Kaupunki

Ikea haluaa rakentaa Länsiväylän päälle Helsingin Koivusaareen tavaratalon, samaan paikkaan myös hotelli – sinistä siitä ei ainakaan tulisi

Suunnitteluvaraukseen kuuluisi Ikea-tavaratalo, liike- ja toimistotiloja sekä hotelli.

Huonekalumyymäläketju Ikea hakee suunnitteluvarausta Helsingin Koivusaareen. Yhtiö tiedotti asiasta perjantaiaamuna.

Ikean Helsingin kaupungille esittämässä suunnitteluvarauksessa Koivusaaren keskelle suunniteltaisiin kokonaisuus, johon kuuluisivat Ikea-tavaratalo, liike- ja toimistotiloja sekä hotelli. Osa tiloista tulisi Länsiväylän päälle rakennettavalle kannelle.

Ikean kiinteistöjohtajan Ann-Christin Pilviön mukaan Koivusaaren Ikeasta ei tule perinteistä sinikeltaista laatikkoa vaan tavaratalokokonaisuus tehdään sopivaksi muuhun kaupunkiympäristöön.

”Olen samaa mieltä, että Ikean perinteinen väritys näyttäisi hurjalta siinä ympäristössä. Tarkoitus on tehdä korkealaatuista arkkitehtuuria ja visuaalisesti city-ympäristöön sopiva kokonaisuus. Tämä haastaa meidät sisäisestikin hakemaan uusia ideoita ja materiaaleja toteutukseen”, Pilviö sanoo.

Suunnitteluvaraushakemusta käsitellään Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa maanantaina 6. maaliskuuta. Sen jälkeen asia menee hyväksyttäväksi Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaokseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haettu suunnitteluvaraus olisi voimassa vuoden 2020 loppuun saakka, mutta Ikean pitää kertoa tarkemmin suunnitelmistaan ensi vuoden kesään mennessä.

Ikean Pilviön mukaan tavarataloyhtiö on etsinyt tavaratalolle paikkaa Helsingistä, jossa se on hyvien julkisten liikenneyhteyksien ulottuvilla.

”Perinteisesti tavarataloihimme on päässyt helpommin autolla, mutta haluamme rakentaa tavaratalon, johon pääsevät nekin, joilla ei ole autoa. Olemme keskustelleet eri sijaintivaihtoehdoista Helsingin kaupungin kanssa pitkään.”

Helsingin virkamiehet asettavat esityksessä varaukseksi ehtoja suunnitelmille.

Alue varataan Ikea-tavaratalolle, toimistotiloille, hotellille ja muille liiketiloille. Asuntorakentamista suunnitellaan edelleen ihan viereen.

”Suunnitellessa pitää katsoa isoa kokonaisuutta. Ikea on ankkuri, mutta se ei voi olla ainoa, mitä siihen syntyy. Siihen halutaan hotelli, muitakin liiketiloja ja asuntoja ympärille”, täsmentää kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Ikean edellytetään suunnittelevan kannen Länsiväylän ylle. Kannen päälle rakennettaisiin sitten osa tiloista. Siitä, kuka maksaa kannesta mitenkin paljon tai rakennuttaa sen, sovittaisiin myöhemmin erikseen.

Varauksen yhteydessä rajoitetaan myös kannen pituutta Länsiväylältä katsottuna – kyseessä pitää siis olla autoilijan kannalta kansi, ei vielä kalliimpi tunneli.

Aho lisää, että nyt puhutaan ”urbaanista Ikeasta”, jota ei voi suoraan verrata vaikka Vantaan ja Espoon Ikeoihin. Koivusaaren Ikean pitäisi siis olla kaupunkiin sopiva.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoo, että näin keskeisellä paikalla kaupungin kannattaa vaatia rakennukselta paljon.

”Se paikka vaatii jotain kaupunkimaiseen ympäristöön sopivaa”, hän arvioi.

”Liikenne on suunnittelussa iso asia, mutta tänne ei tultaisi vain omalla autolla. Eikä Koivusaareen voi tulla mittavia varastotiloja”, Aho selventää.

Helsinki on jo pitkään harkinnut Koivusaareen uusien asuntojen rakentamista tuhansille ihmisille. Aiemmin suunnitelmia hidasti yksi asia: asuinalueen kahtia jakava Länsiväylä vaatisi tilaa rakentamiselta paljon vievien ja kalliiden ramppien rakentamista.

Länsiväylä on toisaalta yksi niistä väylistä, joita Helsingin yleiskaavassa on esitetty kaupunkibulevardiksi. Jos siitä tulisi katu, massiivisten liittymien rakentamisesta voitaisiin luopua.

Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi juuri valituksen bulevardisoinnista Länsiväylän osalta, mutta kaupunki aikoo valittaa päätöksestä. Länsiväylä on niin vilkas, että se ei muutenkaan olisi ollut ensimmäisten toteutettavien bulevardien joukossa.

Kaupunki edellyttääkin, että Ikean suunnitelmien pitää loksahtaa luontevasti osaksi alueen muuta kehitystä. Bulevardisointi ei tosin estäisi tätä suoraan, koska kansi tarvittaisiin joka tapauksessa.

Sinnemäki sanoo, että hänestä ihanteellisinta olisi ollut miettiä bulevardisointia ja Koivusaaren kehitystä samaan aikaan. Nyt kun tämä ei ole mahdollista, hänellä on pieni huoli siitä, että Koivusaaren keskustasta tule pelkkää ”ankeaa väylänvartta”.

”Pääasia on, että pystytään suunnittelemaan mahdollisimman hyvää kokonaisuutta. Tällaisissa tapauksissa on tyypillistä, että pitää miettiä myös kustannusten jakoa. Mutta se ei ole tässä vaiheessa olennaisinta.”

Pilviön mukaan Ikea lähtee siitä, että Helsingin kaupunki vastaa Länsiväylän ylittävän kannen ja kulkuväylän rakentamisesta.

”Se Länsiväylän ylittävä katu on jo kaavassa. Meille on luonnollisesti keskeinen asia saada keskustelujen kuluessa ymmärrys vastuiden ja kustannusten jaosta. Tässä on hyvin aikaa käydä näitä keskusteluja”, Pilviö sanoo.

Ikea on etsinyt pääkaupunkiseudulta jo monta vuotta sopivaa paikkaa uudelle liikkeelle. Leppävaaraan kaavailtu liike kariutui liikennejärjestelyjen vuoksi.

Ikean tulosta Pohjois-Pasilaan ja Kalasatamaankin huhuttiin, mutta viime vuonna varmistui, ettei kumpikaan näistä toteudu. Ikealla on Suomessa viisi tavarataloa ja yksi pienempi myymälä, minkä lisäksi ketju on ostanut vuonna 2016 tontin Lappeenrannasta.

Ikean hanke kertoo myös suurten liikkeiden tavoitteiden muutoksesta. Kauppakeskuksia ei haluta rakentaa pelkästään kehien varteen erilleen asutuksesta vaan myös joukkoliikenteen solmukohtiin ja Helsingin keskeisille paikoille.

Selvin esimerkki tästä ovat Kalasatamaan ja Pasilaan tulevat massiiviset keskukset, mutta jotain samaa voi nähdä esimerkiksi XXL:n ja Gigantin kaltaisten ketjujen sijoittumisesta keskustaan.

”Tämä on kestävän kaupungin rakentamisen kannalta hyvä asia”, Sinnemäki sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Koivusaari
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Kersantti Marika Teini ottaa työeduistaan kaiken irti – ”Sitä työnantajakin toivoo, että olisin mahdollisimman hyvässä kunnossa”

  3. 3

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui, kun pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  5. 5

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  6. 6

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen Suomen sankari oli Viron verivihollinen, jonka joukot saivat virolaisilta selkään

  8. 8

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  9. 9

   Älä anna verottajalle ylimääräistä – HS kokosi ohjeet vähennyksiin ja vero­ilmoituksen täyttämiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raportti: Suuri osa suosituista vaate­brändeistä ei kerro mitään vaatteidensa alku­perästä – Dior, Desigual, Mexx ja Max Mara sijoittuivat hännille vertailussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  3. 3

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  4. 4

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  5. 5

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  6. 6

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Video näyttää tuhot: Bussi ajoi ulos tieltä Helsingin Vartiokylässä – ”Ihmiset huusivat ja sisään alkoi tulla savua”

  8. 8

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  9. 9

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  10. 10

   Historiallinen päätös vapauttaa talvisodan jälkeen rakennetun Salpalinjan bunkkerit ja linnoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää