Kaupunki

Kolme eri miestä käytti samaa 14-vuotiasta tyttöä hyväkseen Oulunkylässä, Tuusulassa ja Itä-Helsingissä – Oikeus: ei seurustelua vaan puhdasta hyväksikäyttöä

Tapauksissa ei ole ollut kysymys seurustelu- tai siihen rinnastettavasta suhteesta vaan pelkästä hyväksikäyttösuhteesta, Helsingin hovioikeus arvioi. Kaikkia tapauksia oikeus luonnehtii myös sellaisiksi, että ne ovat olleet omiaan vakavasti vahingoittamaan asianomistajaa.

Helsingin hovioikeus on tuominnut kolme miestä ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi kahdelle tuomittiin ehdollisen lisäksi yhdyskuntapalvelua.

Miehet olivat viestitelleet vuonna 2014 tekojen aikaan 14-vuotiaan asianomistajan kanssa muun muassa Kuvake.net-sivustolla ja muissa kanavissa, sopineet tapaamisen ja harrastaneet suuseksiä hänen kanssaan.

Ensimmäinen syytetty, 23-vuotias mies, viestitteli 14-vuotiaan tytön kanssa kahden viikon aikana seksuaalisista asioista ja sopi hänen kanssaan tapaamisen. Mies haki tytön Keravan asemalta ja vei hänet Tuusulaan tuttavansa asuntoon. Siellä hän harjoitti suojaamatonta suuseksiä tytön kanssa ja yritti kahdesti yhdyntää.

26-vuotias mies puolestaan vei asianomistajan erään kerrostalon kellariin Itä-Helsingissä, missä heillä oli suuseksiä. Myös 26-vuotias yritti yhdyntää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

25-vuotias mies oli asianomistajan ikää selvittämättä puhunut hänen kanssaan seksuaalissävytteisiä videopuheluita Skype-sovelluksn avulla. He tapasivat Oulunkylän asemalla, ja tyttö nousi miehen autoon. Myös 25-vuotiaalla oli tytön kanssa suuseksiä.

Syytetyt miehet kertoivat tapahtumista oikeudessa osin eri tavalla kuin asianomistaja, mutta hovioikeuden mukaan tyttö kertoi kaikista tapauksista johdonmukaisesti ja niin yksityiskohtaisesti, kuin häneltä olosuhteisiin nähden voi odottaa. Myös hänen todistajana kuullun ystävänsä kertomukset sopivat kertomuksiin ja tukivat niitä.

Niinpä heidän todistuksiaan pidettiin luotettavina, ja tekojen katsottiin tapahtuneen asianomistajan kertomalla tavalla.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut 23-vuotiaan ja 26-vuotiaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan asianomistajalle korvauksia kärsimyksestä. 25-vuotiaan kohdalla syyte hylättiin, koska käräjäoikeuden mielestä ei ollut näyttöä siitä, että mies tiesi asianomistajan olevan alle 16-vuotias.

Syyttäjä näki asian toisin ja esitti hovioikeudelle käräjäoikeuden antamien tuomioiden koventamista. Syyttäjä vaati 23-vuotiaalle ja 25-vuotiaalle vähintään kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistusta ja 26-vuotiaalle vähintään kahta vuotta. Syyttäjä myös vaati kaikille miehille ehdotonta vankeutta.

Kaikki miehet vaativat syyttäjän valituksen hylkäämistä. 23-vuotias mies on myös vaatinut, että hänet vapautetaan kaikesta korvausvelvollisuudesta tai toissijaisesti, että hänen katsotaan syyllistyneen perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja rangaistusta ja korvausvelvollisuutta alennetaan.

Hovioikeus siis selvitti 23-vuotiaan ja 25-vuotiaan tapauksissa erityisesti, oliko miehillä tahallisuuden perustava tietoisuus siitä, että asianomistaja on ollut alle 16-vuotias ja ovatko he siten syyllistyneet lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. 26-vuotias ei valittanut käräjäoikeuden tuomiosta, joten hänen kohdallaan asiaa ei selvitetty hovioikeudessa.

23-vuotias vaati rangaistuksensa alentamista, koska hän ei ole tiennyt asianomistajan ikää. Mies kuitenkin myönsi jo käräjäoikeudessa, että hän tiesi tapaamista edeltäneen puhelinkeskustelun perusteella asianomistajan olevan alle 16-vuotias, hovioikeus totesi päätöksessään.

Myös 25-vuotias kiisti tienneensä tytön iän. Hän kertoi, että oli seksiä ehdottavien viestien perusteella luullut tyttöä ikäistään vanhemmaksi. Hovioikeus kuitenkin toteaa, että vaikka asianomistaja on varsin suoraan ehdottanut seksuaalista kanssakäymistä, se ei vapauta miestä selvittämästä tämän ikää.

Tyttö oli myös kertonut asuvansa lastenkodissa. Toisin kuin käräjäoikeus aiemmin, hovioikeus katsoo, että miehen on siksi täytynyt pitää varsin todennäköisenä, että asianomistaja on ollut alle 16-vuotias. Hyväksikäyttö on siten ollut tahallinen.

25-vuotias mies on myös aikaisemmin tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tapauksissa ei ole ollut kysymys seurustelu- tai siihen rinnastettavasta suhteesta vaan pelkästä hyväksikäyttösuhteesta, hovioikeus arvioi. Kaikkia tapauksia oikeus luonnehtii myös sellaisiksi, että ne ovat olleet omiaan vakavasti vahingoittamaan asianomistajaa.

Viestittelyjen ja tekojen määrän perusteella vakavimmaksi hovioikeus arvioi 23-vuotiaan ja lievimmäksi 25-vuotiaan teot.

Hovioikeus nosti siksi 23-vuotiaan rangaistuksen vuoden ja kahdeksan kuukauden pituiseksi. 26-vuotiaan kohdalla pysyy voimassa käräjäoikeuden hänelle määräämä yhden vuoden ja kuuden kuukauden pituinen vankeusrangaistus. 25-vuotias tuomittiin yhden vuoden ja viiden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen.

Kaikki rangaistukset ovat ehdollisia. Lisäksi hovioikeus tuomitsi 23-vuotiaalle ja 25-vuotiaalle 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Ehdollinen vankeus ei näissä tapauksissa olisi yksinään ollut riittävä rangaistus, oikeus perustelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin hovioikeus
 • Seksuaalirikokset
 • Rikokset

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  6. 6

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  8. 8

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  9. 9

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää