Kaupunki

Etelärannikolla paras jäätalvi vuosiin: Jäätä riittää kilometrikaupalla, ja ulkoilijat ottavat ilon irti – ”Tämä on ihan luksusta”

Vaikka jäätä on nyt paksulti ja laajalti, jäällä liikkumiseen on silti syytä varustautua hyvin. Paksunkin jään keskellä voi piillä vaaranpaikkoja. Laivaväylien lähelle ei pidä missään tapauksessa mennä.

Pitkään jatkunut pakkanen on luonut etelärannikon merialueille ulkona liikkujan kannalta parhaan jäätilanteen vuosiin. Ulkoilijat nauttivat jäisistä olosuhteista sankoin joukoin, ja moniin saariin pääsee nyt jalan.

Helsingin Laajasalon uimarannan edustalla Karpiselällä pyörii napakelkka, jossa Sanna Ehonen kieputtaa lapsiaan Miska ja Olga von Mattia.

”Pidineilen etätyöpäivän, että pääsin keskellä päivää jäälle kävelemään”, Ehonen kertoi perjantaina.


Laajasalossa ja muuallakin pääkaupunkiseudulla rannikkojäät ovat suurimmalta osin turvallisia paikkoja, kertoo jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta. Turvallista on ainakin, jos matkassa on järkeä ja varovaisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rannikko alkaa olla vähintään 10–20 senttimetrin kiintojäässä”, Vainio sanoo. ”Aina tietysti löytyy myös heikkoja kohtia, kun on saaristoa ja kapeita salmia. Ja mitä ulommaksi rannasta mennään, sitä ohuemmaksi jää käy”, hän lisää vielä.

Tällä hetkellä kiintojää ulottuu etelärannikolla, Kotkan kohdilla, enimmillään noin kymmenen kilometrin päähän rannasta. Myös kiintojäähän voi Vainion mukaan ilmaantua halkeamia ja heikkoja kohtia.

Jääkerroksen kestävyyttä pohdiskeltiin perjantain auringossa myös Laajasalossa.

”On todella outoa kävellä veden päällä. Kestääköhän tämä jää?” Alejandra Rey sanoi.


Espanjalainen Rey ja hänen ranskalainen ystävänsä Marie Serale päättivät lähteä meren jäälle nähtyään yhteisöpalvelu Instagramissa kuvan Karpiselälle hiihtoloman ajaksi perustetusta latukahvilasta, jonka luona napakelkkakin pyörii.

Helsingissä työskentelevät naiset eivät ole mitään noviiseja jään päällä kävelemisessä. Rey on jo aiemmin tallustellut Töölönlahdella ja Serale hiihtänyt järven jäällä Nurmijärvellä.

”Pidin siitä erittäin paljon”, Serale sanoo.

 

”Kannattaa ottaa kuumat juomat omassa termarissa mukaan.”

Myös monet saaret ovat jäätyneen meren ansiosta saavutettavissa jalan tai vaikka hiihtämällä.

Helsingin edustalla on noin 300 saarta, ja kaupungin matkailuyhtiön Helsinki Marketingin vastaava matkailutiedottaja Mari Somero vinkkaa niistä talviretken kohteeksi neljä: Uunisaari ja Harakka Kaivopuiston kupeessa, Mustasaari Lauttasaaren pohjoispuolella sekä Malkasaari Vuosaaren edustalla Kallahdenselällä.

”Malkasaari on runsaan kolmen hehtaarin saari noin kilometrin päässä mantereesta, jos lähtee Kallahden kainalon uimarannalta. Tosi kiva – olen mennyt sinne joskus melomalla”, Somero kertoo.


Malkasaaresta löytyy grillauspaikka, jossa voi käristää murkinaa patikoinnin ohessa. Somero neuvoo retkeilijöitä ottamaan sinne ja muillekin saarille omat polttopuut mukaan, sillä nuotiopaikoilla ei välttämättä ole talvisin halkoja valmiina.

Palveluitakaan ei ole tarjolla samaan malliin kuin kesäkuukausina.

”Kannattaa ottaa kuumat juomat omassa termarissa mukaan tai sitten käyttää maissa olevia palveluita”, Somero sanoo.


Laajasalossa asuva Päivi Viippola ei tarvinnut perjantaina omia eväitä, koska hänen hiihtolenkkinsä kulki latukahvilan kautta. Hän suunnitteli sivakoivansa Villingin saareen ja takaisin.

”Linnutkin jo laulavat. Tämä on ihan luksusta”, Viippola tunnelmoi.

Myös kantakaupungista on mahdollista siirtyä jäätä pitkin joihinkin saariin. Esimerkiksi Kaivopuiston edustalla on Uunisaari, jonne pääsee veneilykauden ulkopuolella myös ponttonisiltaa pitkin.

Uunisaaressa voi arkiaamuisin saunoakin, joskin löylyt ovat maksulliset.

Kaikkinensa matkailutiedottaja Somero suosittelee retkikohteiksi saaria, koska sulan veden aikana niihin pääsee vain veneellä.

”Onhan niitä näin talviaikaan ihan erilaista lähestyä uudesta suunnasta.”

Saareen kävelemistä suunnittelevan pitää kuitenkin muistaa tarkistaa aina tuoreet tiedot jäätilanteesta, eikä epäilyttäviin olosuhteisiin kannata lähteä kokeilemaan onneaan. Laivaväylät on aina syytä kiertää kaukaa. Helsingin kaupunki varoitti asiasta edellisen kerran viime perjantaina:
Esimerkiksi Harakan saareen kannattaa tällä hetkellä kulkea niin, että kävelee ensin Uunisaareen ja kiertää sitten Harakan länsipuolelta saaren eteläosiin. Harakan talonmies Saara Metsämäki kertoo, että laivaliikenne on heikentänyt jäätä Uunisaaren ja Harakan välissä sekä Harakan pohjoispuolella.

Vaaraa voi aiheutua esimerkiksi siitä, että tuuli siirtelee kiintojään ulkopuolella olevaa ajojäätä. Ajojää voi kantaa hyvin, mutta sinne menemistä kannattaa välttää. Retken alussa yhtenäisen jään tilalla saattaa olla paluumatkalla lautoiksi erkaantunutta jäätä tai jopa avovettä.

”Ei kannata luottaa siihen, että joku kohta olisi tänä viikonloppuna samanlainen kuin se oli viikko sitten. Varsinkin, jos ei liiku ihan sisälahdissa”, jääasiantuntija Vainio toteaa.

 

”En hirveästi välitä hiihtämisestä, ja kävellessäkin melkein kyllä pysyn siellä, missä on kovaa maata alla.”

Vainio arvioi, että kuluvasta talvesta on huonon alun jälkeen kehittymässä pitkällä aikavälillä tarkasteltuna keskimääräinen jäätalvi. Jos vertaa vain muutamiin edellistalviin, on tilanne ulkoilijan kannalta suorastaan mainio.

”Olisikohan jäätä ollut tällä tavalla viimeksi talvina 2010 ja 2011”, Vainio muistelee. Hän tuntee lukuisat jäiset ja jäättömät talvet, sillä hän on työskennellyt Ilmatieteen laitoksen jääpalvelussa lähes 31 vuotta. Vapaa-ajallaan hän ei juuri jäällä liiku.

”En hirveästi välitä hiihtämisestä, ja kävellessäkin pysyn melkeinpä siellä, missä on kovaa maata alla. No, tulee rantajäillä joskus käveltyä ja mökillä Keski-Suomessa.”

Vaikka jääasiantuntija ei suuri jäällä liikkumisen fani olekaan, antaa hän kuitenkin vinkin mantereelta poistuville ulkoilijoille.

”Niin auringonnousun kuin auringonlaskunkin hetket ovat upeita, ja tässä vaiheessa vuotta ne pystyy näkemään inhimillisiin aikoihin. Jos niitä haluaa nähdä, niin silloin kannattaa tietenkin miettiä sitä, että näkee aamulla itäistä taivasta jään päällä ja illalla vastaavasti läntistä taivasta”, Vainio ohjeistaa.

Fakta

Vaaranpaikkoja


 Virtapaikoissa jää on usein ympärillään olevaa jäätä ohuempaa. Tällaisia alueita ovat muun muassa niemenkärjet ja kohdat, joissa joki laskee mereen.

 Sillat, laiturit ja jäissä makaavat alukset sitovat lämpöä ja synnyttävät virtauksia, jotka heikentävät jäätä niiden läheisyydessä.

 Laivaväylät on syytä kiertää kaukaa. Isojen laivojen reitit lähtevät Helsingissä Vuosaaresta, Katajanokalta, Eteläsatamasta ja Länsisatamasta.

 Kaislikko tekee jäästä seulan ja samalla heikon.

 Halkeamien kohdalla jään kantavuus heikkenee. Niiden ja muiden rikkoutumien kohdalle kinostuvan lumen alla jää ohenee ja voi joskus jopa sulaa kokonaan.

Lähde: Ilmatieteen laitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Ulkoilu
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  5. 5

   Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

  6. 6

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  7. 7

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  8. 8

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  9. 9

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  10. 10

   Ensikosketukseni seksiin oli raiskaus – pystyin sanoittamaan kokemukseni vasta aikuisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  8. 8

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää