Kaupunki

Joukkoliikenteen hinnoittelu mullistuu pääkaupunkiseudulla vielä tänä vuonna: historiallisessa uudistuksessa matkalippujen hintaperusteet muuttuvat yli miljoonalta asukkaalta

Vyöhykerajat hiertävät yhä Espoossa ja Vantaalla, vaikka niistä päätettiin jo viisi vuotta sitten.

Helsingin seudun poliitikot varautuvat jo seuraavaan uudistukseen, joka herättänee vielä enemmän tyytymättömyyttä ja intohimoja kuin länsimetron liityntäliikenne Espoossa tai uudet hitaasti toimivat kortinlukijat kulkuvälineissä.

Tulossa on kuntarajat häivyttävä hinnoittelujärjestelmä, joka jakaa Helsingin seudun liikenteen (HSL) yhdeksän jäsenkuntaa neljään eri maksuvyöhykkeeseen. Matkalipun hinta määräytyy karkeasti siitä, millainen etäisyys lähtöpisteestä on Helsingin keskustaan.

Vyöhykerajat on päätetty viisi vuotta sitten, kun kuviteltiin, että uusi hinnoittelu voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2016. Nyt HSL arvioi, että hinnoittelu muuttuu tänä vuonna.


Uudistus on raskaasti myöhässä monista eri syistä. Niistä tärkein on, että sen tekninen edellytys eli lippu- ja informaatiojärjestelmän uudistus on osoittautunut monin verroin vaikeammaksi kuin alun perin kuviteltiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Korttilaitteiden asennuksissa on ollut uskomattoman paljon vaikeuksia eri tyyppisissä busseissa. Se, mikä toimii hyvin yhdessä bussimallissa, ei toisessa toimikaan”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

Tekninen urakka on viimein loppusuoralla, sillä seudun kaikista 1 400 bussista vain kymmenkunta on vielä asennusvaiheessa.

Tämän kevään aikana vaihdetaan myös kaikkien matkustajien matkakortit nykyisiä kortteja monikäyttöisempään malliin. Vasta sitten voidaan ottaa uusi vyöhykejärjestelmä käyttöön.

Tarkkaa ajankohtaa vyöhykkeiden käyttöönotolle ei ole päätetty eikä myöskään uusia lipunhintoja. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa edullisten mobiililippujen vaikutus lipputuloihin sekä se, mille tasolle joukkoliikenteen käyttö Espoossa kevään aikana asettuu.

HSL on yleensä ajoittanut isot muutokset joko syysliikennekauden alkuun tai vuoden vaihteeseen. Nyt on epävarmaa, ennätetäänkö kortit vaihtaa ennen elokuun puoliväliä.

”Elokuussa meidän palvelupisteissämme on aina ruuhkaa opiskelijalippujen vuoksi. Täytyy miettiä, halutaanko ruuhkia lisätä matkakortin vaihtajilla”, Rihtniemi miettii.

Poliitikot ovat ohjeistaneet HSL:n suunnittelijoita lipunhintojen valmistelussa kahdella keskeisellä periaatteella.


Kahden isoimman alueen eli AB-vyöhykkeen ja BC-vyöhykkeen lippujen hintojen pitää olla samat. Matkustaja ostaa aina kahden vyöhykkeen lipun, jonka hinta asettunee kaupunkien nykyisten sisäisten lipunhintojen tasolle.

Toinen periaate on se, että kolmen vyöhykkeen ABC-lipun tulee vastata nykyisen seutulipun hintatasoa.

Periaatelinjauksen hintana on Espoon ja Vantaan kuntaosuuksien merkittävä nousu. Mitä halvemmat lipunhinnat laajalla BC-vyöhykkeellä, sitä enemmän kotikunta subventoi omien asukkaittensa matkoja.

Toisaalta matkustaja hyötyy kahden portaan muuttumisesta kolmeksi portaaksi, koska monille ihmisille avautuu mahdollisuus luopua kalliista seutulipuista uusien vyöhykkeiden myötä.

HSL:n alueen 1,2 miljoonasta asukkaasta lähes 50 prosenttia asuu B-vyöhykkeellä, jonka asukkaat voivat valita matkalippuja joko Helsingin keskustan eli A:n tai sitten Vantaan ja Espoon laajan C-vyöhykkeen kanssa.

Tämäkään ei tyydytä kaikkia. Kapina kytee sekä Espoossa että Vantaalla.

Jo viisi vuotta sitten espoolaiset yrittivät saada B-alueen länsirajaa laajennettua Kehä III:lle asti. Silloin rantaradan asemat ja Kivenlahteen ulottuva metro olisivat sisemmällä vyöhykkeellä.

HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr) on yhä harmissaan siitä, että Espoon konsernijaoston yksimielinen kanta ei menestynyt HSL:n hallituksessa.

Vantaalainen hallituksen jäsen Sirpa Kauppinen (vihr) taas moittii vyöhykerajoja epäloogisiksi ja vaikeasti hahmotettaviksi. Myös hän olisi valmis laajentamaan B-aluetta kotikaupungissaan.

Hertell uskoo, että lipputulokertymä kehittyy niin myönteiseen suuntaan, ettei kuntaosuuksia tarvitse juuri kasvattaa. Kauppinen taas katsoo valtion myöntämän suurten kaupunkien joukkoliikennetuen suuntaan.

Rihtniemen mukaan uudistuksen kipupisteet löytyvät aina sieltä, missä lipunhinnan raja kulkee.

”Näyttää siltä, että eniten kritiikkiä herättää se, jos kaverin lipunhinta alenee, mutta itsellä ei”, Rihtniemi sanoo.

Rihtniemi katsoo, että B-alueen laajentaminen vie pääkaupunkiseutua kohti tasatariffia eli yhtä lipunhintaa kaikille.

”On vaikea nähdä, että Espoo ja Vantaa pärjäisivät tässä tilanteessa. Niiden kuntaosuudet nousevat joka tapauksessa, kun moni siirtyy seutulipusta edullisempaan”, Rihtniemi sanoo


Tasatariffi myös johtaisi väistämättä isoihin korotuksiin helsinkiläisten lipunhinnoissa nykyiseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että uudistuksen pitäisi tuottaa yhtä paljon lipputuloja kuin nykyinen hinnoittelu.

Siihen taas ei Helsingissä olla valmiita. HSL:n hallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) vertaa vyöhykerajojen rukkaamista Pandoran lippaaseen. Hän oli puheenjohtajana myös silloin, kun vyöhykerajoista päätettiin ja muistaa, kuinka kivuliaiden neuvottelujen jälkeen päätös aikanaan syntyi.

”Perustavoite on lisätä joukkoliikenteen käyttöä, jotta ihmiset voivat kohtuukustannuksin käydä kuntarajan yli töissä tai opiskelemassa. Hyvää tässä uudistuksessa on, että ensimmäistä kertaa Otaniemen kampus ja Helsingin yliopisto ovat samalla vyöhykkeellä.”

 

Vyöhykemalli uusii hinnoittelun perusteet

2012

Iso myllerrys alkoi Helsingin seudun joukkoliikenteessä vuonna 2012, kun HSL kilpailutti lippu- ja informaatiojärjestelmänsä. Uudistus tarkoittaa muun muassa matkakorttien lukulaitteiden ja lippuautomaattien vaihtoa sekä uutta tietojärjestelmää, joka kokoaa maksuliikenteen tiedot eri tarpeisiin.

Kilpailuttaminen osoittautui vaikeaksi, ja HSL haastettiin pariin otteeseen markkinaoikeuteen. Vaihtoehtoja ei ollut, sillä vanhaan järjestelmään oli jo vaikea saada varaosia.

Tarjouskilpailun voitti Tieto oyj hintaan 90 miljoonaa euroa.

2013

Teknisen myllerryksen rinnalla on kulkenut toinen uudistus, jolla on tavoiteltu kuntarajoihin perustuvan matkalippujen hinnoittelujärjestelmän uudistamista reilummaksi. Asukkaat ovat kokeneet kuntarajat epäreiluina etenkin silloin, kun lyhyisiin matkoihin on joutunut ostamaan seutulipun.

Ennen vyöhykemalliin päätymistä HSL selvitti eri vaihtoehtoja, jolla matkan pituus saataisiin paremmin huomioitua.

Poliitikot hylkäsivät muun muassa check-in-check-out järjestelmän, jossa matkustaja olisi joutunut näyttämään matkakorttia myös poistuessaan kulkuvälineestä.

Vyöhykejärjestelmä hyväksyttiin kompromissina vuonna 2013.

2016

Matkustajat saivat ensimmäisen kosketuksen järjestelmäuudistukseen, kun uusia sinisiä matkakortin lukulaitteita alettiin asentaa metroasemille, busseihin, juniin ja raitiovaunuihin vuoden 2016 keväällä.

2018

Vyöhykkeisiin perustuva matkalippujen hinnoittelu otetaan käyttöön tänä vuonna.

Fakta

Mobiililippujen suosio kasvaa


 HSL laski mobiilikertalippujen hintoja 25 prosentilla vuoden alussa.

 Vaikka hinnat laskivat, mobiililippujen euromääräinen tuotto on vain kasvanut. Helmikuussa mobiililippujen tuotto kasvoi 16,5 prosenttia tammikuuhun verrattuna.

 Mobiilisovellus on ladattu yli 825 000 matkapuhelinliittymään.

 HSL:n tavoitteena on, että kausilippujen mobiiliversiot tulisivat myyntiin ennen kesää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  3. 3

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  5. 5

   Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Ensikosketukseni seksiin oli raiskaus – pystyin sanoittamaan kokemukseni vasta aikuisena

  9. 9

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  10. 10

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  8. 8

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää