tungos niin että olin jäädä jalkoihin”, muisteli Waltari myöhemmin.

Viranomaiset kehottivat junantuomia olemaan yhteydessä sukulaisiinsa maaseudulla. Omaisia autettiin sen verran kuin voitiin. Sota kuitenkin katkaisi yhteydet ja säännöstelyviranomaiset rajoittivat mahdollisuuksia ruuan tuontiin Helsinkiin.

”Maalaisserkkujen piti salakuljettaa ruokaa kaupunkiin”, Samu Nyström kertoo.

Ulkomailta tuotu sokeri oli ollut kortilla jo pitkään. Maitopula kasvoi, kun raaka-aine jalostettiin mielellään voiksi, joka taas myytiin ulkomaille.

Rasvaa saadakseen ihmiset söivät silakkaa, sikäli kun sitäkään oli saatavissa. Torikauppiaat keinottelivat hinnoilla, hinnat nousivat. Oli tuottajan ja myyjän markkinat.

Helsinkiin syntyivät ensimmäiset kaupunkiviljelmät, kun kaupunkilaisia opetettiin syömään perunan lisäksi juureksia. Vaaleaan leipään tottuneita valistettiin, etteivät jauhojen sekaan leivotut siemenet ja pitkäjyväinen vilja tapa. Kesällä 1918 Esplanadin puistossa kasvatettiin lanttua.


Eripura kasvoi kasvamistaan, Samu Nyström kertoo väitöskirjassaan.

”Sotaa edeltänyt tilanne pitkin vuotta 1917 oli maan pääkaupungissa erityisen vaikea. Helsingissä kaikkien sosiaaliryhmien edustajat elivät taloudellisen epävarmuuden aikaa, jossa ongelmien syyt vyörytettiin harvinaisen aggressiivisella kielenkäytöllä vastapuolen syyksi.”

Ei pidä liikaa vedellä yhdysmerkkejä sadan vuoden taakse, mutta tutulta kuulostaa.

Puistokävelyt varsinkin iltaisin olivat vaarallisia paitsi naisille, myös pariskunnille. Noin 200 000 asukkaan Helsingissä vastakkainasettelujen, levottomuuksien, virkavallan lakkoilun ja lopulta sotatilan synnyttämistä varjoista hiipivät esiin ihmisryhmät, jotka ottivat epäjärjestyksestä kaiken ilon irti.

Rauhanrikkojien heimoja olivat Nyströmin mukaan muun muassa juopuneet, kortinpelaajat, pikkurikolliset, taskuvarkaat, ”katujen ruusut”, keinottelijat, venäläiset, kirgiisit, sakilaiset, salakapakoitsijat, ryyppyporukat, huligaanit, trokarit gulashit, vallityömiehet, humalaiset herrat ja väkivaltaiset työmiehet.

”Suurten mielenosoituksien, torikokouksien ja mellakoiden alapuolella, mikrotasolla, vallitsi kasvava anarkia. Syksyn pimentyessä kadut eivät enää olleet kenenkään hallussa”, Nyström kirjoittaa.


Koskettavinta kaikkinaisesta sodasta, työttömyydestä ja puutteesta kärsivässä Helsingissä oli lasten hätä ja nälkä. Samu Nyström ja kirjailija Jörn Donner koostivat yksittäisten helsinkiläisten kohtaloita viime vuonna julkaistuun kirjaansa ”Merkillinen on nyt maailman meno” – Helsingin päiväkirja sekasorron ajalta 1917–1918.

Helsinkiläinen Sylvi-Kyllikki Sinervo kertoi päiväkirjassaan pikkusiskostaan 1. helmikuuta 1918: ”Rupesin aluksi syöttämään häntä – 9-vuotiasta tyttöä. Kun katselin läheltä hänen kyynelten tahraamia poskiaan ja vapisevia käsivarsiaan, huomasin, miten tikkumaiset hänen jalkansa ja kätensä olivat ja miten ennen niin pyöreitten poskien luut törröttivät esille kasvoista. Minun ennen niin kaunis pikkusiskoni Sirkka!”

Työmies-lehdessä ilmoitettiin 22. helmikuuta 1918: ”Pieni poikalapsi annetaan kasvatiksi lapsirakkaaseen perheeseen.”

Samassa lehdessä oli myös ilmoitus, jossa kuulutettiin omaisia hakemaan tuntemattomiksi jääneet ruumiit pois koleraparakista ja hautaamaan ne – tai ne haudataan nimettöminä.

Ruumiita tuli niin, ettei Helsingin yliopiston patologian laitos enää kyennyt vastaanottamaan niitä ja tutkimaan kuolinsyytä. Eikä siihen aina ollut syytäkään. Ihmisen oli tappanut luoti.


Vuonna 1918 sodan murheita karkotettiin tansseissa ja elokuvissa

”Polttakaa ainoastaan alkuperäisiä Työmies paperosseja, jotka valmistetaan hienosta Turkin tupakasta. Puuimukkeen kanssa poltettava.”

Näin mainosti tupakkatehdas Fennia kuuden palstan ilmoituksella Työmies-lehden etusivulla 25. helmikuuta 1918.

Päivä oli maanantai, hupeja ei ylenmäärin ollut tarjolla ”hienoa Turkin tupakkaa” lukuun ottamatta.

Teatteri Tarmossa Eläintarhantiellä sentään esiintyi alkavan viikon ajan Mr. William. Hän hämmästytti yleisöä ”ihmeellisillä tasapainoesityksillä tuolien ja pullojen päällä”. Olipa lavalla myös ”koomillinen jonglööri Smetska”.

Edellisenä päivänä, sunnuntaina, elokuvista eli biografiesityksistä ilmoittivat elokuvateatterit Wellamo toisella Linjalla, Kaleva Itä-Viertotiellä ja Lyyra IV Siltasaarenkadulla. Viimeksi mainitussa pyöri ”jännittävä salapoliisiseikkailu Richmondin linnan salaisuus”, jonka ”pääosassa oli kuuluisa naissalapoliisi Nobody.”

Mutta mitä ihmettä, Suomessahan oli meneillään sisällissota! Mihin tarvittiin salapoliisijännitystä, kun maassa vallitsi sotatila ja kaduilla oli muutenkin turvatonta? Kenellä oli otsaa poltella paperosseja, kun maa oli tulessa?

Ihmiset pyrkivät viettämään normaalia elämää sisällissodan aikaisessa Helsingissä. Siihen kuuluivat arki ja huvitukset. Sikäli kuin nälältä jaksoi nauraa koomilliselle jonglöörille.

Tanssejakin järjestettiin. ”Täällä Hssä tanssivat piiat suurissa punasten baaleissa tuontuostakin Ritrihuoneella”, kirjoitti muistiin lyseolainen Eero Olavi Erkko 16. helmikuuta.

Kirjailija Sirpa Kähkösen löytämässä arkistohaastattelussa 17-vuotias Edit Konttinen kertoo, kuinka tytöt ja pojat kävivät tanssimassa punakaartin tanssipaikassa Neljännen linjan kansakoulussa.

Entä mitkä tanssin lajit mahtoivat tuolloin olla muodissa? Siitä saa vihiä B. Heikkilän tanssikurssi-ilmoituksesta Työmiehessä 24. helmikuuta 1918: ”Kikapo, Maxixe, Furlana, Englantil. Schottis, Rheinländerpolka...”


Ja se rakkaus! Kaipuu toisen luo. Sehän kukkii tunnetusti sota-aikoinakin. Todistusaineistoiksi käykööt pari lehti-ilmoitusta Työmiehestä: ”Tytöt hei! 8 iloista punakaartilaista haluaa hauskojen tyttöjen kanssa kirjeenvaihtoon. Nimim. Jukka, Jaska, Jaakko.”

”Hei pojat! 4 iloista tyttöä haluaa kirjeenvaihtoon kilttien poikain kanssa. Sakilaiset älkää vaivautuko! Kyllikki 18, Saila 20, Sisko 19, Sanni 18.”

Lähteet: Samu Nyström: Poikkeusajan kaupunkielämäkerta – Helsinki ja helsinkiläiset maailmasodassa 1914–1918 (Helsingin yliopisto 2013); Samu Nyström, Laura Kolbe: Helsinki 1918 – Pääkaupunki ja sota (Minerva 2008); Samu Nyström, Jörn Donner: ”Merkillinen on nyt maailman meno” – Helsingin päiväkirja sekasorron ajalta 1917–1918 (Otava 2017); Sirpa Kähkösen haastattelu; Työmies-lehti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen sisällissota 1918
 • Historia
 • Sodat
 • Elintarvikkeet
 • Ruoka
 • Helsinki

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Nuori mies potki kaupassakävijää päähän S-marketin tuulikaapissa Helsingissä, uhkasi myös tappaa poliisin – oikeus määräsi seitsemän kuukautta vankeutta

  4. 4

   Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”

  5. 5

   SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja

  6. 6

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  8. 8

   Yksityisautoilu ei menetä suosiotaan yhteiskäyttöautoille ja julkiselle liikenteelle – tässä 10 syytä, miksi oma auto menestyy

  9. 9

   Tanskasta paljastui tuhansien luiden suohauta – vammat kertovat barbaarien ja roomalaisten muinaisesta taistelusta

  10. 10

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  5. 5

   Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

  6. 6

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  7. 7

   Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

  8. 8

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  9. 9

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  10. 10

   Kympin tytöt puurtavat itsensä huipulle, lahjakkaat pojat menestyvät kuin itsestään – näin yhteiskunnassamme vielä usein ajatellaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  3. 3

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  4. 4

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  5. 5

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Belgialainen jihadisti sai kuolemantuomion Irakissa – tänä vuonna jo yli sata ulkomaalaista tuomittu kuolemaan
  3. Mark Zuckerberg muuttui rehvakkaasta jullista nöyräksi kriisiviestijäksi – Tänään Facebook-johtaja joutuu EU:n grillattavaksi
  4. Perjantaina alkaa internetin uusi aika, kun EU lupaa ihmisille ”oikeuden tulla unohdetuksi” – Datajätit eivät enää saa pimittää tietoja mustaan laatikkoon, sanoo komissaari
  5. SJK antoi potkut Tommi Kautoselle – HS:n tietojen mukaan Alexei Eremenkosta uusi päävalmentaja
  6. Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja
  7. Viihdekäyttäjien pitää saada testata aineensa huumelaboratoriossa, sanoo Helsingin kokoomuspoliitikko – Lääkäri: ”Jos ostat huumeita, harvoin saat sitä mitä sanotaan”
  8. Westworld jatkui esittelemällä uuden ja upean maailman – sekä kertomalla puolessa tunnissa koomisen verisen ja mahtavan tarinan, jonka aikana itketti ja nauratti
  9. Ismo Alanko vastasi Metallican Rappiolla-tribuuttiin soittamalla rock-yhtyeen kuuluisaa kappaletta
  10. Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät Tilaajille
  11. Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”
  12. Näytä lisää